Εις μνημόσυνον αιώνιον + Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Κυρατζής (1931-2017)

Εις μνημόσυνον αιώνιον + Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Κυρατζής (1931-2017)

Εκοιμήθη εν Κυρίω, την Τρίτη 21-3-2017. Ο μακαριστός πατήρ Αμβρόσιος Κυρατζής διακόνησε στη Μητρόπολη Βεροίας, επί σειράν ετών, ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και τα τελευταία έτη, πριν από την συνταξιοδότησή του, ως Πρωτοσύγκελος. 

Ο πατήρ Αμβρόσιος είναι ο πρωτοπόρος κληρικός στη Βέροια, που πλην όλων των ιερατικών του καθηκόντων, εφρόντισε ιδιαιτέρως τη νεότητα. Οργάνωσε, στη δεκαετία του 60, την αδελφότητα ΠΕΛΕΚΑΝ και με τους αγώνες και των αδελφών, ίδρυσαν τα οικοτροφεία θηλέων και αρρένων, Μέσης Εκπαιδεύσεως στη Βέροια και αργότερα το οικοτροφείο φοιτητριών στη Θεσσαλονίκη. 

Η βαρύτητα δόθηκε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό, επειδή την  εποχή εκείνη Γυμνάσια και Λύκεια υπήρχαν μόνον στις μεγάλες πόλεις. Οι γονείς που ξενιτεύονταν στη Γερμανία και σ’ άλλες χώρες, εμπιστεύονταν τα παιδιά τους στο οικοτροφείο, όπως και εκείνοι που δυσκολεύονταν να τα σπουδάσουν, λόγω ποικίλων προβλημάτων. Από τους μαθητές εκείνους πολλοί αρίστευσαν και σπούδασαν σε διάφορα πανεπιστήμια. Σήμερα αποτελούν την εύρωστη κοινωνία της χώρας μας, γιατί γαλουχήθηκαν με τα νάματα της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας. 

Ο αείμνηστος πατήρ Αμβρόσιος Κυρατζής ήταν παρών σε όλες τις δραστηριότητες των παιδιών των οικοτροφείων. Εκείνο που τον χαρακτήριζε ήταν η θυσιαστική του πορεία, εμπνεόμενος και από τον πνευματικό του πατέρα, τον θρυλικό επίσκοπο Φλωρίνης, τον αείμνηστο Αυγουστίνο Καντιώτη. Παρότι διαφορετικός ο χαρακτήρας τους, είχαν πολλά κοινά και κυρίως τη λαχτάρα τους να γνωρίσουν οι άνθρωποι το Χριστό και μάλιστα οι νέοι. Γι΄αυτό αγωνίστηκαν με πάθος ιερό σ’ όλη τους τη ζωή. 

Τον μακαριστό πατέρα Αμβρόσιο τον γνωρίσαμε στην Αλεξάνδρεια του Νομού Ημαθίας, στη δεκαετία του 60. Είχε τοποθετηθεί ως διάκονος από τη Μητρόπολη Βεροίας, στον ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Εκείνος, με τον φλογερό του ζήλο, ανέλαβε και τα κατηχητικά των νέων αλλά και τη διδαχή των μεγαλυτέρων. Από την επικοινωνία του με τους χριστιανούς της τοπικής Εκκλησίας, προέκυψε και ο Σύλλογος «Άγιος Αλέξανδρος».   

 Στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας είχαμε τις Κυριακές τη συνάντηση για την κατήχηση. Η διδασκαλία του σε μας, τη μαθητιώσα νεολαία, ήταν όντως κατήχηση-δυνατός λόγος Θεού.. Ο μακαριστός πατήρ Αμβρόσιος λαχταρούσε να ετοιμάσει ανθρώπους με πνευματική ζωή και έτοιμους για ιεραποστολή. Γι’ αυτό, επιθυμία του ήταν να σπουδάσουμε Θεολογία. Ως άνθρωπος διακρίσεως, όμως, ποτέ δεν επέμενε σε αποφάσεις που δεν χωρούσαν στην καρδιά μας. 

