Συμβουλές για παιδιά  με μαθησιακές δυσκολίες

Συμβουλές για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Tης Ιωάννας 

Παπαβασιλείου,

Λογοθεραπεύτριας

 

Οι παρακάτω γενικές συμβουλές προορίζονται να βοηθήσουν όλα τα παιδιά, αλλά ειδικότερα τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να βελτιώσουν τις δεξιότητες οργάνωσης και τις συνήθειες προετοιμασίας των σχολικών εργασιών.

Οργανωθείτε.

Οργανώστε όλα τα υλικά, τα βιβλία, τα σημειωματάρια κ.λπ. Μην αφήνετε πολλά πράγματα πάνω στο γραφείο εκτός από τα απαραίτητα για τη σχολική εργασία, τα πολλά ερεθίσματα μπορεί να αποδιοργανώσουν το παιδί.

Δημιουργείστε πρόγραμμα.

Δημιουργήστε ένα πλάνο που περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τα διάφορα μαθήματα, συνυπολογίστε τα διαλλείματα και προσπαθήστε να προβλέψετε την ώρα που θα ολοκληρωθεί η σχολική προετοιμασία. Μην είστε απόλυτα αυστηροί με το πρόγραμμα σκοπός του είναι να οργανώσει το παιδί και όχι να του δημιουργήσει επιπρόσθετο άγχος.

Υιοθετείστε κωδικούς χρωμάτων.

Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα κωδικοποίησης χρωμάτων για να οργανώσετε υλικά για κάθε μάθημα. Για παράδειγμα αγοράστε κόκκινο χρώμα φάκελο και τετράδιο για το μάθημα της γλώσσας και κίτρινο φάκελο και τετράδιο για το μάθημα των μαθηματικών. 

Καταγράψτε τα καθήκοντα.

Χρησιμοποιήστε έναν σημειωματάριο για να καταγράφετε όλες τις εργασίες στο σπίτι και τις μακροπρόθεσμες εργασίες. Η μνήμη των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες είναι αδύναμη και δεν ξεχνούν τα μαθήματα τους επίτηδες όπως πολλοί πιστεύουν.

Να είστε μεθοδικοί.

Οργανώστε όλα τα βιβλία, τις σημειώσεις, τα φυλλάδια, κλπ. πριν να αρχίσετε να μελετάτε για κάποιο τεστ ή διαγώνισμα. Οι χαοτικές συμπεριφορές των ενηλίκων δεν βοηθούν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να φέρουν εις πέρας το έργο τους.

Τεμαχίστε τα δύσκολα.

Θυμηθείτε να διαχωρίσετε τις απαιτητικές εργασίες σε μικρά, διαχειρίσιμα, κομμάτια εργασίας στο καθημερινό σας πρόγραμμα διαβάσματος. 

Κάντε διαλείμματα.

Κάντε προγραμματισμένα διαλείμματα κατά τη διάρκεια των μεγάλων εργασιών. Συναισθανθείτε το παιδί, εκτός από τα προγραμματισμένα διαλείμματα κάντε διάλλειμα όταν το παιδί δεν ανταποκρίνεται και δείχνει κουρασμένο ή αδιάφορο.

Κάντε διορθώσεις.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τα καθήκοντα για λάθη, προτού το παιδί πάει τα καθήκοντα για έλεγχο στον εκπαιδευτικό. Με αυτό τον τρόπο του μαθαίνετε πως να γενικεύσει αυτή τη συμπεριφορά και να κάνει αυτοδιορθώσεις όταν είναι στο σχολείο και δεν έχει την καθοδήγηση σας. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφρικανική σκόνη: Γιατί είναι επικίνδυνη για την υγεία, ποιοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

Αφρικανική σκόνη: Γιατί είναι επικίνδυνη για την...

Η αφρικανική σκόνη επισκέπτεται όλο και πιο συχνά την...

ΕΦΕΤ: Κατασχέθηκαν δύο τόνοι ακατάλληλα κρέατα και γλυκά

ΕΦΕΤ: Κατασχέθηκαν δύο τόνοι ακατάλληλα κρέατα και...

Σε κατασχέσεις 1.953 χγρ. διαφόρων τροφίμων προχώρησε...

Έξι σπόροι που είναι θησαυροί για την υγεία

Έξι σπόροι που είναι θησαυροί για την υγεία

Τα τελευταία χρόνια η έννοια των «υπερτροφών»...

Συμβουλές από γιατρούς για τα ατυχήματα του Πάσχα

Συμβουλές από γιατρούς για τα ατυχήματα του Πάσχα

Το Πάσχα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για μικρούς και...

Τροφές με σίδηρο: Ποιες είναι οι κορυφαίες

Τροφές με σίδηρο: Ποιες είναι οι κορυφαίες

Όταν καταναλώνετε τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο,...

ΕΟΠΥΥ: Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις αποζημιώσεις γυαλιών οράσεως - Τι ισχύει τελικά

ΕΟΠΥΥ: Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις αποζημιώσεις...

Νέες διευκρινίσεις εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ.«Κομφούζιο»...

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο νικητής είναι ο ηττημένος που προσπάθησε ακόμα μια φορά…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο νικητής...

Της Χρύσας Μπέκα , Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια   ...

Καφέ ή άσπρα αυγά: Ποια είναι πιο υγιεινά και ποια να βάψεις το Πάσχα

Καφέ ή άσπρα αυγά: Ποια είναι πιο υγιεινά και ποια να...

Έφτασε η εποχή που τα αυγά μπαίνουν στην φαρέτρα μας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Η αφρικανική σκόνη επισκέπτεται όλο και πιο συχνά την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω του φαινομένου της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα.Η ερημοποίηση της Σαχάρας προχωρά μάλιστα με ανυπολόγιστα...

Σε κατασχέσεις 1.953 χγρ. διαφόρων τροφίμων προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων της αγοράς που διενεργεί κατά την...

Τα τελευταία χρόνια η έννοια των «υπερτροφών» κατακλύζει την καθημερινότητά μας και έχουμε επανειλημμένα κάνει ειδικές αναφορές σε αυτές. Αυτή τη φορά θα εστιάσουμε σε σπόρους- διατροφικά διαμαντάκια που...