Το μαγνήσιο στις τροφές των ανθρώπων Η L-αργινίνη στην προστασία της καρδιάς

Το μαγνήσιο στις τροφές των ανθρώπων Η L-αργινίνη στην προστασία της καρδιάς

Το άρθρο αυτό είναι το τρίτο κατά σειρά που έχει ως θέμα το μαγνήσιο. Το μαγνήσιο στο μόριο της χλωροφύλλης, το μαγνήσιο σωσίβιο της καρδιάς, το μαγνήσιο συντελεστής στο σχηματισμό της βιταμίνης Κ στα έντερα, το μαγνήσιο στοιχείο της ζωής. Πέρα από τα στοιχεία αυτά, θα αναφέρουμε ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο για το μαγνήσιο. Είναι απαραίτητο στις αντιδράσεις μετασχηματισμού του φωσφόρου στα φυτά και στη μεταφορά των λιπαρών οξέων, διεργασίες που κάνουν το μαγνήσιο σπουδαίο στο σχηματισμό των διαφόρων σπόρων με υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών οξέων (ηλιόσπορος, λιναρόσπορος, σουσάμι, κολοκυθόσπορος).

Στο προηγούμενο άρθρο, αναφέρθηκαν αποτελέσματα αναλύσεων του πόσιμου νερού της Βέροιας, που έδειξαν ότι το μαγνήσιο αν και είναι λίγο επάνω από το κατώτερο επίπεδο επάρκειας, δεν είναι όμως τόσο όσο θα επιθυμούσαμε. Η λήψη τροφών πλουσίων σε μαγνήσιο θα βοηθούσε στην άνοδό του στον οργανισμό των ανθρώπων. Ιδιαίτερη είναι η σημασία του μαγνησίου στις έγκυες και θηλάζουσες μητέρες, όπως τονίζει ο καθηγητής της φαρμακευτικής Γ. Λογαράς σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε πριν τριάντα χρόνια.

Το πρωτόγαλα των μητέρων είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, το οποίο δρα υπακτικά και απαλλάσσει το νεογνό από υπάρχουσες τοξίνες. Πολλοί γυναικολόγοι γιατροί χορηγούν σκευάσματα μαγνησίου σε εγκύους. Ίσως, εάν παράλληλα εφαρμόζετο και μια ανάλυση αίματος η αντιμετώπιση του θέματος θα ήταν καλύτερη. Κατά τη λήψη σκευασμάτων ή διατροφικών συμπληρωμάτων σκόπιμο θα ήταν να μην λαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες τροφές πλούσιες σε κάλιο γιατί το κάλιο ανταγωνίζεται ισχυρά το μαγνήσιο.

Τέτοιες τροφές είναι όλα τα φρούτα εκτός από τα μήλα και τα αχλάδια. Οι φυσικές τροφές είναι πιο ασφαλείς και πιο αποτελεσματικές.

Η περιεκτικότητα όμως των φυτικών τροφών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, από την περιεκτικότητα σε μαγνήσιο του εδάφους. Φυστίκια της ποικιλίας Αιγίνης, στην Αίγινα περιείχαν 0,31% μαγνήσιο, ενώ στον Άγιο Μάμαντα Χαλκιδικής περιείχαν μόνο 0,18%. Διαφορές υπάρχουν και μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών. Σε επτά ποικιλίες αμυγδαλιάς που καλλιεργούνταν στον ίδιο αμυγδαλεώνα σημειώθηκαν μεγάλες διαφορές. Από τις καλλιεργούμενες ποικιλίες, οι ποικιλίες Ferraduel και καθηγητού Ραπτοπούλου είχαν τις υψηλότερες τιμές (0,51 και ο,48%) ενώ οι ποικιλίες Ferragnes και Texas που είναι οι βασικές ποικιλίες, περιείχαν αντίστοιχα 0,30 και 0,34% μαγνήσιο.

Από τους ξηρούς καρπούς τα αμύγδαλα παρουσιάζουν το υψηλότερο επίπεδο μαγνησίου. Ο μέσος όρος επτά ποικιλιών ήταν 0,39%. Οι αντίστοιχες σε άλλους ξηρούς καρπούς ήταν: λεπτόκορα 0,25, φιστίκια 0,22, καρύδια 0,19%. 

Οι διάφοροι σπόροι, έχουν γενικά υψηλό επίπεδο μαγνησίου. Ο μέσος όρος από οκτώ είδη ήταν 0,37%. Ο ηλιόσπορος (0,46%), το κίτρινο σουσάμι το μη αποφλοιωμένο (0,44%) και ο κολοκυθόσπορος από την ποικιλία «κίτρινο με λαιμό» (0,43%) είχαν τις υψηλότερες τιμές, ενώ ο λιναρόσπορος είχε τη χαμηλότερη τιμή (0,24%). Αναλύσεις Ινστιτούτου Εδαφολογίας Θεσ/νίκης.

