Το πνεύμα των Χριστουγέννων που φεύγει - Γράφει η   Ευδοξία Δαβόρα  Μουσικοπαιδαγωγός -   μουσικοθεραπεύτρια

Το πνεύμα των Χριστουγέννων που φεύγει - Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα Μουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια

Οι γιορτές πέρασαν. Οι καλικάντζαροι κατέβηκαν στον κάτω κόσμο. Τα παιδιά επέστρεψαν στα σχολεία. Οι μεγάλοι ξαναγύρισαν στις δουλειές τους. Κάπου εκεί όμως, χάνεται και το πνεύμα της αγάπης, της δοτικότητας και της ανιδιοτέλειας. Οι εκδηλώσεις για τις ευπαθείς ομάδες έλαβαν τέλος, όπως και οι γιορτές για τους ηλικιωμένους που ζουν κάπου μόνοι. Και κάπως έτσι η ζωή συνεχίζεται.

Στο πλαίσιο μια έρευνας του πανεπιστημίου του Bangor δεκαέξι παιδιά 3-6 ετών συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα, σε μια μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων για 10 εβδομάδες.

Στο διάστημα αυτό, τα παιδιά και ηλικιωμένοι αλληλεπιδρούσαν σε καθημερινή βάση, μέσα από οργανωμένες δραστηριότητες, ανάγνωση παραμυθιών, κατασκευές, τραγούδι και χορό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο, έχοντας οι μεγαλύτεροι αναλάβει την φροντίδα και την προστασία των μικρών παιδιών.


Ενώ στους ερευνητικούς κύκλους δεν φάνηκε μεγαλόπνοο πλάνο, ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους ενήλικες. Τα παιδιά απολάμβαναν την αυξημένη προσοχή και είχαν περισσότερες ευκαιρίες να αναπτύξουν τις κοινωνικές και συναισθηματικές τους δεξιότητες. Τα βοήθησε να μειώσουν τους φόβους τους και να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στα όσα προσπαθούσαν να κάνουν, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα υπευθυνότητα, αφού και τα ίδια όφειλαν να εκπαιδεύσουν με τη σειρά τους, τους ενήλικες στον κόσμο της τεχνολογίας.

Οι ενήλικες από την άλλη πλευρά είχαν την αίσθηση του σκοπού. Τους βοήθησε να ενεργοποιηθούν και να μειώσουν τα ποσοστά της κατάθλιψης, αλλά τους έδωσε και την ευκαιρία να περάσουν τις δικές τους ιστορίες και παραδόσεις στις επόμενες γενιές. 

Τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο εμφανή όταν έμπαινε η μουσική. Στις μουσικοκινητικές δράσεις τα παιδιά ήταν ακόμη πιο ενεργητικά, πιο συνεργάσιμα, έχοντας καλύτερο έλεγχο των κινήσεων τους,  μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, παρασέρνοντας έτσι με τη ζωντάνια τους και τους ενήλικες. Ταυτόχρονα, η κινητικότητά των ενηλίκων αυξάνονταν, μειώνοντας παράλληλα τα επίπεδα του πόνου. Ενώ υπήρχαν οφέλη στη βραχυπρόθεσμη μνήμη και τα επίπεδα ομιλίας. ¨Αυτά τα μικρά έφεραν μια νέα αίσθηση, ζωντάνια και διασκέδαση στο κέντρο. Δεν παρακολουθούμε τον χρόνο να περνάει από μπροστά μας, αλλά μας έκαναν ξανά να ζούμε την στιγμή¨. Δήλωσε με χαρά η ογδοντάχρονη Shirley στο τέλος του προγράμματος.

Πλέον τα προγράμματα αυτά έχουν υιοθετηθεί από πολλά κέντρα ημερήσιας φιλοξενίας, δίνοντας έμφαση στις ικανότητες αλληλεπίδρασης, επικοινωνίας και δημιουργικότητας, όπως η δημιουργία της ¨Διαγενεακής Ορχήστρας¨ στο N. Jersey και τη Floridaστην, στην οποία συμμετέχουν μουσικοί από 6 έως 90 ετών. 


Πηγή

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέντε τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για πρωινό

Πέντε τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για πρωινό

Το πρωινό είναι αδιαμφισβήτητα το πιο σημαντικό...

Εκδόθηκαν οι δύο πρώτες άδειες για τη φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα

Εκδόθηκαν οι δύο πρώτες άδειες για τη φαρμακευτική...

Επενδύσεις 185 εκατ. ευρώ και δημιουργία 770 θέσεων...

Ανάκληση τροφίμου από τον ΕΦΕΤ

Ανάκληση τροφίμου από τον ΕΦΕΤ

Στην ανάκληση του προϊόντος «Γαύρος αποξηραμένος και...

Ποιες τροφές αποτελούν ιδανικό υποκατάστατο της ζάχαρης;

Ποιες τροφές αποτελούν ιδανικό υποκατάστατο της...

Οι περισσότεροι έχουμε σχέση εξάρτησης με τη ζάχαρη...

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών η 18η Νοεμβρίου

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών η 18η Νοεμβρίου

Κάθε χρόνο 33.000 άνθρωποι στην Ευρώπη πεθαίνουν λόγω...

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - « Δεν προκαλείς τη ζήλεια του άλλου. Εκείνος υποκινείται από τη δική του ανασφάλεια …»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - « Δεν...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριαΜια...

Η υγεία σας φαίνεται από τις τρίχες των μαλλιών σας!

Η υγεία σας φαίνεται από τις τρίχες των μαλλιών σας!

Πολύτιμα στοιχεία για την υγεία μας μπορούν να δώσουν...

Τι να ΜΗΝ τρώτε μετά τις 10 το βράδυ

Τι να ΜΗΝ τρώτε μετά τις 10 το βράδυ

Κανονικά, το βραδινό κυρίως γεύμα δεν πρέπει να...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Το πρωινό είναι αδιαμφισβήτητα το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.Είναι αυτό που μας δίνει ενέργεια για τις υποχρεώσεις που ακολουθούν, αλλά και εκείνο που μπορεί να ορίσει το τι θα επιλέξουμε διατροφικά όλο...

Επενδύσεις 185 εκατ. ευρώ και δημιουργία 770 θέσεων εργασίας θα φέρει η αδειοδότηση 14 επιχειρήσεων για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας. Ήδη δόθηκαν οι δύο πρώτες άδειες και...

Στην ανάκληση του προϊόντος «Γαύρος αποξηραμένος και αλατισμένος» προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα...