Περί «ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ»  ο  λόγος --   Toυ Αναστάσιου Καραμπατζού, τέως Δημάρχου Νάουσας

Περί «ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ» ο λόγος -- Toυ Αναστάσιου Καραμπατζού, τέως Δημάρχου Νάουσας

Στις πρόσφατες δηλώσεις  σχετικά με την έγκριση της ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) για τα «Πηγάδια», o κ. Κουτσογιάννης  αυτοπροβαλλόμενος  και πάλι αναφέρεται με τη γνωστή του αλαζονεία σε «τεράστια ποιοτική διαφορά», συγκρίνοντας τα πεπραγμένα της δικής του διοίκησης με την προηγούμενη. Η αλήθεια την οποία σκόπιμα αποκρύπτει για μικροπολιτικούς λόγους, είναι ότι τη  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.)  την εκπονήσαμε το  2102 (απεστάλη στο ΥΠΕΚΑ με Α.Π. 21677/25-7-2012) και στηρίχθηκε στην Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  (Π.Π.Ε.) που επίσης υποβάλλαμε  στο Υπουργείο Περιβάλλοντος τον Νοέμβριο του 2011 (εγκρίθηκε με το Α.Π. 133906/3172/ 24-11-2011 - ΑΔΑ 45700-Σ7Ξ), και η οποία ΠΠΕ στηρίχθηκε επίσης σε σωρεία άλλων προηγούμενων αποφάσεων και εγκρίσεων. Η Μ.Π.Ε. αφορούσε: α) Το υφιστάμενο Χιονοδρομικό Κέντρο, β) την Επέκτασή του στην περιοχή «Μπαλκόνι» και γ) την Δημιουργία Κέντρου Προπονητικού και Αθλητικού Τουρισμού (ΚΕ.Π.Α.Τ.) στην περιοχή «Ντορντόπολη» (γήπεδα, καταλύματα κλπ). Αυτή  λοιπόν η Μελέτη  ρύθμιζε και όλα τα περιβαλλοντικά και τεχνικά ζητήματα για την προώθηση του μεγάλου επενδυτικού μας σχεδίου,  γι αυτό και  εντάχθηκε με υψηλή βαθμολόγηση στο  Ν.3389/2005 (ΣΔΙΤ). Ο στρατηγικός σχεδιασμός μας για  μια μεγάλη επένδυση  πολυετούς διάρκειας, είχε στόχο την πλήρη και συνολική αξιοποίηση της δημοτικής μας έκτασης  (μαζί και το 1/5 που είχε το Δημόσιο) σε 12μηνη βάση, ώστε να  είναι  βιώσιμη, να δημιουργήσει θέσεις  εργασίας στην πόλη και να   αποτελέσει την ατμομηχανή  της τουριστικής ανάπτυξης της   Νάουσας.

         Ολοκληρώνοντας τη θητεία μας, στις 8 Αυγούστου 2014 και με τις σχετικές πολιτικές παρεμβάσεις στην Ειδική Γραμματεία Δασών, δημοσιεύτηκε τελικά ο Ν.4280/2014  που με το άρθρο 52 § 8 έλυνε και τα τελευταία εμπόδια του Δασαρχείου. Για τα θέματα αυτά, ενημέρωσα προσωπικά και αναλυτικά τον νέο δήμαρχο κατά την παράδοση-παραλαβή στο Δημαρχείο (στις 29-8-14), επισημαίνοντάς του ότι όποτε μου ζητήσει  θα έχει τη  βοήθειά μου και ότι το μόνο που  αναμέναμε ως Δήμος, ήταν οι   γνωμοδοτήσεις του  Ε.Ο.Τ. και του Δασαρχείου.

         Τι έκανε λοιπόν ο κ. Κουτσογιάννης, ενώ είχε έτοιμη στα χέρια του την Μ.Π.Ε. και λυμένα όλα τα θεσμικά ζητήματα για  να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση της Α.Ε.Π.Ο; (και που έπρεπε να γίνει μέσα στο 2014), αλλά και να αξιοποιήσει την όποια εμπειρία μας; Απολύτως ΤΙΠΟΤΑ!

         Προκειμένου λοιπόν να μηδενίσει τελείως το έργο των προηγούμενων, τροποποίησε την ήδη υπάρχουσα Μ.Π.Ε. και αφαίρεσε τις δύο περιοχές  («Μπαλκόνι» και «Ντορντόπολη»), οι δε λόγοι που το έπραξε, γεννούν δικαιολογημένους προβληματισμούς. Και τελικά τι κατόρθωσε με αυτό; Περιόρισε  τις δυνατότητες πλήρους αξιοποίησης των ανωτέρω περιοχών μόνο στο σημερινό Χιονοδρομικό Κέντρο, διάρκειας μόλις 4 μηνών και με τις δύσκολες πλέον  συνθήκες χιονιού, καθιστώντας την όποια επένδυση αμφίβολης βιωσιμότητας.