Ως Περιεχόμενο των μαθημάτων στο κατηχητικό, όπως συμπεραίνουμε τώρα, ο μακαριστός πατήρ χρησιμοποιούσε τα θέματα των βοηθημάτων της Αποστολικής Διακονίας, του  Ανωτέρου Κατηχητικού, κυρίως, με τον εμπλουτισμό και από τα δικά του μελετήματα. Μελετούσε και γνώριζε τους Πατέρες της Εκκλησίας και με βάση τις ερμηνείες τους μάς οδηγούσε στο Χριστό. Μας έμαθε να αγωνιζόμαστε ώστε να ξεπερνούμε τις δυσκολίες και τους πειρασμούς και να είμαστε έτοιμοι για την ομολογία της πίστης. Η συνέπεια και η ειλικρίνεια του βίου του, σε συνδιασμό με την βαθειά πίστη του, τον έκαναν έναν πολύ αγαπητό πατέρα, παρά την αυστηρότητά του, η οποία ξεκινούσε πρώτα από τον εαυτό του.

Κάθε Κυριακή ξεκινούσε από τη Βέροια νωρίς το πρωί και επέστρεφε το βράδυ. Με την ασκητική του αυτή συμπεριφορά βοηθούσε και εμάς να αντέχουμε τις επιθέσεις της εποχής, από τις επιπολαιότητες των συνομηλίκων μας και τον ορθολογισμό της  εποχής. 

Για τη βιωτή του αειμνήστου πατρός στη Βέροια, τα τελευταία χρόνια, έγραψαν, στον τοπικό τύπο και στις σχετικές ιστοσελίδες, οι συνεργάτες των χρόνων αυτών. Εμείς, με την αναφορά μας αυτή, θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τους κόπους του μακαριστού πατρός, και να ευχαριστήσουμε το Θεό για την παρουσία του αειμνήστου στη ζωή μας, που συνέβαλε στις θεολογικές μας αναζητήσεις. Θέλουμε, επίσης, η σύντομη αυτή αναφορά μας, να αποτελέσει μια προσευχή στο Θεό για κείνον, που βάδισε το δρόμο της επίγειας ζωής του προσευχόμενος και διακονών, με στόχο την επικράτηση της Βασιλείας του Θεού στις καρδιές των ανθρώπων. Άγιε πατέρα μας ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ. – 

Ευαγγελία Τσαγκαρλή-Διαμάντη

Δρ Θεολογίας- MrΦιλολογίας 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχή της Μεγάλης Εβδομάδος στον Ι. Ν. Αγίου Αλεξάνδρου Αλεξανδρείας

Αρχή της Μεγάλης Εβδομάδος στον Ι. Ν. Αγίου Αλεξάνδρου...

Το εσπέρας της Κυριακής των Βαΐων, 28ης Απριλίου, ο...

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (29/4/2024)

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (29/4/2024)

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (29/4/2024)

Κυριακή των Βαΐων στον Ι. Ναό Αγίων Αναργύρων Βεροίας

Κυριακή των Βαΐων στον Ι. Ναό Αγίων Αναργύρων Βεροίας

Την Κυριακή των Βαΐων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Κλειστά τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως το διάστημα 2 – 7 Μαΐου

Κλειστά τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως το διάστημα 2...

Κλειστά θα παραμείνουν από τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου έως...

Έφυγε από τη ζωή η Δέσποινα Βασιλοπούλου σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Δέσποινα Βασιλοπούλου σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 29 Απριλίου...

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Δίδυμες ( Βουλγάρα +Τρούλλος ) με τους Ορειβάτες Βέροιας

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Δίδυμες ( Βουλγάρα +Τρούλλος ) με τους...

Τρεχούμενα νερά γλυκαίνουν το αυτί σου  και ο ήχος ...

Έφυγε από τη ζωή η Δάφνη Δημ. Μελιοπούλου σε ηλικία 63 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Δάφνη Δημ. Μελιοπούλου σε ηλικία 63...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Μ. Δευτέρα 29...

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας στις 6 Μαΐου 2024

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου...

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Σωματείου «Αγιος Γεώργιος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...