Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… «Η πραγματικότητα είναι πάντα ίδια. Εσύ κοιτάς με άλλα μάτια!»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… «Η πραγματικότητα είναι πάντα ίδια. Εσύ κοιτάς με άλλα μάτια!»

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας

 

«Ο βασιλιάς ήταν ερωτευμένος με τη Σαμπρίνα, μια γυναίκα ταπεινής καταγωγής που την έκανε τελευταία του γυναίκα. Ένα απόγευμα κι ενώ ο βασιλιάς έλειπε στο κυνήγι ήρθε ένας αγγελιοφόρος να ειδοποιήσει ότι η μητέρα της Σαμπρίνας ήταν άρρωστη.

Ο βασιλιάς της είχε απαγορεύσει να χρησιμοποιεί την προσωπική του άμαξα, κι αν παραβίαζε την εντολή του θα το πλήρωνε με το κεφάλι της. Όταν γύρισε ο βασιλιάς έμαθε τα καθέκαστα.

”Μα δεν είναι θαυμάσιο” είπε ” αυτό είναι αληθινή αγάπη κόρης προς τη μητέρα. Δεν την ένοιαζε να διακινδυνεύσει το κεφάλι της για να φροντίσει τη μητέρα της. Είναι υπέροχη.”

Την επόμενη μέρα κι ενώ η Σαμπρίνα καθόταν στο κήπο του παλατιού κι έτρωγε φρούτα, ήρθε ο βασιλιάς. Τον χαιρέτισε και μετά δάγκωσε το τελευταίο ροδάκινο που είχε στο καλάθι της.

”Φαίνονται γλυκά” είπε ο βασιλιάς.

”Πράγματι” αποκρίθηκε η βασίλισσα. Κι απλώνοντας το χέρι της έδωσε το τελευταίο της ροδάκινο στον αγαπημένο της.

”Πόσο με αγαπάει” σχολίασε μετά ο βασιλιάς ”στερήθηκε την απόλαυση της για να μου δώσει εμένα το τελευταίο ροδάκινο του καλαθιού. Δεν είναι εκπληκτική;”

Πέρασαν ορισμένα χρόνια-και ποιος ξέρει- το πάθος και ο έρωτας του βασιλιά έσβησαν απ τη καρδιά του. Καθόταν μαζί μ ένα στενό του φίλο κι έλεγε:

«Ποτέ δε φέρθηκε σαν βασίλισσα, μια φορά μάλιστα με παράκουσε και χρησιμοποίησε τη προσωπική μου άμαξα. Θυμάμαι και μια μέρα που μου έδωσε να φάω ένα δαγκωμένο φρούτο.»

Jorge Bucay «Ιστορίες να σκεφτείς»


Ο τρόπος με τον οποίο μεταφράζουμε τα ερεθίσματα που εισπράττουμε επηρεάζει αναμφισβήτητα το πώς δομούμε την υποκειμενική μας πραγματικότητα. Κάθε κατάσταση που βιώνουμε επιδέχεται πολλές ερμηνείες και ο καθένας μας συνειδητά ή ασυνείδητα καταλήγει να τη δει μέσα από μια συγκεκριμένη οπτική, συνήθως εκείνη που συμφωνεί με τις πεποιθήσεις του ή συνάδει με την τρέχουσα συναισθηματική του κατάσταση. Η επιλογή κάποιων δεδομένων που στοιχειοθετούν την θέση μας έναντι άλλων, εξίσου διαθέσιμων, διαμορφώνουν την αντίληψή μας που ενδέχεται να είναι μη λειτουργική και λογικά εσφαλμένη. Ωστόσο, επειδή η αντίληψη είναι η πραγματικότητά μου, πέφτουμε στην παγίδα να θεωρούμε ως απόλυτη αλήθεια αυτό που πιστεύουμε μέσα από τις παρατηρήσεις μας, παραβλέποντας το ενδεχόμενο να υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. 

Ο βασιλιάς της ιστορίας αξιολογεί τη σύντροφό του με βάση τα δυο άκρα του ίδιου χαρακτηριστικού και δίνει δυο εκ διαμέτρου αντίθετες ερμηνείες στα συγκεκριμένα ίδια γεγονότα. Η σύντροφος βιώνεται ως απόλυτα «καλή» ή απόλυτα «κακή», μέσα από τη γνωστική διαστρέβλωση της διάσχισης, δηλ της τάσης να ερμηνεύουμε τις καταστάσεις με όρους του «άσπρου - μαύρου», χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν όλες τις ενδιάμεσες αποχρώσεις. Ο βασιλιάς φαίνεται να αδυνατεί να την αντιληφθεί ως ένα ενιαίο και ρεαλιστικό σύνολο που περιλαμβάνει τόσο θετικές όσο και αρνητικές ποιότητες. Η οπτική του ταλαντεύεται μεταξύ δυο άκρων και η βασίλισσα που άλλοτε θεωρούνταν η προσωποποίηση της αρετής, τώρα βιώνεται ως η προσωποποίηση της ασέβειας. 

