Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας… - «Την ουσία δεν τη  βλέπουν τα μάτια…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια…»

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας


«Το παιδί κοιτούσε τη γιαγιά του που έγραφε ένα γράμμα. Κάποια στιγμή τη ρώτησε:

– Γράφεις μια ιστορία που συνέβη σε εμάς; Και μήπως είναι μια ιστορία για μένα;

Η γιαγιά σταμάτησε να γράφει, χαμογέλασε και είπε στον εγγονό της:

– Όντως γράφω για σένα, Ωστόσο, αυτό που είναι πιο σημαντικό κι από τις λέξεις είναι το μολύβι που χρησιμοποιώ. Θα ήθελα, όταν μεγαλώσεις, να γίνεις σαν κι αυτό.

Το παιδί, περίεργο, κοίταξε το μολύβι και δεν είδε τίποτα το ιδιαίτερο.

– Αφού είναι το ίδιο με όλα τα μολύβια που έχω δει στη ζωή μου!

– Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο τον οποίο βλέπεις τα πράγματα. Το μολύβι έχει πέντε ιδιότητες, τις οποίες αν καταφέρεις να διατηρήσεις, θα είσαι πάντα ένας άνθρωπος που θα βρίσκεται σε αρμονία με τον κόσμο.

Πρώτη ιδιότητα: Μπορείς να κάνεις μεγάλα πράγματα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ ότι υπάρχει ένα Χέρι το οποίο καθοδηγεί τα βήματά σου. Αυτό το χέρι το λέμε «Θεό» και Εκείνος πρέπει να σε καθοδηγεί πάντα σύμφωνα με το θέλημά Του.

Δεύτερη ιδιότητα: Πότε-πότε πρέπει να σταματάω να γράφω και να χρησιμοποιώ την ξύστρα. Αυτό κάνει το μολύβι να υποφέρει λίγο, αλλά στο τέλος είναι πιο μυτερό. Έτσι, μάθε να υπομένεις ορισμένες δοκιμασίες γιατί θα σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

Τρίτη ιδιότητα: Το μολύβι μας επιτρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε γόμα για να σβήνουμε τα λάθη. Κατάλαβε ότι το να διορθώνουμε κάτι που κάναμε δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά σημαντικό για να παραμένουμε στο δρόμο του δικαίου.

Τέταρτη ιδιότητα: Αυτό που έχει στην ουσία σημασία στο μολύβι δεν είναι το ξύλο ή το εξωτερικό του σχήμα, αλλά ο γραφίτης που περιέχει. Έτσι, να φροντίζεις πάντα αυτό που συμβαίνει μέσα σου.

Τέλος, η πέμπτη ιδιότητα του μολυβιού: Αφήνει πάντα ένα σημάδι. Έτσι, λοιπόν, να ξέρεις ότι ό, τι κάνεις στη ζωή σου θα αφήσει ίχνη και να προσπαθείς να έχεις επίγνωση της κάθε σου πράξης.»


