Μήπως πλησιάζει το πολιτικό τέλος της Α. Μέρκελ;

Μήπως πλησιάζει το πολιτικό τέλος της Α. Μέρκελ;

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*

 

Πριν από μόλις 2 μήνες πανηγύρισε την θριαμβευτική επανεκλογή της για 4η συνεχόμενη φορά στην Καγκελαρία της ατμομηχανής της Ευρωζώνης. Τότε τα δεδομένα φάνταξαν ευνοϊκά παρά την φυσιολογική εκλογική φθορά που συνεπάγεται η μακροχρόνια παραμονή στην εξουσία. Όλα έδειχναν ότι ήταν θέμα χρόνου να κερδίσει το ραντεβού με την ιστορία, αυτή που κατ’ επανάληψη στα χρόνια της απόλυτης παντοδυναμίας της χαρακτηρίστηκε ως η ισχυρότερη γυναίκα σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Η εκκωφαντική αποτυχία των προσπαθειών συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας με την ίδια επικεφαλής αποκάλυψε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι η άλλοτε παντοδύναμη Άνγκελα Μέρκελ έχει απολέσει πλέον την πρωτοβουλία των κινήσεων. Η ανάγκη εκατέρωθεν υποχωρήσεων, στοιχείο απαραίτητο στα πλαίσια προγραμματικών συγκλίσεων και συνάμα λήψης αποφάσεων για καθορισμό της πολιτικής ατζέντας σε κρίσιμα ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, αποκάλυψε την προσφιλή αναβλητικότητα της Καγκελαρίου μέσω της μετάθεσης των εκκρεμοτήτων για το μέλλον. 

Σε ένα διοικητικά οργανωμένο κράτος, που η καθημερινότητα των πολιτών του τίθεται στην ασφάλεια και ηρεμία του αυτόματου πιλότου, η ξένη προς την κουλτούρα της γερμανικής κοινωνίας πολιτική αβεβαιότητα ξαφνιάζει και συνάμα προβληματίζει. Όσο λοιπόν παρατείνεται η αγωνία για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβερνητικής πλειοψηφίας και δεν διαφαίνεται λευκός καπνός στον ορίζοντα, τόσο αποδυναμώνεται η νυν Καγκελάριος και περιορίζεται ο διεθνώς παρεμβατικός της ρόλος, μια και αρχίζει σταδιακά να αντιμετωπίζεται ως αρχηγός με ημερομηνία λήξης και σε κάθε περίπτωση ως έκδηλα αποδυναμωμένη. 

Κάτω από το πρίσμα των παραπάνω δεδομένων οι γραφειοκρατικοί έλεγχοι στα γερμανικά αεροδρόμια και η συνεπαγόμενη μεγάλη ταλαιπωρία των προερχόμενων από την Ελλάδα επιβατών, υπό το φόβο εισόδου στη χώρα παράνομων μεταναστών και πιθανών τρομοκρατών, με το πρόσχημα της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί στα ελληνικά νησιά, με τον τρόπο που λαμβάνει χώρα μόνο ως σπασμωδικές αντιδράσεις προφανούς ανασφάλειας μπορούν να ερμηνευτούν ακόμη και από τον πλέον καλόπιστο και υποψιασμένο περί των διεθνών ισορροπιών ενημερωμένο παρατηρητή. Και όλα αυτά εντός του χώρου Σένγκεν, όταν η ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών αποτελεί μια τεράστια κατάκτηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος με άμεσο αντίκτυπο στη καθημερινή ζωή όλων μας.  Για να κατοχυρωθεί η ασφάλεια τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν έχουν λάβει μέτρα και   ανταλλάσσουν πληροφορίες για την καταπολέμηση του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Όπως έχει αποδειχθεί στις τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλα τα κράτη μέλη, κανένας από τους αυτουργούς δεν είχε εισέλθει κατευθείαν από την Ελλάδα, ώστε να δικαιολογείται η επαναφορά, ενώ τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας δεν θέτουν σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργία του χώρου Σένγκεν.

