Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Το πραγματικό βάρος του ποτηριού»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Το πραγματικό βάρος του ποτηριού»

*Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας

 

«Μια καθηγήτρια έκανε μια βόλτα γύρω από την αίθουσα την ώρα που παρέδιδε μια διάλεξη για τη διαχείριση άγχους σε ένα ακροατήριο. Όταν λοιπόν, έπιασε ένα ποτήρι και το σήκωσε ψηλά, όλοι περίμεναν ότι θα έκανε τη γνωστή ερώτηση: «Είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο;». Αντ’ αυτού, χαμογελώντας, ρώτησε: «Πόσο βαρύ είναι αυτό το ποτήρι με το νερό»; 

 

Οι απαντήσεις που ακούστηκαν κυμάνθηκαν από 250 μέχρι 600 γραμμάρια.

 

Η καθηγήτρια απάντησε:

 

«Το απόλυτο βάρος δεν έχει σημασία. Εξαρτάται από το πόση ώρα κρατάω το ποτήρι. Αν το κρατήσω για ένα λεπτό, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν το κρατήσω για μια ώρα, θα αρχίσει να πονάει το χέρι μου. Αν το κρατήσω για μια μέρα, το χέρι μου θα μουδιάσει και θα παραλύσει. Σε κάθε περίπτωση, το βάρος του ποτηριού δεν αλλάζει, αλλά όσο περισσότερη ώρα το κρατάω τόσο βαρύτερο γίνεται».

 

Και συνέχισε:

 

«Το στρες, οι ανησυχίες και τα προβλήματα της ζωής είναι σαν αυτό το ποτήρι με το νερό. Αν τα σκεφτείτε τα για λίγο, δεν πειράζει. Αν τα σκέφτεστε για λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα αρχίσουν να σας πληγώνουν. Και αν τα έχετε στο μυαλό σας όλη την ημέρα, στο τέλος θα παραλύσετε και θα νιώθετε ανίκανοι να κάνετε οτιδήποτε.

Είναι σημαντικό να θυμάστε να αποβάλλετε το στρες. Όσο νωρίτερα μπορείτε, απαλλαγείτε από τα φορτία που σας βαραίνουν. Μην κουβαλάτε τα προβλήματα μαζί σας μέχρι το βράδυ.

Και θυμηθείτε να κατεβάσετε κάτω το ποτήρι»!

 

Jimmy Harmon

«The art of holding in therapy»

 

Η ιστορία περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το στρες επιδρά στον οργανισμό και καταδεικνύει τη σχέση που έχει η ψυχή με το σώμα. Ο άνθρωπος είναι μια ψυχοσωματική ολότητα, ένα σύνθετο σύμπλεγμα στοιχείων που συνδέονται αμφίδρομα. Το στρες και κατ’ επέκταση όλες οι συναισθηματικές συγκρούσεις επιδρούν στη φυσική λειτουργία του σώματος σε τέτοιο βαθμό, ώστε μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη συνολική οργανική υγεία. Ισχυρά συναισθήματα, όπως θυμός, φόβος, θλίψη, άγχος, ενοχή που δεν εκφράζονται ικανοποιητικά, δημιουργούν εσωτερική ένταση η οποία αναγκαστικά βρίσκει εκτόνωση μέσα από τη δημιουργία των σωματικών συμπτωμάτων. 

Φυσικά, κάθε αρνητικό συναίσθημα δε θα δημιουργήσει απαραίτητα μια σωματική αλλοίωση. Όπως αναφέρεται και στην ιστορία, ο χρόνος που επιλέγω να κρατώ το βάρος του συναισθήματος μέσα που και η κυρίαρχη τάση μου να κουβαλώ καταπιεσμένες επιθυμίες και συναισθήματα, χωρίς να τους δίνω φωνή, είναι οι παράγοντες που, όταν λειτουργούν συνδυαστικά, μετατρέπονται σε καζάνια έντασης τα οποία προκαλούν ή επιδεινώνουν τις σωματικές δυσλειτουργίες. Το σημείο του σώματος που νοσεί συνήθως προσδιορίζεται από τη φύση του συναισθήματος που καταπνίγεται, αλλά και από την οργανική προδιάθεση που καθιστά εκείνο το τμήμα του σώματος περισσότερο ευάλωτο. 

