Αποχή δικηγόρων Βέροιας Δευτέρα και Τρίτη για θέματα συναινετικού διαζυγίου

Αποχή δικηγόρων Βέροιας Δευτέρα και Τρίτη για θέματα συναινετικού διαζυγίου

Στις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (συναινετικό διαζύγιο σε συμβολαιογράφους, νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση) αναφέρεται δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βέροιας. Στο κείμενο, που υπογράφει ο πρόεδρος Φώτης Καραβασίλης, διαδηλώνεται η αντίθεση του Συλλόγου στις ήδη ισχύουσες αλλά και προτεινόμενες ρυθμίσεις, ενώ δηλώνεται επίσης ότι το δικηγορικό σώμα θα αντιταχθεί σε αυτές με κάθε νόμιμη μορφή πάλης σε συνεννόηση με άλλες συλλογικότητες. Τέλος, γίνεται ενημέρωση για την απόφαση αποχής, σε πρώτη φάση, των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας από τα καθήκοντά τους (ενώπιον δικαστηρίων και συμβολαιογράφων – για υπογραφή συναινετικού διαζυγίου) για δύο ημέρες, τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Ιανουαρίου.

Όλο το κείμενο του Δικηγορικού Συλλόγου έχει ως εξής:

"Αναφορικά με το συναινετικό διαζύγιο και με τη σημείωση ότι ενόψει της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρων στους συμβολαιογράφους δεν τίθεται ζήτημα αφαίρεσης δικηγορικής ύλης, πρέπει να τονίσουμε ότι οι τροποποιηθείσες διατάξεις, πέραν των αμφισβητήσεων που έχουν προκαλέσει σχετικά με τη συνταγματικότητα τους (άρθρα 21, 26 παρ. 3 και 94 παρ. 1, 2 του Συντάγματος) αλλά και τη νομιμότητα τους σε σχέση με το Εθνικό αλλά και Ενωσιακό Δίκαιο (Καν. 2201 / 2003), είναι βέβαιο ότι, αντί να απλοποιείται, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο η όλη διαδικασία, ειδικότερα σε περίπτωση που ανακύπτουν θέματα που αφορούν στην προσβολή αυτών των πράξεων με δυσθεώρητο κόστος, το οποίο θα επιβαρύνονται οι πολίτες.

Όσον αφορά τώρα στις διατάξεις που προωθούνται για τον θεσμό της διαμεσολάβησης και περιλαμβάνονται στο κατατεθέν πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, εκτός του γεγονότος ότι η όλη διαδικασία εγείρει ζήτημα νομιμότητας σε σχέση με το νόμο 4048 / 2012 «περί διαβούλευσης», με το Σύνταγμα αλλά και το Ενωσιακό Δίκαιο, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η υποχρεωτικότητα προσφυγής στη διαμεσολάβηση, ως όρος επί ποινή απαραδέκτου για την περαιτέρω εισαγωγή της υπόθεσης στα αρμόδια δικαστήρια, όπως περιλαμβάνεται στις σχετικές διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου, αυξάνει απροκάλυπτα το κόστος πρόσβασης στη δικαιοσύνη για τους απλούς πολίτες, καθιστώντας την πρόσβαση στο φυσικό δικαστή ανέφικτη πρακτικά και μάλιστα για υποθέσεις που φέρουν ιδιάζοντα κοινωνικό χαρακτήρα (π.χ. γαμικές διαφορές).

Χωρίς να προηγηθεί οποιοσδήποτε ουσιαστικός διάλογος με τους αρμόδιους φορείς (Δικηγορικούς Συλλόγους, Ενώσεις Δικαστών κ.λπ.), ευρύ φάσμα ιδιωτικών διαφορών με «καταναγκαστικό» τρόπο και χωρίς πρόδηλο κοινωνικό συμφέρον, αλλά ούτε και κάποια προφανή σκοπιμότητα, υπάγονται στη διαμεσολάβηση, με τη διαδικασία μάλιστα του επείγοντος, γεγονός που εγείρει σοβαρές ενστάσεις και αμφιβολίες για τις πραγματικές προθέσεις του νομοθετήματος.

Η εναλλακτική επίλυση των διαφορών αποτελεί σταθερή θέση του Δικηγορικού Σώματος υπό τον όρο ότι καταρχήν δε θα είναι υποχρεωτική, ότι θα ανατεθεί αποκλειστικά σε λειτουργούς της Δικαιοσύνης (Δικαστές, δικηγόρους) και ότι θα αφορά σε πρώτη φάση συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιωτικών διαφορών που θα εισάγονται στη διαδικασία αυτή, σε άμεση συνάρτηση με το ύψος της διαφοράς, υπό τον όρο ότι το αντικείμενο των υπαγόμενων διαφορών θα ξεπερνά ένα χρηματικό όριο (πλαφόν) (π.χ. διαφορά άνω των 100.000 ευρώ), το οποίο δεν θα καθιστά απαγορευτική την προσφυγή στη δικαιοσύνη για διαφορές χαμηλού χρηματικού αντικειμένου. 

Φρονούμε ότι οι επιφυλάξεις μας στοχεύουν στη δυνατότητα πρόσβασης μεγαλύτερης μερίδας πολιτών στη δικαιοσύνη με απλές διαδικασίες.

Διαδηλώνουμε την αντίθεση μας στις ήδη ισχύουσες αλλά και προτεινόμενες ρυθμίσεις και δηλώνουμε ότι το δικηγορικό σώμα θα αντιταχθεί σε αυτές με κάθε νόμιμη μορφή πάλης σε συνεννόηση με άλλες συλλογικότητες.

Σε πρώτη φάση αποφασίσθηκε αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας από τα καθήκοντά τους (ενώπιον δικαστηρίων και συμβολαιογράφων – για υπογραφή συναινετικού διαζυγίου) για δύο ημέρες, τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Ιανουαρίου."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευχαριστίες  του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ευχαριστίες του Ομίλου Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ευχαριστεί θερμά...

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής για τον  «20ο  Δρόμο Θυσίας»

Δήμος Νάουσας: Συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής...

Συνεχίζονται με ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από...

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου Κοινότητας Νάουσας

Δράσεις του ομαδικού εργαστηρίου του Κέντρου...

 Με  επιτυχία ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα 15/4/2024 το...

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Δημήτριος Μπακλαγής

Ολοκλήρωσε με άριστα τη διδακτορική του διατριβή ο...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Βαρσαμοπούλου σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Βαρσαμοπούλου σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Τετάρτη 24...

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη

Ελληνική Ένωση Καφέ: Συνάντηση της νέας διοίκησης με...

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ...

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας  Συνελήφθη ανήλικος για καλλιέργεια  δενδρυλλίων κάνναβης που καλλιεργούσαν με τον πατέρα του στο σπίτι τους

Από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας Συνελήφθη...

Στις 22 Απριλίου 2024 το μεσημέρι σε περιοχή της...

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή Φλόγα στην πορεία της για το Παρίσι

Η Βέροια και η Βεργίνα υποδέχθηκαν χθες την Ολυμπιακή...

Παρά την βροχόπτωση και την χαμηλή θερμοκρασία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...