Αν πράγματι ήθελε η γερμανική κυβέρνηση να μην τρέχει αγκομαχώντας και ασθμαίνοντας πίσω από τις ραγδαία επιδεινούμενες εξελίξεις που η ίδια με την αδράνεια και την αναποφασιστικότητά της σε μεγάλο βαθμό προκάλεσε, όφειλε εγκαίρως να ενισχύσει την Ελλάδα στη φύλαξη των νοτίων συνόρων της Ευρώπης παρέχοντας το απαιτούμενο έμψυχο δυναμικό και τον συνεπακόλουθο απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. 

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το μείζον ζήτημα στην Ευρώπη σήμερα, πόσω μάλλον στη Γερμανία που αποτελεί τον δημοφιλέστερο προορισμό των μεταναστευτικών ροών, συνιστά η διαχείριση του μεταναστευτικού και των άμεσων και έμμεσων συνεπειών του στη διατάραξη της καθημερινότητας των Ευρωπαίων. Και είναι τόσο ισχυρά σημαντικό που φτάσει να θέσει υπό ευθεία αμφισβήτηση την παντοδυναμία της Καγκελαρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υστεροφημία της. 

Αναρωτιέμαι εάν πράγματι υπάρχει ακόμη χρόνος για αλλαγή του κλίματος.   

Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω      

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενημερωτική συνάντηση  εκπαιδευτικών φορέων και Δήμου ενόψει της 2ης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων

Ενημερωτική συνάντηση εκπαιδευτικών φορέων και Δήμου...

Στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου...

«Πολιτισμός 2030» Συνάντηση στην Ελευσίνα

«Πολιτισμός 2030» Συνάντηση στην Ελευσίνα

Γράφει  ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Νίκος...

Στον Διοικητή της Αστυνομίας   ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Βέροιας για την πάταξη της «οικιακής ζαχαροπλαστικής»

Στον Διοικητή της Αστυνομίας ο Σύλλογος...

Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Συλλόγου Ζαχ/στών και...

Θ. Θεοχαρόπουλος στη Βουλή για τον προϋπολογισμό:  «Έχετε υπογράψει δεσμεύσεις  για τα επόμενα χρόνια,  που συνιστούν ένα βαρύ  πρόγραμμα για την χώρα»

Θ. Θεοχαρόπουλος στη Βουλή για τον προϋπολογισμό: ...

Με παρέμβασή του στη Βουλή, μόλις κατατέθηκε ο...

Βασίλης Κοτίδης: «Η συνεχιζόμενη αποχή των εξεταστών μείωσε την   κίνηση στις Σχολές Οδήγησης»

Βασίλης Κοτίδης: «Η συνεχιζόμενη αποχή των εξεταστών...

-Συμμετοχή και της Ημαθίας στη σημερινή πανελλαδική...

Το πρωί της Πέμπτης ορκίζεται δημοτική σύμβουλος Βέροιας η Θωμαή Στιόκα

Το πρωί της Πέμπτης ορκίζεται δημοτική σύμβουλος...

Στις 9.00 το πρωί της Πέμπτης 22 Νοεμβρίου (σήμερα)...

Εκλογή νέου Δ.Σ. στον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Εκλογή νέου Δ.Σ. στον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας καλεί τα μέλη του...

Στη Βέροια οι Γενικές Συνελεύσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος

Στη Βέροια οι Γενικές Συνελεύσεις της Πανελλήνιας...

Το ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ επιλέχθηκε για να γίνουν οι...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, την Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018,(Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού), πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική συνάντηση των Διευθυντριών/ντών των...

Γράφει  ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Νίκος Μαυροκεφαλίδης* Στις 8,9,10 και 11 Νοεμβρίου 2018 στην Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, πραγματοποιήθηκε  Συνάντηση με θέμα: «Πολιτισμός 2030, είναι η...

Το Διοικητικό Συμβούλιο του «Συλλόγου Ζαχ/στών και καταστηματαρχών Ζαχ/στών Βεροίας» στα πλαίσια των επαφών, με το Τμήμα Εμπορίου, το Τμήμα Υγειονομικού και Εφορίας, για την προάσπιση των δικαιωμάτων του...

Με παρέμβασή του στη Βουλή, μόλις κατατέθηκε ο Προϋπολογισμός, ο Κοινοβουλευτικός  Εκπροσώπος του Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τόνισε:• Καταθέσατε μόλις τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2019....