Για τον Μιχάλη Μαρμαρά. Ένας ευπατρίδης που «έφυγε»

Για τον Μιχάλη Μαρμαρά. Ένας ευπατρίδης που «έφυγε»

Άξιζε καλύτερο «τέλος» ο Μιχάλης. Υπέφερε πριν φύγει και το ξέραμε και συμπονούσαμε. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Παρακολουθούσαμε την πορεία της υγείας του και θλιβόμασταν. Και λέμε πως δεν άξιζε τέτοιο «τέλος» γιατί υπήρξε ο άνθρωπος της προσφοράς, της εντιμότητας, της καλοσύνης, της προόδου, της φιλοπατρίας, της φιλαλήθειας. Γιατί στη ζωή του έκανε μόνο το ΚΑΛΟ.

Ο Μιχάλης για μας ήταν κάτι παραπάνω από φίλος. Ήταν συμπορευτής, συνεργάτης, αδελφός. Είχαμε μείνει οι τρείς από την μεγάλη παρέα της εποχής του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας . Το κενό που άφησε δεν αναπληρώνεται με τίποτα.

Ενδεικτικά και με όσο λιγότερα λόγια γίνεται, θα περιγράψουμε κάποιες από τις δραστηριότητές του που άφησαν  σφραγίδα :

Αθλητισμός : Πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της ορειβατικής αθλητικής ιδέας και της χιονοδρομίας. Επί 30 περίπου χρόνια Πρόεδρος του Ορειβατικού και Χιονοδρομικού Ομίλου Βέροιας, έδωσε την ψυχή του και για τα δύο αυτά αθλήματα. Επί των ημερών του ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος για το Σέλι και το  Χιονοδρομικό Κέντρο. Σ’αυτόν οφείλεται η κατασκευή του Καταφυγίου του Ομίλου στο  Χ.Κ. Σελίου.Επί των ημερών του αναδείχθηκαν χιονοδρόμοι αθλητές που διακρίθηκαν σε Πανελλήνιο επίπεδο και όχι μόνο.

Θέατρο : Νέος ερμήνευσε, ερασιτεχνικά, πρωταγωνιστικούς ρόλους σε θεατρικά έργα που ανέβασαν ο Καλλιτεχνικός Όμιλος Βέροιας και άλλοι τοπικοί φορείς. Αργότερα σκηνοθέτησε θεατρικές παραστάσεις και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που σημείωσαν τεράστια επιτυχία.

Τ.Ο.Β. : Ιδρυτικό και διοικητικό μέλος του παλιού ιστορικού Τουριστικού Ομίλου Βέροιας, υπήρξε βασικός  οργανωτικός συντελεστής του ανεπανάληπτου Φεστιβάλ Παραγωγής και όλων των δραστηριοτήτων του Ομίλου.

Ποίηση-στιχουργική : Ασχολήθηκε επιτυχώς με την ποίηση και την στιχουργική. Στίχοι του μελοποιήθηκαν από τον πρώτο από μας και σαν τραγούδια διακρίθηκαν στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και αλλού.

Δημοσιογραφία : Υπήρξε για χρόνια ανταποκριτής μεγάλης καθημερινής Εφημερίδας της Θεσσαλονίκης, ενώ δημοσιογραφική δραστηριότητα ανέπτυξε και στη Βέροια.

Εκκλησία : Ήταν βαθειά θρησκευόμενος  με πραγματική πίστη και όχι πλασματική. Έκανε την Εκκλησία στο Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου που αφιερώθηκε στον Άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ, προστάτη των απανταχού χιονοδρόμων. Ακόμα αγωνίστηκε, σαν ενορίτης, για την ανέγερση του Ναού του Αγίου Ιωάννη που κατεδαφίστηκε πριν από χρόνια, όμως δεν κατάφερε να δει το όνειρό του να πραγματοποιείται. 

Αυτός ήταν ο Μιχάλης Μαρμαράς που λάτρεψε και υπηρέτησε την  Βέροια, με όλες του τις δυνάμεις και πάντα αφιλοκερδώς. Ο Μιχάλης Πατσίκας του Ζήση τον χαρακτήρισε,σε σημείωμά του στο «ΛΑΟ», Ευπατρίδη. Συνυπογράφουμε τον χαρακτηρισμό και εκφράζουμε για μια φορά ακόμα την βαθύτατη θλίψη μας για τον χαμό του.

Γιώργος Καλογήρου

Τάκης Βλαχόπουλος-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη άλατος από συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη...

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη...

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με ...

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

Σεμινάριο για τον σχολικό εκφοβισμό

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου...

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν   οι λέξεις

Από την καρδιά στο νου - Σωπαίνουν οι λέξεις

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν...

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το   Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Για οριστική άδεια λειτουργίας πάει το Χιονοδρομικό...

Την έγκριση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών...

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική   Κοινότητα   Βέροιας

Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας...

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου

17 Νοέμβρη 2018.Φέτος συμπληρώνονται 45 χρόνια από την...

Εκδήλωση με ομιλητή   τον Κωσταντίνο Τσιάρα,   για τις προκλήσεις   του νέου μοντέλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην σημερινή εποχή

Εκδήλωση με ομιλητή τον Κωσταντίνο Τσιάρα, για τις...

ΑΠΟ ΤΗ  ΔΗΜ.ΤΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟ.Δ.Ε ΗΜΑΘΙΑΣ Την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη άλατος από συνεργεία της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής ενότητας Ημαθίας.Πιο συγκεκριμένα, τα συνεργεία επιχειρούν σε τμήματα...

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με τις πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας και νέων προγραμμάτων,προσφέρει στην κοινωνία της Ημαθίας δυο ταχύρυθμα προγράμματα εκμάθησης Ρωσικών και ...

 Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νάουσας  διοργανώνει σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό (bulling) -σε συνεργασία με την κα Τασιώνα Αθηνά (επισκέπτρια υγείας) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου-...

Γράφει η Όλγα  Κουτμηρίδου - ΜεταξάΟι λέξεις άνοιξαν την πόρτα της καρδιάς και άρχισαν να ανεβαίνουν τον ανήφορο τρέχοντας. Το πρόσωπο έγινε κατακόκκινο από θυμό, το σάλιο στέγνωσε στο στόμα. Και όταν οι...