ΥΓΕΙΑ

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… «Η πραγματικότητα είναι πάντα ίδια. Εσύ κοιτάς με άλλα μάτια!»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… «Η πραγματικότητα είναι πάντα ίδια. Εσύ κοιτάς με άλλα μάτια!»

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας

 

«Ο βασιλιάς ήταν ερωτευμένος με τη Σαμπρίνα, μια γυναίκα ταπεινής καταγωγής που την έκανε τελευταία του γυναίκα. Ένα απόγευμα κι ενώ ο βασιλιάς έλειπε στο κυνήγι ήρθε ένας αγγελιοφόρος να ειδοποιήσει ότι η μητέρα της Σαμπρίνας ήταν άρρωστη.

Ο βασιλιάς της είχε απαγορεύσει να χρησιμοποιεί την προσωπική του άμαξα, κι αν παραβίαζε την εντολή του θα το πλήρωνε με το κεφάλι της. Όταν γύρισε ο βασιλιάς έμαθε τα καθέκαστα.

”Μα δεν είναι θαυμάσιο” είπε ” αυτό είναι αληθινή αγάπη κόρης προς τη μητέρα. Δεν την ένοιαζε να διακινδυνεύσει το κεφάλι της για να φροντίσει τη μητέρα της. Είναι υπέροχη.”

Την επόμενη μέρα κι ενώ η Σαμπρίνα καθόταν στο κήπο του παλατιού κι έτρωγε φρούτα, ήρθε ο βασιλιάς. Τον χαιρέτισε και μετά δάγκωσε το τελευταίο ροδάκινο που είχε στο καλάθι της.

”Φαίνονται γλυκά” είπε ο βασιλιάς.

”Πράγματι” αποκρίθηκε η βασίλισσα. Κι απλώνοντας το χέρι της έδωσε το τελευταίο της ροδάκινο στον αγαπημένο της.

”Πόσο με αγαπάει” σχολίασε μετά ο βασιλιάς ”στερήθηκε την απόλαυση της για να μου δώσει εμένα το τελευταίο ροδάκινο του καλαθιού. Δεν είναι εκπληκτική;”

Πέρασαν ορισμένα χρόνια-και ποιος ξέρει- το πάθος και ο έρωτας του βασιλιά έσβησαν απ τη καρδιά του. Καθόταν μαζί μ ένα στενό του φίλο κι έλεγε:

«Ποτέ δε φέρθηκε σαν βασίλισσα, μια φορά μάλιστα με παράκουσε και χρησιμοποίησε τη προσωπική μου άμαξα. Θυμάμαι και μια μέρα που μου έδωσε να φάω ένα δαγκωμένο φρούτο.»

Jorge Bucay «Ιστορίες να σκεφτείς»


Ο τρόπος με τον οποίο μεταφράζουμε τα ερεθίσματα που εισπράττουμε επηρεάζει αναμφισβήτητα το πώς δομούμε την υποκειμενική μας πραγματικότητα. Κάθε κατάσταση που βιώνουμε επιδέχεται πολλές ερμηνείες και ο καθένας μας συνειδητά ή ασυνείδητα καταλήγει να τη δει μέσα από μια συγκεκριμένη οπτική, συνήθως εκείνη που συμφωνεί με τις πεποιθήσεις του ή συνάδει με την τρέχουσα συναισθηματική του κατάσταση. Η επιλογή κάποιων δεδομένων που στοιχειοθετούν την θέση μας έναντι άλλων, εξίσου διαθέσιμων, διαμορφώνουν την αντίληψή μας που ενδέχεται να είναι μη λειτουργική και λογικά εσφαλμένη. Ωστόσο, επειδή η αντίληψη είναι η πραγματικότητά μου, πέφτουμε στην παγίδα να θεωρούμε ως απόλυτη αλήθεια αυτό που πιστεύουμε μέσα από τις παρατηρήσεις μας, παραβλέποντας το ενδεχόμενο να υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. 

Ο βασιλιάς της ιστορίας αξιολογεί τη σύντροφό του με βάση τα δυο άκρα του ίδιου χαρακτηριστικού και δίνει δυο εκ διαμέτρου αντίθετες ερμηνείες στα συγκεκριμένα ίδια γεγονότα. Η σύντροφος βιώνεται ως απόλυτα «καλή» ή απόλυτα «κακή», μέσα από τη γνωστική διαστρέβλωση της διάσχισης, δηλ της τάσης να ερμηνεύουμε τις καταστάσεις με όρους του «άσπρου - μαύρου», χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν όλες τις ενδιάμεσες αποχρώσεις. Ο βασιλιάς φαίνεται να αδυνατεί να την αντιληφθεί ως ένα ενιαίο και ρεαλιστικό σύνολο που περιλαμβάνει τόσο θετικές όσο και αρνητικές ποιότητες. Η οπτική του ταλαντεύεται μεταξύ δυο άκρων και η βασίλισσα που άλλοτε θεωρούνταν η προσωποποίηση της αρετής, τώρα βιώνεται ως η προσωποποίηση της ασέβειας. 

