Στον μεσαίο χώρο «παίζει» η κάλπη για τον επικεφαλής του νέου πολιτικού Φορέα της Κεντροαριστεράς

Στον μεσαίο χώρο «παίζει» η κάλπη για τον επικεφαλής του νέου πολιτικού Φορέα της Κεντροαριστεράς

Συνέντευξη: Σοφία Γκαγκούση

 

Μια μέρα πριν από τις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα στην κεντροαριστερά και η αγωνία των υποψηφίων αλλά και της Επιτροπής διεξαγωγής των εκλογών κορυφώνεται  με αιχμή την ικανοποιητική προσέλευση του κόσμου που καλείται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον νέο φορέα. Πόσο έτοιμη είναι η Ημαθία και ποια είναι η εκτίμησή του για την εκλογική αναμέτρηση, ρωτήθηκε ο υπεύθυνος της διαδικασίας για το νομό κ. Γιάννης Χασιώτης στην εκπομπή «πρωινές σημειώσεις» του ΑΚΟΥ 99.6 

«Εμείς είμαστε πανέτοιμοι για τις εκλογές της Κυριακής. Υπάρχουν παντού εφορευτικές επιτροπές, έχουν εκπαιδευτεί όλοι οι χειριστές, αλλά αυτά είναι τεχνικά προβλήματα που δεν αφορούν τον κόσμο. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8.00 η ώρα το πρωί. Η πόλη της Βέροιας ψηφίζει στα εκλογικά τμήματα που είναι όλα στο χώρο του δημαρχείου. Η περιοχή του παλιού Δήμου Βεργίνας, στο παλιό Δημαρχείο της Βεργίνας. Τα χωριά που ήταν στον παλιό Δήμο Μακεδονίδας, ψηφίζουν στο παλιό δημαρχείο στα Ριζώματα. Ένα εκλογικό τμήμα είναι στον Άγιο Γεώργιο και οι περιοχές που αφορούσαν  τον παλιό Δήμο του Αποστόλου Παύλου ψηφίζουν στο παλιό Δημαρχείο στο Μακροχώρι.

Έχει διασφαλιστεί η ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ των εκλογικών τμημάτων;Γιατί ακούσαμε σε συνέντευξη Τύπου του κ.Αλιβιζάτου στη Θεσ/νίκη ότι αν δεν υπάρξει αυτό,  δεν γίνονται εκλογές… 

Σωστό είναι αυτό, διότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι κανένας δεν θα κάνει λαθροχειρία στις εκλογές και ότι κανένας δεν θα μπορεί να διπλοψηφίσει. Συνεπώς εάν δεν λειτουργεί κάπου η σύνδεση δεν θα λειτουργήσει το εκλογικό κέντρο. Αλλά στον νομό μας δεν έχουμε προβλήματα. Τουλάχιστον στην δοκιμή που κάναμε την περασμένη Κυριακή, όλα τα εκλογικά κέντρα συνδέθηκαν και μπορούσαν να επικοινωνήουν με τον Κεντρικό Υπολογιστή και να καταχωρούν όσους θα ψηφίσουν.

Η προσέλευση του κόσμου, παραμένει το μεγάλο στοίχημα  σ αυτές τις εκλογές;

Κοιτάξτε το πόσοι θα έρθουν να ψηφίσουν δεν το γνωρίζω. Μπορώ να σας βεβαιώσω όμως , ότι στην Ημαθία τουλάχιστον, θα είναι τριπλάσιος περίπου ο αριθμός, από αυτούς που ψήφιζαν στις τελευταίες εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, τότε, για την ανάδειξη της Γεννηματά, ως πρόεδρου.

Μας θυμίζετε τον αριθμό, τότε…

Θα ξεπεράσουμε πιστεύω στον νομό τους 2.200 – 2.500 ανθρώπους που θα έρθουν να ψηφίσουν. 

Είναι ένας καλός αριθμός;

Βεβαίως, όταν είναι τριπλάσιος ο αριθμός, είναι σημαντικός γιατί σημαίνει ότι, εμείς τουλάχιστον αρχίσουμε και το αντιλαμβανόμαστε από τις αντιδράσεις του κόσμου, ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων, πολιτών δηλαδή, που είτε επέλεξαν άλλα κόμματα είτε απείχαν από τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, αντιλαμβάνονται τη σημασία αυτού του εγχειρήματος και θέλουν να συνεισφέρουν στην διαμόρφωση ενός πολιτικού φορέα, όπως είπατε στην Κεντροαριστερά ή του μεσαίου χώρου όπως το  λένε άλλοι, αλλά που θα είναι η συνέχεια της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που ξεκίνησε ουσιαστικά από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, συνεχίστηκε με την ένωση Κέντρου από τον Παπανδρέου και με το ΠΑΣΟΚ από το 1974 και μετά. 

