Πέρασε με οριακή πλειοψηφία η εκμίσθωση έκτασης στη Ρουντίνα για μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης

Πέρασε με οριακή πλειοψηφία η εκμίσθωση έκτασης στη Ρουντίνα για μονάδα φαρμακευτικής κάνναβης

Την εκμίσθωση με διαγωνισμό του χώρου στην περιοχή Ρουντίνα μεταξύ Επισκοπής και Πολυπλατάνου για γεωργική χρήση αποφάσισε με ψήφους 15-13 το δημοτικό συμβούλιο Νάουσας το βράδυ της Πέμπτης. Σε συνέχεια του χθεσινού μας δημοσιεύματος, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ακόμα η συνεδρίαση, θυμίζουμε ότι για τον χώρο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον καναδικής εταιρείας για ανάπτυξη κάθετης μονάδας φαρμακευτικής κάνναβης.

Στην εισήγησή της η αντιδήμαρχος Οικονομικών Νάντια Τάκη-Τζέπου μίλησε για προσπάθεια από την πλευρά της διοίκησης για αύξηση των εσόδων  του δήμου και της απασχόλησης μέσω της συγκεκριμένης προσπάθειας, ενώ ενημέρωσε για τη διαφωνία των τοπικών συμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων Επισκοπής και Πολυπλατάνου, χωρίς όμως αιτιολόγηση της απόφασης, όπως είπε. Στη συνεδρίαση βρέθηκαν και περίπου 20-30 κάτοικοι των δύο χωριών, εκφράζοντας -με ένταση κάποιες φορές- τη διαφοροποίησή τους στους σχεδιασμούς εκμίσθωσης, αλλά και ψέγοντας τη διοίκηση για έλλειψη ενημέρωσης.

Πρόταση αναβολής και απόσυρση του θέματος έκανε ο κ. Λακηνάνος της ΛΑΣ, «και ει δυνατόν να μην έλθει ποτέ ξανά…» συμπλήρωσε ο κ. Καραμπατζός της μείζονος μειοψηφίας. Την πρόταση αναβολής ψήφισαν επίσης οι κ.κ. Μπίλης, Τζουβάρας και Πασχούλα, καθώς και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων. Η πρόταση καταψηφίστηκε με 16-13 και η συζήτηση συνεχίστηκε.

Αιχμές εναντίον του δημάρχου Νίκου Κουτσογιάννη ασκήθηκαν στο πεδίο των ερωτήσεων από συμβούλους της μειοψηφίας, για επαφές του δημάρχου με συγκεκριμένη εταιρεία για την αξιοποίηση της περιοχής, ενώ ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Επισκοπής κ. Ορδουλίδης ανέφερε ότι η Ρουντίνα θα πρέπει να παραμείνει βοσκότοπος.

Ν. Κουτσογιάννης: Παραπληροφόρηση των κατοίκων

Απαντώντας στις ερωτήσεις ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης μίλησε για παραπληροφόρηση των κατοίκων, εστιάζοντας στην άρνηση του προέδρου να γίνει γενική συνέλευση στην Επισκοπή κατόπιν πιέσεων από συγκεκριμένους κύκλους, ενώ στο Αγγελοχώρι έγινε ενημέρωση. «Προσωπικά θεωρώ καλή ευκαιρία για τον τόπο τη φαρμακευτική κάνναβη» τόνισε ο δήμαρχος, ενώ απαντώντας για τις επαφές του με συγκεκριμένη εταιρεία υπογράμμισε ότι η εκμίσθωση θα γίνει με ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία. «Δεν παντρευόμαστε κανέναν. Ό,τι γίνει θα προκύψει μέσα από ανοικτές, ξεκάθαρες και διάφανες διαδικασίες» σημείωσε.

Τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων ως εξής:

Τ. Καραμπατζός: Τρίζουν τα κόκκαλα των αγροτών που πέρασαν από τον τόπο. Κρυφή η ατζέντα του δημάρχου. Δεν αντιλαμβάνεστε την κοινωνία; Προκαθορισμένες οι συμφωνίες. Χωρίς νομοθετικό πλαίσιο οι κινήσεις. Να εξηγήσετε γιατί αυτή η βιασύνη. Δεν είναι τα πάντα χρήμα και επιχειρήσεις, είναι ο άνθρωπος και η κοινωνία.

Δ. Ρίζος (Κοινωνία Πολιτών): Τεκμηριωμένες οι φαρμακευτικές ιδιότητες της φαρμακευτικής κάνναβης. Υπάρχει εθισμός στη μορφίνη; Συμφωνούμε.

