Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Την ουσία δεν τη  βλέπουν τα μάτια…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια…»

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας


«Το παιδί κοιτούσε τη γιαγιά του που έγραφε ένα γράμμα. Κάποια στιγμή τη ρώτησε:

– Γράφεις μια ιστορία που συνέβη σε εμάς; Και μήπως είναι μια ιστορία για μένα;

Η γιαγιά σταμάτησε να γράφει, χαμογέλασε και είπε στον εγγονό της:

– Όντως γράφω για σένα, Ωστόσο, αυτό που είναι πιο σημαντικό κι από τις λέξεις είναι το μολύβι που χρησιμοποιώ. Θα ήθελα, όταν μεγαλώσεις, να γίνεις σαν κι αυτό.

Το παιδί, περίεργο, κοίταξε το μολύβι και δεν είδε τίποτα το ιδιαίτερο.

– Αφού είναι το ίδιο με όλα τα μολύβια που έχω δει στη ζωή μου!

– Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο τον οποίο βλέπεις τα πράγματα. Το μολύβι έχει πέντε ιδιότητες, τις οποίες αν καταφέρεις να διατηρήσεις, θα είσαι πάντα ένας άνθρωπος που θα βρίσκεται σε αρμονία με τον κόσμο.

Πρώτη ιδιότητα: Μπορείς να κάνεις μεγάλα πράγματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ ότι υπάρχει ένα Χέρι το οποίο καθοδηγεί τα βήματά σου. Αυτό το χέρι το λέμε «Θεό» και Εκείνος πρέπει να σε καθοδηγεί πάντα σύμφωνα με το θέλημά Του.

Δεύτερη ιδιότητα: Πότε-πότε πρέπει να σταματάω να γράφω και να χρησιμοποιώ την ξύστρα. Αυτό κάνει το μολύβι να υποφέρει λίγο, αλλά στο τέλος είναι πιο μυτερό. Έτσι, μάθε να υπομένεις ορισμένες δοκιμασίες γιατί θα σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

Τρίτη ιδιότητα: Το μολύβι μας επιτρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε γόμα για να σβήνουμε τα λάθη. Κατάλαβε ότι το να διορθώνουμε κάτι που κάναμε δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά σημαντικό για να παραμένουμε στο δρόμο του δικαίου.

Τέταρτη ιδιότητα: Αυτό που έχει στην ουσία σημασία στο μολύβι δεν είναι το ξύλο ή το εξωτερικό του σχήμα, αλλά ο γραφίτης που περιέχει. Έτσι, να φροντίζεις πάντα αυτό που συμβαίνει μέσα σου.

Τέλος, η πέμπτη ιδιότητα του μολυβιού: Αφήνει πάντα ένα σημάδι. Έτσι, λοιπόν, να ξέρεις ότι ό, τι κάνεις στη ζωή σου θα αφήσει ίχνη και να προσπαθείς να έχεις επίγνωση της κάθε σου πράξης.»


Paulo Coelho

«Like the Flowing River»



