Διπλάσια τα δέματα αγάπης φέτος από την Μητρόπολη Πρωτοσύγκελος π. Αθηναγόρας: Η οδηγία του  Σεβασμιότατου, είναι να μην φεύγει κανείς, χωρίς να έχει πάρει έστω και κάτι...

Διπλάσια τα δέματα αγάπης φέτος από την Μητρόπολη Πρωτοσύγκελος π. Αθηναγόρας: Η οδηγία του Σεβασμιότατου, είναι να μην φεύγει κανείς, χωρίς να έχει πάρει έστω και κάτι...

Ημέρες αλληλεγγύης, ημέρες Χριστουγέννων και η φροντίδα ανθρώπων και οικογενειών που έχουν ανάγκη, είναι πλέον επιβεβλημένη. Πολλοί πολίτες, επιχειρήσεις, φορείς, σύλλογος, φιλόπτωχα ταμεία, κοινωνικά παντοπωλεία, Αυτοδιοίκηση και εκκλησία, συνδράμουν ο καθένας από την πλευρά του για την ανακούφιση απόρων συμπολιτών μας.

Το έργο της Εκκλησίας, παραδοσιακά, αυτές τις ημέρες διπλασιάζεται σε κοινωνικό επίπεδο.

«Βέβαια όλο τον χρόνο περνάνε πολλοί άνθρωποι από το φιλόπτωχο ταμείο και γενικώς από την Μητρόπολη αλλά αυτές τις μέρες όπως και τις ημέρες του Πάσχα πάντα οι άνθρωποι έχουν περισσότερα προβλήματα. Θέλουν να γιορτάσουν καλύτερα τις διακοπές τους και εμείς κατά το δυνατόν προσπαθούμε κάπως να τους αναπαύσουμε. Βέβαια φέτος σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ότι άλλες χρονιές. Φανταστείτε ότι τα αιτήματα για τα δέματα που θα δώσουμε έχουν διπλασιαστεί από πέρυσι», ανέφερε ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας π. Αθηναγόρας Μπίρδας, μιλώντας στον ΑΚΟΥ 99.6 στις «πρωινές σημειώσεις» της  Σοφίας Γκαγκούση. 

Μόνο το φιλόπτωχο ταμείο της Μητρόπολης μοιράζει φέτος  600- 650 δέματα. Από κει και πέρα,  η κάθε ενορία έχει τη δική της δράση και τους δικούς της ανθρώπους. 

Εάν κάποιος σας επισκεφθεί αυτές τις ημέρες, τι θα δει;

«Θα δει μια προετοιμασία, να ετοιμάζονται τα δέματα , να τρέχουμε πρωί πρωί να πάρουμε τα υλικά από τον χασάπη ή τον τυροκόμο για να είναι φρέσκα διότι  δεν μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε από το βράδυ , θα δει ένα πυρετό εργασίας για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα». 

Τα τρόφιμα, τα αγοράζει η Μητρόπολη;

«Φέτος είχαμε μια πολύ μεγάλη δωρεά σε ξηρά τροφή , σε προϊόντα που δεν χαλάνε, από την  Alpha Bank. Μας έβγαλε από ένα πολύ μεγάλο αδιέξοδο… άλλες χρονιές υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που δίνουν κάποια τρόφιμα, αλλά σκεφτείτε ότι χρειάζονται εφόδια για 600 με 650 δέματα. Εμείς ως Μητρόπολη συμπληρώσαμε με τα τυριά, με το κρέας, με όλα αυτά τα είδη, τα οποία τα αγοράζουμε».

Στην Βέροια υπάρχουν δύο σημεία διανομής, ένα στην Παναγία Φανερωμένη και ένα στο συσσίτιο, ενώ  οι ενορίες τα μοιράζουν από τους χώρους τους η κάθε μία.. 

Για να είναι κάποιος ωφελούμενος αυτής της δράσης ,τι πρέπει να κάνει;

«Μετά από μια προσωπική επαφή που έχουμε με τους ανθρώπους  που έρχονται όλη τη διάρκεια του έτους, ζητούμε κάποια χαρτιά, τα οποία είναι απόρρητα και δεν μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σ αυτά εκτός από εμάς και από εκεί και πέρα ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του καθένα, θα βοηθήσουμε. Πολλές φορές έρχονται χωρίς χαρτιά… εντάξει δεν θα διώξουμε κανέναν. Το μήνυμα που μας έχει δώσει ο Σεβασμιότατος, είναι κανείς να μην φύγει χωρίς να έχει πάρει έστω και κάτι. Βεβαίως, εκτός από τα τρόφιμα υπάρχουν σε ορισμένες περιπτώσεις και οι χρηματικές ενισχύσεις που αφορούν άλλα θέματα. Φάρμακα, γιατροί, ενοίκια, θέματα των φοιτητών και πολλά ακόμη. 