Σταματώ όμως στον κολοκυθόσπορο. Οι τρεις ποικιλίες στις οποίες έγιναν αναλύσεις 0,37, 0,34, 0,43%, έχουν αρκούντως υψηλό ποσοστό.

Από άλλες αναλύσεις, διαπιστώθηκε ότι ο κολοκυθόσπορος περιέχει σε υψηλό ποσοστό το αμινοξύ L-αργινίνη. Η L-αργινίνη είναι το αμινοξύ από το οποίο κατά τον μεταβολισμό του στο σώμα των ανθρώπων παράγεται μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ). Το μονοξείδιο του αζώτου που μελετήθηκε από τον Ignaro και την ομάδα του, έχει την ιδιότητα να διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και να αποτρέπει καρδιαγγειακά επεισόδια. Μαλακώνει τα αιμοφόρα αγγεία, τα καθιστά ελαστικά, με αποτέλεσμα να διευρύνονται εύκολα. Η ανακάλυψη αυτή του Ignaro τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ ιατρικής το 1993. 

Μετά από το μαγνήσιο και η L-αργινίνη στην προστασία της καρδιάς (Αναλύσεις έγιναν στο Εργαστήριο Βιολογίας Οπωροκηπευτικών του Α.Π.Θ.). Μία άλλη θετική ιδιότητα του κολοκυθόσπορου είναι η προστασία του κατά των ουρολοιμώξεων ανδρών και γυναικών. Έρπει η άποψη ότι δρα κατά του καρκίνου του προστάτη. Κολοκυθόσπορος εισάγεται από το εξωτερικό καθορισμένος. Η ονομασία του παλαιότερα ήταν (πασατέμπο), μια και οι καταναλωτές του τρώγοντάς τον περνούσαν τον καιρό τους. Αυτό είναι το μαγνήσιο ας το προσέξουμε.

Δημήτρης Κ. Στυλιανίδης

Γεωπόνος επ. Δ)ντής Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έξι τρόποι να υποχωρήσει ο πονόλαιμος

Έξι τρόποι να υποχωρήσει ο πονόλαιμος

Υπάρχουν μερικά αγαπημένα γιατρικά για τις μέρες που...

Ανακαλύφθηκε το ελιξήριο της νεότητας!

Ανακαλύφθηκε το ελιξήριο της νεότητας!

Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που προστατεύει τα κύτταρα από...

Το φρούτο που ενδυναμώνει τη μνήμη

Το φρούτο που ενδυναμώνει τη μνήμη

Ένα νέο "όπλο" κατά της γήρανσης ήρθε να προστεθεί...

Ποιες ώρες της ημέρας καίμε περισσότερες θερμίδες;

Ποιες ώρες της ημέρας καίμε περισσότερες θερμίδες;

Στους διαφορετικούς ρυθμούς με τους οποίους κάνει...

Προσοχή! Αυτά είναι τα πιο καρκινογόνα τρόφιμα (ΦΩΤΟ)

Προσοχή! Αυτά είναι τα πιο καρκινογόνα τρόφιμα (ΦΩΤΟ)

Δυστυχώς, δεκατέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο...

Ανακάλεσε κατεψυγμένα ψάρια ο ΕΦΕΤ

Ανακάλεσε κατεψυγμένα ψάρια ο ΕΦΕΤ

Στην ανάκληση μη ασφαλών κατεψυγμένων ιχθυηρών...

Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου - Μέτρηση σακχάρου στο Κέντρο Υγείας Βέροιας

Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου - Μέτρηση σακχάρου στο Κέντρο...

Το Κέντρο Υγείας Βέροιας, με αφορμή την παγκόσμια...

Αλλαγές για τα εμβόλια και την εγγραφή στα σχολεία προτείνουν οι παιδίατροι

Αλλαγές για τα εμβόλια και την εγγραφή στα σχολεία...

Άστοχη και αναποτελεσματική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Υπάρχουν μερικά αγαπημένα γιατρικά για τις μέρες που το σάλιο μοιάζει σαν γυαλόχαρτο και ο βήχας δεν λέει να αποχωρήσει.  Ωστόσο δεν ξαφανίζουν τον πόνο, όμως μπορούν να τον καταπραΰνουν.Το shape.gr μάζεψε τα...

Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που προστατεύει τα κύτταρα από το στρες και ανοίγει τον δρόμο για το ελιξήριο της νεότητας.Συγκεκριμένα, ομάδα Ρώσων επιστημόνων απέδειξε ότι το ριβονουκλεϊκό οξύ (RNA) είναι σε θέση να...

Ένα νέο "όπλο" κατά της γήρανσης ήρθε να προστεθεί στην επιστημονική φαρέτρα.Οι σπόροι του ροδιού και η υψηλή περιεκτικότητα τους σε ισχυρότατα αντιοξειδωτικά, είναι το μυστικό που έχει προσελκύσει...