Αναβολή από το Δημοτικό Συμβούλιο μετά την έντονη αντίδραση κατοίκων της περιοχής Εργοχωρίου - Δήμαρχος Βέροιας: «Τίποτε δεν θα γίνει αν δεν συμφωνηθεί μαζί σας»

Αναβολή από το Δημοτικό Συμβούλιο μετά την έντονη αντίδραση κατοίκων της περιοχής Εργοχωρίου - Δήμαρχος Βέροιας: «Τίποτε δεν θα γίνει αν δεν συμφωνηθεί μαζί σας»

Στην αναβολή του θέματος της οικιστικής αποκατάστασης των Ρομά του Εργοχωρίου οδηγήθηκε το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας, μετά την έντονη αντίδραση κατοίκων της περιοχής. Αντιπροσωπεία των κατοίκων είχε συνάντηση λίγη ώρα πριν από τη συνεδρίαση με τον δήμαρχο Κώστα Βοργιαζίδη, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα αναβληθεί με σκοπό να γίνει διαβούλευση στη βάση του αιτήματός τους να απομακρυνθεί ο οικισμός από την περιοχή τους. Οι κάτοικοι ζήτησαν όχι απλώς να αναβληθεί αλλά να αποσυρθεί πλήρως το θέμα.

Αρκετά επιθετικές διαθέσεις εναντίον του αντιδημάρχου Θεόφιλου Κορωνά εξέφρασαν αρκετοί από τους 100-150 κατοίκους του Εργοχωρίου που βρέθηκαν στη συνεδρίαση, με αρκετούς να αναφέρονται σε περιστατικά επίθεσης στα σπίτια τους από τους Ρομά στα τελευταία χρόνια.

«Τίποτε δεν θα γίνει αν δεν συμφωνηθεί μαζί σας» είπε ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, εκτονώνοντας την κατάσταση και οδηγώντας στο άδειασμα της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου.

Καλύτερη προετοιμασία επί τόσο σοβαρών θεμάτων ζήτησαν οι κ.κ. Καραπαναγιωτίδης («δεν ήταν καθόλου ευχάριστη η εικόνα…»), Μπέκης και Μαρκούλης («δεν ρωτήθηκαν ούτε οι διευθυντές των σχολείων…»), ζητώντας ακόμη και ενημέρωση της μειοψηφίας.

«Καμία σκοπιμότητα, τίποτα εν κρυπτώ, όλα έγιναν βάσει νόμου και ανοικτά. Η πρόταση που διαφαίνεται θεωρητικά αναβαθμίζει την περιοχή και τους ίδιους, ωστόσο για να εφαρμοστεί θα χρειαστεί και η σύμφωνη γνώμη των κατοίκων» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Θεόφιλος Κορωνάς.


Τι αναφέρει το Υπόμνημα των κατοίκων της περιοχής Εργοχωρίου 

Αναλυτικά  στο υπόμνημα που υπέγραψαν και κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, δια του δικηγόρου τους  Θωμά Παπαδόπουλου, οι κάτοικοι του Εργοχωρίου Βέροιας, αναφέρουν τα εξής:

«Διά του παρόντος, όλοι οι υπογράφοντες εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας προς το δεύτερο σκέλος του θέματος αυτού, δηλαδή την οικιστική αποκατάσταση των Ρομά στην περιοχή μας. Προς δε αιτούμαστε την οικιστική αποκατάσταση αυτών σε άλλη περιοχή.

