Έκφραση της Ψυχής  ως σύμμαχος της Υγείας…«Η Συνήθεια  υπονομεύει την Ευτυχία»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας…«Η Συνήθεια υπονομεύει την Ευτυχία»

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας


«Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ένα μικρό μυρμήγκι το οποίο κάθε μέρα (εκτός από τις μέρες του χειμώνα) έβγαινε από την φωλιά του και γύρευε τροφή για το ίδιο αλλά και για να αποθηκεύσει στη φωλιά του για όλες τις δύσκολες μέρες που κάθε χρόνο ακολουθούσαν. Αυτό το μικρό μυρμήγκι συνήθιζε καθημερινά να πηγαίνει σε έναν θεόρατο πέτρινο τοίχο και με τα μικρά του δόντια να δαγκώνει λίγο από το σκληρό πέτρινο υλικό και να το μεταφέρει στην φωλιά του. Το μικρό μυρμήγκι έκανε αυτή την κίνηση κάθε μέρα για πολλά χρόνια με την ίδια επιμονή και όρεξη. Ο τεράστιος πέτρινος τοίχος ούτε που ένιωθε κάτι από το μικρό δάγκωμα του μυρμηγκιού, (άραγε τα μυρμήγκια τρώνε τεράστιους τοίχους;) κι έτσι δεν ένιωθε ποτέ ούτε καν την παρουσία του. 

Τα χρόνια λοιπόν πέρασαν ώσπου μια μέρα, φθινόπωρο ήταν σίγουρα, το μυρμήγκι ξαναβγήκε από τη φωλιά του και κάνοντας τη γνώριμη διαδρομή του ξανακατευθύνθηκε στον γνωστό προορισμό του και, μόλις έφτασε στον πέτρινο γιγάντιο τοίχο, άνοιξε το μικρό του στοματάκι και δάγκωσε μια σκόνη από τις γιγάντιες πέτρες του γιγάντιου τοίχου. Και τότε!!! 

Σαν μια σκηνή από εικόνα της Αποκάλυψης ο γιγάντιος τοίχος γκρεμίστηκε κι έπεσε απότομα κάνοντας έναν εκκωφαντικό θόρυβο, ανακατεμένο με ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης ανάμεσα στα τεράστια συντρίμμια που είχαν πλακώσει γύρω τους τα πάντα. Τα πάντα εκτός από το μικρό μυρμήγκι που ήταν τόσο μικρό που γλίτωσε ακόμη και τη συντριβή του. Μόλις αυτό κατάλαβε πως ο τοίχος είχε γκρεμιστεί, έτριψε για λίγο το πηγούνι του και κατευθύνθηκε σε άλλο τοίχο πιο στέρεο και πιο μεγάλο. Δεν ήθελε πια να μεταφέρει πέτρες από έναν τοίχο που είχε γίνει συντρίμμια, όσο να είναι κάθε τοίχος όταν γκρεμίζεται δεν είναι τίποτε άλλο από ερείπια, ούτε μια σκόνη του δεν έχει σημασία…»