Η τάση του βασιλιά να εξιδανικεύει ή/και να υποτιμά τη σύντροφό του επιδρά τόσο στη συμπεριφορά, όσο και στην συναισθηματική του κατάσταση. Και στις δυο περιπτώσεις οι εκτιμήσεις του είναι λανθασμένες, επειδή δεν καταφέρνει να ενσωματώσει όλες τις πτυχές της βασίλισσας σε ένα ενοποιημένο σύνολο. Η φιγούρα του θα μπορούσε να είναι καθρέφτης δικός μας που θα μας βοηθήσει να δούμε περισσότερο ξεκάθαρα τις δικές μας εσφαλμένες πεποιθήσεις, τις γενικεύσεις ή τον επιλεκτικό τρόπο με τον οποίο ενδέχεται να αξιολογούμε τις καταστάσεις και να εξάγουμε αυθαίρετα συμπεράσματα. Άλλωστε υπάρχουν πάντα δύο όψεις σε κάθε νόμισμα, και μπορούμε να δώσουμε πάντα εναλλακτικές ερμηνείες στα γεγονότα, αν καταφέρουμε να απαλλαγούμε από την αυστηρή προσήλωση στα νοητικά μας φίλτρα που χρωματίζουν, επιλεκτικά, τις πτυχές κάθε ιστορίας. 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντηλιακό: Τι να ψάχνετε πάντα στην ετικέτα του μπουκαλιού

Αντηλιακό: Τι να ψάχνετε πάντα στην ετικέτα του...

Τα όσα αναγράφονται στην ετικέτα του αντηλιακού...

Απάνθισμα στοιχείων   αναφερόμενων στον   σακχαρώδη διαβήτη 2

Απάνθισμα στοιχείων αναφερόμενων στον σακχαρώδη...

Δ.Κ. Στυλιανίδης,  Γεωπόνος, Επ.Δ/ντής Ινστιτούτου...

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα  μουσικοπαιδαγωγός – ...

Οκτώ κόλπα που θα σας σώσουν από τα κουνούπια

Οκτώ κόλπα που θα σας σώσουν από τα κουνούπια

Τα τσιμπήματα των κουνουπιών κρύβουν κινδύνους για...

Πότε ο καφές γίνεται επικίνδυνος για την καρδιά

Πότε ο καφές γίνεται επικίνδυνος για την καρδιά

Οι νεαροί ενήλικες με ήπια υπέρταση πρέπει να...

Ανοίγουν τα Διαγνωστικά Κέντρα - Από την τσέπη τους θα πληρώνουν από αύριο οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ τις εξετάσεις - Ποιες ομάδες εξαιρούνται!

Ανοίγουν τα Διαγνωστικά Κέντρα - Από την τσέπη τους θα...

Μετά από μαραθώνια σύσκεψη στα γραφεία του Ιατρικού...

WWF:  Ενας μέσος άνθρωπος καταπίνει  περίπου 250 γραμμάρια πλαστικών σωματιδίων ετησίως!

WWF: Ενας μέσος άνθρωπος καταπίνει περίπου 250 γραμμάρια...

Το πλαστικό είναι παντού γύρω μας και παρόλο που δεν το...

Τέσσερις τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνουμε με άδειο στομάχι

Τέσσερις τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνουμε με...

Το θέμα της σωστής και ισορροπημένης διατροφής είναι...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Τα όσα αναγράφονται στην ετικέτα του αντηλιακού συνήθως δεν τα προσέχουμε καθόλου. Αυτό είναι λάθος!Mελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Dermatology έδειξε ότι πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν...

Δ.Κ. Στυλιανίδης,  Γεωπόνος, Επ.Δ/ντής Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Η ασθένεια του σακχαρώδη διαβήτη φαίνεται ότι ήταν σε διάφορα μέρη, από αρχαιοτάτων χρόνων. Το 1550 π.Χ. το γνωστό ιατρικό Αιγυπτιακό...

Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα  μουσικοπαιδαγωγός – μουσικοθεραπεύτρια www.sonatal.gr Αναζητώντας θέμα για το τελευταίο μου άρθρο, αυτή την εβδομάδα έκανα μια αναδρομή. Στα όσα έχουν γραφτεί, στα όσα έχουν ειπωθεί,...