Αρωματικά φυτά, καλαμπόκι, ηλίανθος, μηδική και λούπινο στο επίκεντρο εκδήλωσης της ΕΥΡΩΦΑΡΜ

Αρωματικά φυτά, καλαμπόκι, ηλίανθος, μηδική και λούπινο στο επίκεντρο εκδήλωσης της ΕΥΡΩΦΑΡΜ

Μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Καινοτόμες Λύσεις για Παραδοσιακές Καλλιέργειες» ήταν το επιστέγασμα της φετινής πετυχημένης συμμετοχής της ΕΥΡΩΦΑΡΜ στην 27η Agrotica. Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στο συνεδριακό κέντρο «Ν.Γερμανός» της ΔΕΘ, ένα πάνελ εκλεκτών ομιλητών παρουσίασε τις προτάσεις της ΕΥΡΩΦΑΡΜ για παραδοσιακές καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι, ο ηλίανθος, η μηδική και το λούπινο, καθώς και για την ανάπτυξη των ελληνικών αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών.

Μετά από μια σύντομη εισαγωγή του επιστημονικού συνεργάτη και συντονιστή της εκδήλωσης Δρ. Ιωαννίδη Φίλιππου, στο χαιρετισμό του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΡΩΦΑΡΜ κ. Χαλκίδης Βασίλειος, τόνισε την ανάγκη για διαρκή βελτίωση των αποδόσεων με νέα υβρίδια, δοκιμασμένα στην ελληνική ύπαιθρο. Ενώ για τα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά, ανέλυσε την προσπάθεια του ομίλου ΕΥΡΩΦΑΡΜ για μια πιο υπεύθυνη στάση έναντι της ραγδαία αναπτυσσόμενης παραγωγής, με σχεδιασμό βάσει των δυνατοτήτων της αγοράς, αλλά και έρευνα για τη δημιουργία νέων αγορών, όπως οι ζωοτροφές.

Από την πλευρά του, ο καλεσμένος ομιλητής της Maїsadour Semences, Dr. Politeo Marco, παρουσίασε υβρίδια του γαλλικού συνεταιριστικού κολοσσού, τα οποία σε συνεργασία με το τεχνικό τμήμα της ΕΥΡΩΦΑΡΜ έχουν επιλεγεί για καλλιέργεια στην Ελλάδα με εξαιρετικές αποδόσεις για τους παραγωγούς. Ειδικά στο καλαμπόκι και τον ηλίανθο, το παραγωγικό δυναμικό των σπόρων της Maїsadour έχει ανελιχθεί στις πρώτες θέσεις, ενώ η μηδική και οι άλλες χορτοδοτικές καλλιέργειες, παράγουν ενσιρώματα υψηλής πρωτεϊνικής αξίας.

Ακολούθως, η Δρ. Γρηγοριάδου Κατερίνα, γεωπόνος – βιοτεχνολόγος και εντεταλμένη ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, μίλησε για τις προοπτικές των ελληνικών αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών (ΑΦΦ). Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σχετικά με την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, κατά 24% το 2015 (37.927 στρέμματα) και 13% το 2016 (43.770 στρέμματα), είναι ενδεικτικά του μεγάλου ενδιαφέροντος των παραγωγών, όμως ταυτόχρονα καταδεικνύουν τον προβληματισμό για την απορρόφηση τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΥΡΩΦΑΡΜ μέσω της ΕΛ.ΒΙ.Ζ. συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα FEEDMAP, το οποίο συντονίζει η Δρ. Γρηγοριάδου ως επιστημονική υπεύθυνη. Οι στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής: 

Ανάπτυξη καινοτόμων ζωοτροφών (ορνίθια, κόνικλοι, ζώα συντροφιάς) με την προσθήκη υψηλής προστιθέμενης αξίας φυσικών προϊόντων  ΑΦΦ με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Αξιοποίηση μη εμπορεύσιμων πρώτων υλών ΑΦΦ ή/και υποπροϊόντων της διαδικασίας παραγωγής αιθέριων ελαίων ή εκχυλισμάτων σε αντικατάσταση των χημικών συνθετικών που προς το παρόν χρησιμοποιούνται.

