Τα προβλήματα στον... Δήμαρχο από μαθητές δημοτικών σχολείων -- Πρώτη συνεδρίαση χθες του Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων

Τα προβλήματα στον... Δήμαρχο από μαθητές δημοτικών σχολείων -- Πρώτη συνεδρίαση χθες του Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων

Η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παίδων έγινε χθες το πρωί ( Δευτέρα) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, υπό την προεδρία του Π. Τσαπαρόπουλου, παρουσία του Δημάρχου Κ. Βοργιαζίδη, του αντιδημάρχου  Γ. Σοφιανίδη, του δημ. σύμβουλου και προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Νίκου Μαυροκεφαλίδη, στον οποίο ανήκει και η ιδέα – πρόταση των Δ.Σ. παίδων και εφήβων , του προϊσταμένου Α/βάθμιας  εκπαίδευσης Διον. Διαμαντόπουλου , του σχολικού συμβούλου Γιώργου Παπαγεωργίου καθώς και του Συνήγορου του Παιδιού , από την Αθήνα , Γεώργιου Μόσχου.                                                                                       
     Μετά το καλωσόρισμα , οι μαθητές – εκπρόσωποι των σχολείων τους, κατέθεσαν τις θέσεις και τις προτάσεις της τάξης τους, σε συνεργασία με τους δασκάλους. Η πλειοψηφία των θεμάτων – προβλημάτων που έθεσαν οι μαθητές είχε να κάνει με τα αδέσποτα, τα οποία λόγω του πληθυσμού τους και των επανειλημμένων επιθέσεων περιορίζουν τα παιδιά  στην ελεύθερη-άφοβη μετακίνηση τους και στο παιχνίδι τους στα πάρκα, στις γειτονιές. Για τις παιδικές χαρές, ζήτησαν να βελτιωθούν, να είναι πιο καθαρές και πιο ασφαλείς. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης ,η έλλειψη θέσεων στάθμευσης αλλά και οι θέσεις των ΑμΕΑ, οι λακκούβες στους δρόμους , οι διαβάσεις , τα πεζοδρόμια , η έλλειψη ποδηλατοδρόμων , η ρύπανση του περιβάλλοντος , η καθαριότητα στην πόλη και τα χωριά , η κατάσταση των σχολικών κτιρίων, η ανάγκη καλύτερων υπηρεσιών υγείας αλλά και θέσεις-απόψεις για τον ρατσισμό , τη σχολική βία και τα δικαιώματα των παιδιών , κυριάρχησαν στα έδρανα των μαθητών, ενώ κάποιες προτάσεις είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 
Σε όλα αυτά δόθηκαν απαντήσεις (από τις οποίες βγήκαν και κάποιες ειδήσεις) από το έδρανο του Προεδρείου.
Ο δήμαρχος για τα αδέσποτα
Η νομοθεσία λέει ότι ο Δήμος έχει την υποχρέωση να μαζεύει τα αδέσποτα σκυλιά, να τα στειρώνει, να τα κάνει αντιλυσσικό ορό και να τα αφήνει εκεί που τα βρήκε. Προσέξτε, είναι πολύ σημαντικό αυτό που σας λέω. Να τα αφήνει εκεί που τα βρήκε. Μόνο αν κάποιο σκυλί επιτεθεί σε άνθρωπο, τότε κατόπιν καταγγελίας πρέπει να μαζευτεί αυτό το σκυλί και να κλειστεί στο κυνοκομείο. Κάνουμε λίγο πολύ, όλα αυτά που ζητήσατε , τους εμβολιασμούς τις στειρώσεις , τον εγκλεισμό σε περίπτωση επιθέσεων. Εδώ όπως αντιλαμβάνεστε τίθεται ένα θέμα συν ευθύνης. Τι εννοώ ; Τα αδέσποτα σκυλιά δεν προέκυψαν μόνα τους. Είναι σκυλιά που ως επί το πλείστο ήταν στα σπίτια μας. Πιθανότητα η κακή οικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών να οδήγησε πολλούς από τους συμπολίτες μας να τα αφήσουν. Και από δεσποζόμενα να γίνουν αδέσποτα., γιατί τουλάχιστον οι γονείς σας το ξέρουν αυτό ότι πριν από μια δεκαετία δεν υπήρχε αυτή η εικόνα. Τα αδέσποτα ήταν πολύ λιγότερα και τα δεσποζόμενα πολύ περισσότερα. Έτσι λοιπόν όταν εμείς οι ίδιοι αφήνουμε τα σκυλιά και γίνονται αδέσποτα είναι δεδομένο ότι θα διπλασιάζονται. 
Για την καθαριότητα και τα σκουπίδια
Δεν γίνεται καθημερινά η αποκομιδή γιατί ο Δήμος οφείλει να λειτουργήσει με το προσωπικό, το οποίο έχει. Είναι απώλεια και αυτό της οικονομικής κατάστασης και δυσπραγίας στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Βεβαίως θα ήταν καλύτερο να μαζεύαμε κάθε μέρα τα  από όλες τις γειτονιές και από όλα τα χωριά αλλά δυστυχώς αυτό δεν είναι εφικτό. Μπορούμε όμως εμείς, όλοι μας, αφού γνωρίζουμε ότι το απορριμματοφόρο περνάει π.χ. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή , να βγάλουμε τα απορρίμματα μας το προηγούμενο απόγευμα έξω και να μην τα αφήνουμε να είναι μές α στους σκουπιδοτενεκέδες ή καμιά φορά και έξω από τα αδέσποτα. 
Για την ανακύκλωση
Όσο για την ανακύκλωση που ακούστηκαν από τα παιδιά νομίζω ότι τα πράγματα είναι απλά και ότι τα ξέρουμε όλοι μας. Στον μπλε κάδο ρίχνουμε μόνο ανακύκλωση δεν ρίχνω απορρίμματα. Στο τέλος είναι και αυτό , είναι η συν ευθύνη που οφείλουμε να έχουμε όλοι μας. Βέβαια επειδή ακούμε κάποιες φορές., γίνεται ανακύκλωση: Βεβαίως γίνεται ανακύκλωση. Υπάρχουν οφέλη από την ανακύκλωση; Βεβαίως και υπάρχουν οφέλη από την ανακύκλωση. Είναι τα λιγότερα χρήματα που πληρώνει ο Δήμος μας για την αποκομιδή και την διάθεση των απορριμμάτων, χρήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλες ανάγκες.
