ΤΟΠΙΚΑ

Προβλεπόμενη  παραγωγή μήλων διαφόρων  χωρών του τρέχοντος έτους

Προβλεπόμενη παραγωγή μήλων διαφόρων χωρών του τρέχοντος έτους

Επιμέλεια:Θ. Σωτηρόπουλος και Κ. Καζαντζής

ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ, Ι.Γ.Β. & Φ.Π. - 

Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας

 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και τη συλλογή πληροφοριών από διάφορους φορείς του εξωτερικού (συνέδριο Prognosfruitπου πραγματοποιήθηκε στη Leida της Ισπανίας), η ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων αναμένεται να μειωθεί κατά το τρέχον έτος. Το μέγεθος της μείωσης ωστόσο είναι ακόμα αβέβαιο για πολλές χώρες. Οι πρώτες ευρωπαϊκές εκτιμήσεις δείχνουν μια αναμενόμενη συνολική παραγωγή 9.343.000 τόνων που είναι μειωμένη κατά 21% σε σχέση με το 2016. Σε ορισμένες χώρες οι απώλειες κυμαίνονται μεταξύ 50 και 70%. Η κύρια αιτία είναι οι παγετοί που σημειώθηκαν την άνοιξη. Η Πολωνία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ιταλία και ορισμένες χώρες της Ν.Α. Ευρώπης είναι οι χώρες όπου αναμένονται οι μεγαλύτερες μειώσεις στην παραγωγή. 

Γαλλία: Η έκταση των ζημιών μεταβάλλεται ανάλογα με την περιοχή. Η μείωση της συνολικής παραγωγής μήλων στη Γαλλία αναμένεται στο 8%. Επιπλέον, περίπου το 10% των καρπών δεν θα έχει την ίδια καλή ποιότητα με εκείνη των προηγουμένων εσοδειών. Στη νότιο-ανατολική και νοτιο-δυτική Γαλλία, δεν καταγράφηκε μείωση της παραγωγής. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Ιουνίου, στην κεντρική Γαλλία οι επιπτώσεις του παγετού κυμαίνονται μεταξύ 5 και 10%. Στην Rhône-Alpes και Αλσατία, η μείωση κυμαίνεται μεταξύ 15 και 50%. 

Ιταλία: Συνολικά για την Ιταλία υπολογίζεται μια μείωση της παραγωγής κατά περίπου 23%. 

Οι απώλειες έχουν αναφερθεί στο Trentino Alto Adige και οι διαφορές είναι σημαντικές, ανάλογα με την ποικιλία. Για τα μήλα Golden Delicious υπάρχει μια σημαντική μείωση της παραγωγής, ενώ η παραγωγή της Gala θα παραμείνει σε κανονικά επίπεδα.

Γερμανία: Στη βόρεια Γερμανία καταγράφηκαν απώλειες έως και 50%. Ακόμα και η νότια Γερμανία έχει επηρεαστεί. Συνολικά, η μείωση της παραγωγής αναμένεται να είναι 46% και η συγκομισθείσα ποσότητα 555.000 τόνοι.

Ισπανία:  Καταγράφονται μόνο μικρές διακυμάνσεις στην παραγωγή από το προηγούμενο έτος. Η καλλιέργεια μήλων εκτιμάται σε 474.000 τόνους, έναντι 495.000 το 2016. 

Βέλγιο: Αναμενόμενη παραγωγή 74.000 τόνοι (μείωση της τάξης του70%).

Ολλανδία: Μείωση της παραγωγής κατά 26%. Η συνολική έκταση με μηλιές ανέρχεται σε 6.950 στρέμματα. Για αρκετά χρόνια, η καλλιεργούμενη έκταση  κατέγραψε μείωση. Η Elstar είναι η πιο γνωστή καλλιεργούμενη ποικιλία, αντιπροσωπεύοντας το 45% της συνολικής παραγωγής. Η φετινή παραγωγή Elstar αναμένεται να φθάσει τους 104.000 τόνους, παρουσιάζοντας μείωση κατά 22% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 

Πολωνία: Η εκτίμηση για την πολωνική παραγωγή μήλων ανέρχεται σε 2,85 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή 30% λιγότερο από πέρυσι. Πέρυσι η καλλιέργεια μήλων είχε φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ παραγωγής. 

Μείωση παραγωγής αναμένεται και σε άλλες χώρες του βορείου ημισφαιρίου όπως -37% στη Ρωσία, -30% στο Μεξικό, -21% στην Ελβετία, -19% στη Λευκορωσία, -10% στην Ουκρανία και -6% στον Καναδά. Αντίθετα, στην Ουγγαρία αναμένεται αύξηση της παραγωγής κατά 26% (αναμενόμενη παραγωγή 628.000 τόνοι) και στην Πορτογαλία 314.000 τόνοι έναντι 263.000 το 2016.