Η παραβολή παρουσιάζει συνοπτικά και εύστοχα κάποιες από τις βασικές αρχές που αξίζει να αναλογιστούμε, καθώς θα μπορούσαν να είναι ο χάρτης που θα μας καθοδηγήσει με ασφάλεια σε όλα τα μονοπάτια που θα συναντήσουμε στο ταξίδι της ζωής.
 1. Είναι σημαντικό να ξεκινάμε για κάθε προορισμό κουβαλώντας στις αποσκευές μας τη φώτιση μιας ανώτερης Δύναμης. Εκείνης της ενέργειας που ξεπερνά τα ανθρώπινα και γίνεται ο φάρος που κρατά το όραμά μας ξεκάθαρο και φωτίζει το μονοπάτι μας. 
2. Οι δοκιμασίες, οι αποτυχίες και οι δυσάρεστες εμπειρίες μας διαπλάθουν. Καθένας στο δρόμο του συναντά εμπόδια που κάποιες φορές δεν μπορεί να αποφύγει. Από μια άλλη οπτική, οι δυσκολίες είναι το κίνητρο να υπερβούμε τον εαυτό μας και να ανακαλύψουμε δυνάμεις που δε γνωρίζαμε ότι έχουμε. Αρκεί να μείνουμε συντονισμένοι με την επιδίωξη μας να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας και να μην επιτρέψουμε εμπόδια να μας βγάλουν από την πορεία μας. Άλλωστε, χρειάζεται μια δυνατή μπόρα, για να μπορέσεις να απολαύσεις τη μαγεία του ουράνιου τόξου. 
3. Κάθε λάθος είναι θεμιτό και συχνά αναπόφευκτο. Όλοι κάνουμε λάθη. Ωστόσο, δεν είναι η πραγματικότητα του γεγονότος ότι σφάλλουμε τραυματική, αλλά ο τρόπος που το διαχειριζόμαστε. Κάποιοι χρησιμοποιούν τα λάθη τους ως άλλοθι για να επιτεθούν στην αυτοεκτίμησή τους, στην πραγματικότητα, υπονομεύοντας κάθε μελλοντική προσπάθεια. Άλλοι έχουν την τάση να αποποιούνται την ευθύνη των σφαλμάτων τους, ρίχνοντας το φταίξιμο πάντα στους γύρω. Υπάρχουν και εκείνοι που, συνειδητά, επιλέγουν να δουν το λάθος τους ως μάθημα που γίνεται εφόδιο για τη συνέχεια της ζωής τους.  Το λάθος είναι ένδειξη ότι κάποια πράξη δεν είχε την προβλεπόμενη έκβαση και θα μπορούσε να γίνει η αφορμή όχι για διακοπή της προσπάθειας, αλλά για επαναπροσδιορισμό της δράσης προς μια εναλλακτική κατεύθυνση. 
4. Η ζωή μας είναι το αποτέλεσμα παλαιών και τρεχόντων επιλογών. «Γράφουμε» την ιστορία μας καταθέτοντας κομμάτια ψυχής δηλ. συναισθήματος, όπως αυτά φλιτάρονται μέσα από τις διαδικασίες της σκέψης. Επομένως, αυτή είναι η περιουσία μας που ελάχιστα επηρεάζεται από την εξωτερική μας εμφάνιση, αυτά που κατέχουμε ή εκείνα που φοράμε. Θα άξιζε, λοιπόν, να δώσουμε μεγαλύτερη  βαρύτητα στην εσωτερική καλλιέργεια, στη δημιουργικότητα και τη συναισθηματική ισορροπία, γιατί αυτά είναι τα υλικά με τα οποία γράφονται οι πιο σπουδαίες αφηγήσεις της ζωής μας. 
5.Οι πράξεις είναι η μετουσίωση των σκέψεων και των συναισθημάτων. Κατευθύνονται από ένα κίνητρο και η τροχιά που διαγράφουν εκπληρώνει κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Κάθε ενέργεια αφήνει ένα ίχνος στην προσωπική μας ιστορία και κάποιες φορές επηρεάζει τους ανθρώπους γύρω μας. Το καλύτερο που μπορούμε να επιλέξουμε είναι να δίνουμε στις πράξεις μας αξία και μέσω αυτών να βελτιώνουμε το δυναμικό μας και να συμβάλλουμε στη θετική εξέλιξη των άλλων, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει αντίκρισμα. Η ηθική ανταμοιβή είναι η προσωπική ικανοποίηση της προσφοράς χωρίς να προϋποθέτει ανταπόδοση.    

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πολιτική απανθρωπιάς για το ΕΣΥ»

«Πολιτική απανθρωπιάς για το ΕΣΥ»

 Από το Οργανωτικό συντονιστικό Νέας Αριστεράς...

ΙΣΗ: Ομιλία του καθηγητή Γ. Παπαζήση για τις ανεπιθυμητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις κοινών φαρμάκων

ΙΣΗ: Ομιλία του καθηγητή Γ. Παπαζήση για τις...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) διοργανώνει αύριο...

Παγκόσμια ημέρα υγείας: Δωρεάν αιματολογική εξέταση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Νάουσας

Παγκόσμια ημέρα υγείας: Δωρεάν αιματολογική εξέταση...

Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας ΠΟΥ ιδρύθηκε ακριβώς...

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Υγείας, κλιμάκιο της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Βέροιας

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Υγείας, κλιμάκιο της...

Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο...

7 Απριλίου -  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

7 Απριλίου - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σε όλο τον κόσμο, το δικαίωμα στην υγεία εκατομμυρίων...

Την Κυριακή 7 Απριλίου  στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας - Σακχαρώδης Διαβήτης: Ιατρική Αντιμετώπιση και διατροφή

Την Κυριακή 7 Απριλίου στην Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνουν η Ελληνική...

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Ποιοι θα το πάρουν δωρεάν στα φαρμακεία

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Ποιοι θα το...

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρουθα είναι...

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ από το  Ταμείο Ανάκαμψης για την πραγματοποίηση άνω των 50.000 χειρουργείων

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ...

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...