Θεόφιλος Κορωνάς: Σαφείς προτάσεις για το οικιστικό και την ομαλή ένταξη των Ρομά

Θεόφιλος Κορωνάς: Σαφείς προτάσεις για το οικιστικό και την ομαλή ένταξη των Ρομά

Ένα επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο έχει ετοιμάσει ο Δήμος Βέροιας και ειδικότερα η Διεύθυνση Προγραμματισμού Οργάνωσης και Πληροφορικής σχετικά με την κοινωνική ένταξη των Ρομά, θα συζητηθεί την ερχόμενη  Τετάρτη στην συνεδρίαση της  Επιτροπής Διαβούλευσης. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θεόφιλος Κορωνάς, μίλησε χθες το πρωί στον ΑΚΟΥ 99.6  για το πλαίσιο του σχεδίου, στο οποίο αναφέρονται με σαφήνεια οι προτάσεις,  προκειμένου να υπάρξει ομαλή κοινωνική ένταξη των Ρομά στον Δήμο της Βέροιας. «Αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορά τον τρόπο που θα γίνει η κοινωνική ένταξη και το δεύτερο κομμάτι αφορά τον οικισμό του Εργοχωρίου και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης», είπε ο κ. Κορωνάς. 

Αυτό το εκτεταμένο σχέδιο που  θα συζητηθεί την Τετάρτη, αποτελείται από περισσότερες από 155 σελίδες στις οποίες καταγράφονται  τα προβλήματα, αλλά και οι προτεινόμενες προς υλοποίηση δράσεις. 

Έχει προηγηθεί κάποια μελέτη;

Έχει γίνει μελέτη. Παλιότερα υπήρχαν προγράμματα ευρωπαικά για μετεγκαταστάσεις και κοινωνική ένταξη των Ρομά, αλλά  δυστυχώς δεν είχαμε μια καλή μελέτη. 

Η μελέτη αυτή είναι πλέον έτοιμη και θα παρουσιαστεί στη Δημοτική Επιτροπή Δαβούλευσης, η οποία καλείται να την συζητήσει για να προχωρήσει το  πρακτικό κομμάτι. Με βάση αυτή η μελέτη που ήρθε σε μας, εντάχθηκαν οι δράσεις τις οποίες πρέπει να οργανώσουμε. Όπως θα δείτε και την Τετάρτη, οι προτεινόμενες δράσεις δεν αφορούν μόνο το Δήμο Βέροιας αλλά αφορούν και σε συνέργειες του Δήμου με άλλους φορείς, όπως είναι η Δημόσια Βιβλιοθήκη, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όσον αφορά  τη λειτουργία  σχολείου δεύτερης ευκαιρίας. Κι αυτό για να μπορούν και ενήλικες Ρομά να ενταχθούν,  ώστε  να έχουν την στοιχειώδη γνώση… Δυστυχώς ο αναλφαβητισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά στον Δήμο Βέροιας αλλά και γενικότερα.

Ιεραρχικά ποιες είναι οι ανάγκες και τα  προβλήματα;