         Όλα αυτά βέβαια, τα έκανε με καθυστέρηση ΤΡΕΙΣΗΜΙΣΙ  ΕΤΩΝ !!  Και πανηγυρίζει γι’αυτό;

         Αυτή λοιπόν είναι η «επιτυχία» της σημερινής διοίκησης, η οποία –κατά τη γνωστή  έπαρση  του κ. Κουτσογιάννη- δημιουργεί  την «τεράστια  ποιοτική διαφορά» μας. Επιτέλους λοιπόν, ας σταματήσει  το… λιβάνισμα στον εαυτό του και ας αφήσει τον ίδιο το λαό να  κρίνει για  τις ποιοτικές διαφορές.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Υ.Γ. Για την ολοκληρωμένη ενημέρωση των αναγνωστών επισυνάπτεται αναλυτικός χρονολογικός πίνακας των σχετικών επίσημων εγγράφων και διαδικασιών εγκρίσεων:

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ Χ.Κ «3-5 ΠΗΓΑΔΙΑ

(Χρονική Περίοδος 2003 μέχρι 2014)

1.          Νόμος  3208/24-12-2003, στέφεται με απόλυτη επιτυχία η  προσπάθεια 50 ετών για απόδοση στον δήμο μας του 1/5 του τμήματος του Δημοσίου στο «Δάσος Κανέλλη». Το ξεκαθάρισμα της συνιδιοκτησίας του  δάσους μας (που αφορούσε κυρίως τις περιοχές Πηγάδια, Ντορντόπολη, Μπαλκόνι, Ορματζίκ, 5-Πηγάδια, Τσανακτσήκλπ), ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για τνα υπάρχει «καθαρό τοπίο» για την όποια επένδυση. Με το Δημόσιο συνιδιοκτήτη, ΚΑΝΕΝΑΣ   δεν επρόκειτο να επενδύσει στο χώρο των Πηγαδιών.

2.          Με το έγγραφο 26080/21-11-2005  του ΥπΕσωτ. έχουμε την ένταξη του έργου «Αξιοποίηση –εκμετάλλευση του  Χ.Κ. 3-5 Πηγάδια και της δασικής έκτασης 72.000 στρ. του Δήμου Νάουσας» -ανάπτυξη τουριστικών –αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή «Ντορντόπολη» στο   πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» με χρηματοδότηση της πολιτείας 260.000 €  με 100% χρηματοδότηση του Υπ. Εσωτερικών.

3.          Στις 12-7-2017 υπογράφηκε η σύμβαση με την μελετητική εταιρία KANTOR –DROMOS  για την υποστήριξη του Δήμου στη διαγωνιστική διαδικασία (Ανοικτός Δημόσιος Διεθνής Διαγωνισμός) για την αξιοποίηση του Χ.Κ. και της ευρύτερης περιοχής μέσω ΣΔΙΤ.

4.          Στις 3-11-2008 το Δ.Σ. με την 320/2008 απόφασή του αποδέχθηκε τα παραδοτέα της Α΄φάσης της προσυμβατικής διαδικασίας των ΣΔΙΤ  (Επιχειρηματικό Σχέδιο και Χρηματοοικονομική ανάλυση) και τα οποία κατέληγαν σε επενδύσεις: α) αναβάθμιση-επέκταση βάσης  του Χ.Κ στα 3 Πηγάδια, β) Εκσυγχρονισμός  αναβατήρων υφιστάμενου Χ.Κ., γ) διαμόρφωση νέων πιστών Χ.Κ. στην περιοχή Μπαλκόνι, δ) αξιοποίηση περιοχής Ντορντόπολη (με τουριστικά  καταλύματα και Κέντρο  Προπονητικού Αθλητικού Τουρισμού –ΚΕΠΑΤ, και όλα αυτά προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ.

5.          Αυτά τα παραδοτέα, έγιναν δεκτά από το Υπουργείο Ανάπτυξης με το αρ. πρωτ. 79163/08/3-2-2009.

6.          Το ίδιο χρονικό διάστημα, γίνονται  συνεχείς πολιτικές παρεμβάσεις μας προς την Πολιτεία, αλλά πολλές   βελτιώσεις  όλων των εγκαταστάσεων του Χ.Κ.  όπως π.χ. έκδοση άδειας λειτουργίας (σήμα λειτουργίας) του Ξενοδοχείου και η νομιμοποίηση ΟΛΩΝ των κτιριακών εγκαταστάσεων που έγιναν διαχρονικά, πράγματα που έγιναν με συντονισμένες ενέργειες, με νομοθετικές παρεμβάσεις και με ωφελημένα ΟΛΑ τα Χ.Κ. της χώρας. Κατασκευάσθηκε το liftbar (ξύλινο), νέο ξύλινο κτήριο Σχολής ΣΚΙ, αγοράζονται δύο σύγχρονο αποχιονιστικά (Ratrak), βελτιώνονται συνεχώς οι πίστες, καθώς και η σκεπή στο Ξενοδοχείο που ήταν κατεστραμμένη και δημιουργούνται 18 νέα δωμάτια, ώστε να μπορεί το Κέντρο να φιλοξενεί δύο Ποδοσφαιρικές Ομάδες ταυτόχρονα, άρα να έχει περισσότερα έσοδα.  Σημειωτέον, ότι οι φάκελοι τακτοποίησης  όλων αυτών, ήταν έτοιμοι από την προηγούμενη δημοτική αρχή και στη διάθεση της νέας. Το γεγονός δε ότι κάποια από αυτά οριστικοποιήθηκαν στην τωρινή θητεία, δεν επιτρέπει σε κανέναν, όσο κακοπροαίρετος και αν είναι, να μηδενίζει τη συνεισφορά των προηγούμενων.  Στο μεταξύ,  έχουμε και τα εξής:

