Προς κάθε αρμόδιο - Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  ΚΑΙ ΤΟ FYROM,  ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προς κάθε αρμόδιο - Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ FYROM, ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

Η  επαναφορά στο διεθνές προσκήνιο του ζητήματος της ονομασίας του γειτονικού κράτους των Σκοπίων με την χρήση  του όρου  «Μακεδονία», επικαιροποιεί και πάλι  το ζήτημα το οποίο υπονομεύει την ίδια την ευρωπαϊκή προοπτική του γειτονικού μας κράτους και δυναμιτίζει την ισορροπία στην πολιτικά ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων. 

Η έκφραση του εθνικού φρονήματος των Ελλήνων που αρνείται κραυγαλέα την χρήση του ονόματος της Μακεδονίας από οποιονδήποτε εκτός του Εθνικού Κορμού, αναζωπυρώνεται  με τα παλλαϊκά συλλαλητήρια  και επαναφέρει στο προσκήνιο  μνήμες από τα γεγονότα της τριετίας 1990-1993.

Οι εξελίξεις εκείνης της εποχής  καθορίστηκαν από την  ιστορική πίεση που ασκούσε η πραγματικότητα της  διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας σε επί μέρους κράτη.

Η ανάδειξη του προβλήματος που προέκυψε με την παρουσία πλέον του όμορου με την Ελλάδα κράτους που αυτοπροσδιορίζονταν ως «Μακεδονία» το οποίο προϋπήρχε στα πλαίσια της γειτονικής Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, μετέφερε από το παρασκήνιο στο διεθνές προσκήνιο, τις αλυτρωτικές προεκτάσεις εις βάρος της Ελλάδος και της ελληνικής ιστορίας που  ανακύπτουν από την χρήση της συγκεκριμένης ονομασίας.

Η πολιτική ηγεσία τότε της Ελλάδος αποδύθηκε σε μια ιδιαίτερα, έντονη και παραγωγική διπλωματική προσπάθεια η οποία απέδωσε ουσιαστικά οφέλη με τις αποφάσεις της Λισσαβόνας και του Εδιμβούργου, που ανέδειξαν την Ελλάδα σε πρωταγωνιστικό παράγοντα των εξελίξεων στα πολιτικώς ρευστά Βαλκάνια. 

Παράλληλα η εθνική έξαρση των απανταχού Ελλήνων διατρανώθηκε με  παλλαϊκά συλλαλητήρια που στήριξαν την όλη προσπάθεια προβάλλοντας την ιερότητα και την ιστορικότητα του ελληνικού ονόματος «Μακεδονία» σε όλο τον κόσμο.

Η πατριωτική εκείνη έξαρση που χαρακτηρίστηκε από τη σύμπνοια πολιτικής ηγεσίας και λαού ανακόπηκε μετά το 1993 που υπήρξε περίοδος εσωτερικών πολιτικών μεταβολών για τη χώρα μας.

Έκτοτε και μέχρι πρότινος καταγράφονται σταδιακά από διάφορα κράτη, μονομερείς αναγνωρίσεις με το όνομα «Μακεδονία», του κράτους που επισήμως από τους Διεθνείς Οργανισμούς αναφέρεται  ως FYROM.   

Τα τελευταία γεγονότα δεν είναι αποκομμένα από τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις που σχετίζονται με την Ευρώπη, την πολιτική ρευστότητα στα Βαλκάνια και τα πολεμικά μέτωπα στην Ασία.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η χώρα μας υπολείπεται σημαντικά από τις προηγμένες διπλωματικά  θέσεις του γειτονικού μας κράτους.

Αυτό γίνεται αντιληπτό για όποιον ανατρέχει στο διαδίκτυο, στον ξένο τύπο ή συμμετέχει σε διεθνείς συνεδριακές διοργανώσεις όπου οι αναφορές στις αντιπροσωπείες του γειτονικού μας κράτους δεν αφορούν κανένα FYROM αλλά την κρατική οντότητα  «Μακεδονία».

Προσπάθειες διαμαρτυρίας που γίνονται εκ μέρους των ελληνικών αντιπροσωπειών, γίνονται δεκτές με γενική επιφύλαξη και καταλήγουν ως επί το πλείστον σε απομόνωση των ιδίων των διαμαρτυρομένων.

Η χάραξη της εξωτερικής πολιτικής δε μπορεί παρά να γίνεται με βάση τα εθνικά  και ιστορικά δεδομένα, που αναδεικνύονται και από το λαϊκό φρόνημα. 

Και αυτά σήμερα επιβάλλουν την ανάληψη μιας μεγάλης πανεθνικής και σε όλα τα επίπεδα διπλωματικής προσπάθειας με τη συμμετοχή όχι μόνο όλων των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και κάθε ελληνικής παρουσίας στο διεθνές πεδίο, ώστε να ενημερωθεί ουσιαστικά και αντικειμενικά η παγκόσμια κοινή γνώμη για τα πραγματικά στοιχεία του ζητήματος.

Μόνο έτσι μπορούμε να ευελπιστούμε ότι θα καταστεί στο προσεχές μέλλον εφικτή η αναστροφή της αρνητικής για τη χώρα μας διεθνούς συγκυρίας και θα μπορέσει ουσιαστικά να αντιληφθεί το γειτονικό μας κράτος,  ότι το πραγματικό συμφέρον του δεν είναι η επιμονή στη χρήση μιας ψευδεπίγραφης για αυτό ονομασίας που ιστορικά και εθνικά ανήκει στον νότιο γείτονα του, από τον οποίο δέχεται και προσδοκά τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη για την περαιτέρω ανάπτυξη του.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας  στην πρώτη σύσκεψη  ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο.  της Νέας Δημοκρατίας

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην πρώτη σύσκεψη ως Αναπληρωτής...

Με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της...

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην ολυμπιάδα ρομποτικής στην Κρήτη!

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην...

Η αγωνιστική ομάδα METASHIFTERS της ακαδημίας ρομποτικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...