Χριστούγεννα Γιατί τα γιορτάζουμε 25 Δεκεμβρίου

Χριστούγεννα Γιατί τα γιορτάζουμε 25 Δεκεμβρίου

Γράφει ο Μάκης Δημητράκης

Είναι βέβαιο ότι ούτε στα Ευαγγέλια ούτε σε άλλο κανένα κείμενο δε γίνεται αναφορά για την ακριβή ημερομηνία γέννησης του Χριστού. Άλλωστε τα πρώτα χρόνια η Γέννηση δεν ήταν ξεχωριστή γιορτή και οι χριστιανοί την γιόρταζαν μαζί με τη βάπτιση στις 6 Ιανουαρίου.

Οι προσπάθειες εύρεσης της ακριβούς ημερομηνίας άρχισαν πολύ νωρίς, οδήγησαν όμως σε διαφορετικά συμπεράσματα. Κάποιοι την τοποθετούσαν τη νύχτα της 19ης προς την 20η Απριλίου, άλλοι τον Ιανουάριο, ο Κλήμης ο Αλεξανδρέας στις 18 Νοεμβρίου και ο Κυπριανός στις 28 Μαρτίου.

Σύριοι και Παλαιστίνιοι, ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο Χριστός δε γεννήθηκε το Δεκέμβριο γιατί, λένε, δεν είναι δυνατόν να διατάχτηκε να γίνει η απογραφή του πληθυσμού αυτό το μήνα αφού η μετακίνηση των ανθρώπων ήταν δύσκολη τους χειμερινούς μήνες. Οι ίδιοι, επίσης ισχυρίζονται ότι το βράδυ της Γέννησης δεν έκανε κρύο (άρα δεν ήταν χειμώνας), αφού οι βοσκοί αγρυπνούσαν στην ύπαιθρο και όχι στα χειμαδιά τους. Οι ίδιοι τέλος υποστηρίζουν ότι η Γέννηση πρέπει να έγινε Μάϊο ή το πολύ Ιούνιο.

Βέβαια υπάρχει και η αντίθετη θέση που υποστηρίζει πως η απογραφή έγινε χειμώνα για να μπορούν απρόσκοπτα οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι να μετακινηθούν αφού δεν θα είχαν δουλειές. Όσο για τους βοσκούς στην ύπαιθρο αναφέρουν πως στη Γαλιλαία ο χειμώνας είναι αρκετά πιο ήπιος από ότι στην Ευρώπη.

Για την καθιέρωση της ακριβούς ημερομηνίας, Ανατολή και Δύση ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους. Στην Ανατολή οι ερευνητές στράφηκαν περισσότερο στην υμνογραφία που συντάχτηκε από τον Εφραίμ τον Σύριο (373), ο οποίος αναφέρει ότι η Γέννηση συνέπεσε με τη 13η ημέρα μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο που συμπίπτει στις 26 Ιανουαρίου σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο, δηλαδή στις 25 Δεκεμβρίου σύμφωνα με τον Ιουλιανό (το νέο) ημερολόγιο.

Την άποψη αυτή ενισχύει και έγγραφο του Ιώσηπου (Ιώσηπος: Ιστορικός που γεννήθηκε το 37/38 στην Ιερουσαλήμ και πέθανε στη Ρώμη μετά το 100. Πήρε μέρος στην Ιουδαϊκή επανάσταση το 66 και έπαιξε ηγετικό ρόλο στη Γαλιλαία. Μέχρι τον 18ο αιώνα το έργο του έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους χριστιανούς λόγιους καθώς και από ερευνητές και ιστορικούς), που βρίσκεται σε Μουσείο της Ρώμης, και στο οποίο αναφέρεται ότι η απογραφή έγινε την 9η του μήνα Σαπέτ και πως ειδικοί ερευνητές ταυτίζουν την ημερομηνία αυτή με την 25η Δεκεμβρίου.

Η καθιέρωση της εορτής των Χριστουγέννων ακολούθησε μια πολύπλοκη διαδρομή αφού και μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού, δεν αναγνώριζε την εορτή το ρωμαϊκό κράτος.

Σύμφωνα με την Ιερά παράδοση πρώτος ο Μ. Βασίλειος μίλησε για τη γιορτή των Χριστουγέννων το 376. Νωρίτερα όμως το 354 ο Πάπας Ιούλιος ο Α΄ όρισε την ημερομηνία Γέννησης του Χριστού την 25η Δεκεμβρίου. Ίσως σ’ αυτό συνετέλεσε το γεγονός ότι η ημερομηνία αυτή ήταν αφιερωμένη στη γέννηση του Θεού Μίθρα, το θεό του Ήλιου, του Φωτός και της Δικαιοσύνης τον οποίο είχαν «φέρει» οι Ρωμαίοι ειδωλολάτρες από την Ανατολή. Πιθανότατα ο πάπας να ήθελε να πετύχει την ομαλή και αναίμακτη μετάβαση από την ειδωλολατρία και τον Μιθραϊσμό στον Χριστιανισμό.

Μετά το πρώτο ξεχωριστό εορτασμό της Ρώμης ακολούθησε η επίσημη αποδοχή της ημερομηνίας αυτής τόσο από το Πατριαρχείο της Κων/λης το 376 όσο και από το Πατριαρχείο Αντιόχειας το 386, αποδοχή στην οποία συνέβαλε και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος με σχετική παρότρυνσή του.

Λίγο αργότερα το 529 ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός απαγόρευσε την εργασία κατά την ημέρα των Χριστουγέννων και την ανακήρυξε δημόσια αργία.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας  στην πρώτη σύσκεψη  ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο.  της Νέας Δημοκρατίας

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην πρώτη σύσκεψη ως Αναπληρωτής...

Με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της...

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην ολυμπιάδα ρομποτικής στην Κρήτη!

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην...

Η αγωνιστική ομάδα METASHIFTERS της ακαδημίας ρομποτικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...