Για τις παιδικές χαρές
….η πιστοποίηση των παιδικών χαρών δεν μπορεί να γίνει ούτε σε 1 ούτε σε 2 μήνες. Χρειάζεται πολύ χρόνο, χρειάζονται και πολλά χρήματα και δυστυχώς αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν .
Για την πλατεία Ωρολογίου
Άκουσα από πολλά παιδιά για την πλατεία Ωρολογίου και το θέμα του πράσινου. Αν σε κάποια από αυτά τα θέματα που αναφέρθηκα νωρίτερα υπάρχει πράγματι η νομοθεσία και οι κανόνες που μας επιβάλλονται από την πολιτεία το θέμα της πλατείας Ωρολογίου είναι διαφορετικό. Η πλατεία ωρολογίου έγινε έτσι γιατί πριν από χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι έπρεπε να γίνει έτσι. Άρα λοιπόν βλέπουμε ότι υπάρχουν θέματα στα οποία το Δημοτικό συμβούλιο είχε εξ ολοκλήρου την ευθύνη, άρα αν υπάρχει κάτι στην πλατεία Ωρολογίου που δεν μας αρέσει, πραγματικά εκεί είναι ευθύνη του Δημοτικού συμβουλίου. Βέβαια οι απόψεις διίστανται. Υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι θέλουν να έχει πράσινο η πλατεία και υπάρχουν και άλλοι που υποστηρίζουν ότι έχουμε πλέον και μια πλατεία για εκδηλώσεις , κάτι το οποίο δεν είχε εδώ η Βέροια. Σε κάθε περίπτωση επειδή είμαστε αποδέκτες όλων των μηνυμάτων που έρχονται , θα έχουμε ελευθέρου χρόνου κάποια καινούρια πρόταση για την πλατεία Ωρολογίου. Καλό θα ήταν αυτό το σχέδιο να συσχετιστεί με ένα κυκλοφοριακό κόμπο της περιοχής εκείνης γιατί υπάρχουν κάποια θέματα, αλλά αυτό θα ήταν κάτι το οποίο πραγματικά θα μας καθυστερούσε.
Η καθημερινότητα
 Υπάρχουν κάποια κομμάτια της καθημερινότητας του Δήμου, τι θα πει καθημερινότητα του Δήμου, είναι οι φθορές στα πεζοδρόμια, τις διαβάσεις, οι λακκούβες που όλα αυτά είναι μια δυναμική κατάσταση. Δηλαδή, λακκούβες κλείνουν ανοίγουν καινούριες, η περιοχή μας είναι μια περιοχή στην οποία χρειάζεται να πέσει αλάτι το χειμώνα, το αλάτι τρώει τους δρόμους άρα κάποια στιγμή οι δρόμοι πάλι χαλάνε ξανανοίγουν και συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Προσπαθούμε με τα συνεργία που έχει ο Δήμος αλλά και με κάποιους εργολάβους να ανταποκρινόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα με τα μέσα και την οικονομική κατάσταση, η οποία υπάρχει.
Σχολικά κτίρια
Στα θέματα της αρμοδιότητάς του απάντησε ο αντιδήμαρχος γιώργοςΣοφιανίδης: Για το θέμα της κτιριακής υποδομής όλα σχεδόν τα σχολεία του Δήμου Βέροιας είναι σε δημόσια κτίρια εκτός από 2-3 νηπιαγωγεία που τα μαζεύομε και αυτά για να μπουν σε δημόσια κτήρια. Πράγματι υπάρχουν προβλήματα κανείς δεν λέει ότι είναι τέλεια όμως βλέπετε και εσείς στα περισσότερα σχολεία γίνονται παρεμβάσεις. Νομίζω ότι είμαστε πολύ καλύτερα από πάρα πολλά σχολεία άλλων Δήμων, σε σχέση με τις δαπάνες τις λειτουργικές, στην θέρμανση, τα σχολεία του Δήμου Βέροιας δεν αντιμετώπιζαν ποτέ θέματα και ο Δήμος Βέροιας τα προσφέρει. 
Σχολικές αυλές
…Και ένα θέμα που τέθηκε από πολλούς ήταν το θέμα ότι κλείνουμε τις αυλές των σχολείων. Η νομοθεσία δεν το επιτρέπει αυτό. Ανοιχτές είναι εκεί που μπορούν να υπάρχουν φύλακες το απόγευμα και αυτό συμβαίνει γιατί έγιναν ατυχήματα απογεύματα και ώρες που το σχολείο δεν ήταν ανοιχτό και είχαμε προβλήματα. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δυστυχώς είχαμε πάρα πολλούς φύλακες και είχαμε σε όλα τα σχολεία. Λόγο της κρίσης έχουν απολυθεί, έχουν πάει σε άλλες υπηρεσίες με αποτέλεσμα να έχουμε 6 φύλακες και βρίσκονται σε σχολεία που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες. Όταν μας έρχονται με 8μηνες συμβάσεις κάποιοι φύλακες, τοποθετούμε και στα υπόλοιπα σχολεία. Πάντως έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο επανειλημμένα φύλακες ώστε να μπορούμε να αφήνουμε ανοιχτές τις πόρτες του σχολείου γιατί ειδικά στις μεγάλες πόλεις είναι πρόβλημα το που θα πάει να παίξει το παιδί το απόγευμα
Για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου για τη δημόσια Υγεία μίλησε ο κ. Τσαπαρόπουλος, αναφερόμενος στις πρωτοβάθμιες δομές, τον οικογενειακό γιατρό και των Κέντρων Υγείας, για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Ο κ. Διαμαντόπουλος χαρακτήρισε τη συνεδρίαση, ένα άμεσο βιωματικό μάθημα δημοκρατίας, ενώ ο κ. Μόσχος εξήρε την ιδέα και την πιλοτική εφαρμογή του Συμβουλίου Παίδων που δίνει φωνή στα παιδιά αλλά και την ευκαιρία στους μεγάλους, να τα ακούσουν. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 10.00 π.μ. και ολοκληρώθηκε μετά τις 2.00 το μεσημέρι.


Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άμεσα οι προκηρύξεις για 7.500 μόνιμες προσλήψεις σε Ειδική Αγωγή & «Βοήθεια στο Σπίτι»

Άμεσα οι προκηρύξεις για 7.500 μόνιμες προσλήψεις σε...

Την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την έκδοση...

«Από το τούνελ της ύφεσης … στο φως της ανάπτυξης»

«Από το τούνελ της ύφεσης … στο φως της ανάπτυξης»

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Η Ελλάδα επί των ημερών...

Έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία από κλιμάκια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία από κλιμάκια της...

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και...

Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ξεπούλημα!!! 126  ακίνητα στην  Ημαθία  στο Υπερταμείο

Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. ΗΜΑΘΙΑΣ: Ξεπούλημα!!! 126 ακίνητα στην ...

Από τη Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. Ημαθίας δόθηκε η παρακάτω...

Έπεσε το «διατηρητέο» Τουρώνη στην οδό Σοφού - Χάθηκε ένα ακόμα κομμάτι από την παλιά Βέροια

Έπεσε το «διατηρητέο» Τουρώνη στην οδό Σοφού - Χάθηκε...

Αναμενόμενο ήταν και δεν ξάφνιασε κανέναν από...

Συνεδριάζει την Παρασκευή  η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας 19/9

Συνεδριάζει την Παρασκευή η Δημοτική Κοινότητα...

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας ...

Επίσκεψη του 2ου Γυμνασίου Νάουσας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Επίσκεψη του 2ου Γυμνασίου Νάουσας στη Διεθνή Έκθεση ...

Μια αξέχαστη εμπειρία είχαν οι μαθητές και οι...

24χρονος καλλιεργούσε χασίς στην αυλή του και 23χρονος συνελήφθη για κατοχή κάνναβης

24χρονος καλλιεργούσε χασίς στην αυλή του και 23χρονος...

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την έκδοση προκηρύξεων από το ΑΣΕΠ που θα αφορούν μόνιμες προσλήψεις συνολικά 7.500 ατόμων για την κάλυψη των αναγκών της Ειδικής Αγωγής αλλά και των προγράμματος «Βοήθεια...

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Η Ελλάδα επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης έχει καταστεί ουραγός σε μια Ευρώπη...

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κ. Πάλλα  ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων σε σχολικά λεωφορεία,  με την έναρξη...

Από τη Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. Ημαθίας δόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:«Από τη  πιο μαύρη σελίδα της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, που αφορά στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο για 99 χρόνια αρχίζει σιγά...