Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 23 Νοεμβρίου στη Βέροια Εκπαιδευτικοί και γονείς: «Να σταματήσουμε τον κατήφορο και την υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας»

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 23 Νοεμβρίου στη Βέροια Εκπαιδευτικοί και γονείς: «Να σταματήσουμε τον κατήφορο και την υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας»

Με τον φόβο ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όταν σχεδιάζει το νέο Σχολείο, δεν έχει στο μυαλό της τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, γονείς και εκπαιδευτικοί της Α/θμιας και Β/θμιας, διοργανώνουν πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στη Βέροια, στην Πλατεία Δημαρχείου.

Αυτός ο φόβος και η αγωνία εκφράστηκε ξεκάθαρα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στον όροφο του καφέ cinema, από τους: Θόδωρο Κακαγιάννη πρόεδρο της ΕΛΜΕ, Τάσο Παντζαρτζίδη ταμία, Παύλο Τουτουντζίδη πρόεδρο των εκπαιδευτικών Α/θμια; Εκπ/σης Ημαθίας, Τάσο Κωστόπουλο αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και τη γραμματέα Έλενα Μυτηλέκα.

«Για μια φορά ακόμη τα μεγάλα προβλήματα μας καλούν όλους να ακολουθήσουμε το δρόμο του αγώνα» τόνισε ο κ. Κωστόπουλος, απαριθμώντας αυτά που διεκδικούν και που αφορούν: στην υποχρηματοδότηση της παιδείας, στη δωρεάν μεταφορά των μαθητών, στην κρατική μέριμνα για δωρεά γεύματα στα σχολεία, τη συντήρηση των κτιρίων, στην έγκαιρη ολοκλήρωση των τομέων και ειδικοτήτων του ΕΠΑΛ, στην έγκριση όλων των ειδικοτήτων, στην ανάγκη ολιγομελών τμημάτων, στη δημόσια παιδεία, στους μαζικούς διορισμούς για την Ειδική Αγωγή, στη δωρεάν διανομή ξενόγλωσσων βιβλίων, στην επάρκεια σχολικών φυλάκων και καθαριστριών, στην άμεση έναρξη της ενισχυτικής διδασκαλίας κ.ά.

«Καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα να αναλάβει τις ευθύνες του και να δώσει έμπρακτη στήριξη στο δίκαιο αγώνα μας» κατέληξε ο κ. Κωστόπουλος.

Στα προβλήματα που ανακύπτουν με το νέο νομοσχέδιο στα ολοήμερα σχολεία κυρίως, αναφέρθηκε ο κ. Τουτουντζίδης, εκτιμώντας ότι το σκεπτικό του Υπουργείου οδηγεί στην κατάργηση των ολοήμερων. «Καθιέρωσαν ένα σχολείο με μειωμένες ώρες διδασκαλίας, ένα σχολείο που δεν έχει υπεύθυνο ολοήμερου τμήματος αλλά λειτουργεί τα ολοήμερα τμήματα με περισσεύματα ωρών, που τεχνητά δημιούργησε η Υπουργική απόφαση. Το προεδρικό διάταγμα αυστηροποίησε τις προϋποθέσεις εγγραφής στα ολοήμερα τμήματα, ενώ ζητεί την επαναβεβαίωση της εγγραφής από τους γονείς των μαθητών κάθε τρίμηνο και διαγράφει κάθε μαθητή που απουσιάζει συνεχόμενα για δεκαπέντε ημέρες. Όλα αυτά έχουν ως στόχο να καταργήσει τα τμήματα του ολοήμερου».

Όσον αφορά την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, ο κ. Τουτουντζίδηςέκανε λόγο για μεθοδεύσεις που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση της προσχολικής αγωγής, όπου ιδιωτικοί φορείς ή φορείς με ιδιωτικοοικονομική λειτουργία (δημοτικοί παιδικοί σταθμοί) θα ανταγωνίζονται για την εξασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης. «Χιλιάδες προνήπια μένουν εκτός του δημόσιου νηπιαγωγείου και ωθούνται σε δομές των δήμων με τα voucher(βρεφονηπιακοί σταθμοί) ή σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, ενώ παράλληλα τα παιδιά 2 έως 3,5 ετών μένουν εκτός παιδικών σταθμών (περίπου 8000 παιδιά αυτής της ηλικίας έμειναν εκτός παιδικών σταθμών φέτος)», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στην αναλογία μαθητών ανά δάσκαλο που «στριμώχνει» πλέον τον αριθμό των παιδιών, αντί να σπάει μια τάξη των 25 μαθητών σε δύο τμήματα. Στο οικονομικό κομμάτι, τα χρήματα δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι δαπάνες των σχολείων, είπε ο πρόεδρος ενώ αναφέρθηκε και στις δυσκολίες των αναπληρωτών που μετακινούνται κάθε χρόνο, με ένα μισθό που δεν καλύπτει ούτε τις βασικές τους ανάγκες.

