ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ    (1918-2018) ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤOY ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΗΣ (1903-1960) Ο θεμελιωτής και οργανωτής του Προσκοπισμού στη Βέροια

ΓΙΟΡΤΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ (1918-2018) ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤOY ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΟΥΔΗΣ (1903-1960) Ο θεμελιωτής και οργανωτής του Προσκοπισμού στη Βέροια

Γράφει ο Παύλος Πυρινός

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ Α΄ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΟΥΛΑΜΟΥ

Ο σκοπός του εκπαιδευτικού ουλαμού ήταν η αρτιότερη εκπαίδευση των προσκόπων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως στελέχη της Τοπικής Εφορείας.

Για την πρακτική εφαρμογή των όσων διδάσκονταν στον Ουλαμό, πραγματοποιήθηκε εκδρομή (5-5-1930) στη Μελίκη Ημαθίας από τους ουλαμίτες.

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του εκπαιδευτικού ουλαμού πραγματοποιήθηκε κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1930.

Η εμφάνιση αυτή απέσπασε τα χειροκροτήματα του κοινού και την ευαρέσκεια του τοπικού εφόρου Γ. Γουδή, ο οποίος σε σχετική ημερήσια διαταγή του σημείωσε: «Εκφράζω την ευαρέσκειά μας προς πάντας τους μετασχόντας της εμφανίσεως κατά των εθνικών εορτών ουλαμίτας προσκόπους δια την εκπρόσωπον αυτών παράστασιν».

Γενικά, ο εκπαιδευτικός ουλαμός μετείχε σ’ όλες τις επίσημες εκδηλώσεις της Βέροιας και η παρουσία του ήταν αισθητή παντού και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έδωσε δείγματα της καλής του οργάνωσης, διοίκησης και εκπαίδευσης.

Από τον ουλαμό αυτό προήλθαν όλα τα βασικά και ικανά στελέχη του προσκοπισμού στη Βέροια.


Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΒΕΡΟΙΑΣ

Στην ημερήσια διαταγή (Αριθμ. 26/4-8-1930) ο Γ. Γουδής σημείωσε: «Εκ των μέσων προς εκπλήρωσιν του σκοπού του προσκοπισμού είναι και η ζωή των προσκόπων εις το ύπαιθρον… αναπτύσσοντες εν τη κατασκηνώσει πραγματικήν προσκοπικήν αντίληψιν, αποφάσισα όπως από 10 Αυγούστου θα λειτουργήσει εν Καστανιά Βεροίας και ακριβώς επί του χώρου όστις εχρησιμοποιείτο ως αναρρωτήριο της 10ης Μεραρχίας θερινή κατασκήνωσις ήτις θα διαρκέσει επί εν εικοσαήμερον».

Αρχηγός της κατασκήνωσης ορίστηκε στην αρχή ο προσωρινός αρχηγός Κωνσταντίνος Παπαχατζής και από 25-8-1930 ο Αργύριος Δημητρακάκης, διαχειριστής ο πρόσκοπος Γ΄ τάξης Δημ. Κανάκης και ταμίας ο πρόσκοπος Γ΄ τάξης Αθανάσιος Δαβόρας.

Επειδή το σύστημα της κατασκήνωσης για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στη Βέροια -ελάχιστοι πρόσκοποι δήλωσαν συμμετοχή- αποφασίστηκε να πάρουν μέρος στην κατασκήνωση δωρεάν οι άποροι πρόσκοποι, ακόμη και μη πρόσκοποι, ανάλογης ηλικίας.

Την 1η θερινή κατασκήνωση των προσκόπων Βεροίας στην Καστανιά επισκέφθηκαν ο Μητροπολίτης Βεροίας Πολύκαρπος, ο διοικητής της 10ης Μεραρχίας, ο Περιφερειακός Έφορος Θεσσαλονίκης και άλλοι παράγοντες της Βεροίας, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στην κατασκήνωση και απεκόμισαν άριστες εντυπώσεις για τον τρόπο εκπαίδευσης των προσκόπων στο χώρο αυτό.

Η κατασκήνωση έληξε στις 31-8-1930 με μια θαυμάσια παρέλαση των προσκόπων με την επιστροφή τους από την Καστανιά, πράγμα που ενθουσίασε τους Βεροιώτες.


ΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1930

Στις 3-10-1930, με ημερήσια διάταξη του Τοπικού Εφόρου κατανεμήθηκε η δύναμη της Τοπικής Εφορίας σε τέσσερις ομάδες.

Οι προσωρινοί διοικητές των ομάδων ήταν:

1ης ομάδος: Παπαδόπουλος Φιλοκτήμων

2ης ομάδος: Χατζηδήμος Κωνσταντίνος

3ης ομάδος: Ζανετόπουλος Γεώργιος

4ης ομάδος: Δαβόρας Αθανάσιος

Συνολικά ήταν 76 πρόσκοποι και βαθμοφόροι (ενωμοτάρχες-υπενωμοτάρχες) 27, εκτός των διοικητών των ομάδων.