Τα θέματα της κοινωνικής ομάδας των Ρομά είναι γνωστά σε όλους, ιδιαίτερα δε σ’ εμάς που επί σειρά ετών διαβιούμε στην ίδια περιοχή. Χωρίς καμία πρόθεση φυλετικών διακρίσεων ή οποιασδήποτε μορφής ρατσισμού, οφείλουμε να τονίσουμε ότι θεωρούμε την περιοχή Εργοχωρίου ακατάλληλη για την εγκατάσταση των Ρομά, καθώς:

α) Η επιλεγείσα τοποθεσία βρίσκεται εκτός οικιστικής περιοχής

β) Η επιλεγείσα τοποθεσία βρίσκεται επί εισόδου της πόλης της Βέροιας και μάλιστα επί εξαιρετικά μεγάλου οδικού άξονα

γ) Η επιλεγείσα τοποθεσία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από 8 σχολικές – εκπαιδευτικές μονάδες (Β’ Δημοτικός Βρεφονηπιακός Σταθμός Βέροιας, 6ο Γυμνάσιο Βέροιας, 5ο ΓΕΛ Βέροιας, ΕΠΑΛ Βέροιας, Εσπερινό ΕΠΑΛ Βέροιας, Εργαστηριακό Κέντρο Βέροιας, Δ.ΙΕΚ Βέροιας, Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Βέροιας).

δ) Η επιλεγείσα τοποθεσία ήδη παρουσιάζει τεράστιο πρόβλημα υγιεινής και καθαριότητας από τους λίγους ενδημούντες σ’ αυτήν, που θα πολλαπλασιαστεί με την αύξηση αυτών (θυμίζουμε την πλήρη καταστροφή και βανδαλισμό των χώρων υγιεινής και του λυόμενου σχολείου που δημιούργησε για τους Ρομά της περιοχής ο Δήμος Βεροίας και τα διαρκή προβλήματα του που υπάρχουν κυρίως στο 6ο Γυμνάσιο και στον Βρεφονηπιακό Σταθμό, όπου τοποθετούνται χαλιά στα κάγκελα των περιφράξεων, ενώ όσο δεν υπάρχει φύλαξη, χρησιμοποιούνται τα προαύλεια σαν υπαίθριες τουαλέτες).

ε) Στην επιλεγείσα τοποθεσία ήδη δημιουργούνται καθημερινά προβλήματα παραβατικότητας, όπως, ενδεικτικά:

• κλοπές μικρής ή και μεγάλης αξίας

• κλοπή ρεύματος από τους παρακείμενους πυλώνες φωτισμού της Δ.Ε.Η., με αποτέλεσμα να υπάρχει συσκότιση στην περιοχή

• φθορές και βανδαλισμούς ξένης ιδιοκτησίας

• επιθέσεις σε διερχόμενα αυτοκίνητα

• επιθέσεις σε διερχόμενους πεζούς και ιδίως σε παιδιά σχολικής ηλικίας

• χρήση ναρκωτικών ουσιών κλπ

στ) καθημερινά μικρά παιδιά του καταυλισμού παίζουν ανεξέλεγκτα στο δρόμο, θέτοντας άμεσα την ζωή τους σε κίνδυνο, αλλά και τις ζωές των διερχόμενων οδηγών. 

Όλα τα ανωτέρω ήδη υπαρκτά προβλήματα είναι δεδομένο ότι θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο εάν συγκεντρωθούν στην περιοχή έτι περισσότερα άτομα. Και τούτο, με την υπό συζήτηση πρόταση αναμένεται να συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός Ρομά στην περιοχή με τη δημιουργία οικίσκων. 

Αντιλαμβάνεστε ότι το μόνο που θα καταφέρετε να δημιουργήσετε με την πρακτική αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο με μία λέξη: Γκέτο. Όπως ανωτέρω δηλώσαμε, δεν έχουμε καμία αρνητική προδιάθεση εναντίον των Ρομά. Όμως η συνειδητή περιθωριοποίηση μιας ευαίσθητης κοινωνικά ομάδας με τη συγκέντρωσή της σε ένα μόνο σημείο ενός Δήμου, όχι μόνο δεν συντελεί στην ομαλή ένταξή της στον Δήμο αυτό, αλλά αποδομεί πλήρως την όποια πιθανότητα κοινωνικοποίησής της. Όσον αφορά δε στο επιχείρημα περί «προσωρινής εγκατάστασης», κάθε άλλο παρά σοβαρό μπορεί να θεωρηθεί, με βάση την κεκτημένη γνώση σε άλλες περιοχές, αλλά και τη ρήση «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Δεχτήκαμε ήδη επί πολλά χρόνια υποσχέσεις περί απομάκρυνσης του καταυλισμού, ας μην αλλάξουμε τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις σε «προσωρινή διαμονή στον οικισμό».

