Αρωματικά φυτά, καλαμπόκι, ηλίανθος, μηδική και λούπινο στο επίκεντρο εκδήλωσης της ΕΥΡΩΦΑΡΜ

Αρωματικά φυτά, καλαμπόκι, ηλίανθος, μηδική και λούπινο στο επίκεντρο εκδήλωσης της ΕΥΡΩΦΑΡΜ

Μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Καινοτόμες Λύσεις για Παραδοσιακές Καλλιέργειες» ήταν το επιστέγασμα της φετινής πετυχημένης συμμετοχής της ΕΥΡΩΦΑΡΜ στην 27η Agrotica. Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στο συνεδριακό κέντρο «Ν.Γερμανός» της ΔΕΘ, ένα πάνελ εκλεκτών ομιλητών παρουσίασε τις προτάσεις της ΕΥΡΩΦΑΡΜ για παραδοσιακές καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι, ο ηλίανθος, η μηδική και το λούπινο, καθώς και για την ανάπτυξη των ελληνικών αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών.

Μετά από μια σύντομη εισαγωγή του επιστημονικού συνεργάτη και συντονιστή της εκδήλωσης Δρ. Ιωαννίδη Φίλιππου, στο χαιρετισμό του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΡΩΦΑΡΜ κ. Χαλκίδης Βασίλειος, τόνισε την ανάγκη για διαρκή βελτίωση των αποδόσεων με νέα υβρίδια, δοκιμασμένα στην ελληνική ύπαιθρο. Ενώ για τα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά, ανέλυσε την προσπάθεια του ομίλου ΕΥΡΩΦΑΡΜ για μια πιο υπεύθυνη στάση έναντι της ραγδαία αναπτυσσόμενης παραγωγής, με σχεδιασμό βάσει των δυνατοτήτων της αγοράς, αλλά και έρευνα για τη δημιουργία νέων αγορών, όπως οι ζωοτροφές.

Από την πλευρά του, ο καλεσμένος ομιλητής της Maїsadour Semences, Dr. Politeo Marco, παρουσίασε υβρίδια του γαλλικού συνεταιριστικού κολοσσού, τα οποία σε συνεργασία με το τεχνικό τμήμα της ΕΥΡΩΦΑΡΜ έχουν επιλεγεί για καλλιέργεια στην Ελλάδα με εξαιρετικές αποδόσεις για τους παραγωγούς. Ειδικά στο καλαμπόκι και τον ηλίανθο, το παραγωγικό δυναμικό των σπόρων της Maїsadour έχει ανελιχθεί στις πρώτες θέσεις, ενώ η μηδική και οι άλλες χορτοδοτικές καλλιέργειες, παράγουν ενσιρώματα υψηλής πρωτεϊνικής αξίας.

Ακολούθως, η Δρ. Γρηγοριάδου Κατερίνα, γεωπόνος – βιοτεχνολόγος και εντεταλμένη ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, μίλησε για τις προοπτικές των ελληνικών αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών (ΑΦΦ). Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σχετικά με την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, κατά 24% το 2015 (37.927 στρέμματα) και 13% το 2016 (43.770 στρέμματα), είναι ενδεικτικά του μεγάλου ενδιαφέροντος των παραγωγών, όμως ταυτόχρονα καταδεικνύουν τον προβληματισμό για την απορρόφηση τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΥΡΩΦΑΡΜ μέσω της ΕΛ.ΒΙ.Ζ. συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα FEEDMAP, το οποίο συντονίζει η Δρ. Γρηγοριάδου ως επιστημονική υπεύθυνη. Οι στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής: 

Ανάπτυξη καινοτόμων ζωοτροφών (ορνίθια, κόνικλοι, ζώα συντροφιάς) με την προσθήκη υψηλής προστιθέμενης αξίας φυσικών προϊόντων  ΑΦΦ με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Αξιοποίηση μη εμπορεύσιμων πρώτων υλών ΑΦΦ ή/και υποπροϊόντων της διαδικασίας παραγωγής αιθέριων ελαίων ή εκχυλισμάτων σε αντικατάσταση των χημικών συνθετικών που προς το παρόν χρησιμοποιούνται.

