ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ  (1918-2018) ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤOY ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΗΣ (1903-1960) Ο θεμελιωτής και οργανωτής του Προσκοπισμού στη Βέροια

ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ (1918-2018) ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤOY ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΗΣ (1903-1960) Ο θεμελιωτής και οργανωτής του Προσκοπισμού στη Βέροια

Γράφει ο Παύλος Πυρινός

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ Α΄ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΥΛΑΜΟΥ

Ο σκοπός του εκπαιδευτικού ουλαμού ήταν η αρτιότερη εκπαίδευση των προσκόπων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως στελέχη της Τοπικής Εφορείας.

Για την πρακτική εφαρμογή των όσων διδάσκονταν στον Ουλαμό, πραγματοποιήθηκε εκδρομή (5-5-1930) στη Μελίκη Ημαθίας από τους ουλαμίτες.

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του εκπαιδευτικού ουλαμού πραγματοποιήθηκε κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1930.

Η εμφάνιση αυτή απέσπασε τα χειροκροτήματα του κοινού και την ευαρέσκεια του τοπικού εφόρου Γ. Γουδή, ο οποίος σε σχετική ημερήσια διαταγή του σημείωσε: «Εκφράζω την ευαρέσκειά μας προς πάντας τους μετασχόντας της εμφανίσεως κατά των εθνικών εορτών ουλαμίτας προσκόπους δια την εκπρόσωπον αυτών παράστασιν».

Γενικά, ο εκπαιδευτικός ουλαμός μετείχε σ’ όλες τις επίσημες εκδηλώσεις της Βέροιας και η παρουσία του ήταν αισθητή παντού και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έδωσε δείγματα της καλής του οργάνωσης, διοίκησης και εκπαίδευσης.

Από τον ουλαμό αυτό προήλθαν όλα τα βασικά και ικανά στελέχη του προσκοπισμού στη Βέροια.


Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΒΕΡΟΙΑΣ

Στην ημερήσια διαταγή (Αριθμ. 26/4-8-1930) ο Γ. Γουδής σημείωσε: «Εκ των μέσων προς εκπλήρωσιν του σκοπού του προσκοπισμού είναι και η ζωή των προσκόπων εις το ύπαιθρον… αναπτύσσοντες εν τη κατασκηνώσει πραγματικήν προσκοπικήν αντίληψιν, αποφάσισα όπως από 10 Αυγούστου θα λειτουργήσει εν Καστανιά Βεροίας και ακριβώς επί του χώρου όστις εχρησιμοποιείτο ως αναρρωτήριο της 10ης Μεραρχίας θερινή κατασκήνωσις ήτις θα διαρκέσει επί εν εικοσαήμερον».

Αρχηγός της κατασκήνωσης ορίστηκε στην αρχή ο προσωρινός αρχηγός Κωνσταντίνος Παπαχατζής και από 25-8-1930 ο Αργύριος Δημητρακάκης, διαχειριστής ο πρόσκοπος Γ΄ τάξης Δημ. Κανάκης και ταμίας ο πρόσκοπος Γ΄ τάξης Αθανάσιος Δαβόρας.

Επειδή το σύστημα της κατασκήνωσης για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στη Βέροια -ελάχιστοι πρόσκοποι δήλωσαν συμμετοχή- αποφασίστηκε να πάρουν μέρος στην κατασκήνωση δωρεάν οι άποροι πρόσκοποι, ακόμη και μη πρόσκοποι, ανάλογης ηλικίας.

Την 1η θερινή κατασκήνωση των προσκόπων Βεροίας στην Καστανιά επισκέφθηκαν ο Μητροπολίτης Βεροίας Πολύκαρπος, ο διοικητής της 10ης Μεραρχίας, ο Περιφερειακός Έφορος Θεσσαλονίκης και άλλοι παράγοντες της Βεροίας, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στην κατασκήνωση και απεκόμισαν άριστες εντυπώσεις για τον τρόπο εκπαίδευσης των προσκόπων στο χώρο αυτό.

Η κατασκήνωση έληξε στις 31-8-1930 με μια θαυμάσια παρέλαση των προσκόπων με την επιστροφή τους από την Καστανιά, πράγμα που ενθουσίασε τους Βεροιώτες.


ΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1930

Στις 3-10-1930, με ημερήσια διάταξη του Τοπικού Εφόρου κατανεμήθηκε η δύναμη της Τοπικής Εφορίας σε τέσσερις ομάδες.

Οι προσωρινοί διοικητές των ομάδων ήταν:

1ης ομάδος: Παπαδόπουλος Φιλοκτήμων

2ης ομάδος: Χατζηδήμος Κωνσταντίνος

3ης ομάδος: Ζανετόπουλος Γεώργιος

4ης ομάδος: Δαβόρας Αθανάσιος

Συνολικά ήταν 76 πρόσκοποι και βαθμοφόροι (ενωμοτάρχες-υπενωμοτάρχες) 27, εκτός των διοικητών των ομάδων.


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ 

ΟΜAΔΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 1930

Τον Αύγουστου του 1930 πήραν μέρος στην προσκοπική κατασκήνωση Χορτιάτη Θεσσαλονίκης οι πρόσκοποι Βεροίας: Γεώργιος Ζανετόπουλος, Αντώνιος Κάππος και Κώστας Χατζηδήμος.

Ο προσκοπικός ουλαμός στις 7-9-1930, ύστερα από πρόταση της διοίκησης του 16ου Συντάγματος, πήρε μέρος στην ορκωμοσία των νεοσύλλεκτων στο πεδίο του Συντάγματος.

Προκειμένου να γιορτασθεί η επέτειος της απελευθέρωσης της Βεροίας (16-10-1930), κλήθηκε από το Δήμο Βεροίας και η Τοπική Εφορεία προσκόπων Βεροίας να πάρει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Το πρωί της ημέρας της απελευθέρωσης οι προσκοπικές ομάδες πήγαν στην πλατεία Ωρολογίου, όπου έγινε η αναπαράσταση της εισόδου του Ελληνικού στρατού στη Βέροια.

Μετά την αναπαράσταση οι προσκοπικές ομάδες επικεφαλής της όλης πομπής λαού, σχολείων και επισήμων, κατευθύνθηκαν στον Άγιο Αντώνιο, όπου έγινε η καθιερωμένη δοξολογία.

Οι πρόσκοποι παρατάχθηκαν στο προαύλιο της εκκλησίας για απόδοση τιμών.

Στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος, το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι προσκοπικές ομάδες συγκεντρώθηκαν στο πεδίο ασκήσεως του 16ου Συντάγματος Πεζικού, όπου είχαν συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου και οι Αρχές.

Όταν οι πρόσκοποι έφτασαν στο πεδίο ασκήσεως, κρύφτηκαν σε διάφορα σημεία. Η συγκέντρωσή τους έγινε κατόπιν συνθήματος. Αμέσως έγινε παράταξη σε ομάδες, αναφορά και η είσοδος της σημαίας στο μέσω του παρατεταγμένων, σε σχήμα Π προσκόπων. Στη συνέχεια οι πρόσκοποι έδωσαν την υπόσχεση, την οποία διάβασε ο τότε Μητροπολίτης Βεροίας Πολύκαρπος και επαναλάμβαναν οι πρόσκοποι. Μίλησαν στους προσκόπους ο Γ. Μαυροσκώτης, διοικητής της 10ης Μεραρχίας, Κ. Ζανετόπουλος, πρωτοδίκης και μέλος του Τοπικού Προσκοπικού Συνδέσμου και ο Γ. Γουδής.

Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν οι εξής προσκοπικές εκδηλώσεις:

1. Συναγωνισμός ανάμματος φωτιάς και παρασκευής τσαγιού,

2. Επίδειξη προσκοπικής εκδρομής και

3. Κατάσβεση πυρκαϊάς και παροχής πρώτων βοηθειών.

Στη συνέχεια έγινε υποστολή σημαίας και η αποχώρηση των προσκοπικών ομάδων. Κατά την αποχώρηση των τμημάτων ο λαός και οι επίσημοι ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα.

