Για τον Μιχάλη Μαρμαρά. Ένας ευπατρίδης που «έφυγε»

Για τον Μιχάλη Μαρμαρά. Ένας ευπατρίδης που «έφυγε»

Άξιζε καλύτερο «τέλος» ο Μιχάλης. Υπέφερε πριν φύγει και το ξέραμε και συμπονούσαμε. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Παρακολουθούσαμε την πορεία της υγείας του και θλιβόμασταν. Και λέμε πως δεν άξιζε τέτοιο «τέλος» γιατί υπήρξε ο άνθρωπος της προσφοράς, της εντιμότητας, της καλοσύνης, της προόδου, της φιλοπατρίας, της φιλαλήθειας. Γιατί στη ζωή του έκανε μόνο το ΚΑΛΟ.

Ο Μιχάλης για μας ήταν κάτι παραπάνω από φίλος. Ήταν συμπορευτής, συνεργάτης, αδελφός. Είχαμε μείνει οι τρείς από την μεγάλη παρέα της εποχής του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας . Το κενό που άφησε δεν αναπληρώνεται με τίποτα.

Ενδεικτικά και με όσο λιγότερα λόγια γίνεται, θα περιγράψουμε κάποιες από τις δραστηριότητές του που άφησαν  σφραγίδα :

Αθλητισμός : Πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της ορειβατικής αθλητικής ιδέας και της χιονοδρομίας. Επί 30 περίπου χρόνια Πρόεδρος του Ορειβατικού και Χιονοδρομικού Ομίλου Βέροιας, έδωσε την ψυχή του και για τα δύο αυτά αθλήματα. Επί των ημερών του ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος για το Σέλι και το  Χιονοδρομικό Κέντρο. Σ’αυτόν οφείλεται η κατασκευή του Καταφυγίου του Ομίλου στο  Χ.Κ. Σελίου.Επί των ημερών του αναδείχθηκαν χιονοδρόμοι αθλητές που διακρίθηκαν σε Πανελλήνιο επίπεδο και όχι μόνο.

Θέατρο : Νέος ερμήνευσε, ερασιτεχνικά, πρωταγωνιστικούς ρόλους σε θεατρικά έργα που ανέβασαν ο Καλλιτεχνικός Όμιλος Βέροιας και άλλοι τοπικοί φορείς. Αργότερα σκηνοθέτησε θεατρικές παραστάσεις και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που σημείωσαν τεράστια επιτυχία.

Τ.Ο.Β. : Ιδρυτικό και διοικητικό μέλος του παλιού ιστορικού Τουριστικού Ομίλου Βέροιας, υπήρξε βασικός  οργανωτικός συντελεστής του ανεπανάληπτου Φεστιβάλ Παραγωγής και όλων των δραστηριοτήτων του Ομίλου.

Ποίηση-στιχουργική : Ασχολήθηκε επιτυχώς με την ποίηση και την στιχουργική. Στίχοι του μελοποιήθηκαν από τον πρώτο από μας και σαν τραγούδια διακρίθηκαν στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης και αλλού.

Δημοσιογραφία : Υπήρξε για χρόνια ανταποκριτής μεγάλης καθημερινής Εφημερίδας της Θεσσαλονίκης, ενώ δημοσιογραφική δραστηριότητα ανέπτυξε και στη Βέροια.

Εκκλησία : Ήταν βαθειά θρησκευόμενος  με πραγματική πίστη και όχι πλασματική. Έκανε την Εκκλησία στο Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου που αφιερώθηκε στον Άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ, προστάτη των απανταχού χιονοδρόμων. Ακόμα αγωνίστηκε, σαν ενορίτης, για την ανέγερση του Ναού του Αγίου Ιωάννη που κατεδαφίστηκε πριν από χρόνια, όμως δεν κατάφερε να δει το όνειρό του να πραγματοποιείται. 

Αυτός ήταν ο Μιχάλης Μαρμαράς που λάτρεψε και υπηρέτησε την  Βέροια, με όλες του τις δυνάμεις και πάντα αφιλοκερδώς. Ο Μιχάλης Πατσίκας του Ζήση τον χαρακτήρισε,σε σημείωμά του στο «ΛΑΟ», Ευπατρίδη. Συνυπογράφουμε τον χαρακτηρισμό και εκφράζουμε για μια φορά ακόμα την βαθύτατη θλίψη μας για τον χαμό του.

Γιώργος Καλογήρου

Τάκης Βλαχόπουλος-

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου της  Γ.Σ.Ε.Ε. στη Βέροια, ενόψει της Γενικής  Απεργίας στις 17 Απριλίου 2024

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου της...

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας στη Βέροια

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα...

Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...