Paulo Coelho

«Like the Flowing River»Η παραβολή παρουσιάζει συνοπτικά και εύστοχα κάποιες από τις βασικές αρχές που αξίζει να αναλογιστούμε, καθώς θα μπορούσαν να είναι ο χάρτης που θα μας καθοδηγήσει με ασφάλεια σε όλα τα μονοπάτια που θα συναντήσουμε στο ταξίδι της ζωής.
 1. Είναι σημαντικό να ξεκινάμε για κάθε προορισμό κουβαλώντας στις αποσκευές μας τη φώτιση μιας ανώτερης Δύναμης. Εκείνης της ενέργειας που ξεπερνά τα ανθρώπινα και γίνεται ο φάρος που κρατά το όραμά μας ξεκάθαρο και φωτίζει το μονοπάτι μας. 
2. Οι δοκιμασίες, οι αποτυχίες και οι δυσάρεστες εμπειρίες μας διαπλάθουν. Καθένας στο δρόμο του συναντά εμπόδια που κάποιες φορές δεν μπορεί να αποφύγει. Από μια άλλη οπτική, οι δυσκολίες είναι το κίνητρο να υπερβούμε τον εαυτό μας και να ανακαλύψουμε δυνάμεις που δε γνωρίζαμε ότι έχουμε. Αρκεί να μείνουμε συντονισμένοι με την επιδίωξη μας να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας και να μην επιτρέψουμε εμπόδια να μας βγάλουν από την πορεία μας. Άλλωστε, χρειάζεται μια δυνατή μπόρα, για να μπορέσεις να απολαύσεις τη μαγεία του ουράνιου τόξου. 
3. Κάθε λάθος είναι θεμιτό και συχνά αναπόφευκτο. Όλοι κάνουμε λάθη. Ωστόσο, δεν είναι η πραγματικότητα του γεγονότος ότι σφάλλουμε τραυματική, αλλά ο τρόπος που το διαχειριζόμαστε. Κάποιοι χρησιμοποιούν τα λάθη τους ως άλλοθι για να επιτεθούν στην αυτοεκτίμησή τους, στην πραγματικότητα, υπονομεύοντας κάθε μελλοντική προσπάθεια. Άλλοι έχουν την τάση να αποποιούνται την ευθύνη των σφαλμάτων τους, ρίχνοντας το φταίξιμο πάντα στους γύρω. Υπάρχουν και εκείνοι που, συνειδητά, επιλέγουν να δουν το λάθος τους ως μάθημα που γίνεται εφόδιο για τη συνέχεια της ζωής τους.  Το λάθος είναι ένδειξη ότι κάποια πράξη δεν είχε την προβλεπόμενη έκβαση και θα μπορούσε να γίνει η αφορμή όχι για διακοπή της προσπάθειας, αλλά για επαναπροσδιορισμό της δράσης προς μια εναλλακτική κατεύθυνση. 
4. Η ζωή μας είναι το αποτέλεσμα παλαιών και τρεχόντων επιλογών. «Γράφουμε» την ιστορία μας καταθέτοντας κομμάτια ψυχής δηλ. συναισθήματος, όπως αυτά φλιτάρονται μέσα από τις διαδικασίες της σκέψης. Επομένως, αυτή είναι η περιουσία μας που ελάχιστα επηρεάζεται από την εξωτερική μας εμφάνιση, αυτά που κατέχουμε ή εκείνα που φοράμε. Θα άξιζε, λοιπόν, να δώσουμε μεγαλύτερη  βαρύτητα στην εσωτερική καλλιέργεια, στη δημιουργικότητα και τη συναισθηματική ισορροπία, γιατί αυτά είναι τα υλικά με τα οποία γράφονται οι πιο σπουδαίες αφηγήσεις της ζωής μας. 
5.Οι πράξεις είναι η μετουσίωση των σκέψεων και των συναισθημάτων. Κατευθύνονται από ένα κίνητρο και η τροχιά που διαγράφουν εκπληρώνει κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Κάθε ενέργεια αφήνει ένα ίχνος στην προσωπική μας ιστορία και κάποιες φορές επηρεάζει τους ανθρώπους γύρω μας. Το καλύτερο που μπορούμε να επιλέξουμε είναι να δίνουμε στις πράξεις μας αξία και μέσω αυτών να βελτιώνουμε το δυναμικό μας και να συμβάλλουμε στη θετική εξέλιξη των άλλων, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει αντίκρισμα. Η ηθική ανταμοιβή είναι η προσωπική ικανοποίηση της προσφοράς χωρίς να προϋποθέτει ανταπόδοση.    

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών η 18η Νοεμβρίου

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών η 18η Νοεμβρίου

Κάθε χρόνο 33.000 άνθρωποι στην Ευρώπη πεθαίνουν λόγω...

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - « Δεν προκαλείς τη ζήλεια του άλλου. Εκείνος υποκινείται από τη δική του ανασφάλεια …»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - « Δεν...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριαΜια...

Η υγεία σας φαίνεται από τις τρίχες των μαλλιών σας!

Η υγεία σας φαίνεται από τις τρίχες των μαλλιών σας!

Πολύτιμα στοιχεία για την υγεία μας μπορούν να δώσουν...

Τι να ΜΗΝ τρώτε μετά τις 10 το βράδυ

Τι να ΜΗΝ τρώτε μετά τις 10 το βράδυ

Κανονικά, το βραδινό κυρίως γεύμα δεν πρέπει να...

Η επιστημονική εξήγηση για όσους πίνουν σκέτο καφέ

Η επιστημονική εξήγηση για όσους πίνουν σκέτο καφέ

Όσο πιο ευαίσθητοι είναι οι άνθρωποι στην πικρή γεύση...

Έξι τρόποι να υποχωρήσει ο πονόλαιμος

Έξι τρόποι να υποχωρήσει ο πονόλαιμος

Υπάρχουν μερικά αγαπημένα γιατρικά για τις μέρες που...

Ανακαλύφθηκε το ελιξήριο της νεότητας!

Ανακαλύφθηκε το ελιξήριο της νεότητας!

Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που προστατεύει τα κύτταρα από...

Το φρούτο που ενδυναμώνει τη μνήμη

Το φρούτο που ενδυναμώνει τη μνήμη

Ένα νέο "όπλο" κατά της γήρανσης ήρθε να προστεθεί...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Κάθε χρόνο 33.000 άνθρωποι στην Ευρώπη πεθαίνουν λόγω ανθεκτικών μικροβίων στα αντιβιοτικά. Ακόμη, η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως για το κρυολόγημα, τη γρίπη ή τον πονόλαιμο δεν έχει κανένα ...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριαΜια φορά το φίδι πήρε κατά πόδας την πυγολαμπίδα. Εκείνη φοβισμένη άρχισε να τρέχει χωρίς σταματημό, αλλά και το φίδι συνέχιζε την προσπάθειά του. Μια μέρα, δυο...

Πολύτιμα στοιχεία για την υγεία μας μπορούν να δώσουν λίγες τρίχες από τα μαλλιά μας. Οι τρίχες των μαλλιών μας είναι ένας σχεδόν άφθαρτος βιο-δείκτης, που μεταφέρει πολλές προσωπικές πληροφορίες σε ένα...