Στο επόμενο η Χρυσή Εποχή 

του προσκοπισμού στη Βέροια (1931-1938).

Παύλος Πυρινός

Πρώην Τοπικός Έφορος Βεροίας


ΠΗΓΕΣ – ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ

1. Παύλου Πυρινού, Ιστορία του Προσκοπισμού στη Βέροια (1918-1950), τόμ. Α΄, Βέροια 1990, του ιδίου Βεροιώτικα και Ναουσαίϊκα Σημειώματα, Βέροια 2014

2. Πατρός Αθανασίου Βουδούρη, Γεώργιος Γουδής, Χρονικά Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας, Αριθ. Φύλλου 8 (Μάρτιος 2010).

3. Αντώνη Μ. Κολτσίδα, Ιστορία της Βέροιας, τόμος Β΄, Εκδοτικός Οίκος Αδελφών Κυριακίδη Α.Ε.

4. Φάκελος Αρχείου Τοπικής Εφορείας Προσκόπων Βεροίας, περιόδου 1930-1939.

5. Ένας Αιώνας Προσκοπική Βέροια, φωτογραφικό λεύκωμα, Έκδοση Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Βεροίας, Δεκέμβριος 2010.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένας Βεροιώτης  διαπρέπει στο Βερολίνο

Ένας Βεροιώτης διαπρέπει στο Βερολίνο

Καλημέρα «ΛΑΕ», καλημέρα ωραία μου Βέροια. Αν και...

Συμπληρωματική  σύμβαση για την  ολοκλήρωση της μελέτης γεωλογικής  καταλληλότητας  περιοχών της Βέροιας

Συμπληρωματική σύμβαση για την ολοκλήρωση της...

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 υπογράφηκε...

Ενημερωτική  ημερίδα για  την στήριξη των ωφελούμενων  του ΤΕΒΑ

Ενημερωτική ημερίδα για την στήριξη των ωφελούμενων...

Σήμερα Τετάρτη στη Στέγη      Ο Δήμος Βέροιας στα...

Κάλεσμα μελών  στη συγκέντρωση  της Θεσσαλονίκης

Κάλεσμα μελών στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης

Το Σωματείο μας συμμετέχοντας στον αγώνα των...

Τα Νοσοκομεία Βέροιας  και Νάουσας επισκέφθηκε η  βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου

Τα Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας επισκέφθηκε η ...

Η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου συνοδευόμενη από...

Ευχαριστήριο του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας

Ευχαριστήριο του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων 2ου...

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού...

Επανεξετάζονται τα οστά των Βασιλικών Τάφων στη Βεργίνα!

Επανεξετάζονται τα οστά των Βασιλικών Τάφων στη...

 Νέα στοιχεία, τεκμηρίωση της ιστορικής αλήθειας και...

Τοποθέτηση του Δημήτρη Μούρνου στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019

Τοποθέτηση του Δημήτρη Μούρνου στο Περιφερειακό...

Καλούμαστε για μια ακόμη χρονιά, να συζητήσουμε και να ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Καλημέρα «ΛΑΕ», καλημέρα ωραία μου Βέροια. Αν και δεκαετίες ζω μακριά σας εντούτοις ΟΛΗ η σκέψη μου είναι στα σοκάκια και τον κόσμο εκεί στην Βέροια. Τις προάλλες είχα δει σε γερμανική εφημερίδα με ιατρικό...

Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 υπογράφηκε συμπληρωματική σύμβαση  για την ολοκλήρωση της μελέτης «Κτηματογράφηση, Πολεοδόμηση, Μελέτη Γεωλογικής Καταλληλότητας και πράξη εφαρμογής στις Π.Ε. 25 και σε τμήματα...

Σήμερα Τετάρτη στη Στέγη      Ο Δήμος Βέροιας στα πλαίσια του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ)» καλεί τους ωφελούμενους του...

Το Σωματείο μας συμμετέχοντας στον αγώνα των συνεργαζόμενων συνταξιοδοτικών οργανώσεων καλεί όλα τα μέλη του, καθώς και κάθε συνταξιούχο, στην Πανελλήνια συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης τηνΔΕΥΤΕΡΑ  19...