Άξιο παράδειγμα προς μίμηση

Άξιο παράδειγμα προς μίμηση

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*

Το ότι το ζήτημα της υπογεννητικότητας συνιστά την πλέον σοβαρή παράμετρο της κρίσης που μαστίζει την Πατρίδα μας και αποτελεί τη βάση, πάνω στην οποία εδράζονται σειρά άλλων κρίσιμων προβλημάτων αποτελεί κοινό τόπο, έστω και αν δεν τυγχάνει ανάλογης προβολής και δημοσιότητας. Δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας αγνοεί την κρισιμότητα της πραγματικότητας, όπως αυτή αποκρυσταλώνεται στις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, όπου αποτυπώνεται με γλαφυρά μοιραίο τρόπο η εξέλιξη των δημογραφικών μεγεθών της χώρας μας. 

Ήδη από το 2011 οι γεννήσεις στην Ελλάδα κάθε έτος είναι λιγότερες από τους θανάτους. Όμως, τα στοιχεία των τελευταίων δύο ετών 2015 και 2016 καθώς και τα προσωρινά στοιχεία για το έτος 2017 (συγκεκριμένα μέχρι την 09.10.2017) είναι πράγματι συγκλονιστικά. Από μια διαφορά 4.671 θανάτων περισσότερων από τις γεννήσεις το 2011, φθάσαμε στις 29.365 το 2015, στις 25.894 το 2016 και στις 28.138 μέχρι 09.10.2017 για το 2017. 

Η τραγικότητα της κατάστασης ενισχύεται ακόμη περισσότερο αν αναλογιστούμε ότι η αύξηση των θανάτων στην παρούσα συγκυρία επιδρά διπλά αρνητικά στην επιβίωση του έθνους μας, αφού είναι γνωστό ότι ένας συνταξιούχος συμβάλει ουσιαστικά στη διαβίωση της οικογένειας ενός τουλάχιστον άνεργου παιδιού του.  

Με ιδιαίτερα θετική έκπληξη πληροφορηθήκαμε την πρωτοβουλία του Δήμου Αμοργού να αναγγείλει συγκεκριμένα κίνητρα προκειμένου να αυξηθούν οι γεννήσεις στο νησί. Με αφορμή το γεγονός ότι φέτος στο ένα από τα τέσσερα νηπιαγωγεία του νησιού θα υπάρχει μόνο μία μαθήτρια, η Αμοργός, το πανέμορφο αυτό κυκλαδίτικο νησί, ριγμένο στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, προτείνει τρόπους για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας και την συνακόλουθη αύξηση του πληθυσμού του νησιού που σταδιακά φθίνει, μια και πολλοί νέοι εγκαταλείπουν τα νησιά αναζητώντας μια καλύτερη τύχη και φυσικά εργασία στα αστικά κέντρα. 

Ο Δήμος λοιπόν σχεδιάζει να δώσει επιδότηση 2.000 Ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Αμοργό, αλλά και άλλες σημαντικές παροχές, όπως μειωμένα δημοτικά τέλη, αλλά και δωρεάν ύδρευση για ορισμένο χρονικό διάστημα. Τα παραπάνω φυσικά δεν ισχύουν μόνο για τους ήδη μόνιμους κατοίκους του νησιού, μια και στόχος της δημοτικής αρχής είναι να προσελκύσει νέους που θα επιλέξουν να ζήσουν και να δραστηριοποιηθούν στο νησί. 

Ενδιαφέρουσα πράγματι πρωτοβουλία που είναι όμως αδήριτη εθνική ανάγκη να βρει άμεσα μιμητές σε ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο που θα καλύπτει το σύνολο της χώρας. Για να μπορέσει όμως να φέρει αποτελέσματα μία τέτοια κινητοποίηση είναι απαραίτητο να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μιας πανεθνικής εκστρατείας. 

Είναι συνεπώς κάτι παραπάνω από αναγκαίο να συγκληθεί με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, για να χαραχτεί μία διακομματική στρατηγική αντιμετώπισης του πλέον κρίσιμου εθνικού ζητήματος. Το δημογραφικό βρίσκεται πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες, αφορά την επιβίωση του ελληνικού έθνους και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Είναι από τα ζητήματα που πρέπει να μας ενώνουν και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργεί διαλυτικά.    

Άλλωστε σύμφωνα με τη ρητή διάταξη του άρθρου 21 παρ. 2 του Συντάγματος οι Πολύτεκνες Οικογένειες «έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος». Το χρέος αυτό καθίσταται, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, εξόχως επιτακτικό, ενόψει της αυτονόητης και αναμφίβολης πλέον αλήθειας ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες που δεν έχει επέλθει στη Χώρα μας ρήξη του κοινωνικού ιστού, εξαιτίας της μακροχρόνιας, βαθειάς και επώδυνης οικονομικής κρίσης, είναι η Οικογένεια, κυρίως δε η Πολύτεκνη Οικογένεια. 


Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω 

Υπ. Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Α.Π.Θ

 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεδριάζει  τη  Δευτέρα το  Δημοτικό Συμβούλιο  Βέροιας 23/2

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο ...

Τακτική συνεδρίαση, θα γίνει στις 25-2-2019 ημέρα Δευτέρα...

Ο όρκος του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Συνεδριάζει  την Τετάρτη  η Επιτροπή  Ποιότητας Ζωής 23/2

Συνεδριάζει την Τετάρτη η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής...

Τακτική Συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα...

ΠΕΡΠΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΠΑ!

ΠΕΡΠΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΠΑ!

Του Ιωάννη Ιασ. ΒελέντζαΔιπλ. Ηλεκτρολόγος...

Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή την Κυριακή στη Βέροια

Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή την Κυριακή στη Βέροια

Πολιτική εκδήλωση του «Κινήματος Αλλαγής», παρουσία...

Με δικηγόρους της Ημαθίας χθες το μεσημέρι ο Απ. Βεσυρόπουλος

Με δικηγόρους της Ημαθίας χθες το μεσημέρι ο Απ....

Μια ζεστή και φιλική μάζωξη δικηγόρων έγινε χθες...

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στη Βεργίνα - Το πρόγραμμά του  για τον Τουρισμό και τους πρώτους υποψήφιους παρουσιάζει ο υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας  Παύλος Παυλίδης

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στη Βεργίνα - Το πρόγραμμά...

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019, στις 11 το πρωί, ο...

Επισημάνσεις προς Δημάρχους

Επισημάνσεις προς Δημάρχους

Γράφει ο Τάσος Σεβαστιάδης Από τότε που θυμάμαι τον...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Τακτική συνεδρίαση, θα γίνει στις 25-2-2019 ημέρα Δευτέρα και ώρα 18:00, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:- Έγκριση ή μη καταρχήν εκποίησης τμήματος του υπ’ αριθ. 36 αγροτεμαχίου της Δ.Κ. Βέροιας.- Διαπίστωση υπέρ...

Γράφει η Νανά Στ. ΠαπαϊωάννουΦιλόλογος- λογοτέχνιςΣτο συμπόσιο, που έγινε στην πόλη Ώπις της Ασσυρίας, το 324 π.Χ, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Μακεδόνας, εκφώνησε έναν σημανικό όρκο, μπροστά στους προσκεκλημένους...