Το πρώτο πρόβλημα πάντα, με τους πληθυσμούς Ρομά, ξεκινάει από το οικιστικό και από τις συνθήκες διαβίωσης. Όταν οι συνθήκες είναι πολύ χαμηλές δεν μπορούμε να μιλάμε εύκολα για υγεία, για εκπαίδευση και για κοινωνική ενσωμάτωση.Το κατανοούμε όλοι πως όταν δεν υπάρχουν δίκτυα αποχετεύσεων, υδρεύσεων ή ακόμα και η στέγη, ο άνθρωπος θα κάνει τα πάντα προκειμένου να μπορέσει να διαβώσει και θα βάλει σε δεύτερη μοίρα την εκπαίδευση την υγεία και την κοινωνική ένταξη. Άρα το πρώτο που θα πρέπει να δούμε, είναι τι κατηγορίες πληθυσμών Ρομά έχουμε.Η μελέτη επομένως ξεκινάει με μια εκτίμηση: τι οικισμοί και τι κατηγορίες πληθυσμών υπάρχουν στο Δήμο. Οι κατηγορίες που αφορούν το  οικιστικό,  είναι: οι άκρως υποβαθμισμένες κατοικίες , όπως είναι ο οικισμός του Μακροχωρίου, οι μεικτοί καταυλισμοί που είναι κάτι μεταξύ καταυλισμού και κατοικιών και οι γειτονιές, όπως αυτή που βρίσκεται είναι στην Μέση.. Εντοπίζουμε επίσης τους οικιστικούς πυρήνες, που είναι η Κουλούρα, η Μέση, το Μακροχώρι, που έχει κάποιες λίγες οικογένεις, το Εργοχώρι με τον καταυλισμό,  αλλά και το Τριφιλοπάζαρο, πλησίον του Εργοχωρίου.

Με  βάση αυτούς τους οικιστικούς πυρήνες, προτείνονται και οι αντίστοιχες δράσεις και για το οικιστικό και για την κοινωνική τους ένταξη. 

Ο καταυλισμός του Εργοχωρίου έχει τα περισσότερα προβλήματα;

Για τον πληθυσμό του Εργοχωρίου, των Ρομά, θα πρέπει να γίνει και μια μετεγκατάσταση, προσωρινή, όπως ορίζει το άλλο σχέδιο, το οποίο βρίσκεται στην  Επιτροπή Διαβούλευσης. Είναι δύο τα σχέδια που θα περάσουν, ένα είναι της ένταξης και ένα είναι το οικιστικό. Για το Εργοχώρι υπάρχει ξεχωριστό οικιστικό γιατί μιλάμε για την δυσκολότερη περίπτωση, όσον αφορά τις κατηγορίες. 

Τι προβλέπει δηλαδή το σχέδιο;

Το βασικό, όταν μιλάμε για μετεγκαταστάσεις, είναι που θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι… Με ότι αυτό συνεπάγεται, γιατί γνωρίζουμε από παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές, ότι προκύπτουν διαμαρτυρίες και… παρατράγουδα, συνεπώς πρώτο μέλημα  είναι ο χώρος. Σε αυτή την περίπτωση, εφόσον δεν έχει εξευρεθεί ο χώρος, από τον  Δήμο Βέροιας  προτείνεται ένα σενάριο για την υπάρχουσα περιοχή. Όσον  αφορά στο πρότυπο σχέδιο, για τις κατασκευές των σπιτιών και  τις προδιαγραφές, αυτό θα το ακολουθήσουμε εφόσον βρεθεί ο χώρος. Και πάντα, λαμβάνονται υπόψη όλες οι παραμέτρους των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των πληθυσμών των Ρομά, όπως είναι η σχέση τους με την ύπαιθρο, η σχέση τους με το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο.. . έτσι διαμορφώνεται ένας οικισμός.

Προβλέπεται να  φύγει από εκεί ο καταυλισμός;

Δεν το ξέρει κανείς αυτό, απλώς εκεί που βρίσκεται αυτή τη στιγμή δεν είναι δημόσιος χώρος, είναι ιδιωτικός, επομένως δεν μπορούμε να μιλάμε εμείς ακόμα για το που θα πάει. Είναι μια σκέψη για την υπάρχουσα κατάσταση. Αν βρεθεί κάτι κάπου αλλού, θα το εξετάσουμε. Απλά κάνουμε μια αποτύπωση για το πώς θα μπορούσε αυτός ο χώρος να δημιουργηθεί με τα πρότυπα με τα οποία ορίζει ο νόμος και η μελέτη, εφόσον και εάν αυτός ο χώρος ήταν δικός μας.

