Η συμβολή της μουσικής στην ψυχολογία της μητέρας και την ψυχοσυναισθηματική ωρίμανση του εμβρύου

Η συμβολή της μουσικής στην ψυχολογία της μητέρας και την ψυχοσυναισθηματική ωρίμανση του εμβρύου

Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα

Μουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια

 

Η µουσική αποτέλεσε σηµαντικό στοιχείο για την καθηµερινή ζωή του ανθρώπου από την αυγή της ιστορίας του έως σήµερα. Ακόμη στις κοσµογονίες πολλών αρχαίων πολιτισµών η αρχή του κόσµου εντοπίζεται σε ένα ηχητικό συµβάν. Για παράδειγµα, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι ο θεός Θωθ δηµιούργησε τον κόσµο µε τη φωνή του, ενώ σύµφωνα µε τις φιλοσοφικές αντιλήψεις των Περσών και των Ινδών το σύµπαν δηµιουργήθηκε από τον ήχο που βγήκε από την άβυσσο και έγινε φως.

Η μουσική έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό μέσο ανά τους αιώνες από όλους σχεδόν τους αρχαίους πολιτισμούς της Ανατολής. Στην αρχαία Ελλάδα, ο Πλάτωνας, ο Πυθαγόρας, ο Αριστοτέλης, είναι οι πρώτοι που θέτουν τις βάσεις  και μελετούν την επίδραση των ήχων στον άνθρωπο, με ορθολογιστικό και επιστημονικό πνεύμα. 

Πλέον με τη βοήθεια της τεχνολογίας των υπερήχων, αλλά και της ανάπτυξης συνεχώς νέων μεθόδων παρακολούθησης της εμβρυϊκής ζωής, και με βάση πειραματικά τεκμηριωμένα ερευνητικά συμπεράσματα από όλο τον κόσμο, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η ανθρώπινη ύπαρξη από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της, έχει νοητικά βιώματα, αισθητηριακές αντιλήψεις, συνείδηση και μνήμη.

Όμως παρ’ όλη την τεχνολογική ανάπτυξη, σύγχρονα στατιστικά στοιχεία και μελέτες, παρουσιάζουν αύξηση στους δείκτες νοσηρότητας σε παιδιά της σύγχρονης Ευρώπης. Σύμφωνα με πηγές αναγνωρισμένων ερευνητικών κέντρων, οι αποκλίσεις στην υγεία των νεογνών συνδέονται με την περίοδο εγκυμοσύνης και τον τοκετό, που με την σειρά τους καθορίζονται από την ποιότητα ζωής των εγκύων. Συνεπώς, οι παιδίατροι συνέχεια αναζητούν νέες μεθόδους για την έγκαιρη πρόληψη των ασθενειών της παιδικής ηλικίας ακόμα και από την προγεννητική περίοδο.

Μια τέτοια πρωτοποριακή για την Ελλάδα μέθοδος, η μέθοδος Sonatal έρχεται να βοηθήσει στην πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. 

Χρησιμοποιώντας λοιπόν τη δύναμη της μουσικής και της φωνής της μητέρας, της οποίας το έμβρυο είναι σε θέση να αντιληφθεί μόλις από την 17η εβδομάδα της κύησης, η μέθοδος Sonatal έχει ως στόχο την επίλυση του βασικού προβλήματος της σύγχρονης παιδιατρικής, που είναι η μορφωτική και λειτουργική ανωριμότητα του νεογέννητου. Επιπλέον, συμβάλλει στην σύναψη πολλαπλών νευρωνικών συνδέσεων του εγκεφάλου του εμβρύου, την τόνωση της κινητικής δραστηριότητας και τις αρχές της ψυχοσυναισθηματικής ωρίμανσης του. Βοηθάει στην βελτιστοποίηση της υγείας και της διάθεσης της ίδιας της γυναίκας και την προετοιμασία της για τον τοκετό, όπως και την ανατροφή ενός υγιούς παιδιού. Η δυναμική της φωνής της μητέρας είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στη διαδικασία βελτιστοποίησης της προγεννητικής ανάπτυξης του εμβρύου.

Δεδομένου ότι σε κάθε εβδομάδα κύησης αναπτύσσονται διαφορετικά όργανα κ διαφορετικές δεξιότητες στο έμβρυο, αλλά και οι ανάγκες της μητέρας είναι πιο αυξημένες, η μέθοδος Sonatal παρεμβαίνει με διαφορετικού είδους ασκήσεις (αναπνευστικές, φωνητικές, βιορυθμικές, κινητικές, απτικές, ομιλητικές και ασκήσεις στο νερό).

Στο τρίτο τρίμηνο ξεκινάει και η προετοιμασία της εγκύου για τον τοκετό με τεχνικές για τη διαχείριση του πόνου, σωστή διαχείριση της αναπνοής, καθώς και τεχνικές μασάζ  στις οποίες συμμετέχει και ο σύντροφος της εγκύου.

Άλλωστε ένα σωματικά υγιές και συναισθηματικά ώριμο μωρό, προϋποθέτει μια υγιή και χαρούμενη μητέρα, που θα έχει όλη την αγάπη, την ηρεμία και τα εφόδια για να βιώσει το θαύμα της δημιουργίας μιας νέας ζωής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πολιτική απανθρωπιάς για το ΕΣΥ»

«Πολιτική απανθρωπιάς για το ΕΣΥ»

 Από το Οργανωτικό συντονιστικό Νέας Αριστεράς...

ΙΣΗ: Ομιλία του καθηγητή Γ. Παπαζήση για τις ανεπιθυμητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις κοινών φαρμάκων

ΙΣΗ: Ομιλία του καθηγητή Γ. Παπαζήση για τις...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) διοργανώνει αύριο...

Παγκόσμια ημέρα υγείας: Δωρεάν αιματολογική εξέταση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Νάουσας

Παγκόσμια ημέρα υγείας: Δωρεάν αιματολογική εξέταση...

Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας ΠΟΥ ιδρύθηκε ακριβώς...

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Υγείας, κλιμάκιο της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Βέροιας

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Υγείας, κλιμάκιο της...

Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο...

7 Απριλίου -  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

7 Απριλίου - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σε όλο τον κόσμο, το δικαίωμα στην υγεία εκατομμυρίων...

Την Κυριακή 7 Απριλίου  στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας - Σακχαρώδης Διαβήτης: Ιατρική Αντιμετώπιση και διατροφή

Την Κυριακή 7 Απριλίου στην Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνουν η Ελληνική...

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Ποιοι θα το πάρουν δωρεάν στα φαρμακεία

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Ποιοι θα το...

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρουθα είναι...

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ από το  Ταμείο Ανάκαμψης για την πραγματοποίηση άνω των 50.000 χειρουργείων

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ...

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...