Η τάση του βασιλιά να εξιδανικεύει ή/και να υποτιμά τη σύντροφό του επιδρά τόσο στη συμπεριφορά, όσο και στην συναισθηματική του κατάσταση. Και στις δυο περιπτώσεις οι εκτιμήσεις του είναι λανθασμένες, επειδή δεν καταφέρνει να ενσωματώσει όλες τις πτυχές της βασίλισσας σε ένα ενοποιημένο σύνολο. Η φιγούρα του θα μπορούσε να είναι καθρέφτης δικός μας που θα μας βοηθήσει να δούμε περισσότερο ξεκάθαρα τις δικές μας εσφαλμένες πεποιθήσεις, τις γενικεύσεις ή τον επιλεκτικό τρόπο με τον οποίο ενδέχεται να αξιολογούμε τις καταστάσεις και να εξάγουμε αυθαίρετα συμπεράσματα. Άλλωστε υπάρχουν πάντα δύο όψεις σε κάθε νόμισμα, και μπορούμε να δώσουμε πάντα εναλλακτικές ερμηνείες στα γεγονότα, αν καταφέρουμε να απαλλαγούμε από την αυστηρή προσήλωση στα νοητικά μας φίλτρα που χρωματίζουν, επιλεκτικά, τις πτυχές κάθε ιστορίας. 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μυστικά» για την βελτίωση της προσοχής και μνήμης  των παιδιών που μελετούν

«Μυστικά» για την βελτίωση της προσοχής και μνήμης ...

Το σχολείο άρχισε με κάποιες αγωνίες και έννοιες, και...

Τι τρώνε και τι θα έπρεπε να τρώνε τα παιδιά στο σχολείο!

Τι τρώνε και τι θα έπρεπε να τρώνε τα παιδιά στο...

Γράφει ο Τόπης ΑθανάσιοςΔιαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΗ...

Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… -« Οι λέξεις βλάπτουν   σοβαρά την αυτοεκτίμηση….»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… -« Οι λέξεις...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Ένας...

Επίκαιρα ζητήματα έθεσαν οι γιατροί στον Επίτροπο Υγείας της  Ευρωπαϊκής Ένωσης - Καίριες παρεμβάσεις από τον Αναστάσιο Βασιάδη

Επίκαιρα ζητήματα έθεσαν οι γιατροί στον Επίτροπο...

Στα πλαίσια  της πρόσφατης συνεδριακής διοργάνωσης ...

Παρουσίαση της εκστρατείας “LET’S ΠΑΠ: Κάντο για σένα” για την πρόληψη   του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Παρουσίαση της εκστρατείας “LET’S ΠΑΠ: Κάντο για σένα”...

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην 83η...

Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο τρόπος που ταξιδεύεις στη ζωή, φέρνει την ευτυχία ένα βήμα πιο κοντά…»
Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Κάθε φορά που επιλέγεις μια συμπεριφορά, επιλέγεις και τις συνέπειές της…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Κάθε φορά...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Ένας...

Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο δρόμος χωρίς εμπόδια   συνήθως δεν οδηγεί πουθενά… »

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο δρόμος...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Μια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Το σχολείο άρχισε με κάποιες αγωνίες και έννοιες, και μεταξύ αυτών μπαίνει και το ερώτημα, τι κάνουμε όταν η μνήμη και η προσοχή του παιδιού μας δεν είναι από τις δυνατές….Ποια είναι τα κλειδιά για την...

Γράφει ο Τόπης ΑθανάσιοςΔιαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΗ σχολική τσάντα θα γεμίσει με καινούργια βιβλία, τετράδια και τόσα άλλα.... Μέσα σε αυτήν την τσάντα, αρκετοί γονείς θα βάλουν ένα ταπεράκι ή μια σακουλίτσα...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Ένας νεαρός μαθητής πήγε στο σπίτι του δασκάλου του, ενός σοφού φιλόσοφου, και του είπε:«¨Έρχομαι να σου πω κάτι σημαντικό, που δεν μπορώ να αποσιωπήσω. Κάποιος...