7.          Έγγραφο 133906/24-11-2011 «Θετική Γνωμοδότηση» του Υπουργείου Περιβάλλοντος επί της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΠΠΕ).

8.          Έγγραφο 21677/25-7-2012 Δήμου Νάουσας, εκπόνηση από το Δήμο Νάουσας της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και στη συνέχεια  αποστολή της  προς το ΥπΕΚΑ για  έγκριση (και αφού πρώτα γνωμοδοτήσουν μια σειρά από υπηρεσίες και φορείς).

9.          Έγγραφο 94395/18-1-2013  της Δ/νσης Υδάτων Κ.Μακεδονίας, με το οποίο γνωμοδοτεί θετικά επί της ανωτέρω Μελέτης.

10.        Απόφαση με αριθμό  28/10-4-2013 της  Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας  Κ. Μακεδονίας, με την οποία ομόφωνα γνωμοδοτεί θετικά, επί της άνω Μελέτης μας. 

11.        Απαραίτητη προϋπόθεση για την άδεια λειτoυργίας του Χ.Κ. σύμφωνα και με τους νόμους 4179/2013 και 4276/2014 ήταν να υπάρχει η  εγκεκριμένη  Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία ήταν κατατεθειμένη στο ΥΠΕΚΑ από 25-07-2012.

12.        Τέλος, μετά από επανειλημμένες συναντήσεις και συσκέψεις στην Γενική Γραμματεία Δασών (κ. Αμοργιανιώτης), αλλά και πολύ καλή συνεργασία με το Δασαρχείο Νάουσας (κ.κ. Παπαγεωργίου, Πασχαλίδης, Μπιτέρναςκλπ), πιέσαμε και πολιτικά και  ψηφίστηκε στο Νόμο  4280/2014 το άρθρο 52 §8 όπου τακτοποιούνταν μια σειρά θέματα του Δασαρχείου και μάλιστα θέματα που απασχολούσαν για πολλά χρόνια ΟΛΑ τα Χιονοδρομικά Κέντρα της χώρας.

      Αυτά σε πολύ συνοπτικές γραμμές. Και φυσικά, όλα τα προαναφερόμενα έγγραφα- τα οποία καταλαμβάνουν ολόκληρο «φοριαμό», παραδόθηκαν  στις αντίστοιχες Διευθύνσεις και υπάρχουν κατατεθειμένα στο Αρχείο του Δήμου (και σε ψηφιακή και σε συμβατική μορφή) και στα οποία μπορεί να  ανατρέξει ο κάθε καλοπροαίρετος.

Νάουσα 4-1-2018

  Αναστάσιος Κ. Καραμπατζός.

 

 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου Κοινότητας Νάουσας

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου...

 Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα 15/4/2024 το...

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με...

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ...

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας  Συνελήφθη ανήλικος για καλλιέργεια  δενδρυλλίων κάνναβης που καλλιεργούσαν με τον πατέρα του στο σπίτι τους

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας Συνελήφθη...

Στις 22 Απριλίου 2024 το μεσημέρι σε περιοχή της...

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή Φλόγα στην πορεία της για το Παρίσι

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή...

Παρά την βροχόπτωση και την χαμηλή θερμοκρασία...

Δήμαρχος Βέροιας: Ξεκάθαρη αδικία στην  χρηματοδότηση του Δήμου Βέροιας -Εμείς κ. Τζιτζικώστα δεν πρέπει να βαδίσουμε προς το 2030;  -Συνέντευξη Τύπου χθες, με απάντηση Βοργιαζίδη στην Περιφέρεια

Δήμαρχος Βέροιας: Ξεκάθαρη αδικία στην χρηματοδότηση...

«Ξεκάθαρα, μπορούμε να πούμε ότι ο Δήμος μας αδικήθηκε...

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της Σοπράνο Μαρίας Παλάσκα υπέγραψε ο Τάσος Πρωτοψάλτου (βίντεο)

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της Σοπράνο Μαρίας Παλάσκα...

Άλλο ένα σπουδαίο έργο του Βεροιώτη σκηνογράφου / ...

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ:  Πρόσκληση εκδήλωσης  ενδιαφέροντος για το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών  και Προσφύγων

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για...

Στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 79 του Ν. 4558/18 που...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους...

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...