ΥΓΕΙΑ

Συμβουλές για παιδιά  με μαθησιακές δυσκολίες

Συμβουλές για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Tης Ιωάννας 

Παπαβασιλείου,

Λογοθεραπεύτριας

 

Οι παρακάτω γενικές συμβουλές προορίζονται να βοηθήσουν όλα τα παιδιά, αλλά ειδικότερα τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να βελτιώσουν τις δεξιότητες οργάνωσης και τις συνήθειες προετοιμασίας των σχολικών εργασιών.

Οργανωθείτε.

Οργανώστε όλα τα υλικά, τα βιβλία, τα σημειωματάρια κ.λπ. Μην αφήνετε πολλά πράγματα πάνω στο γραφείο εκτός από τα απαραίτητα για τη σχολική εργασία, τα πολλά ερεθίσματα μπορεί να αποδιοργανώσουν το παιδί.

Δημιουργείστε πρόγραμμα.

Δημιουργήστε ένα πλάνο που περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τα διάφορα μαθήματα, συνυπολογίστε τα διαλλείματα και προσπαθήστε να προβλέψετε την ώρα που θα ολοκληρωθεί η σχολική προετοιμασία. Μην είστε απόλυτα αυστηροί με το πρόγραμμα σκοπός του είναι να οργανώσει το παιδί και όχι να του δημιουργήσει επιπρόσθετο άγχος.

Υιοθετείστε κωδικούς χρωμάτων.

Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα κωδικοποίησης χρωμάτων για να οργανώσετε υλικά για κάθε μάθημα. Για παράδειγμα αγοράστε κόκκινο χρώμα φάκελο και τετράδιο για το μάθημα της γλώσσας και κίτρινο φάκελο και τετράδιο για το μάθημα των μαθηματικών. 

Καταγράψτε τα καθήκοντα.

Χρησιμοποιήστε έναν σημειωματάριο για να καταγράφετε όλες τις εργασίες στο σπίτι και τις μακροπρόθεσμες εργασίες. Η μνήμη των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες είναι αδύναμη και δεν ξεχνούν τα μαθήματα τους επίτηδες όπως πολλοί πιστεύουν.

Να είστε μεθοδικοί.

Οργανώστε όλα τα βιβλία, τις σημειώσεις, τα φυλλάδια, κλπ. πριν να αρχίσετε να μελετάτε για κάποιο τεστ ή διαγώνισμα. Οι χαοτικές συμπεριφορές των ενηλίκων δεν βοηθούν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες να φέρουν εις πέρας το έργο τους.

Τεμαχίστε τα δύσκολα.

Θυμηθείτε να διαχωρίσετε τις απαιτητικές εργασίες σε μικρά, διαχειρίσιμα, κομμάτια εργασίας στο καθημερινό σας πρόγραμμα διαβάσματος. 

Κάντε διαλείμματα.

Κάντε προγραμματισμένα διαλείμματα κατά τη διάρκεια των μεγάλων εργασιών. Συναισθανθείτε το παιδί, εκτός από τα προγραμματισμένα διαλείμματα κάντε διάλλειμα όταν το παιδί δεν ανταποκρίνεται και δείχνει κουρασμένο ή αδιάφορο.

Κάντε διορθώσεις.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τα καθήκοντα για λάθη, προτού το παιδί πάει τα καθήκοντα για έλεγχο στον εκπαιδευτικό. Με αυτό τον τρόπο του μαθαίνετε πως να γενικεύσει αυτή τη συμπεριφορά και να κάνει αυτοδιορθώσεις όταν είναι στο σχολείο και δεν έχει την καθοδήγηση σας. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μυστικά» για την βελτίωση της προσοχής και μνήμης  των παιδιών που μελετούν

«Μυστικά» για την βελτίωση της προσοχής και μνήμης ...

Το σχολείο άρχισε με κάποιες αγωνίες και έννοιες, και...

Τι τρώνε και τι θα έπρεπε να τρώνε τα παιδιά στο σχολείο!

Τι τρώνε και τι θα έπρεπε να τρώνε τα παιδιά στο...

Γράφει ο Τόπης ΑθανάσιοςΔιαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΗ...

Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… -« Οι λέξεις βλάπτουν   σοβαρά την αυτοεκτίμηση….»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… -« Οι λέξεις...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Ένας...

Επίκαιρα ζητήματα έθεσαν οι γιατροί στον Επίτροπο Υγείας της  Ευρωπαϊκής Ένωσης - Καίριες παρεμβάσεις από τον Αναστάσιο Βασιάδη

Επίκαιρα ζητήματα έθεσαν οι γιατροί στον Επίτροπο...

Στα πλαίσια  της πρόσφατης συνεδριακής διοργάνωσης ...

Παρουσίαση της εκστρατείας “LET’S ΠΑΠ: Κάντο για σένα” για την πρόληψη   του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Παρουσίαση της εκστρατείας “LET’S ΠΑΠ: Κάντο για σένα”...

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην 83η...

Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο τρόπος που ταξιδεύεις στη ζωή, φέρνει την ευτυχία ένα βήμα πιο κοντά…»
Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Κάθε φορά που επιλέγεις μια συμπεριφορά, επιλέγεις και τις συνέπειές της…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Κάθε φορά...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Ένας...

Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο δρόμος χωρίς εμπόδια   συνήθως δεν οδηγεί πουθενά… »

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο δρόμος...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Το σχολείο άρχισε με κάποιες αγωνίες και έννοιες, και μεταξύ αυτών μπαίνει και το ερώτημα, τι κάνουμε όταν η μνήμη και η προσοχή του παιδιού μας δεν είναι από τις δυνατές….Ποια είναι τα κλειδιά για την...

Γράφει ο Τόπης ΑθανάσιοςΔιαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΗ σχολική τσάντα θα γεμίσει με καινούργια βιβλία, τετράδια και τόσα άλλα.... Μέσα σε αυτήν την τσάντα, αρκετοί γονείς θα βάλουν ένα ταπεράκι ή μια σακουλίτσα...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Ένας νεαρός μαθητής πήγε στο σπίτι του δασκάλου του, ενός σοφού φιλόσοφου, και του είπε:«¨Έρχομαι να σου πω κάτι σημαντικό, που δεν μπορώ να αποσιωπήσω. Κάποιος...