Λαϊκό παραμύθιΤο μυρμήγκι της ιστορίας είναι η συνήθεια που καταπίνει τον πέτρινο τοίχο, ο οποίος συμβολίζει το οικοδόμημα της ζωής μας. Η συνήθεια λειτουργεί ύπουλα και θέτει τους όρους και τα όρια της δράσης μας. Είμαστε αυτό που έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε για τον εαυτό μας και ζούμε ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ρουτίνας το οποίο, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, προσδιορίζει αυτό που θα γίνουμε στο μέλλον. Με άλλα λόγια, αυτό που εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας μηχανικά και χωρίς καν να το παρατηρούμε, γίνεται το πεπρωμένο μας. Οι διαπροσωπικές σχέσεις δεν λήγουν απότομα. Η συνήθεια είναι εκείνη που σαν το μυρμήγκι της ιστορίας έτρωγε λίγο λίγο τον ποιοτικό χρόνο και επέτρεπε στην ανία να αντικαταστήσει τον ενθουσιασμό και τη δημιουργικότητα της «συνάντησης». 
Μπορεί εύκολα να κάνει κανείς μια πρόβλεψη για το τι πρόκειται να φέρει το μέλλον, αν παρατηρήσει με προσοχή τις μικρές και ανεπαίσθητες συνήθειες της καθημερινότητάς του. Για παράδειγμα, μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι εκείνος που συνηθίζει να είναι αναβλητικός, πιθανότητα δε θα πετύχει εύκολα τους στόχους του. Εκείνος που έχει την τάση να μη μοιράζεται τα συναισθήματά του, μάλλον θα έχει λιγότερο ουσιαστικές διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτός που συνηθίζει να απομονώνεται, προοδευτικά ίσως καταλήξει κοινωνικά αποκλεισμένος. Η διαφορά αυτού που είμαστε με αυτό που ονειρευόμαστε να γίνουμε είναι η δράση που επιλέγουμε στο σήμερα. Οι καθημερινές συνήθειες που προωθούν ή υπονομεύουν κάθε αύριο, μέσα από την ανοχή που σταδιακά μεταφράζεται ως συγκατάθεση. 
Η δύναμη της συνήθειας είναι τόσο ισχυρή που σε πολλές περιπτώσεις δυσκολευόμαστε  να απαλλαγούμε από μια έξη που είναι επιβλαβής. Συνηθίζουμε να επιλέγουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια του οικείου, ακόμη και αν δεν ικανοποιητικό, εξαιτίας του φόβου να βαδίσουμε σε άγνωστα και ανεξερεύνητα μονοπάτια. Χτίζουμε τη ζωή μας προοδευτικά μέσα από επιλογές που θεωρούμε ότι κάνουμε συνειδητά. Το μεγαλύτερο, όμως κομμάτι που επιδρά στη δράση μας είναι οι συνήθειές μας. Τα μικρά δαγκώματα του μυρμηγκιού που δεν αντιλαμβανόμαστε και, επομένως, επιτρέπουμε να επηρεάζουν τη ζωή μας. 
Αντίρροπη στη δύναμη της συνήθειας είναι η δύναμη της θέλησης. Η επιθυμία να θέτουμε στόχους που αλλάζουν τα υπάρχοντα κακώς κείμενα και η κινητοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση. Η αντικατάσταση του φόβου της αλλαγής με την ενθουσιασμό για τις δυνατότητες που φέρνει κάθε νέα αρχή και την πίστη ότι οτιδήποτε αλλάζει είναι φορέας ζωής και ανάσας, που τροφοδοτεί την τάση μας συνεχώς να εξελισσόμαστε με στόχο να φτάσουμε στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

94χρονος γιατρός αποκαλύπτει την τροφή-φάρμακο για την υγεία!

94χρονος γιατρός αποκαλύπτει την τροφή-φάρμακο για την...

Τι κι αν είναι 94ων χρονών, ο Dr. Murray Grossan ακόμα δουλεύει...

Όσα δεν γνωρίζατε για τη μαύρη σοκολάτα

Όσα δεν γνωρίζατε για τη μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά...

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: Ψηφιακή ηρωίνη τα βιντεοπαιχνίδια για τα παιδιά

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: Ψηφιακή ηρωίνη τα βιντεοπαιχνίδια...

«Game Over» θα πουν το επόμενο διάστημα πολλοί γονείς στα...

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Διδάσκουμε στους ανθρώπους τον τρόπο που μας συμπεριφέρονται…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… -...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας«Μια...

ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ Ή ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ

ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ Ή ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΛΩΔΙΕΣ

Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα μουσικοπαιδαγωγός-...

Οι καρποί της Φύσης  ως εναλλακτικά «όπλα» κατά  του Αλτσχάιμερ και της άνοιας

Οι καρποί της Φύσης ως εναλλακτικά «όπλα» κατά του...

Δ.Κ. Στυλιανίδης,  Επ.Δ/ντης ΙΝΣΤΙΤΟΎΤΟΥ Φυλλοβόλων...

Τέσσερις απρόσμενες επιστημονικές συμβουλές για γρήγορο αδυνάτισμα

Τέσσερις απρόσμενες επιστημονικές συμβουλές για...

Η δίαιτα και το αδυνάτισμα είναι μια επίπονη και μακρά ...

Φυσικό εκχύλισμα βοτάνων πολεμά τη γρίπη

Φυσικό εκχύλισμα βοτάνων πολεμά τη γρίπη

Είναι γνωστό πως η φύση αποτελεί την πηγή πολλών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Τι κι αν είναι 94ων χρονών, ο Dr. Murray Grossan ακόμα δουλεύει σαν ωτορινολαρυγγολόγος. Με τόσα χρόνια εμπειρία και τόσο καλή φυσική κατάσταση, αποτελεί τον Νούμερο 1 άνθρωπο που θα ακούγαμε για συμβουλές στον τομέα...

Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την υγεία μας. Φτιαγμένη από τον σπόρο του κακάο, είναι μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στον πλανήτη. Μελέτες...

«Game Over» θα πουν το επόμενο διάστημα πολλοί γονείς στα παιδιά τους που ασχολούνται υπερβολικά με βιντεοπαιχνίδια.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τα αναγνωρίζει πλέον ως «διαταραχή της ψυχικής υγείας»....