Για τον Μιχάλη Μαρμαρά. Ένας ευπατρίδης που «έφυγε»

Για τον Μιχάλη Μαρμαρά. Ένας ευπατρίδης που «έφυγε»

Άξιζε καλύτερο «τέλος» ο Μιχάλης. Υπέφερε πριν φύγει και το ξέραμε και συμπονούσαμε. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Παρακολουθούσαμε την πορεία της υγείας του και θλιβόμασταν. Και λέμε πως δεν άξιζε τέτοιο «τέλος» γιατί υπήρξε ο άνθρωπος της προσφοράς, της εντιμότητας, της καλοσύνης, της προόδου, της φιλοπατρίας, της φιλαλήθειας. Γιατί στη ζωή του έκανε μόνο το ΚΑΛΟ.

Ο Μιχάλης για μας ήταν κάτι παραπάνω από φίλος. Ήταν συμπορευτής, συνεργάτης, αδελφός. Είχαμε μείνει οι τρείς από την μεγάλη παρέα της εποχής του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας . Το κενό που άφησε δεν αναπληρώνεται με τίποτα.

Ενδεικτικά και με όσο λιγότερα λόγια γίνεται, θα περιγράψουμε κάποιες από τις δραστηριότητές του που άφησαν  σφραγίδα :

Αθλητισμός : Πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της ορειβατικής αθλητικής ιδέας και της χιονοδρομίας. Επί 30 περίπου χρόνια Πρόεδρος του Ορειβατικού και Χιονοδρομικού Ομίλου Βέροιας, έδωσε την ψυχή του και για τα δύο αυτά αθλήματα. Επί των ημερών του ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος για το Σέλι και το  Χιονοδρομικό Κέντρο. Σ’αυτόν οφείλεται η κατασκευή του Καταφυγίου του Ομίλου στο  Χ.Κ. Σελίου.Επί των ημερών του αναδείχθηκαν χιονοδρόμοι αθλητές που διακρίθηκαν σε Πανελλήνιο επίπεδο και όχι μόνο.

Θέατρο : Νέος ερμήνευσε, ερασιτεχνικά, πρωταγωνιστικούς ρόλους σε θεατρικά έργα που ανέβασαν ο Καλλιτεχνικός Όμιλος Βέροιας και άλλοι τοπικοί φορείς. Αργότερα σκηνοθέτησε θεατρικές παραστάσεις και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που σημείωσαν τεράστια επιτυχία.

Τ.Ο.Β. : Ιδρυτικό και διοικητικό μέλος του παλιού ιστορικού Τουριστικού Ομίλου Βέροιας, υπήρξε βασικός  οργανωτικός συντελεστής του ανεπανάληπτου Φεστιβάλ Παραγωγής και όλων των δραστηριοτήτων του Ομίλου.

Ποίηση-στιχουργική : Ασχολήθηκε επιτυχώς με την ποίηση και την στιχουργική. Στίχοι του μελοποιήθηκαν από τον πρώτο από μας και σαν τραγούδια διακρίθηκαν στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και αλλού.

Δημοσιογραφία : Υπήρξε για χρόνια ανταποκριτής μεγάλης καθημερινής Εφημερίδας της Θεσσαλονίκης, ενώ δημοσιογραφική δραστηριότητα ανέπτυξε και στη Βέροια.

Εκκλησία : Ήταν βαθειά θρησκευόμενος  με πραγματική πίστη και όχι πλασματική. Έκανε την Εκκλησία στο Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου που αφιερώθηκε στον Άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ, προστάτη των απανταχού χιονοδρόμων. Ακόμα αγωνίστηκε, σαν ενορίτης, για την ανέγερση του Ναού του Αγίου Ιωάννη που κατεδαφίστηκε πριν από χρόνια, όμως δεν κατάφερε να δει το όνειρό του να πραγματοποιείται. 

Αυτός ήταν ο Μιχάλης Μαρμαράς που λάτρεψε και υπηρέτησε την  Βέροια, με όλες του τις δυνάμεις και πάντα αφιλοκερδώς. Ο Μιχάλης Πατσίκας του Ζήση τον χαρακτήρισε,σε σημείωμά του στο «ΛΑΟ», Ευπατρίδη. Συνυπογράφουμε τον χαρακτηρισμό και εκφράζουμε για μια φορά ακόμα την βαθύτατη θλίψη μας για τον χαμό του.

Γιώργος Καλογήρου

Τάκης Βλαχόπουλος-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προγράμματα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια βίου μάθησης    «ΔΙΚΤΥΩΣΗ»

Προγράμματα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια...

Το τμήμα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια βίου...

Προγράμματα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια βίου μάθησης «ΔΙΚΤΥΩΣΗ»

Προγράμματα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια...

Το τμήμα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια βίου...

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ OFFICE ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ OFFICE ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ

Η «ΔΙΚΤΥΩΣΗ», πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης...

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου - Εθελοντική αιμοδοσία από το Κέντρο Υγείας Βέροιας

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου - Εθελοντική αιμοδοσία από το...

 Το Κέντρο Υγείας Βέροιας, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018...

Ο ποδηλάτης   Βασίλης Καρυοφιλλίδης στην Εύξεινο Λέσχη Χαρίεσσας

Ο ποδηλάτης Βασίλης Καρυοφιλλίδης στην Εύξεινο Λέσχη...

Η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας είχε την χαρά και την τιμή...

Έτοιμες προς   παραλαβή οι νέες   ταυτότητες των εφέδρων αξιωματικών Ημαθίας

Έτοιμες προς παραλαβή οι νέες ταυτότητες των...

Παρακαλούνται οι έφεδροι αξιωματικοί που υπέβαλλαν...

Εκπαίδευση ειδικών ομάδων της Κεντρικής Μακεδονίας, με πρωτοβουλία της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκπαίδευση ειδικών ομάδων της Κεντρικής Μακεδονίας,...

Από τον Ελληνοαυστρολό Άγγελο Γιαννάκαρο, ιδρυτή της...

Σοφίας Παρασκευόπουλου το ανάγνωσμα...

Σοφίας Παρασκευόπουλου το ανάγνωσμα...

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου*Αν τα φαινόμενα ανομίας στα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Το τμήμα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια βίου μάθησης επιπέδου ΙΙ «ΔΙΚΤΥΩΣΗ» ανακοινώνει τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα στο χώρο της ομορφιάς και των αισθητικών εφαρμογών.1.      Εκπαιδευτικό...

Το τμήμα Αισθητικών Εφαρμογών LaVita του κέντρου δια βίου μάθησης επιπέδου ΙΙ «ΔΙΚΤΥΩΣΗ» ανακοινώνει τρία νέα εκπαιδευτικά προγράμματα στο χώρο της ομορφιάς και των αισθητικών εφαρμογών.1.      Εκπαιδευτικό...

Η «ΔΙΚΤΥΩΣΗ», πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης επιπέδου ΙΙ από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) Κε.Δι.Βι.Μ.2 με Αριθμό Αδείας 2000440 ξεκινάει...

 Το Κέντρο Υγείας Βέροιας, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 9:00 πμ - 13:00μμ επί της οδού Μοράβα 2, θα πραγματοποιήσει Εθελοντική Αιμοδοσία για τους υπαλλήλους του και το κοινό της περιοχής μας  που επιθυμεί να...