Προς κάθε αρμόδιο - Ανιχνεύοντας την «παράλληλη μνήμη» του Βασίλη Δασκαλάκη

Προς κάθε αρμόδιο - Ανιχνεύοντας την «παράλληλη μνήμη» του Βασίλη Δασκαλάκη

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

 

Χαρακτηριστικό στοιχείο του διαχρονικού προσώπου της Βεροίας, είναι η πολιτιστική ποικιλότητα που την συνοδεύει από τα παλαιότερα χρόνια μέχρι και τα τωρινά.

Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι η πόλη πάντα  υπήρξε τόπος εγκατάστασης ανθρώπων διαφόρων πολιτιστικών προελεύσεων και παραδόσεων.

Είναι φυσικό για τους Βεροιώτες που προέρχονται από άλλες περιοχές, να διατηρούν έντονα τα βιώματα και τις παραδόσεις του τόπου προέλευσής τους,  τα οποία αναδεικνύουν σε κάθε περίσταση,  ενώ παράλληλα δραστηριοποιούνται στην πόλη που επέλεξαν να ζήσουν, να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί ο Βασίλης Δασκαλάκης,  γνωστός Κρητικός της Βέροιας, ο οποίος παράλληλα έχει κατοχυρωθεί στην τοπική συνείδηση ως αυθεντικός Βεροιώτης.

Ο Βασίλης Δασκαλάκης από χρόνια κάνει την εμφάνισή του  στα Βεροιώτικα Γράμματα με τις ποιητικές του συλλογές που γίνονται αποδεκτές με ευνοϊκά σχόλια

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η τελευταία του ποιητική παρέμβαση με τίτλο «Παράλληλη Μνήμη»

Εμπνεόμενος από  το ύφος του Ομήρου που επικαλείται την Μούσα ως οδηγό  στο ταξίδι της «Οδύσσειας», αλλά και από τον Δάντη που στο ταξίδι της «Θείας Κωμωδίας» οδηγούς έχει τον  Βιργίλιο και την Βεατρίκη,  ο Βασίλης Δασκαλάκης περιγράφει  με το ξεκίνημα της ποιητικής γραφής  του, τον ερχομό της Μνήμης ως οδηγού, που τον ξεσηκώνει και τον καλεί να πάψει να δέχεται τα ερεθίσματα της «ματιάς» και να πάρει τον δρόμο του «ονείρου», τον δικό της δρόμο. 

Έτσι μέσα από τα κελεύσματα της Μνήμης, ξεκινάει ένα πολυσύνθετο ταξίδι στον τόπο και τον χρόνο, στην πατρογονική γη, στις αρχέγονες παραδόσεις, στα προσωπικά βιώματα.

Ότι μπορεί να συνθέτει  την ποιητική  έμπνευση της Μνήμης του ποιητή, όπως τοπωνύμια, παραδοσιακά αντικείμενα, ήθη και έθιμα, νεανικά ερεθίσματα, η θάλασσα και τα παιχνιδίσματά της, πρόσωπα του μύθου και της ιστορίας, η σπάνια  χλωρίδα της Κρήτης, αγαπημένες  μορφές, τα παλιότερα, τα πρόσφατα και τα σύγχρονα βιωματικά γεγονότα, η ελεύθερη κρητική ψυχή και άλλα πολλά στοιχεία,  αποκαλύπτουν ένα πολύχρωμο πίνακα γεμάτο εικόνες και συναισθήματα, φιλοτεχνημένο  από τον ποιητικό χρωστήρα του Βασίλη Δασκαλάκη.

Οι τελευταίοι στίχοι αποτελούν και την επιστροφή στην επικαιρότητα του ποιητή, όπως αυτή εξελίσσεται εδώ και δύο ποιητικούς «αιώνες» στην «φιλόξενη γη των Μακεδόνων» στην  Βέροια, ενεργοποιώντας  την «Παράλληλη Μνήμη» που είναι και ο τίτλος της ποιητικής συλλογής.

Ο αναγνώστης της ποίησης του Βασίλη Δασκαλάκη, παρασύρεται άθελά του και συμμετέχει στην έμπνευση του ποιητή.

Νομίζει ότι και ο ίδιος βιώνει τις καταστάσεις και τα συναισθήματα  του στίχου. 

Εάν ο κοινωνός της «Παράλληλης Μνήμης» έχει επισκεφθεί και περιηγηθεί την Κρήτη, με ό,τι στοιχείο την συνθέτει ως έννοια, θέλει να την ξαναγνωρίσει με την ποιητική ματιά του Βασίλη Δασκαλάκη. 

Εάν πάλι δεν την έχει γνωρίσει βιωματικά, τότε μετατρέπεται σε ένθερμο εξερευνητή που με πλοηγό τον ποιητή της «Παράλληλης Μνήμης» ταξιδεύει πλησίστιος ατενίζοντας ανυπόμονα τον ορίζοντα.

Σε κάθε περίπτωση η «Παράλληλη Μνήμη» του Βασίλη Δασκαλάκη, αποτελεί μια γλυκιά συντροφιά  για κάθε εποχή και περίσταση, αφού η αναπόληση, η νοσταλγία και η επιστροφή στις ρίζες, είναι κατά βάση ποιητικές έννοιες που δεν περιορίζονται από τον χρόνο και τον τόπο. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου το θερινό ωράριο των καταστημάτων της Βέροιας

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου...

Ξεκινάει από την Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 το θερινό ωράριο...

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...