Απ. Τζιτζικώστας: Συνεχίζουμε και την επόμενη πενταετία για μια σύγχρονη και ανθρώπινη Περιφέρεια, φιλική στην επιχειρηματικότητα και δίπλα στους πολίτες

Απ. Τζιτζικώστας: Συνεχίζουμε και την επόμενη πενταετία για μια σύγχρονη και ανθρώπινη Περιφέρεια, φιλική στην επιχειρηματικότητα και δίπλα στους πολίτες

Υποδομές, επιχειρηματικότητα και κοινωνική αλληλεγγύη είναι το τρίπτυχο στο οποίο βασίστηκε το μεγαλύτερο μέρος του έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το 2017, τόνισε κατά την παρουσίαση του απολογισμού του έργου του περσινού έτους ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος έθεσε μάλιστα και τους στόχους της διοίκησης της Περιφέρειας για την επόμενη πενταετία.

Στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας το απόγευμα της Δευτέρας, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε συνοπτικά στο έργο και στις δράσεις που υλοποίησε το σύνολο των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε έναν δημόσιο απολογισμό, που έγινε νωρίτερα από κάθε χρονιά.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας άσκησε παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση στον «Καλλικράτη» και περιέγραψε το μοντέλο της Περιφερειακής Διακυβέρνησης όπως θα πρέπει να προκύψει από τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» πρέπει να αποτελέσει το ορόσημο της μετάβασης από τη περιφερειακή αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή διακυβέρνηση, κάτι που θα φέρει και πιο κοντά τη χώρα μας στο εδραιωμένο, εδώ και χρόνια, σύγχρονο μοντέλο της Ευρώπης των Περιφερειών, με τις Περιφέρειες να μετεξελίσσονται σε ατμομηχανές ανάπτυξης.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας χαρακτήρισε το 2017 έτος ορόσημο για την Κεντρική Μακεδονία, την ανάπτυξή της, την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια της περιοχής, τις τοπικές επιχειρήσεις, τις προοπτικές που ανοίγονται για την κοινωνία, για την κάλυψη των αναγκών των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

Στα σημαντικότερα επιτεύγματα της προηγούμενης χρονιάς ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας συμπεριέλαβε την πιο σημαντική μέχρι τώρα, διεθνή διάκριση για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που αναδείχτηκε «Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης», το γεγονός ότι η Περιφέρεια είναι στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών Περιφερειών σε απορρόφηση κονδυλίων και υλοποίηση έργων στο νέο ΕΣΠΑ, αλλά και το γεγονός ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ταυτόχρονα ο εθνικός πρωταθλητής στο ΕΣΠΑ για τρίτη συνεχή χρονιά, με την ταχύτερη εκκίνηση και στο νέο ΕΣΠΑ, την ενεργοποίηση του 83,7% του συνόλου του προγράμματος, την έκδοση 71 προσκλήσεων ύψους 667 εκ. ευρώ, την ένταξη 183 έργων προϋπολογισμού 512,8 εκ. ευρώ, τη συμβασιοποίηση έργων 340,4 εκ. ευρώ και την απορρόφηση να ξεπερνά τα 154 εκ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο τρίπτυχο προτεραιοτήτων της πολιτικής της διοίκησης της Περιφέρειας (Υποδομές – Επιχειρηματικότητα – Κοινωνική Αλληλεγγύη), ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ανά άξονα μεταξύ άλλων τα εξής:

-Υποδομές: Αναβάθμιση, επέκταση και εκσυγχρονισμός, μέσω της υλοποίησης περισσότερων από 1.500 έργων και παρεμβάσεων. Χαρακτηριστικά έργα: Ανισόπεδος κόμβος Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης (Κ16), οδικό τμήμα Πατρίδα – Νάουσα, οδικός άξονας Θεσσαλονίκη – Κιλκίς – Δοϊράνη, παράκαμψη Έδεσσας, περιφερειακή οδός Κατερίνης κ.ά., εξασφάλιση 30 εκ. ευρώ για τη συντήρηση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμένα Θεσσαλονίκης με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο, επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας, περίπου 60 εκ. ευρώ για τις υποδομές στην Παιδεία και την Υγεία και πάνω από 200 εκ. ευρώ για το Περιβάλλον.

-Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία: Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία και ανοίγουν το επόμενο διάστημα προσκλήσεις 133 εκ. ευρώ για επιχειρηματικά σχέδια. Ξεκίνησε η λειτουργία της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, που είναι η πρώτη One Stop Shop υπηρεσία από δημόσιο φορέα. Στον τουρισμό η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε στις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις, σύναψε διεθνείς συνεργασίες, συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες, αεροπορικές εταιρίες και φορείς και προχώρησε στη στοχευμένη προβολή του τουριστικού προϊόντος της, ειδικά μέσω του Ίντερνετ, με καινοτόμες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και tablets, αλλά και καμπάνιες. Στόχος, είναι ο δωδεκάμηνος τουρισμός. Στον πολιτισμό, υλοποιούνται μεγάλα πολιτιστικά έργα προϋπολογισμού 8,7 εκ. ευρώ, όπως νέο Μουσείο Βεργίνας, Βασιλική Νεκρόπολη, Ανάκτορο Αιγών, Ανάκτορο Αρχαίας Πέλλας, Τύμβος Καστά – Αμφίπολη και χρηματοδοτούνται σημαντικά φεστιβάλ (Κινηματογράφου, Ντοκιμαντέρ, Βιβλίου) και πολιτιστικοί θεσμοί. Στην αγροτική οικονομία και τον Πρωτογενή Τομέα προχώρησαν δράσεις αγροτικής ανάπτυξης ύψους 220 εκ. ευρώ, υλοποιείται το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών και ολοκληρώθηκαν παρεμβάσεις στο αγροτικό δίκτυο ύψους 6,7 εκ. ευρώ. Παράλληλα προχώρησε το μεγάλο στοίχημα της Μακεδονικής Κουζίνας και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη. Επίσης, δημιουργήθηκε το Μητρώο Επιχειρήσεων Αγροδιατροφικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στον τομέα του εμπορίου ρυθμίστηκαν τα θέματα λειτουργίας Μεταφορικών Εταιρειών και Logistics, με περισσότερες από 100 εγχώριες και πολυεθνικές εταιρίες να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις Logistics στη Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε Παρατηρητήριο Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας και ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την απόδοση 500 αδειών πλανόδιοι εμπορίου σε άνεργους. Προκηρύχθηκαν επίσης 218 νέες άδειες πώλησης προϊόντων στις λαϊκές αγορές. Ολοκληρώθηκαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο διοικητικό κομμάτι της Περιφέρειας. Υλοποιήθηκε η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών, που στεγάζονταν σε χώρους με ενοίκιο, στο νέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Δυτική Θεσσαλονίκη και ήδη εξοικονομήθηκαν 346.000 ευρώ, ενώ ετησίως θα εξοικονομούνται περίπου 2 εκ. ευρώ ετησίως. Επίσης, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την πλήρη λειτουργία διπλογραφικού συστήματος από την Οικονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρώτη στη χώρα εγκαινίασε την Εφαρμογή Ελέγχου Εσόδων και επέκτεινε την ψηφιακή υπογραφή και το Σύστημα Διοικητικής Πληροφόρησης.

-Αλληλεγγύη – Κοινωνική μέριμνα – Δημόσια Υγεία: Το 2017 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη και μόνη Περιφέρεια της χώρας, που ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την εφαρμογή του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), δίνοντας ουσιαστική βοήθεια σε περισσότερους από 60.000 πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας. Υποστηρίχθηκαν 14.000 γονείς με διάθεση θέσεων για τα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και παιδικούς σταθμούς και 450 γονείς παιδιών με αναπηρία, με θέσεις για τα παιδιά σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας. Υποστηρίζονται δομές «συμβουλευτικών κέντρων και ξενώνων κακοποιημένων γυναικών», «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων», Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων και Υπνωτηρίων, Κέντρων Κοινότητας, Κοινωνικών Παντοπωλείων, Συσσιτίων, Κοινωνικών Φαρμακείων και Ιατρείων. Πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν είναι «το βαλιτσάκι της αγάπης», τα κουπόνια σε λαϊκές αγορές, το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών, το πρόγραμμα αγωγής υγείας σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δράσεις για ηλικιωμένους, αποφυλακισμένους, νέους γονείς κ.ά.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε δυο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που ξεκίνησαν το 2017, για τις οποίες είπε ότι «θα αποτελέσουν τους καταλύτες για το νέο σύγχρονο πρόσωπο, τη νέα εξωστρεφή ταυτότητα της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης»:

1.Στρατηγική Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης: Η Περιφέρεια διαθέτει 106,5 εκ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Τα 84,5 εκ. ευρώ διατίθενται για δράσεις και έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης σε οχτώ Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας – Χορτιάτη και Δέλτα.) και επιπλέον 22 εκ. ευρώ διατίθενται για δράσεις και έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης σε έξι μεγάλα αστικά κέντρα (Νάουσα, Βέροια, Σέρρες, Κατερίνη, Έδεσσα και Γιαννιτσά). Στο πλαίσιο του προγράμματος περιλαμβάνονται έργα και δράσεις, που αντιμετωπίζουν τα ζητήματα υποβάθμισης των περιοχών με τα μεγαλύτερα προβλήματα (κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά κ.ά.) στα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας.