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι είναι προτιμότερο  αυτοί οι καταυλισμοί να παραμένουν σε κοντινό μέρος από εκεί  που υπήρχαν ήδη, γιατί έχουν συνηθίσει με τον χώρο αυτό και  τους έχει συνηθίσει και ο χώρος. Επομένως θεωρώ ότι καλύτερη λύση σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να μείνουν εκεί κοντά, εφόσον το θέλουν και οι ίδιοι βέβαια.

Θα βρίσκεται εκπρόσωπος των Ρομά στην συνεδρίαση ;

Η Επιτροπή διαβούλευσης συνεδριάζει δημόσια, είναι ανοιχτή επιτροπή. Επομένως μπορεί να έρθει και ο εκπρόσωπος τους, αφού έχουν και προεδρείο με το οποίο συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά.

Υπάρχουν στοιχεία ως προς τον πληθυσμό των ρομά στον Δήμο Βέροιας;

Πριν την κατάθεση της μελέτης, είχε ξεκινήσει το 2015 από το ΚΑΠΑ του Δήμου Βέροιας και από την Διεύθυνση Πρόνοιας μια καταμέτρηση των πληθυσμών των Ρομά στους οικισμούς που βοήθησε πάρα πολύ. Είναι περίπου 800 άτομα, σύνολο, σε όλο τον Δήμο Βέροιας. Περίπου 209 οικογένειες. Η πλειοψηφία είναι ανήλικοι και οι περισσότεροι μένουν στο Εργοχώρι (περίπου 27 οικογένειες) , με  αριθμό μελών από 1 έως 5 άτομα, από 5 έως 9 και από 9 και πάνω.  Γιαυτό θα δείτε την Τετάρτη, πως το σχέδιο προτείνει οικίσκους, αντίστοιχους με την δυναμικότητα των οικογενειών. Έχει γίνει μια καλή δουλειά και για πρώτη φορά παρουσιάζεται ένα τέτοιο σχέδιο. Χρειάζεται χρόνος και σχέδιο, ώστε να μπορεί η εκάστοτε δημοτική αρχή να προχωράει επ’ αυτού. Πρωταρχικό ωστόσο  είναι η εκπαίδευση των Ρομά… πάρα πολλά παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Προτείνονται  πάρα πολλές δράσεις, σχολικές και εξωσχολικές, σε συνεργασία με την Δημόσια και Κινητή βιβλιοθήκη, καθώς ενημερώσεις σε θέματα  υγείας. Ο στόχος  είναι να εξασφαλιστούν  καλύτερες συνθήκες, συμβατές με τη  φιλοσοφία τους, στην ύπαιθρο, όμως, χωρίς σκηνές και αντίσκηνα και στην συνέχεια, αυτοί οι άνθρωποι, αφού έχουν αρχίσει να μπαίνουν και σε  άλλες δραστηριότητες, να ξεκινήσει  η ενσωμάτωση τους… Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ομογενοποίηση.  Ενσωμάτωση ναι, όσον  αφορά την κοινωνική και εκπαιδευτική τους ένταξη, διατηρώντας όμως τα χαρακτηριστικά τους. 

Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη:  «Τι σκοπεύετε να κάνετε με την  απαλλοτρίωση των προκτισμάτων  της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας;»

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη: «Τι σκοπεύετε να κάνετε...

Ερώτηση προς την  Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,...

Τάσος Μπαρτζώκας :  Άλλη μία διεκδίκησή μας  γίνεται πραγματικότητα  για τις γυναίκες επαγγελματίες και αγρότισσες!

Τάσος Μπαρτζώκας : Άλλη μία διεκδίκησή μας γίνεται...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στην μεγάλη τομή που...

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής...

Συνάντηση με το προεδρείο και τα μέλη του Συλλόγου...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που εκσυγχρονίζουν το φορολογικό σύστημα της χώρας,  ενισχύουν την διαφάνεια των συναλλαγών,  αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και βελτιώνουν  τις συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις...

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να...

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή...

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων επισκέψεων σε...

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά Ημαθίας

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά...

Ξεκίνησε και στην Ημαθία η συγκρότηση της Νέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...