Αυτό το «κέντρο» μοιάζει με πολύφερνη νύφη και ποιος θα την πρωτοπάρει…

Πάντα ήταν ελκυστική νύφη το Κέντρο… Και προσπαθούσαν πάντα, είτε από τα Δεξιά είτε από Αριστερά, να αλώσουν ή να προσεταιριστούν κάποιο τμήμα από αυτόν τον μεσαίο χώρο, ο οποίος δεν είναι μόνο συμβατικός στον άξονα δεξιά ή αριστερά, γραμμικά. Έχει ένα πολύ συγκεκριμένο οικονομικό, κοινωνικό και ταξικό περιεχόμενο. Είναι η παράταξη που εκφράζει τα μεσαία εισοδήματα, τα μεσαία στρώματα, είτε αυτοί είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε είναι εργαζόμενοι του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, που έχει σαν στόχο μια προοδευτική κατεύθυνση και σε ότι αφορά την οικονομία και σε ότι αφορά την κοινωνία. Μην ξεχνάμε, ότι ιστορικά , οι μεγαλύτερες τομές στον 20ο αιώνα έγιναν από αυτή την παράταξη. Δεν έγιναν ούτε από αριστερά ούτε από δεξιά.

Όμως κ. Χασιώτη η μεσαία τάξη, όπως ορίζεται, τείνει να εξαφανιστεί ή να φτωχοποιηθεί. Αρχίζει να διαμορφώνεται το ακραίο σχήμα, ή φτωχός ή πλούσιος. Ίσως κάποια στιγμή να μην υπάρχει μεσαία τάξη. Δεν θα είναι πλέον πρόβλημα; Πού θα απευθύνεται το Κέντρο, πολιτικά;

Βεβαίως είναι πρόβλημα, αλλά μην ξεχνάτε, από πότε άρχισε η επίθεση στη μεσαία τάξη και στα μεσαία εισοδήματα… Χρονολογικά, άρχισε μετά το 2011- 12 και κορυφώθηκε μετά το 2015,  με αυτό το μόρφωμα που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ , όπου υπάρχει πια μια απροκάλυπτη και ομολογούμενη επίθεση σε όλα αυτά τα κοινωνικά στρώματα που αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Το είπε πριν λίγες ημέρες ο αρμόδιος υπουργός οικονομικών και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών. Έχουμε πια μια συνειδητή πορεία αυτού του μορφώματος, που λέει εξίσωση προς τα κάτω. Στην παιδεία θέλετε, στην οικονομία θέλετε, στην Υγεία θέλετε, στη φορολογία, στα εισοδήματα; Αυτή είναι η λογική. Να πετάμε ένα επίδομα κοινωνικό ή 300, 500, 700 ευρώ το χρόνο ως ξεροκόμματο για να είναι ευχαριστημένα τα σκυλάκια που δεν θα πεθάνουν της πείνας. Αυτή είναι η λογική τους. Από την άλλη πλευρά, απέναντι σε αυτή την λογική που είναι βαθύτατα κρατικίστικη, αναπτύσσεται μια άλλη λογική, της ασύδοτης ελεύθερης οικονομίας των αγορών . Για αυτό είναι ανάπηρο το πολιτικό σύστημα σήμερα. Και ακριβώς επειδή ο περισσότερος κόσμος δεν βλέπει ελπίδα, ούτε από τους  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ούτε από την ΝΔ η οποία έφτασε πια σε οριακά επίπεδα ανάπτυξης και αποδοχής από την κοινωνία ( βλέπετε πια μια στασιμότητα και στις δημοσκοπήσεις και παντού), ο κόσμος είναι απογοητευμένος. Αν δεν δημιουργηθεί ένα καινούριο πολιτικό κίνημα που θα εκφράσει αυτά τα στρώματα, που θα δώσει ελπίδα, προοπτική και μέλλον και θα αποτελείται από νέους ανθρώπους, οι οποίοι δεν είχαν ανάμειξη στα όσα πολύ άσχημα ζήσαμε, ακόμα και στην περίοδο του ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά τη διαφθορά σε ορισμένα επίπεδα, αν δεν υπάρξει αυτό, στις επόμενες εκλογές θα έχουμε το 50% των ψηφοφόρων να μην πάνε να ψηφίσουν και να αφήνουν την τύχη τους να την διαχειρίζονται οι μειοψηφίες. 