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ 

ΟΜAΔΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 1930

Τον Αύγουστου του 1930 πήραν μέρος στην προσκοπική κατασκήνωση Χορτιάτη Θεσσαλονίκης οι πρόσκοποι Βεροίας: Γεώργιος Ζανετόπουλος, Αντώνιος Κάππος και Κώστας Χατζηδήμος.

Ο προσκοπικός ουλαμός στις 7-9-1930, ύστερα από πρόταση της διοίκησης του 16ου Συντάγματος, πήρε μέρος στην ορκωμοσία των νεοσύλλεκτων στο πεδίο του Συντάγματος.

Προκειμένου να γιορτασθεί η επέτειος της απελευθέρωσης της Βεροίας (16-10-1930), κλήθηκε από το Δήμο Βεροίας και η Τοπική Εφορεία προσκόπων Βεροίας να πάρει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Το πρωί της ημέρας της απελευθέρωσης οι προσκοπικές ομάδες πήγαν στην πλατεία Ωρολογίου, όπου έγινε η αναπαράσταση της εισόδου του Ελληνικού στρατού στη Βέροια.

Μετά την αναπαράσταση οι προσκοπικές ομάδες επικεφαλής της όλης πομπής λαού, σχολείων και επισήμων, κατευθύνθηκαν στον Άγιο Αντώνιο, όπου έγινε η καθιερωμένη δοξολογία.

Οι πρόσκοποι παρατάχθηκαν στο προαύλιο της εκκλησίας για απόδοση τιμών.

Στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος, το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι προσκοπικές ομάδες συγκεντρώθηκαν στο πεδίο ασκήσεως του 16ου Συντάγματος Πεζικού, όπου είχαν συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου και οι Αρχές.

Όταν οι πρόσκοποι έφτασαν στο πεδίο ασκήσεως, κρύφτηκαν σε διάφορα σημεία. Η συγκέντρωσή τους έγινε κατόπιν συνθήματος. Αμέσως έγινε παράταξη σε ομάδες, αναφορά και η είσοδος της σημαίας στο μέσω του παρατεταγμένων, σε σχήμα Π προσκόπων. Στη συνέχεια οι πρόσκοποι έδωσαν την υπόσχεση, την οποία διάβασε ο τότε Μητροπολίτης Βεροίας Πολύκαρπος και επαναλάμβαναν οι πρόσκοποι. Μίλησαν στους προσκόπους ο Γ. Μαυροσκώτης, διοικητής της 10ης Μεραρχίας, Κ. Ζανετόπουλος, πρωτοδίκης και μέλος του Τοπικού Προσκοπικού Συνδέσμου και ο Γ. Γουδής.

Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν οι εξής προσκοπικές εκδηλώσεις:

1. Συναγωνισμός ανάμματος φωτιάς και παρασκευής τσαγιού,

2. Επίδειξη προσκοπικής εκδρομής και

3. Κατάσβεση πυρκαϊάς και παροχής πρώτων βοηθειών.

Στη συνέχεια έγινε υποστολή σημαίας και η αποχώρηση των προσκοπικών ομάδων. Κατά την αποχώρηση των τμημάτων ο λαός και οι επίσημοι ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και χειροκροτήματα.

Στο επόμενο η Χρυσή Εποχή 

του προσκοπισμού στη Βέροια (1931-1938).

Παύλος Πυρινός

Πρώην Τοπικός Έφορος Βεροίας


ΠΗΓΕΣ – ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ

1. Παύλου Πυρινού, Ιστορία του Προσκοπισμού στη Βέροια (1918-1950), τόμ. Α΄, Βέροια 1990, του ιδίου Βεροιώτικα και Ναουσαίϊκα Σημειώματα, Βέροια 2014

2. Πατρός Αθανασίου Βουδούρη, Γεώργιος Γουδής, Χρονικά Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας, Αριθ. Φύλλου 8 (Μάρτιος 2010).

3. Αντώνη Μ. Κολτσίδα, Ιστορία της Βέροιας, τόμος Β΄, Εκδοτικός Οίκος Αδελφών Κυριακίδη Α.Ε.

4. Φάκελος Αρχείου Τοπικής Εφορείας Προσκόπων Βεροίας, περιόδου 1930-1939.

5. Ένας Αιώνας Προσκοπική Βέροια, φωτογραφικό λεύκωμα, Έκδοση Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Βεροίας, Δεκέμβριος 2010.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας  στην πρώτη σύσκεψη  ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο.  της Νέας Δημοκρατίας

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην πρώτη σύσκεψη ως Αναπληρωτής...

Με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της...

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην ολυμπιάδα ρομποτικής στην Κρήτη!

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην...

Η αγωνιστική ομάδα METASHIFTERS της ακαδημίας ρομποτικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...