2.Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης: Θα υλοποιηθεί από κοινού με το Τεχνικό Επιμελητήριο και τους Δήμους Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Θερμαϊκού και Πυλαίας – Χορτιάτη. Στόχος η διαμόρφωση της νέας ταυτότητας της Θεσσαλονίκης. Ο σχεδιασμός θα αποτελέσει το πραγματικά νέο brand name των επόμενων δεκαετιών για τη Θεσσαλονίκη και θα είναι ενιαίος από το Καλοχώρι ως το Αγγελοχώρι, με την κατάργηση της ασυνέχειας και τη δημιουργία ενιαίας και συνεχόμενης παράκτιας ζώνης, αναψυχής, πολιτισμού, δημιουργικής δραστηριότητας, που θα συνδέεται με τη θαλάσσια συγκοινωνία, αλλά και με τις μελλοντικές επεκτάσεις του μετρό της Θεσσαλονίκης προς το αεροδρόμιο.

«Οι προκλήσεις της νέας εποχής είναι τεράστιες. Αληθινή σιγουριά υπάρχει πλέον μόνο στην πρόοδο, τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές. Εμείς δεν φοβόμαστε το μέλλον. Δεν διστάζουμε να σηκώνουμε το βάρος και το μέγεθος της ευθύνης που αναλάβαμε. Για το λόγο αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με όραμα και σχέδιο, να συνεχίσουμε και τα επόμενα πέντε χρόνια με την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας. Συνεχίζουμε και θα τα καταφέρουμε να χτίσουμε μια σύγχρονη και ανθρώπινη Περιφέρεια, φιλική στην επιχειρηματικότητα και πάντα δίπλα στους πολίτες. Θα τα καταφέρουμε η Κεντρική Μακεδονία να είναι η πρώτη Περιφέρεια που θα βγει από την κρίση», δήλωσε ολοκληρώνοντας τον απολογισμό ο κ. Τζιτζικώστας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γυναίκα έκλεψε πορτοφόλι ηλικιωμένου στη Νάουσα

Γυναίκα έκλεψε πορτοφόλι ηλικιωμένου στη Νάουσα

Από το Τμήμα Ασφάλειας Νάουσας, σχηματίσθηκε...

ΜΟΡΦΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ - Ο Πασλαβισμός  και η επίδρασή του στο Μακεδονικό ζήτημα.

ΜΟΡΦΕΣ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ - Ο Πασλαβισμός και...

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογος ΜΕΡΟΣ ΙΓΟ...

Κάλεσμα της Ιεράς Μητροπόλεως στο παλλαϊκό συλλαλητήριο   της Κυριακής για την Μακεδονίας

Κάλεσμα της Ιεράς Μητροπόλεως στο παλλαϊκό...

   Η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας...

Έκλεψαν   τσαντάκι   με κοσμήματα   και χρήματα

Έκλεψαν τσαντάκι με κοσμήματα και χρήματα

Από το Τμήμα Ασφάλειας Νάουσας σχηματίσθηκε...

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας με 37 θέματα

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας με 37...

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου...

Κωστής Χατζιδάκης στον ΑΚΟΥ 99,6: «Η θέση της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρα απέναντι σ’ αυτή την συμφωνία αλλά δεν θέλει   σε καμία περίπτωση να καπελώσει το αυριανό συλλαλητήριο»

Κωστής Χατζιδάκης στον ΑΚΟΥ 99,6: «Η θέση της Ν.Δ. είναι...

-Το βέβαιο είναι ότι η Ν.Δ. θέλει να καταρτίσει...

Ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο προστέθηκε στο «επιτελείο» της ΔΕΥΑΒ

Ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο προστέθηκε στο...

-Τα κλειδιά του eco car παρέδωσε χθες στον πρόεδρο...

Λίνα Τουπεκτσή:  Σκληρό ριγκ  κάθε έκθεση

Λίνα Τουπεκτσή: Σκληρό ριγκ κάθε έκθεση

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συμμετοχή της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Νάουσας, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 34χρονης ημεδαπής, καθώς όπως προέκυψε από την έρευνα, προχθές (17 Ιανουαρίου 2019) το πρωί στη Νάουσα, αφαίρεσε από την κατοχή 76χρονου ημεδαπού, το...

Γράφει ο Παναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογος ΜΕΡΟΣ ΙΓΟ Πασλαβισμός  και η επίδρασή του στο Μακεδονικό ζήτημα. Η ιστορική παρουσία των σλάβων που έγινε  με επιδρομές  στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι γνωστή...