ΥΓΕΙΑ

Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Την ουσία δεν τη  βλέπουν τα μάτια…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια…»

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας


«Το παιδί κοιτούσε τη γιαγιά του που έγραφε ένα γράμμα. Κάποια στιγμή τη ρώτησε:

– Γράφεις μια ιστορία που συνέβη σε εμάς; Και μήπως είναι μια ιστορία για μένα;

Η γιαγιά σταμάτησε να γράφει, χαμογέλασε και είπε στον εγγονό της:

– Όντως γράφω για σένα, Ωστόσο, αυτό που είναι πιο σημαντικό κι από τις λέξεις είναι το μολύβι που χρησιμοποιώ. Θα ήθελα, όταν μεγαλώσεις, να γίνεις σαν κι αυτό.

Το παιδί, περίεργο, κοίταξε το μολύβι και δεν είδε τίποτα το ιδιαίτερο.

– Αφού είναι το ίδιο με όλα τα μολύβια που έχω δει στη ζωή μου!

– Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο τον οποίο βλέπεις τα πράγματα. Το μολύβι έχει πέντε ιδιότητες, τις οποίες αν καταφέρεις να διατηρήσεις, θα είσαι πάντα ένας άνθρωπος που θα βρίσκεται σε αρμονία με τον κόσμο.

Πρώτη ιδιότητα: Μπορείς να κάνεις μεγάλα πράγματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ ότι υπάρχει ένα Χέρι το οποίο καθοδηγεί τα βήματά σου. Αυτό το χέρι το λέμε «Θεό» και Εκείνος πρέπει να σε καθοδηγεί πάντα σύμφωνα με το θέλημά Του.

Δεύτερη ιδιότητα: Πότε-πότε πρέπει να σταματάω να γράφω και να χρησιμοποιώ την ξύστρα. Αυτό κάνει το μολύβι να υποφέρει λίγο, αλλά στο τέλος είναι πιο μυτερό. Έτσι, μάθε να υπομένεις ορισμένες δοκιμασίες γιατί θα σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

Τρίτη ιδιότητα: Το μολύβι μας επιτρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε γόμα για να σβήνουμε τα λάθη. Κατάλαβε ότι το να διορθώνουμε κάτι που κάναμε δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά σημαντικό για να παραμένουμε στο δρόμο του δικαίου.

Τέταρτη ιδιότητα: Αυτό που έχει στην ουσία σημασία στο μολύβι δεν είναι το ξύλο ή το εξωτερικό του σχήμα, αλλά ο γραφίτης που περιέχει. Έτσι, να φροντίζεις πάντα αυτό που συμβαίνει μέσα σου.

Τέλος, η πέμπτη ιδιότητα του μολυβιού: Αφήνει πάντα ένα σημάδι. Έτσι, λοιπόν, να ξέρεις ότι ό, τι κάνεις στη ζωή σου θα αφήσει ίχνη και να προσπαθείς να έχεις επίγνωση της κάθε σου πράξης.»