Τα συσσωρευμένα προβλήματα λοιπόν τους οδηγούν στη συμμετοχή στους στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, με 2ωρη στάση εργασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κακαγιάννης στα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει στα ΕΠΑΛ, εξαιτίας των αλλαγών που φέρνει το Υπουργείο, για εξοικονόμηση χρημάτων. Όπως τόνισε, για πρώτη φορά δεν έχουν λειτουργήσει ειδικότητες στα ΕΠΑΛ, οι οποίες για να λειτουργήσουν χρειάζεται ένας αριθμός μαθητών, από 10-15, ανάλογα με την περιοχή. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να δοθεί η έγκριση μια ειδικότητας, μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντίστοιχη, σε άλλο σχολείο του Νομού. Εάν συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός (27 μαθητές) τότε οι επιπλέον, θα κληρωθούν και θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα αλλάξουν σχολείο ή ειδικότητα. Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ έθεσε επίσης ζητήματα, όπως η μετακίνηση των μαθητών που χωρίζονται σε τρεις ταχύτητες ανάλογα με τις αποστάσεις: Αυτοί που μετακινούνται δωρεάν, αυτοί που πληρώνουν μισό εισιτήριο και αυτοί που πληρώνουν ολόκληρο. Η ΕΛΜΕ ζητάει τη δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών, με τα αστικά και τα υπεραστικά λεωφορεία. Μάλιστα, ανέφερε και περιπτώσεις μαθητών που δεν πάνε στο σχολείο, είτε γιατί δεν έχει γίνει ακόμα η προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μεταφορά, είτε γιατί δεν καλύπτονται οι μετακινήσεις τους. Επίσης, τόνισε την ανυπαρξία διορισμών μετά τα μνημόνια, τα κενά σε ορισμένα μαθήματα, τις διπλές εξετάσεις τις οποίες θα περνούν τελικά οι μαθητές, παρά τον σχεδιασμό για κατάργηση των πανελλαδικών που ευαγγελίζεται το «νέο Λύκειο» και εξέφρασε την ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας για τον διαχωρισμό των μαθημάτων σε βασικά και επιλογής.

Περισσότερα, δεσμεύτηκαν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων, να πούνε στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 23 Νοεμβρίου στη Βέροια.

Κοινή διαπίστωση υπήρξε ότι, εκπαιδευτικοί και γονείς, παλεύουν σήμερα για τα αυτονόητα, για να σταματήσουν -όπως τόνισαν- τον κατήφορο της εκπαίδευσης εκτιμώντας ότι η Υγεία και η Παιδεία, δεν προσεγγίζονται λογιστικά.

Σοφία Γκαγκούση

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη:  «Τι σκοπεύετε να κάνετε με την  απαλλοτρίωση των προκτισμάτων  της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας;»

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη: «Τι σκοπεύετε να κάνετε...

Ερώτηση προς την  Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,...

Τάσος Μπαρτζώκας :  Άλλη μία διεκδίκησή μας  γίνεται πραγματικότητα  για τις γυναίκες επαγγελματίες και αγρότισσες!

Τάσος Μπαρτζώκας : Άλλη μία διεκδίκησή μας γίνεται...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στην μεγάλη τομή που...

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής...

Συνάντηση με το προεδρείο και τα μέλη του Συλλόγου...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που εκσυγχρονίζουν το φορολογικό σύστημα της χώρας,  ενισχύουν την διαφάνεια των συναλλαγών,  αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και βελτιώνουν  τις συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις...

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να...

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή...

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων επισκέψεων σε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...