Όταν οι τέχνες απογειώνουν το πνεύμα των παιδιών *Γράφει η   Ευδοξία Δαβόρα, Μουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια

Όταν οι τέχνες απογειώνουν το πνεύμα των παιδιών *Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα, Μουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια

www.sonatal.gr

Ζωγραφική, γλυπτική, χορός, λογοτεχνία, ποίηση, θέατρο, κινηματογράφος. Kάθε μορφής τέχνη σε ένα μαγικό συνονθύλευμα και όλα άρρηκτα συνδεδεμένα με τη μουσική, κατακλύζουν τη ζωή μας από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας μας, μέχρι την τελευταία μας ανάσα.

Τι είναι όμως αυτό που μας γοητεύει στις τέχνες; Τι είναι αυτό που κάνει ειδικά τα παιδιά να απογειώνονται μόλις περάσουν στον κόσμο των τεχνών; 

Το μυστικό βρίσκεται στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου δεν έχουν συμμετρική λειτουργία. Και το καθένα φιλοξενεί τα κέντρα για διαφορετικές δεξιότητες και αντιληπτικές ικανότητες.

Στο αριστερό ημισφαίριο, γίνονται κυρίως οι λεκτικές, αναλυτικές και λογικές νοητικές διεργασίες. Είναι υπεύθυνο για την αντίληψη του χρόνου, την ομιλία, τη γραφή, την αντίληψη του λόγου, τη λεκτική μνήμη, την αναλυτική σκέψη και εκτέλεση διαδικασιών σχετικών με τα μαθηματικά και τη γραμματική.

Το δεξί ημισφαίριο από την άλλη, ελέγχει το αριστερό ήμισυ του σώματος αισθητικά και κινητικά και είναι υπεύθυνο για την οπτική αντίληψη του χώρου, την κατανόηση των μεταφορικών εννοιών και του χιούμορ, τη συναισθηματική φόρτιση, τη μελωδία λόγου, την οπτική μνήμη, και την επικοινωνία, τόσο με τόνο φωνής όσο και με εκφράσεις του προσώπου και τη γλώσσα του σώματος. Επίσης βοηθάει στην προσοχή, την διάκριση πολύπλοκων ακουστικών τόνων, την πρόκληση παρορμητικής συμπεριφοράς, τα αισθήματα, τις συγκινήσεις, την δημιουργικότητα, την φαντασία και την καλλιτεχνική έκφραση.

Μπαίνοντας λοιπόν σε μια δημιουργική καλλιτεχνικά και μουσικά διαδικασία, τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου επικοινωνούν, ανοίγοντας νέα μονοπάτια μεταξύ τους και χτίζουν νέους νευρωνικούς δεσμούς.  Συλλογιστείτε το αντίκτυπο που υπάρχει στα ευαίσθητα εγκεφαλικά κύτταρα των παιδιών. 

 

Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες παρέχουν τεράστιες ευκαιρίες στα παιδιά να ενισχύσουν και να εξασκήσουν τη δημιουργικότητά τους. Ενθαρρύνονται να εκφραστούν και να πειραματιστούν στη δημιουργία της τέχνης, να αναπτύσσουν μια αίσθηση καινοτομίας, με αποτέλεσμα να επωφελούνται και στην ενήλικη ζωή. Χτίζουν την αυτοπεποίθηση επειδή δεν υπάρχει μόνο ένας σωστός τρόπος για να κάνεις τέχνη. Και κάθε παιδί μπορεί να αισθανθεί περήφανο για τις πρωτότυπες καλλιτεχνικές δημιουργίες του ακόμα και αν αντιμετωπίζει σωματικές, συναισθηματικές ή μαθησιακές προκλήσεις.

Μέσα από τη διαδικασία της μάθησης απαιτείται η επιμονή του καλλιτέχνη, όπως και η ικανότητα της συγκέντρωσης. Μέσα από την εξάσκηση, την εκμάθηση τεχνικών και δεξιοτήτων και με την επιμονή στον στόχο, βρίσκεται πολύ κοντά στο να μεγαλουργήσει. 

Οι περισσότερες καλλιτεχνικές δραστηριότητες έχουν συλλογικό χαρακτήρα. Μέσα από αυτές τα παιδιά εξασκούνται στο να εργάζονται μαζί, να μοιράζονται ευθύνες και να λειτουργούν με άλλους για την επίτευξη ενός κοινού στόχου, αναγνωρίζοντας πως ακόμα και το πιο μικρό μοτίβο μέσα σε μια μεγάλη ορχήστρα έχει το ρόλο του και είναι σημαντικό.

 

Γνωρίζοντας πως το αυτί είναι ο επικρατέστερος προμηθευτής αισθητήριας ενέργειας στον εγκέφαλο και δεδομένου ότι η ακουστική περιοχή του εγκεφάλου διαμορφώνεται νωρίτερα από άλλες περιοχές, η μουσική μπορούμε να πούμε πως δεσπόζει ανάμεσα στις καλές τέχνες, αφού παίζει σημαντικό ρόλο στη δόμηση του εγκεφάλου, καθώς οι ακουστικές εμπειρίες αποτελούν το κυριότερο ερέθισμα για εγκεφαλική ανάπτυξη ακόμη και από την εμβυική ζωή.

Τα παιδιά λοιπόν χρειάζονται τροφή όχι μόνο για η σωματική τους ανάπτυξη αλλά και για την πνευματική, ώστε να εξελιχθούν σε ισορροπημένους και λειτουργικούς ενήλικες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πολιτική απανθρωπιάς για το ΕΣΥ»

«Πολιτική απανθρωπιάς για το ΕΣΥ»

 Από το Οργανωτικό συντονιστικό Νέας Αριστεράς...

ΙΣΗ: Ομιλία του καθηγητή Γ. Παπαζήση για τις ανεπιθυμητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις κοινών φαρμάκων

ΙΣΗ: Ομιλία του καθηγητή Γ. Παπαζήση για τις...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) διοργανώνει αύριο...

Παγκόσμια ημέρα υγείας: Δωρεάν αιματολογική εξέταση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Νάουσας

Παγκόσμια ημέρα υγείας: Δωρεάν αιματολογική εξέταση...

Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας ΠΟΥ ιδρύθηκε ακριβώς...

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Υγείας, κλιμάκιο της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Βέροιας

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Υγείας, κλιμάκιο της...

Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο...

7 Απριλίου -  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

7 Απριλίου - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σε όλο τον κόσμο, το δικαίωμα στην υγεία εκατομμυρίων...

Την Κυριακή 7 Απριλίου  στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας - Σακχαρώδης Διαβήτης: Ιατρική Αντιμετώπιση και διατροφή

Την Κυριακή 7 Απριλίου στην Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνουν η Ελληνική...

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Ποιοι θα το πάρουν δωρεάν στα φαρμακεία

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Ποιοι θα το...

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρουθα είναι...

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ από το  Ταμείο Ανάκαμψης για την πραγματοποίηση άνω των 50.000 χειρουργείων

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ...

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...