Η πρόληψη της σωματοποίησης των απωθημένων συναισθημάτων και των κρυμμένων επιθυμιών είναι αποκλειστική ευθύνη καθενός από εμάς. Το σώμα καθρεφτίζει τις ψυχικές συγκρούσεις οι οποίες, όταν εκφράζονται στο σωστό χρόνο, για το σωστό λόγο και με τον σωστό τρόπο, αποδυναμώνονται και παύουν να μεταμφιέζονται σε σωματικά συμπτώματα. Σύμμαχος στην προσπάθεια για την διατήρηση της καλής υγείας είναι ο επαναπροσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο κάποιος επιλέγει να διαπραγματευτεί τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Η ειλικρινής επικοινωνία με τους γύρω και η αυθεντική έκφραση των προσωπικών αναγκών, χωρίς να παραβιάζονται οι ανάγκες και τα όρια των άλλων είναι η βασικοί άξονες που στηρίζουν την απόπειρα έκφρασης του ψυχικού οργάνου. Επιπλέον, η εκτίμηση για τον εαυτό, η θετική θεώρηση της πραγματικότητας και η αισιοδοξία για το μέλλον διασφαλίζουν ακόμη περισσότερο την διατήρηση της ψυχικής και σωματικής ισορροπίας.  

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε αύριο στην

Διαβάστε αύριο στην "ΒΕΡΟΙΑ" (10/5/2021)

Διαβάστε αύριο στην "ΒΕΡΟΙΑ" (10/5/2021)

Κορωνοϊός: Μόλις ένα κρούσμα στην Ημαθία την Κυριακή (9/5)

Κορωνοϊός: Μόλις ένα κρούσμα στην Ημαθία την Κυριακή...

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου...

Κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Αντάρτη στην Εληά από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Αντάρτη στην Εληά από...

Σήμερα, Κυριακή 9 Μάη, στο Άγαλμα του Αντάρτη στη ...

Έκλεψαν αυτοκίνητο και προσπάθησαν να ανοίξουν κατάστημα - Συνελήφθησαν πέντε άτομα από την ΟΠΚΕ

Έκλεψαν αυτοκίνητο και προσπάθησαν να ανοίξουν...

Συνελήφθησαν χθες (8 Μαΐου 2021) τα ξημερώματα σε περιοχή...

Μήνυμα της βουλευτή Φρόσως Καρασαρλίδου για την επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας

Μήνυμα της βουλευτή Φρόσως Καρασαρλίδου για την...

Η Νάουσα τιμά σήμερα το Ολοκαύτωμά της. Τον ξεσηκωμό...

Λατρευτικές εκδηλώσεις για τους Αγίους Δισχιλίους Ναουσαίους Νεομάρτυρες (Εικόνες)

Λατρευτικές εκδηλώσεις για τους Αγίους Δισχιλίους...

Το Σάββατο της Διακαινησίμου 8 Μαΐου το απόγευμα στον...

Μήνυμα του Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την 199η Επέτειο του Ολοκαυτώματος

Μήνυμα του Δημάρχου Νάουσας Νικόλα Καρανικόλα για την...

«Η ημέρα της Επετείου του Ολοκαυτώματος αποτελεί ...

Μήνυμα του Δημάρχου Βέροιας για τη Γιορτή της Μητέρας

Μήνυμα του Δημάρχου Βέροιας για τη Γιορτή της Μητέρας

Στερείται τις επιθυμίες και τα θέλω της, αυτά που ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Έτοιμη είναι και η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας για την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όπως μας είπε ο πρόεδρος Θεόφιλος Κορωνάς, το πρόγραμμα είναι έτοιμο και ξεκινάει τέλος Μαΐου με αναβαθμισμένο Μουσικό...

Εκλάπη αυτοκίνητο HONDA CRX, χρώμα κόκκινο, με αριθμό κυκλοφορίας ΗΜΒ 7262 από την περιοχή Ανοίξεως στη Βέροια.Όποιος γνωρίζει κάτι ας επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 6972834253.

Μια μέρα του Μάη του 1955 (πριν 66 χρόνια δηλαδή) μας φώναξε ο πατέρας μου, εμένα και τον αδελφό μου τον Κώστα, για να δούμε το νέο αδελφό μας που μόλις είχε γεννήσει η μάνα μας, τον Δημήτρη.Σήμερα- 3 Μαΐου 2021- είδα...

Με την ίδια αγάπη και μεράκι για την ζαχαροπλαστική, ο πιο παλιός μάστορας της Βέροιας, ο Κώστας Φλώρος,  έδωσε την σκυτάλη του ΕΛΥΖΕ στην οδό Θερμοπυλών (Προμηθέας) στον γιο του Ζώη,@@ads-307@@ αλλά δεν μπορεί να...