Γ. Καρτσιούνης: Απόπειρα πλήρους αποποινικοποίσης της κάνναβης. Μόνο από κρατικό μονοπώλιο έπρεπε να γίνει η προσπάθεια.

Χ. Μάμαλης: Λέει την αλήθεια ο δήμαρχος, κατανοώ την αγωνία του για την επένδυση αλλά διαφωνώ. Βλέπω κομματική εκμετάλλευση και αντιπολιτευτική διάθεση από την άλλη πλευρά. Κίνητρο στον πρωτογενή τομέα να δοθεί και όχι ευκαιριακές χρήσεις. Για κτηνοτροφική χρήση να παραμείνει η Ρουντίνα. Αποχωρώ γιατί δεν παίζω πολιτικά παιχνίδια.

Π. Αδαμίδης: Δεν είναι άγονη η γη στη Ρουντίνα. Να δώσουμε τις εκτάσεις σε 50 οικογένειες από 20 στρέμματα. Μαλώνουμε στα καφενεία εδώ και λίγους μήνες. Ένας απίθανος από την Αλεξάνδρεια θα αλλάζει την Ελλάδα. Αλλά θα πάει εκεί που πρέπει σύντομα. Να κοιτάξουμε τα παιδιά μας. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν να μην περάσει το θέμα.

Μ. Βαδόλας: Να ενημερωθούμε τι συμβαίνει στις άλλες χώρες.

Γ. Γιαννούλης: Δεν έχει θεραπευτικές ιδιότητες, βοηθά μόνο στην ποιότητα ζωής. Ψυχοτρόπος η κάνναβη και η μορφίνη. Μεγάλα συμφέροντα κρύβονται διεθνώς. Αν νομιμοποιηθεί και η ψυχαγωγική, τι κάνουμε;

Χ. Πασχούλα: Ως μητέρα δεν μπορώ να το ψηφίσω.

Β. Τζουβάρας: Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Μπορεί να αλλάξει από την επόμενη κυβέρνηση. Δεν θα μας κάνετε Κολομβία της Ελλάδας.


Π. Τσαγκαλίδου: Στον βωμό του χρήματος δεν θα καταστρέψουμε την κοινωνία. Καλή η επένδυση, αλλά μόνο για τους επενδυτές.

Θ. Παντζαρτζίδης: Αν ήταν κρατική η επένδυση δεν θα διαφωνούσε το ΚΚΕ. Να ενημερωθεί η κοινωνία όπως έπρεπε. Η άγνοια σκοτώνει.

Δ. Καρανάτσιος: Όλοι ανησυχούμε για τα παιδιά μας. Κλαίμε γι’ αυτά που χάσαμε στον τόπο μας, αφού πετάμε τα κλειδιά.

Δ. Δημησκής: Το θέμα θα ανοίξει. Αν δεν δοθεί άδεια στη Νάουσα, θα δοθεί αλλού.

Γ. Βασιλείου: Θα έπρεπε να καταμετρηθούν οι ψήφοι των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων. Αλλιώς η απόφαση θα ακυρωθεί.

Απαντήσεις δημάρχου

Το σημερινό ερώτημα είναι αν αξιοποιήσουμε μια άγονη έκταση. Αντιδράσεις υπήρχαν και για τη ΖΑΝΑΕ και για τον Δέδε. Σύμφωνα με στοιχεία της ασφάλειας Νάουσας υπάρχει έντονη παραβατικότητα στο σύνολο του δήμου αναφορικά με την ψυχαγωγική κάνναβη. Μακριά από εμάς οι κομματικές αντιπαραθέσεις. Θέλουμε να δώσουμε προοπτική για τα παιδιά μας. Μιλήστε με τα νέα παιδιά. Η αντιπρόταση για τη Ρουντίνα είναι η κτηνοτροφία ή τα ροδάκινα; Κάναμε εκμίσθωση για 570 στρέμματα στην Ειρηνούπολη με 30 ευρώ και ήλθαν μόνο 5 άνθρωποι. Θα γίνει ένας ειλικρινής και ανοικτός διάλογος στον κατάλληλο χρόνο. Και θα γίνει εκεί μόνο ό,τι θα επιτρέπεται από τη νομοθεσία. Πρώτα να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου το θερινό ωράριο των καταστημάτων της Βέροιας

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου...

Ξεκινάει από την Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 το θερινό ωράριο...

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...