Ωστόσο, πολύ πρόσφατα ήταν στην κυβέρνηση κόμματα τα οποία σήμερα ζητούν την ψήφο του κόσμου και καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα «εσείς τι κάνατε όταν είσασταν στην εξουσία;» 

Δεν ξέρω τι εννοείτε πολύ πρόσφατα. Το ΠΑΣΟΚ τότε με τον Γ. Παπανδρέου είχε την ατυχία να πάρει στα χέρια του την βόμβα, δευτερόλεπτα πριν εκραγεί και ήταν πράγματι ανέτοιμο να διαχειριστεί αυτά τα πράγματα. Στην πορεία όμως, το ΠΑΣΟΚ με τον Β. Βενιζέλο ήταν το μόνο κόμμα, που τα τελευταία 100 και τόσα χρόνια, έβαλε πάνω από το κομματικό συμφέρον, το εθνικό και προσπάθησε ενσυνείδητα ακόμη και σε συνεργασία με την ΝΔ και την ΔΗΜΑΡ, μην το ξεχνάμε αυτό , ο Φώτης ο Κουβέλης ήταν, όταν έγινε η κυβέρνηση Σαμαρά που μαζί με τον Β. Βενιζέλο στήριξαν αυτή την προσπάθεια- ήταν το μόνο κόμμα που δεν σκέφτηκε το πολιτικό κόστος, αλλά ότι πρέπει να στηρίξει την εθνική αυτή προσπάθεια, ότι πρέπει να βγούμε από την κρίση.

 …Και σήμερα ένας μεγάλος αριθμός στο ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ

Ως ψηφοφόροι… Ως ηγετική ομάδα, ήταν αυτό που λέει ο Ανδρέας Παπανδρέου, η κατοικίδια αριστερά. Πείτε μου έναν από όλη αυτή την ηγεσία που είναι εκεί, του παλιού ΣΥΡΙΖΑ, που να μην ήταν σε μια κρατικοδίαιτη θέση, να μην ήταν ταυτόχρονα στο υψηλότερο κλιμάκιο του συνδικαλισμού, που σήμαινε  ότι πληρωνόταν τον μισθό και δεν πήγαινε να δουλέψει, χάρη στους φιλεργατικούς νόμους που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ και όλοι αυτοί, σήμερα είναι η πολιτική καθοδήγηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ψηφοφόροι, πράγματι, κάποια στιγμή απελπισμένοι από την κρίση και από όλα αυτά, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ… Αλλά αυτό δεν σημαίνει, ούτε ότι ανήκουν ιδεολογικά σε αυτά τα σχήματα, ούτε ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν. Μην μπερδεύετε τους απλούς ψηφοφόρους ή ακόμα και κάποια στελέχη, που δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη χάραξη της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και που προερχόταν από το ΠΑΣΟΚ, με την σκληρή ηγετική ομάδα.

Η αίσθησή σας, από τα δύο debate των 9 υποψηφίων, ποια είναι;

Κοιτάξτε, εγώ δεν θέλω να κρύβω τα λόγια μου. Η αίσθηση μου είναι ότι κανένας από όλους τους υποψήφιους, δεν εξέφρασε έναν συγκεκριμένο και θα έλεγα ρηξικέλευθο πολιτικό λόγο και δεν πήρε ενόψει αυτής της εκλογής, την ευθύνη να γίνει και κακός. Στην πολιτική, όποιος δεν έχει μάθει να γίνεται κακός, όποιος δηλαδή δεν έχει μάθει να λέει όχι ,δεν μπορεί να υλοποιήσει και πολύ καλά το ναι. Αυτό όμως που είναι σημαντικό, είναι ότι σε όλους διέγνωσα μια προσπάθεια , μια σαφή τάση να υπερβούν πλέον τις παραδοσιακές πολιτικές λογικές και πράγματι, μεθαύριο στο ιδρυτικό μας συνέδριο που θα προκύψει μετά την Κυριακή ,να καθορίσουμε πολιτικές οι οποίες θα χτυπούν τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας στην ρίζα τους.

