Συμβουλές για παιδιά  με μαθησιακές δυσκολίες

Συμβουλές για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Tης Ιωάννας 

Παπαβασιλείου,

Λογοθεραπεύτριας

 

Οι παρακάτω γενικές συμβουλές προορίζονται να βοηθήσουν όλα τα παιδιά, αλλά ειδικότερα τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να βελτιώσουν τις δεξιότητες οργάνωσης και τις συνήθειες προετοιμασίας των σχολικών εργασιών.

Οργανωθείτε.

Οργανώστε όλα τα υλικά, τα βιβλία, τα σημειωματάρια κ.λπ. Μην αφήνετε πολλά πράγματα πάνω στο γραφείο εκτός από τα απαραίτητα για τη σχολική εργασία, τα πολλά ερεθίσματα μπορεί να αποδιοργανώσουν το παιδί.

Δημιουργείστε πρόγραμμα.

Δημιουργήστε ένα πλάνο που περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τα διάφορα μαθήματα, συνυπολογίστε τα διαλλείματα και προσπαθήστε να προβλέψετε την ώρα που θα ολοκληρωθεί η σχολική προετοιμασία. Μην είστε απόλυτα αυστηροί με το πρόγραμμα σκοπός του είναι να οργανώσει το παιδί και όχι να του δημιουργήσει επιπρόσθετο άγχος.

Υιοθετείστε κωδικούς χρωμάτων.

Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα κωδικοποίησης χρωμάτων για να οργανώσετε υλικά για κάθε μάθημα. Για παράδειγμα αγοράστε κόκκινο χρώμα φάκελο και τετράδιο για το μάθημα της γλώσσας και κίτρινο φάκελο και τετράδιο για το μάθημα των μαθηματικών. 

Καταγράψτε τα καθήκοντα.

Χρησιμοποιήστε έναν σημειωματάριο για να καταγράφετε όλες τις εργασίες στο σπίτι και τις μακροπρόθεσμες εργασίες. Η μνήμη των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες είναι αδύναμη και δεν ξεχνούν τα μαθήματα τους επίτηδες όπως πολλοί πιστεύουν.

Να είστε μεθοδικοί.

Οργανώστε όλα τα βιβλία, τις σημειώσεις, τα φυλλάδια, κλπ. πριν να αρχίσετε να μελετάτε για κάποιο τεστ ή διαγώνισμα. Οι χαοτικές συμπεριφορές των ενηλίκων δεν βοηθούν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να φέρουν εις πέρας το έργο τους.

Τεμαχίστε τα δύσκολα.

Θυμηθείτε να διαχωρίσετε τις απαιτητικές εργασίες σε μικρά, διαχειρίσιμα, κομμάτια εργασίας στο καθημερινό σας πρόγραμμα διαβάσματος. 

Κάντε διαλείμματα.

Κάντε προγραμματισμένα διαλείμματα κατά τη διάρκεια των μεγάλων εργασιών. Συναισθανθείτε το παιδί, εκτός από τα προγραμματισμένα διαλείμματα κάντε διάλλειμα όταν το παιδί δεν ανταποκρίνεται και δείχνει κουρασμένο ή αδιάφορο.

Κάντε διορθώσεις.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τα καθήκοντα για λάθη, προτού το παιδί πάει τα καθήκοντα για έλεγχο στον εκπαιδευτικό. Με αυτό τον τρόπο του μαθαίνετε πως να γενικεύσει αυτή τη συμπεριφορά και να κάνει αυτοδιορθώσεις όταν είναι στο σχολείο και δεν έχει την καθοδήγηση σας. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακάλεσε κατεψυγμένα ψάρια ο ΕΦΕΤ

Ανακάλεσε κατεψυγμένα ψάρια ο ΕΦΕΤ

Στην ανάκληση μη ασφαλών κατεψυγμένων ιχθυηρών...

Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου - Μέτρηση σακχάρου στο Κέντρο Υγείας Βέροιας

Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου - Μέτρηση σακχάρου στο Κέντρο...

Το Κέντρο Υγείας Βέροιας, με αφορμή την παγκόσμια...

Αλλαγές για τα εμβόλια και την εγγραφή στα σχολεία προτείνουν οι παιδίατροι

Αλλαγές για τα εμβόλια και την εγγραφή στα σχολεία...

Άστοχη και αναποτελεσματική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος...

Τι είναι οι κωδικοί

Τι είναι οι κωδικοί "Ε" στις ετικέτες

Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ουσίες που προστίθενται...

Το κάπνισμα, η υπέρταση και ο διαβήτης είναι πιο επικίνδυνοι παράγοντες για έμφραγμα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες

Το κάπνισμα, η υπέρταση και ο διαβήτης είναι πιο...

Η υπέρταση, ο διαβήτης και το κάπνισμα είναι...

Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Αυτό που θεωρείς ως πραγματικό,   γίνεται πραγματικό στις επιπτώσεις του…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Αυτό που...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Ήταν...

Φαγούρα τις βραδινές ώρες: Ποια σοβαρή πάθηση φανερώνει

Φαγούρα τις βραδινές ώρες: Ποια σοβαρή πάθηση...

Ο βήχας, το φτάρνισμα, οι διάφοροι πόνοι στο σώμα και...

Νέο τεστ αίματος ανιχνεύει DNA από οκτώ είδη καρκίνου

Νέο τεστ αίματος ανιχνεύει DNA από οκτώ είδη καρκίνου

Επανάσταση στο φλέγον θέμα της διάγνωσης θα μπορούσε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Στην ανάκληση μη ασφαλών κατεψυγμένων ιχθυηρών προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου προχώρησαν σε δειγματοληψία για τον έλεγχο καδμίου,...

Το Κέντρο Υγείας Βέροιας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Σακχαρώδη Διαβήτη, την  Τετάρτη 14  Νοεμβρίου  2018 και ώρα  7:30πμ- 10:30πμ  θα πραγματοποιήσει δράση (ελεύθερη μέτρηση σακχάρου ) στο χώρο του...

Άστοχη και αναποτελεσματική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Κώστας Νταλούκας, την προσκόμιση φωτοτυπίας του βιβλιαρίου υγείας, όπως προβλέπεται για τις...