Μελέτη της επίδρασης των ζωοτροφών αυτών ως  φυσικού αυξητικού παράγοντα σε αντικατάσταση των φαρμακούχων αυξητικών παραγόντων και των κοκκιδιοστατικών ουσιών σε ορνίθια κρεοπαραγωγής και κόνικλους.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η παρέμβαση του λέκτορα της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Γιάννενα Ηλία ο οποίος επιβεβαίωσε την τάση και τις νέες κατευθύνσεις στη διατροφή των ζώων, με στόχο την καλύτερη υγεία και διαβίωσή τους, καθώς φυσικά και την παραγωγή προϊόντων γάλακτος και κρέατος υψηλότερης ποιότητας και διατροφικής αξίας.

Η ΕΥΡΩΦΑΡΜ με συνέπεια στην ιστορία της και υπευθυνότητα απέναντι στους παραγωγούς, δείχνει το δρόμο προς το μέλλον για παραδοσιακές καλλιέργειες της ελληνικής χλωρίδας όπως η ρίγανη, το τσάι του βουνού, το φασκόμηλο και το θυμάρι.

Η εκδήλωση περιλάμβανε, επίσης, σύντομη παρουσίαση από τις κ.κ. Τσιάκα Μαρία και Χατζηαντωνίου Μυρτώ της εταιρείας αγροτικών συμβούλων NOVACERT, σχετικά με τα πολύ επίκαιρα Σχέδια Βελτίωσης και το επικείμενο πρόγραμμα επιδότησης συστημάτων αντιχαλαζικής προστασίας, τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται με ειδικό τμήμα η ΕΥΡΩΦΑΡΜ διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Αναστασία Σιδηροπούλου – Τη Δευτέρα η κηδεία της στον Άγιο Αντώνιο

Έφυγε από τη ζωή η Αναστασία Σιδηροπούλου – Τη Δευτέρα...

Μετά από 3 χρόνια μάχης με τον καρκίνο έφυγε πρόωρα από...

Διαβάστε αύριο στη

Διαβάστε αύριο στη "ΒΕΡΟΙΑ" 24/9

«Πρωτιά» σε θανάτουςΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ...

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας εγκαινίασε χθες ο Δήμαρχος Βέροιας

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο...

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη...

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των...

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*Υποτίθεται ότι μέσω...

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο   για ποδήλατα σήμερα η Ανοίξεως,   από Εληάς έως Μ. Αλεξάνδρου στη Βέροια

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο για ποδήλατα σήμερα η...

Σήμερα Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της...

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για την   κατάσβεση φωτιάς σε διαλογητήριο, με υλικές μόνο ζημιές

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για...

- Στο 2ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Πατρίδας- Αγ....

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μετά από 3 χρόνια μάχης με τον καρκίνο έφυγε πρόωρα από την ζωή, σήμερα Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, στις 8.00 μ.μ., η Αναστασία Σιδηροπούλου, σύζυγος του γνωστού βεροιώτη επαγγελματία Αντώνη Μπαζάκα  Η σωρός της θα...

«Πρωτιά» σε θανάτουςΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΗΜΑΘΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΤΙ ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟΜεγάλη φωτιά σε διαλογητήριο και επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτωνΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΓΙΟΥ...

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη νομισματική ιστορία της ΕλλάδαςΤη νέα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας εγκαινίασε ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης,...

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου ΜηχανικούΦίλοι μου, καλή σας ημέρα, μόλις τώρα διάβασα, ότι υπουργός - αστέρι του τσίρκο, ο οποίος θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί, εάν τηρούσε τις υποσχέσεις του,...