Paulo Coelho

«Like the Flowing River»Η παραβολή παρουσιάζει συνοπτικά και εύστοχα κάποιες από τις βασικές αρχές που αξίζει να αναλογιστούμε, καθώς θα μπορούσαν να είναι ο χάρτης που θα μας καθοδηγήσει με ασφάλεια σε όλα τα μονοπάτια που θα συναντήσουμε στο ταξίδι της ζωής.
 1. Είναι σημαντικό να ξεκινάμε για κάθε προορισμό κουβαλώντας στις αποσκευές μας τη φώτιση μιας ανώτερης Δύναμης. Εκείνης της ενέργειας που ξεπερνά τα ανθρώπινα και γίνεται ο φάρος που κρατά το όραμά μας ξεκάθαρο και φωτίζει το μονοπάτι μας. 
2. Οι δοκιμασίες, οι αποτυχίες και οι δυσάρεστες εμπειρίες μας διαπλάθουν. Καθένας στο δρόμο του συναντά εμπόδια που κάποιες φορές δεν μπορεί να αποφύγει. Από μια άλλη οπτική, οι δυσκολίες είναι το κίνητρο να υπερβούμε τον εαυτό μας και να ανακαλύψουμε δυνάμεις που δε γνωρίζαμε ότι έχουμε. Αρκεί να μείνουμε συντονισμένοι με την επιδίωξη μας να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας και να μην επιτρέψουμε εμπόδια να μας βγάλουν από την πορεία μας. Άλλωστε, χρειάζεται μια δυνατή μπόρα, για να μπορέσεις να απολαύσεις τη μαγεία του ουράνιου τόξου. 
3. Κάθε λάθος είναι θεμιτό και συχνά αναπόφευκτο. Όλοι κάνουμε λάθη. Ωστόσο, δεν είναι η πραγματικότητα του γεγονότος ότι σφάλλουμε τραυματική, αλλά ο τρόπος που το διαχειριζόμαστε. Κάποιοι χρησιμοποιούν τα λάθη τους ως άλλοθι για να επιτεθούν στην αυτοεκτίμησή τους, στην πραγματικότητα, υπονομεύοντας κάθε μελλοντική προσπάθεια. Άλλοι έχουν την τάση να αποποιούνται την ευθύνη των σφαλμάτων τους, ρίχνοντας το φταίξιμο πάντα στους γύρω. Υπάρχουν και εκείνοι που, συνειδητά, επιλέγουν να δουν το λάθος τους ως μάθημα που γίνεται εφόδιο για τη συνέχεια της ζωής τους.  Το λάθος είναι ένδειξη ότι κάποια πράξη δεν είχε την προβλεπόμενη έκβαση και θα μπορούσε να γίνει η αφορμή όχι για διακοπή της προσπάθειας, αλλά για επαναπροσδιορισμό της δράσης προς μια εναλλακτική κατεύθυνση. 
4. Η ζωή μας είναι το αποτέλεσμα παλαιών και τρεχόντων επιλογών. «Γράφουμε» την ιστορία μας καταθέτοντας κομμάτια ψυχής δηλ. συναισθήματος, όπως αυτά φλιτάρονται μέσα από τις διαδικασίες της σκέψης. Επομένως, αυτή είναι η περιουσία μας που ελάχιστα επηρεάζεται από την εξωτερική μας εμφάνιση, αυτά που κατέχουμε ή εκείνα που φοράμε. Θα άξιζε, λοιπόν, να δώσουμε μεγαλύτερη  βαρύτητα στην εσωτερική καλλιέργεια, στη δημιουργικότητα και τη συναισθηματική ισορροπία, γιατί αυτά είναι τα υλικά με τα οποία γράφονται οι πιο σπουδαίες αφηγήσεις της ζωής μας. 
5.Οι πράξεις είναι η μετουσίωση των σκέψεων και των συναισθημάτων. Κατευθύνονται από ένα κίνητρο και η τροχιά που διαγράφουν εκπληρώνει κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Κάθε ενέργεια αφήνει ένα ίχνος στην προσωπική μας ιστορία και κάποιες φορές επηρεάζει τους ανθρώπους γύρω μας. Το καλύτερο που μπορούμε να επιλέξουμε είναι να δίνουμε στις πράξεις μας αξία και μέσω αυτών να βελτιώνουμε το δυναμικό μας και να συμβάλλουμε στη θετική εξέλιξη των άλλων, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει αντίκρισμα. Η ηθική ανταμοιβή είναι η προσωπική ικανοποίηση της προσφοράς χωρίς να προϋποθέτει ανταπόδοση.    

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι τρώνε και τι θα έπρεπε να τρώνε τα παιδιά στο σχολείο!

Τι τρώνε και τι θα έπρεπε να τρώνε τα παιδιά στο...

Γράφει ο Τόπης ΑθανάσιοςΔιαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΗ...

Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… -« Οι λέξεις βλάπτουν   σοβαρά την αυτοεκτίμηση….»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… -« Οι λέξεις...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Ένας...

Επίκαιρα ζητήματα έθεσαν οι γιατροί στον Επίτροπο Υγείας της  Ευρωπαϊκής Ένωσης - Καίριες παρεμβάσεις από τον Αναστάσιο Βασιάδη

Επίκαιρα ζητήματα έθεσαν οι γιατροί στον Επίτροπο...

Στα πλαίσια  της πρόσφατης συνεδριακής διοργάνωσης ...

Παρουσίαση της εκστρατείας “LET’S ΠΑΠ: Κάντο για σένα” για την πρόληψη   του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Παρουσίαση της εκστρατείας “LET’S ΠΑΠ: Κάντο για σένα”...

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην 83η...

Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο τρόπος που ταξιδεύεις στη ζωή, φέρνει την ευτυχία ένα βήμα πιο κοντά…»
Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Κάθε φορά που επιλέγεις μια συμπεριφορά, επιλέγεις και τις συνέπειές της…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Κάθε φορά...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Ένας...

Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο δρόμος χωρίς εμπόδια   συνήθως δεν οδηγεί πουθενά… »

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Ο δρόμος...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Μια...

Aπό το Κέντρο Υγείας Βέροιας και την 8η ΤΟΜΥ Βέροιας - Τι είναι η Νόσος των Λεγεωνάριων;

Aπό το Κέντρο Υγείας Βέροιας και την 8η ΤΟΜΥ Βέροιας - Τι...

Η λεγεωνέλλωση είναι οξεία βακτηριακή λοίμωξη του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Γράφει ο Τόπης ΑθανάσιοςΔιαιτολόγος - ΔιατροφολόγοςΗ σχολική τσάντα θα γεμίσει με καινούργια βιβλία, τετράδια και τόσα άλλα.... Μέσα σε αυτήν την τσάντα, αρκετοί γονείς θα βάλουν ένα ταπεράκι ή μια σακουλίτσα...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Ένας νεαρός μαθητής πήγε στο σπίτι του δασκάλου του, ενός σοφού φιλόσοφου, και του είπε:«¨Έρχομαι να σου πω κάτι σημαντικό, που δεν μπορώ να αποσιωπήσω. Κάποιος...

Στα πλαίσια  της πρόσφατης συνεδριακής διοργάνωσης  που πραγματοποιήθηκε  στις Βρυξέλλες με τίτλο  MED.SUMMER, με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Γερμανίας,  σε συνεργασία με την Μόνιμη Επιτροπή Ευρωπαίων...