Με την προτεινόμενη λοιπόν δράση δεν θα ωφεληθεί ούτε η περιοχή του Εργοχωρίου, ούτε και η κοινότητα των Ρομά. Αντιθέτως, θα μπορούσατε να δρομολογήσετε την σταδιακή μετεγκατάσταση των Ρομά σε άλλες περιοχές εντός του Δήμου Βεροίας.

Ολοκληρώνοντας τη θέση μας, τονίζουμε για μια ακόμα φορά ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια γκετοποίησης οποιασδήποτε ομάδας ανθρώπων, είτε αυτή απαρτίζεται από Ρομά, είτε από οποιαδήποτε άλλη διακριτή κοινωνική ομάδα. Είμαστε δε έτι περισσότερο αντίθετοι στη δημιουργία γκέτο στην περιοχή Εργοχωρίου, όπου κατοικούμε εδώ και δεκαετίες όπου, πιστεύοντας στις υποσχέσεις του Δήμου για απομάκρυνση του καταυλισμού, τα τελευταία χρόνια επενδύσαμε τους κόπους μια ζωής για να χτίσουμε σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις, και όπου αναπτύσσουμε τις επιχειρήσεις μας και το μέλλον των παιδιών μας, καθώς μια τέτοια κίνηση θα καταστρέψει οτιδήποτε χτίζουμε γι’ αυτά.

Σε οποιαδήποτε ενέργειά σας για την ανάπτυξή της περιοχής μας, αλλά και την ομαλή ένταξη των Ρομά στην κοινωνία της Βέροιας θα μας βρείτε αρωγούς. Δυστυχώς, τέτοιες σκέψεις και σχεδιασμοί δεν υπήρξαν για πολλά χρόνια! Σε οποιαδήποτε άλλη όμως περίπτωση, όπως αυτή που ετοιμάζεστε να πράξετε με το προς συζήτηση θέμα, θα μας βρείτε απέναντί σας, υποσχόμενοι ότι θα πράξουμε ό,τι μπορούμε, χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο μέσο, για να ανακόψουμε κάθε παραπλήσια ενέργεια.

Δυστυχώς τη συζήτηση του θέματος αυτού ενώπιον του Συμβουλίου Σας πληροφορηθήκαμε πολύ πρόσφατα και δεν μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε το απαραίτητο υλικό που θέλουμε να σας παρουσιάσουμε, ώστε να έχετε πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή Εργοχωρίου με τον σχετικά μικρό αριθμό Ρομά που σήμερα διαβιούν εκεί.

Τονίζουμε ότι σε κάθε δημιουργία συγκεντρωμένων οικίσκων Ρομά παρατηρείται πάντα το φαινόμενο οι οικισμοί αυτοί να διευρύνονται με τη συνεχή δημιουργία παραπηγμάτων, σε σημείο που να μιλάμε για παραγκουπόλεις, με ανεξέλεγκτη εισροή πολύ μεγάλου αριθμού ατόμων, όπου ούτε οι Αστυνομικές και φυσικά ούτε οι Δημοτικές αρχές μπορούν να εισέλθουν και κάθε πιθανός έλεγχος παραβατικότητας είναι καταδικασμένος να αποτύχει.

Γι’ αυτό, διά του παρόντος, και πριν λάβετε την απόφαση που θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο, ζητούμε να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος σε ό,τι αφορά στην οικιστική αποκατάσταση των οικογενειών Ρομά που διαβιούν στον καταυλισμό του Εργοχωρίου, ώστε να είμαστε σε θέση να σας παρουσιάσουμε στοιχεία, τα οποία στηρίζουν τη θέση μας και τα οποία πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν πριν προχωρήσετε στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης επί του θέματος αυτού».


(Ακολουθούν 320 υπογραφές κατοίκων)


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...