Ηνωμένες Πολιτείες: Αναμένεται μικρή αύξηση κατά 2% στην παραγωγή μήλων και η αναμενόμενη παραγωγή να ανέλθει στους 4,8 εκατομμύρια τόνους. Οι πολιτείες

Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη και Μίσιγκαν είναι οι κυριότερες μηλοπαραγωγικές περιοχές των ΗΠΑ. Το μερίδιο της βιολογικής παραγωγής αυξάνεται σταθερά. Οι αγρότες συνεχίζουν να φυτεύουν τις ποικιλίες Honeycrisp, Pink Lady, Jazz. Επίσης οι κλασσικές ποικιλίες Red Delicious, Golden Delicious, Jonagold, Braeburn και Cameo έχουν ένα μερίδιο της αγοράς.

Κίνα: Η παραγωγή αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει κατά 3% και κατά το έτος 2017.

Κατά τα τελευταία χρόνια η ευρωπαϊκή αγορά μήλων επηρεάστηκε δυσμενώς λόγω του εμπάργκο κατά της Ρωσίας και δευτερευόντως από τη μείωση των εξαγωγών σε χώρες της βορείου Αφρικής. Η μείωση της παραγωγής κατά το τρέχον έτος αναμένεται να φέρει κάποια ισορροπία στον εφοδιασμό των αγορών.  

 

Πηγή: Περιοδικά FreshPlaza και Good Fruit Grower. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα λαογραφικά μας «Του Σωτήρος» - O μεταβυζαντινός ναός στη Βέροια

Τα λαογραφικά μας «Του Σωτήρος» - O μεταβυζαντινός ναός...

Γράφει ο Μάκης ΔημητράκηςΜεγάλη δεσποτική γιορτή η...

Παύλος Παυλίδης,  πρόεδρος Αστικών Βέροιας, στον ΑΚΟΥ 99.6: Τους μήνες της καραντίνας είχαμε πτώση τζίρου 85%-90%

Παύλος Παυλίδης, πρόεδρος Αστικών Βέροιας, στον ΑΚΟΥ...

-«Ανάσα» τα μαθητικά δρομολόγια αλλά στην Ημαθία...

«Επισταμένη» καθαριότητα χθες το πρωί στα «Παπάκια» (φωτό - βίντεο)

«Επισταμένη» καθαριότητα χθες το πρωί στα «Παπάκια»...

Η μεγάλη ποσότητα ξερών πεσμένων φύλλων στο πάρκο στην...

Εγνατία: Νταλίκα δίπλωσε μετά τα διόδια προς Βέροια - Νωρίτερα όχημα προσέκρουσε στο στηθαίο

Εγνατία: Νταλίκα δίπλωσε μετά τα διόδια προς Βέροια -...

Σύμφωνα με πληροφορίες του InVeria.gr, νταλίκα...

Μηνιαίος απολογισμός Ιουλίου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας στην Οδική Ασφάλεια

Μηνιαίος απολογισμός Ιουλίου της Γενικής...

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής...

Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των αθλητικών...

Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των αθλητικών...

Παράταση υποβολής αιτήσεων για ΚΔΑΠ και παιδικούς - Οι νέες ημερομηνίες

Παράταση υποβολής αιτήσεων για ΚΔΑΠ και παιδικούς - Οι...

Το Δ.Σ. της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. ανακοίνωσε ότι λόγω τεχνικών...

Ακυρώνεται λόγω καιρού η συναυλία με το Μουσικό Σύνολο Vamos Ensemble και την Ιωάννα Φόρτη

Ακυρώνεται λόγω καιρού η συναυλία με το Μουσικό Σύνολο...

Λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων που ανακοίνωσε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει ο Μάκης ΔημητράκηςΜεγάλη δεσποτική γιορτή η «Μεταμόρφωση του Σωτήρος», που τοποθετήθηκε στις αρχές Αυγούστου, αν και οι Ευαγγελιστές σημειώνουν ότι ο Χριστός έδειξε τη δόξα και το μεγαλείο του στους...

Η μεγάλη ποσότητα ξερών πεσμένων φύλλων στο πάρκο στην περιοχή «Παπάκια» της Βέροιας, κινητοποίησαν την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου και με την παρουσία του αντιδημάρχου Βασίλη Παπαδόπουλου και...

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ενημερώνει τους συναλλασσόμενους για τις συναλλαγές που δεν θα μπορούν να διενεργούν στα τραπεζικά καταστήματα από την Τρίτη, 4 Αυγούστου 2020, μετά την απόφαση Δ1α/ΓΠ οικ. 48002/2020 για...

Η 28χρονη Μαριάννα Μπιτέρνα δυστυχώς δεν άντεξε. Ήταν μεγάλο το φορτίο που κλήθηκε να σηκώσει ξαφνικά στη σύντομη ζωή της. Κι άνισος ο αγώνας. Δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην πίεση του σχεδόν ανίκητου εχθρού,...