ΥΓΕΙΑ

Επιστολές στον “Λαό” -  Για την ημέρα της καρδιάς

Επιστολές στον “Λαό” - Για την ημέρα της καρδιάς

Αγαπητέ κύριε Διευθυντά, κάθε τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο εορτάζεται η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ. Το φετινό μήνυμα για την ΚΑΡΔΙΑ (καρδιοαγγειακά νοσήματα που είναι η σύγχρονη επιδημία) είναι: «ΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥ» που απειλούν την ΚΑΡΔΙΑ. 

 

Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες; Οι σπουδαιότεροι και πιο επικίνδυνοι, εκτός από τους φυλετικούς και γενετικούς, που δεν τροποποιούνται με οποιαδήποτε γνώση, είναι οι κάτωθι.

Αρτηριακή Υπέρταση,Υπερλιπιδαιμία, κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης, καθιστική ζωή ,παχυσαρκία, κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης και το ψυχοκοινωνικοοικονομικό ζόρισμα (stress).

Αυτούς τους παράγοντες με την δύναμη της γνώσης και με πρωτεργάτη τον οικογενειακό ιατρό μπορούμε να τους θεραπεύσουμε – υπάρχουν και οι κατάλληλοι τρόποι δίαιτας, συμπεριφοράς αλλά και τα πιο νέα καρδιοπροστατευτικά φάρμακα.

Έτσι μπορούμε και να προλάβουμε αλλά και να θεραπεύουμε τις παθήσεις αυτές της καρδιάς: όπως στεφανιαία ανεπάρκεια, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια ως και αιφνίδιο θάνατο.

Το ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ) ιδρύθηκε το 1991 με κυριότερο ΣΚΟΠΟ την ενημέρωση, την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την ελάττωση των συνεπειών των παραγόντων κινδύνου . Και το μεγάλο κέρδος αυτής της πρόληψης είναι τελικά να σώζεται το 50% (πενήντα της εκατό) των πασχόντων από βέβαιο θάνατο.

-Πολύ μεγάλο κέρδος στο φόρο θανάτου που πληρώνουμε χωρίς την δύναμη της γνώσης-

Συμπερασματικά ας μοιραστούμε όλοι μαζί, πολιτεία, κοινωνικοί φορείς, ιατροί και πολίτες την αποκτηθείσα γνώση και δύναμη της για την θεραπεία όλων των παραγόντων κινδύνου των καρδιακών παθήσεων.

 

Δημήτρης Κουπίδης

ΚΑρδιολόγος - Πρόεδρο

ΕΛΙΚΑΡ Ημαθίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι τρώνε και τι θα έπρεπε να τρώνε τα παιδιά στο σχολείο!

Τι τρώνε και τι θα έπρεπε να τρώνε τα παιδιά στο...

Γράφει ο Τόπης ΑθανάσιοςΔιαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΗ...

Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… -« Οι λέξεις βλάπτουν   σοβαρά την αυτοεκτίμηση….»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… -« Οι λέξεις...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Ένας...

Επίκαιρα ζητήματα έθεσαν οι γιατροί στον Επίτροπο Υγείας της  Ευρωπαϊκής Ένωσης - Καίριες παρεμβάσεις από τον Αναστάσιο Βασιάδη

Επίκαιρα ζητήματα έθεσαν οι γιατροί στον Επίτροπο...

Στα πλαίσια  της πρόσφατης συνεδριακής διοργάνωσης ...

Παρουσίαση της εκστρατείας “LET’S ΠΑΠ: Κάντο για σένα” για την πρόληψη   του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Παρουσίαση της εκστρατείας “LET’S ΠΑΠ: Κάντο για σένα”...

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην 83η...

Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο τρόπος που ταξιδεύεις στη ζωή, φέρνει την ευτυχία ένα βήμα πιο κοντά…»
Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Κάθε φορά που επιλέγεις μια συμπεριφορά, επιλέγεις και τις συνέπειές της…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Κάθε φορά...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Ένας...

Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο δρόμος χωρίς εμπόδια   συνήθως δεν οδηγεί πουθενά… »

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο δρόμος...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Μια...

Aπό το Κέντρο Υγείας Βέροιας και την 8η ΤΟΜΥ Βέροιας - Τι είναι η Νόσος των Λεγεωνάριων;

Aπό το Κέντρο Υγείας Βέροιας και την 8η ΤΟΜΥ Βέροιας - Τι...

Η λεγεωνέλλωση είναι οξεία βακτηριακή λοίμωξη του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Γράφει ο Τόπης ΑθανάσιοςΔιαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΗ σχολική τσάντα θα γεμίσει με καινούργια βιβλία, τετράδια και τόσα άλλα.... Μέσα σε αυτήν την τσάντα, αρκετοί γονείς θα βάλουν ένα ταπεράκι ή μια σακουλίτσα...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Ένας νεαρός μαθητής πήγε στο σπίτι του δασκάλου του, ενός σοφού φιλόσοφου, και του είπε:«¨Έρχομαι να σου πω κάτι σημαντικό, που δεν μπορώ να αποσιωπήσω. Κάποιος...

Στα πλαίσια  της πρόσφατης συνεδριακής διοργάνωσης  που πραγματοποιήθηκε  στις Βρυξέλλες με τίτλο  MED.SUMMER, με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Γερμανίας,  σε συνεργασία με την Μόνιμη Επιτροπή Ευρωπαίων...