Άξιο παράδειγμα προς μίμηση

Άξιο παράδειγμα προς μίμηση

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*

Το ότι το ζήτημα της υπογεννητικότητας συνιστά την πλέον σοβαρή παράμετρο της κρίσης που μαστίζει την Πατρίδα μας και αποτελεί τη βάση, πάνω στην οποία εδράζονται σειρά άλλων κρίσιμων προβλημάτων αποτελεί κοινό τόπο, έστω και αν δεν τυγχάνει ανάλογης προβολής και δημοσιότητας. Δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας αγνοεί την κρισιμότητα της πραγματικότητας, όπως αυτή αποκρυσταλώνεται στις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, όπου αποτυπώνεται με γλαφυρά μοιραίο τρόπο η εξέλιξη των δημογραφικών μεγεθών της χώρας μας. 

Ήδη από το 2011 οι γεννήσεις στην Ελλάδα κάθε έτος είναι λιγότερες από τους θανάτους. Όμως, τα στοιχεία των τελευταίων δύο ετών 2015 και 2016 καθώς και τα προσωρινά στοιχεία για το έτος 2017 (συγκεκριμένα μέχρι την 09.10.2017) είναι πράγματι συγκλονιστικά. Από μια διαφορά 4.671 θανάτων περισσότερων από τις γεννήσεις το 2011, φθάσαμε στις 29.365 το 2015, στις 25.894 το 2016 και στις 28.138 μέχρι 09.10.2017 για το 2017. 

Η τραγικότητα της κατάστασης ενισχύεται ακόμη περισσότερο αν αναλογιστούμε ότι η αύξηση των θανάτων στην παρούσα συγκυρία επιδρά διπλά αρνητικά στην επιβίωση του έθνους μας, αφού είναι γνωστό ότι ένας συνταξιούχος συμβάλει ουσιαστικά στη διαβίωση της οικογένειας ενός τουλάχιστον άνεργου παιδιού του.  

Με ιδιαίτερα θετική έκπληξη πληροφορηθήκαμε την πρωτοβουλία του Δήμου Αμοργού να αναγγείλει συγκεκριμένα κίνητρα προκειμένου να αυξηθούν οι γεννήσεις στο νησί. Με αφορμή το γεγονός ότι φέτος στο ένα από τα τέσσερα νηπιαγωγεία του νησιού θα υπάρχει μόνο μία μαθήτρια, η Αμοργός, το πανέμορφο αυτό κυκλαδίτικο νησί, ριγμένο στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, προτείνει τρόπους για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας και την συνακόλουθη αύξηση του πληθυσμού του νησιού που σταδιακά φθίνει, μια και πολλοί νέοι εγκαταλείπουν τα νησιά αναζητώντας μια καλύτερη τύχη και φυσικά εργασία στα αστικά κέντρα. 

Ο Δήμος λοιπόν σχεδιάζει να δώσει επιδότηση 2.000 Ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Αμοργό, αλλά και άλλες σημαντικές παροχές, όπως μειωμένα δημοτικά τέλη, αλλά και δωρεάν ύδρευση για ορισμένο χρονικό διάστημα. Τα παραπάνω φυσικά δεν ισχύουν μόνο για τους ήδη μόνιμους κατοίκους του νησιού, μια και στόχος της δημοτικής αρχής είναι να προσελκύσει νέους που θα επιλέξουν να ζήσουν και να δραστηριοποιηθούν στο νησί. 

Ενδιαφέρουσα πράγματι πρωτοβουλία που είναι όμως αδήριτη εθνική ανάγκη να βρει άμεσα μιμητές σε ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο που θα καλύπτει το σύνολο της χώρας. Για να μπορέσει όμως να φέρει αποτελέσματα μία τέτοια κινητοποίηση είναι απαραίτητο να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μιας πανεθνικής εκστρατείας. 

Είναι συνεπώς κάτι παραπάνω από αναγκαίο να συγκληθεί με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, για να χαραχτεί μία διακομματική στρατηγική αντιμετώπισης του πλέον κρίσιμου εθνικού ζητήματος. Το δημογραφικό βρίσκεται πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες, αφορά την επιβίωση του ελληνικού έθνους και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Είναι από τα ζητήματα που πρέπει να μας ενώνουν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργεί διαλυτικά.    

Άλλωστε σύμφωνα με τη ρητή διάταξη του άρθρου 21 παρ. 2 του Συντάγματος οι Πολύτεκνες Οικογένειες «έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος». Το χρέος αυτό καθίσταται, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, εξόχως επιτακτικό, ενόψει της αυτονόητης και αναμφίβολης πλέον αλήθειας ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες που δεν έχει επέλθει στη Χώρα μας ρήξη του κοινωνικού ιστού, εξαιτίας της μακροχρόνιας, βαθειάς και επώδυνης οικονομικής κρίσης, είναι η Οικογένεια, κυρίως δε η Πολύτεκνη Οικογένεια. 


Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω 

Υπ. Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Α.Π.Θ

 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας εγκαινίασε χθες ο Δήμαρχος Βέροιας

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο...

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη...

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των...

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*Υποτίθεται ότι μέσω...

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο   για ποδήλατα σήμερα η Ανοίξεως,   από Εληάς έως Μ. Αλεξάνδρου στη Βέροια

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο για ποδήλατα σήμερα η...

Σήμερα Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της...

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για την   κατάσβεση φωτιάς σε διαλογητήριο, με υλικές μόνο ζημιές

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για...

- Στο 2ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Πατρίδας- Αγ....

Σύσκεψη για τα μείζονα προβλήματα στις σχολικές μεταφορές της Ημαθίας

Σύσκεψη για τα μείζονα προβλήματα στις σχολικές...

-Με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Κώστα...

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και αλήθεια

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και...

  Από τη  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ γνωστοποιούνται τα εξής:«Ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη νομισματική ιστορία της ΕλλάδαςΤη νέα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας εγκαινίασε ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης,...

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου ΜηχανικούΦίλοι μου, καλή σας ημέρα, μόλις τώρα διάβασα, ότι υπουργός - αστέρι του τσίρκο, ο οποίος θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί, εάν τηρούσε τις υποσχέσεις του,...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των πολιτικών διακηρύξεων που επικέντρωσαν το ενδιαφέρον των πολιτών κατά την διάρκεια  της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, συμπεριλήφθηκαν και ειδικές...

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*Υποτίθεται ότι μέσω κάθε εκλογικής διαδικασίας οι πολίτες επιλέγουν να τους διοικήσει  σε τοπικό, περιφερειακό ή πανελλαδικό επίπεδο εκείνος από τους υςποψηφίους που το...