ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ - Η νέα σχολική χρονιά και η πρόκληση της Παιδείας

ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ - Η νέα σχολική χρονιά και η πρόκληση της Παιδείας

*Γράφει ο  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

 

Με τις καθιερωμένες τελετές στα σχολεία και τα μηνύματα από τους παράγοντες του τόπου, ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς. 

Στα μηνύματα που είδαν το φώς της δημοσιότητος ήταν εμφανής η έκφραση αισιοδοξίας, ο καθορισμός στόχων, αλλά και η διατύπωση  της αγωνίας και των προσδοκιών για την εξέλιξη των πραγμάτων στην εκπαίδευση και την προοπτική της. 

Αυτό άλλωστε είναι αναμενόμενο, καθώς με αφορμή την έναρξη της  σχολικής χρονιάς, επιχειρείται μια ανοικτή  προσέγγιση των γενικών αλλά και ειδικότερων θεμάτων που απασχολούν την εκπαίδευση, στο σύνολό της. 

Η σχολική χρονιά που πέρασε χαρακτηρίστηκε, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες, από τις δυσκολίες και τα προβλήματα που καταγράφονται κάθε χρόνο, με κυρίαρχη την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού και τις υποβαθμισμένες υποδομές, με αποτέλεσμα τα σχολεία να δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τον παιδαγωγικό τους ρόλο.

Αποτελεί γενική παραδοχή ότι το ελληνικό σχολείο έχει χάσει την ελκυστικότητα που έπρεπε να έχει, καθώς  οι περισσότεροι μαθητές  και οι οικογένειές τους , ακόμα και στην εποχή της κρίσης, εκλαμβάνουν το σχολείο κατ ουσία ως πάρεργο, καθώς εξακολουθούν να καταφεύγουν στα φροντιστήρια για βασικές γνώσεις που απαιτείται να κατέχει ένας σύγχρονος νέος, όπως οι ξένες γλώσσες, η πληροφορική κλπ, με σημαντική επιβάρυνση  των  οικογενειακών  προϋπολογισμών.

Το  φαινόμενο αυτό  εκδηλώνεται εμφανώς στο Γυμνάσιο και οξύνεται στο Λύκειο, το οποίο έχει μετατραπεί κατ ουσία σε  προθάλαμο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς δίδεται το κύριο βάρος στα μαθήματα που εξετάζονται στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, για την εισαγωγή στα  Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας . 

Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχει περιοριστεί δραματικά το ενδιαφέρον για τις εγκύκλιες γνώσεις που διαμορφώνουν χαρακτήρες, θεμελιώνουν συνειδήσεις και οικοδομούν προσωπικότητες. 

Κύριο εκπαιδευτικό μέλημα των μαθητών  είναι  τα μαθήματα στα οποία θα κληθούν να εξεταστούν για να επιτύχουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. 

Αυτά και άλλα πολλά από τα ζητήματα που σχετίζονται με την παιδεία, είναι γνωστά στους αρμόδιους. 

Τα μηνύματα εκ μέρους των παραγόντων του τόπου που είδαν το φώς της δημοσιότητος  με αφορμή το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, εκτός από τις καθιερωμένες ευχές περιλάμβαναν σκέψεις  για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία, ως έναν από τους πυλώνες για την ανάπτυξη της χώρας. 

Αυτές όμως οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να σηκώσουν την εκπαίδευση από την απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει, να της αποδώσουν την σημασία που απαιτείται στην σύγχρονη εποχή και να την εντάξουν στην επαγγελματική και παραγωγική διαδικασία, φαίνεται οτι αργούν. 

Αποτελεί ευθύνη κάθε αρμοδίου, να εργαστεί και να ασκήσει όλη του την επιρροή, ώστε  η νέα σχολική  χρονιά να  αποτελέσει αφετηρία διαμόρφωσης ενός νέου σχολείου που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Ενός σχολείου που θα αναβαθμίζει την  παρεχόμενη  γνώση  και  θα παρέχει  τα  εφόδια  που απαιτούνται από τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. 

Ενός σχολείου που θα διαπλάθει , ανθρώπους  με ηθικές, πνευματικές , ψυχικές και γνωστικές αξίες , στο  οποίο η ελεύθερη σκέψη, η κριτική στάση, η ανεμπόδιστη έκφραση και η παιδαγωγική ελευθερία θα είναι από τα βασικά συστατικά του. 

Το σύγχρονο αυτό σχολείο, κύτταρο γνώσης και πολιτισμού, επιβάλλεται να είναι ενσωματωμένο στην κοινωνία, την οποία και εν δυνάμει θα αλλάζει, απαντώντας στην προκλήσεις της εποχής. 

Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την Παιδεία, που είναι διαρκής και τίθεται επιτακτικά με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το μήνυμα των Ελλήνων είναι ξεκάθαρο

Το μήνυμα των Ελλήνων είναι ξεκάθαρο

Όπως προχθές από το Σύνταγμα έτσι και σήμερα από τη...

Φλογερές ομιλίες και συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας στο πανημαθιώτικο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Φλογερές ομιλίες και συνθήματα για την ελληνικότητα...

Χιλιάδες πολίτες της Ημαθίας γέμισαν το κέντρο της...

Σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας  σε ειδική συνεδρίαση τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου

Σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής...

Ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου...

Εξιχνίαση απάτης από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας

Εξιχνίαση απάτης από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας

Από το Τμήμα Ασφάλειας Αλεξάνδρειας σχηματίσθηκε...

Σύλληψη 2 ατόμων για διάρρηξη και κλοπή σε επαγγελματικό γραφείο που έγινε χθες στην Βέροια

Σύλληψη 2 ατόμων για διάρρηξη και κλοπή σε...

Συνελήφθησαν χθες (21 Ιανουαρίου 2019) το μεσημέρι στη...

Πανημαθιώτικο προσκλητήριο από τον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας

Πανημαθιώτικο προσκλητήριο από τον Αγροτικό Σύλλογο...

Καλούνται οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού, οι...

Λαοθάλασσα στη Βέροια για τη Μακεδονία!

Λαοθάλασσα στη Βέροια για τη Μακεδονία!

Πραγματική λαοθάλασσα αυτη την ωρα στο συλλαλητήριο...

ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: Γενική  Συνέλευση Προέδρων για το νέο σύστημα  προσλήψεων – διορισμών -Με απόφαση του διευρυμένου ΔΣ προς την  ΟΛΜΕ

ΕΛΜΕ ΗΜΑΘΙΑΣ: Γενική Συνέλευση Προέδρων για το νέο...

Η  ΕΛΜΕ Ημαθίας γνωστοποιεί τα εξής:«Μία μέρα πριν...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Χιλιάδες πολίτες της Ημαθίας γέμισαν το κέντρο της Βέροιας στο σημερινό πανημαθιώτικο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών  που διοργανώθηκε από την  Οργανωτική Επιτροπή του αγώνα για τη...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Όπως προχθές από το Σύνταγμα έτσι και σήμερα από τη Βέροια το μήνυμα των Ελλήνων παντού, από άκρη σε άκρη, είναι ξεκάθαρο. Να μην κυρωθεί από τη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να...