Μελέτη της επίδρασης των ζωοτροφών αυτών ως  φυσικού αυξητικού παράγοντα σε αντικατάσταση των φαρμακούχων αυξητικών παραγόντων και των κοκκιδιοστατικών ουσιών σε ορνίθια κρεοπαραγωγής και κόνικλους.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η παρέμβαση του λέκτορα της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Γιάννενα Ηλία ο οποίος επιβεβαίωσε την τάση και τις νέες κατευθύνσεις στη διατροφή των ζώων, με στόχο την καλύτερη υγεία και διαβίωσή τους, καθώς φυσικά και την παραγωγή προϊόντων γάλακτος και κρέατος υψηλότερης ποιότητας και διατροφικής αξίας.

Η ΕΥΡΩΦΑΡΜ με συνέπεια στην ιστορία της και υπευθυνότητα απέναντι στους παραγωγούς, δείχνει το δρόμο προς το μέλλον για παραδοσιακές καλλιέργειες της ελληνικής χλωρίδας όπως η ρίγανη, το τσάι του βουνού, το φασκόμηλο και το θυμάρι.

Η εκδήλωση περιλάμβανε, επίσης, σύντομη παρουσίαση από τις κ.κ. Τσιάκα Μαρία και Χατζηαντωνίου Μυρτώ της εταιρείας αγροτικών συμβούλων NOVACERT, σχετικά με τα πολύ επίκαιρα Σχέδια Βελτίωσης και το επικείμενο πρόγραμμα επιδότησης συστημάτων αντιχαλαζικής προστασίας, τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται με ειδικό τμήμα η ΕΥΡΩΦΑΡΜ διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κων/νος Τσιάρας για δημοτικές εκλογές:

Κων/νος Τσιάρας για δημοτικές εκλογές: "Επίσημη...

«Πεποίθηση και βούληση της Νέας Δημοκρατίας είναι η...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τον εορτασμό των Ενόπλων Δυνάμεων στην πόλη της Βέροιας

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τον εορτασμό...

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, αποβλέποντες στην...

Ολοκληρώθηκε το 2ο συνέδριο  των Ενώσεων  Τύπου στο Ναύπλιο

Ολοκληρώθηκε το 2ο συνέδριο των Ενώσεων Τύπου στο...

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο συνέδριο που...

Νέος αριθμός τηλεφώνου του Κέντρου Αναφοράς Περιστατικού της Πρωτοβουλίας για το Παιδί

Νέος αριθμός τηλεφώνου του Κέντρου Αναφοράς...

Το νέο τηλέφωνο που ισχύει πλέον είναι το 23310-23700.Στο...

Κατάληψη στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας - Φωτό

Κατάληψη στο Μουσικό Σχολείο Βέροιας - Φωτό

Στα πλαίσια της προσπάθειας επίλυσης σημαντικών...

Διαβάστε αύριο στη

Διαβάστε αύριο στη "ΒΕΡΟΙΑ" 19/11

Ακόμα να χτυπήσει η καμπάνα στον Προμηθέα  ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ...

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη άλατος από συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη...

Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται ο αποχιονισμός και η ρίψη...

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

Μάθετε Ρώσικα & Γερμανικά μέσα σε 6 μήνες 17/11

 Το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος- Κέντρο Δια Βίου Μάθησης με ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

«Πεποίθηση και βούληση της Νέας Δημοκρατίας είναι η αναχαίτιση του διχασμού που κάποιοι συστηματικά επιχειρούν τον τελευταίο καιρό καθώς και η αποστολή του μηνύματος, για ενότητα στην κοινωνία. Αυτή την...

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, αποβλέποντες στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της οδικής κυκλοφορίας, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την εξυπηρέτηση και ασφάλεια του κοινού, κατά τη διάρκεια των...

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο συνέδριο που διοργάνωσαν από κοινού η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) και η Ένωση...

Το νέο τηλέφωνο που ισχύει πλέον είναι το 23310-23700.Στο τηλέφωνο αυτό μπορεί να απευθύνεται οποιοσδήποτε πολίτης θέλει να αναφέρει περιστατικό παραμέλησης ή κακοποίησης ανηλίκου, υπό συνθήκες εχεμύθειας και...