Ποιο είναι λοιπόν το μήνυμα της κυριακάτικης κάλπης;

 Κοιτάξτε, για να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια, το πιο σημαντικό πράγμα είναι η συμμετοχή του κόσμου. Αυτή θα καθορίσει, όχι μόνο την ενότητα αλλά και την προοπτική και το μέλλον. Κατά συνέπεια, όποιος Έλληνας πολίτης, είτε ψηφίζει κάποιο από τα κόμματα που συνεργάστηκαν, είτε δεν τα ψήφισε, θέλει να συμβάλει με την συμμετοχή του και την επιλογή του επικεφαλής, στη διαμόρφωση ενός καινούριου πολιτικού φορέα, χωρίς να είναι υποχρεωτικό ότι θα τον ψηφίσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, μπορεί να το κάνει και οφείλει να το κάνει. Άσχετα από ποιον χώρο προέρχεται. Μπορεί λοιπόν ο κάθε πολίτης να έρθει και να ψηφίσε να εκφράσει την άποψη του, μόνο με την ταυτότητα του και 3 ευρώ, για να καλυφθούν τα έξοδα. Τουλάχιστον, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει στην πορεία, να έχει την ευχαρίστηση ότι συνέβαλε με την δική του άποψη στην διαμόρφωση και στην εξισορρόπηση του πολιτικού μας συστήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα του Σαββάτου (6/3) στην Ημαθία

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα του Σαββάτου (6/3) στην...

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε...

Επισκέψεις του Δικτύου Νέας Γενιάς του ΚΙΝΑΛ σε αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας και Δημάρχους Βέροιας και Νάουσας

Επισκέψεις του Δικτύου Νέας Γενιάς του ΚΙΝΑΛ σε...

 Στο πλαίσιο της έναρξης του Δικτύου Νέας Γενιάς του ...

Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη για ναρκωτικά από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας

Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη για ναρκωτικά από...

Συνελήφθη χθες (5 Μαρτίου 2021) το απόγευμα σε περιοχή...

Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας συγκεντρώνουν τρόφιμα για τους σεισμόπληκτους της Ελασσόνας

Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας...

Σας κοινοποιούμε την ανακοίνωση της Παμποντιακής...

Νέα χρηματοδότηση και κριτήρια ένταξης στο ‘Εξοικονομώ-Αυτονομώ’ ζητά ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Νέα χρηματοδότηση και κριτήρια ένταξης στο...

  Τη διερεύνηση της δυνατότητας για ακόμη μεγαλύτερη...

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Ημαθίας αποχαιρετά τον Γιώργο Τουλουμτζή

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Ημαθίας αποχαιρετά τον Γιώργο Τουλουμτζή

Την βαθιά της θλίψη για την απώλεια του Γιώργου...

1821 – 2021, 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Το ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ πριν (κατά-μετά) την επανάσταση - 8. H ΟΙKONOMIA

1821 – 2021, 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Το...

Του Γιάννη Δ. ΜοσχόπουλουΤο Ρουμλούκι ήταν ο...

ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΕΡΟΙΑΣ (1915-1916) Βιογραφικά σημειώματα Καθηγητών από ανέκδοτους κώδικες

ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ...

ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021 από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Νομοσχέδιο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», η οποία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 18 Μαρτίου.Ο νέος εκλογικός νόμος...

Φωτό: Οι πρώτοι εγκαταστημένοι «αστοί» πρόσφυγες στη (μετέπειτα επονομασθείσα) συνοικία «Έξω Παναγιά», μπροστά στο σπίτι της οικογένειας Αριστείδη Αμοιρίδη (3ος από αριστερά όρθιος). Αρχείο Γέρσης ...

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 49 ετών η φιλόλογος Σταυρούλα Αντ. Γιουρούκη. Με τον σύζυγό της Γιάννη, απέκτησαν  δύο παιδιά(ένα κορίτσι στο λύκειο και ένα αγόρι στο γυμνάσιο), ενώ ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων, που...

Στην τοποθέτησή του στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, ο εντεταλμένος σύμβουλος στην Δημοτική Αστυνομία Στάθης Κελεσίδης παρουσίασε τον αγώνα μιας οικογένειας στο Μακροχώρι να στηρίξει το...