Φέρνουν και λογαριασμούς στη Μητρόπολη;

«Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε όπως πριν γιατί οι λογαριασμοί που μας έρχονται είναι εξωφρενικοί, είναι τεράστιοι. Αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς 2- 3 ετών με ποσά 2.000 – 3.000 ευρώ και μας τους φέρνουν... Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε τέτοια ποσά.  Θα συνεισφέρουμε, θα καταθέσουμε ένα ποσό στην ΔΕΗ, κατευθείαν, αλλά από εκεί και πέρα…». 

Φέτος πως διαμορφώνεται το τυπικό των Χριστουγέννων στη Μητρόπολη ;

«Φέτος, υπάρχει μια τροποποίηση του τυπικού, γιατί η ημέρα των Χριστουγέννων πέφτει Δευτέρα, επομένως οι μεγάλες ώρες και ο εσπερινός με την Θεία Λειτουργία δεν θα γίνονται την Κυριακή, την Παραμονή, αλλά θα τελούνται την Παρασκευή 22 του μηνός. Την Κυριακή τελείται κανονικά η Θεία Λειτουργία και ο Όρθρος όπως κάθε Κυριακή και το απόγευμα στις 6.00, θα τελεστεί ο μεγάλος Εσπερινός των Χριστουγέννων στον Ναό του Αγίου Αντωνίου. Θα υπάρχουν ανακοινώσεις στους Ναούς , ενώ θα γίνει και δεύτερη Θεία Λειτουργία για να διευκολυνθούν κάποιοι οι οποίοι έχουν μικρά παιδιά και δεν μπορούν να σηκωθούν στις 5 η ώρα το πρωί. Αλλά σε δύο Ναούς της πόλης θα έχουμε και αγρυπνία από βραδύς».

Κλείνοντας ο π. Αθηναγόρας, ευχαρίστησε  όλο τον κόσμο που συμπαραστάθηκε αυτές τις μέρες στον έρανο της αγάπης. «Όχι μόνο τις κυρίες που αψήφησαν τις δουλειές τους και τα σπιτικά τους και έτρεξαν από πόρτα σε πόρτα για να μαζέψουν έστω και αυτό που μαζεύτηκε υπέρ του γενικού φιλόπτωχου ταμείου, αλλά και όλο τον κόσμο που είτε από το περίσσευμα είτε και το υστέρημα, συνέδραμε σε αυτό το έργο».


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Α. Τζιτζικώστας: «Τον Απρίλιο η πρώτη ταινία του Bollywood στην Κεντρική Μακεδονία»

Α. Τζιτζικώστας: «Τον Απρίλιο η πρώτη ταινία του Bollywood...

Συνάντηση με τον Ινδό κινηματογραφικό παραγωγό Nilesh...

Παράδοση Νέων Παιδικών Χαρών με Ειδική Σήμανση Καταλληλότητας στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Παράδοση Νέων Παιδικών Χαρών με Ειδική Σήμανση...

Παιδικές χαρές στον Δήμο της Αλεξάνδρειας,...

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του “Ευστάθιου Χωραφά ”στο γήπεδο της Πατρίδας

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του “Ευστάθιου Χωραφά...

Το βράδυ της Κυριακής ξεκίνησαν και οι καλλιτεχνικές...

Στην Αγία Παρασκευή Πατρίδας, τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Στην Αγία Παρασκευή Πατρίδας, τα λείψανα των Αγίων...

 Μέχρι και το Σάββατο 27 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι, θα...

Εκδήλωση για παιδιά σήμερα  στο Σέλι

Εκδήλωση για παιδιά σήμερα στο Σέλι

Μια  μοναδική παιδική εκδήλωση στο Σέλι απο τον Π.Τ.Ο.Σ!...

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών του Δήμου Αλεξάνδρειας

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών του Δήμου...

Ξεκίνησε σήμερα το πρόγραμμα καταπολέμησης...

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας

  Το Δ.Σ. του ΣΟΦΨΥ Ημαθίας εκφράζει τα συλλυπητήριά...

Διαβάστε αύριο στην εφημερίδα ΒΕΡΟΙΑ

Διαβάστε αύριο στην εφημερίδα ΒΕΡΟΙΑ

Σε κακούς δρόμους με ξεθωριασμένες διαγραμμίσεις,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς  διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, νωρίς το μεσημέρι, ο 60χρονος, συνταξιούχος  βεροιώτης, Απόστολος Χατζηλάμπρου. Το περιστατικό συνέβη στα Δικαστήρια της Βέροιας, όπου...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Συνάντηση με τον Ινδό κινηματογραφικό παραγωγό Nilesh Malhotra είχε σήμερα στο γραφείο του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη...