Αρωματικά φυτά, καλαμπόκι, ηλίανθος, μηδική και λούπινο στο επίκεντρο εκδήλωσης της ΕΥΡΩΦΑΡΜ

Αρωματικά φυτά, καλαμπόκι, ηλίανθος, μηδική και λούπινο στο επίκεντρο εκδήλωσης της ΕΥΡΩΦΑΡΜ

Μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Καινοτόμες Λύσεις για Παραδοσιακές Καλλιέργειες» ήταν το επιστέγασμα της φετινής πετυχημένης συμμετοχής της ΕΥΡΩΦΑΡΜ στην 27η Agrotica. Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στο συνεδριακό κέντρο «Ν.Γερμανός» της ΔΕΘ, ένα πάνελ εκλεκτών ομιλητών παρουσίασε τις προτάσεις της ΕΥΡΩΦΑΡΜ για παραδοσιακές καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι, ο ηλίανθος, η μηδική και το λούπινο, καθώς και για την ανάπτυξη των ελληνικών αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών.

Μετά από μια σύντομη εισαγωγή του επιστημονικού συνεργάτη και συντονιστή της εκδήλωσης Δρ. Ιωαννίδη Φίλιππου, στο χαιρετισμό του ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΡΩΦΑΡΜ κ. Χαλκίδης Βασίλειος, τόνισε την ανάγκη για διαρκή βελτίωση των αποδόσεων με νέα υβρίδια, δοκιμασμένα στην ελληνική ύπαιθρο. Ενώ για τα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά, ανέλυσε την προσπάθεια του ομίλου ΕΥΡΩΦΑΡΜ για μια πιο υπεύθυνη στάση έναντι της ραγδαία αναπτυσσόμενης παραγωγής, με σχεδιασμό βάσει των δυνατοτήτων της αγοράς, αλλά και έρευνα για τη δημιουργία νέων αγορών, όπως οι ζωοτροφές.

Από την πλευρά του, ο καλεσμένος ομιλητής της Maїsadour Semences, Dr. Politeo Marco, παρουσίασε υβρίδια του γαλλικού συνεταιριστικού κολοσσού, τα οποία σε συνεργασία με το τεχνικό τμήμα της ΕΥΡΩΦΑΡΜ έχουν επιλεγεί για καλλιέργεια στην Ελλάδα με εξαιρετικές αποδόσεις για τους παραγωγούς. Ειδικά στο καλαμπόκι και τον ηλίανθο, το παραγωγικό δυναμικό των σπόρων της Maїsadour έχει ανελιχθεί στις πρώτες θέσεις, ενώ η μηδική και οι άλλες χορτοδοτικές καλλιέργειες, παράγουν ενσιρώματα υψηλής πρωτεϊνικής αξίας.

Ακολούθως, η Δρ. Γρηγοριάδου Κατερίνα, γεωπόνος – βιοτεχνολόγος και εντεταλμένη ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, μίλησε για τις προοπτικές των ελληνικών αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών (ΑΦΦ). Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σχετικά με την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, κατά 24% το 2015 (37.927 στρέμματα) και 13% το 2016 (43.770 στρέμματα), είναι ενδεικτικά του μεγάλου ενδιαφέροντος των παραγωγών, όμως ταυτόχρονα καταδεικνύουν τον προβληματισμό για την απορρόφηση τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΥΡΩΦΑΡΜ μέσω της ΕΛ.ΒΙ.Ζ. συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα FEEDMAP, το οποίο συντονίζει η Δρ. Γρηγοριάδου ως επιστημονική υπεύθυνη. Οι στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής: 

Ανάπτυξη καινοτόμων ζωοτροφών (ορνίθια, κόνικλοι, ζώα συντροφιάς) με την προσθήκη υψηλής προστιθέμενης αξίας φυσικών προϊόντων  ΑΦΦ με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Αξιοποίηση μη εμπορεύσιμων πρώτων υλών ΑΦΦ ή/και υποπροϊόντων της διαδικασίας παραγωγής αιθέριων ελαίων ή εκχυλισμάτων σε αντικατάσταση των χημικών συνθετικών που προς το παρόν χρησιμοποιούνται.

Μελέτη της επίδρασης των ζωοτροφών αυτών ως  φυσικού αυξητικού παράγοντα σε αντικατάσταση των φαρμακούχων αυξητικών παραγόντων και των κοκκιδιοστατικών ουσιών σε ορνίθια κρεοπαραγωγής και κόνικλους.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η παρέμβαση του λέκτορα της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Γιάννενα Ηλία ο οποίος επιβεβαίωσε την τάση και τις νέες κατευθύνσεις στη διατροφή των ζώων, με στόχο την καλύτερη υγεία και διαβίωσή τους, καθώς φυσικά και την παραγωγή προϊόντων γάλακτος και κρέατος υψηλότερης ποιότητας και διατροφικής αξίας.

Η ΕΥΡΩΦΑΡΜ με συνέπεια στην ιστορία της και υπευθυνότητα απέναντι στους παραγωγούς, δείχνει το δρόμο προς το μέλλον για παραδοσιακές καλλιέργειες της ελληνικής χλωρίδας όπως η ρίγανη, το τσάι του βουνού, το φασκόμηλο και το θυμάρι.

Η εκδήλωση περιλάμβανε, επίσης, σύντομη παρουσίαση από τις κ.κ. Τσιάκα Μαρία και Χατζηαντωνίου Μυρτώ της εταιρείας αγροτικών συμβούλων NOVACERT, σχετικά με τα πολύ επίκαιρα Σχέδια Βελτίωσης και το επικείμενο πρόγραμμα επιδότησης συστημάτων αντιχαλαζικής προστασίας, τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται με ειδικό τμήμα η ΕΥΡΩΦΑΡΜ διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη 2.438.817 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα

ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη 2.438.817 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα

Κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει καθημερινά το...

 ΕΣΕΕ: Χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα  η κίνηση της αγοράς την Κυριακή 14 Ιουλίου

ΕΣΕΕ: Χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα η κίνηση της...

 Το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ πραγματοποίησε ειδική έρευνα για την...

Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας - Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου...

Τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου...

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας - Βιογραφικό

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος καλλιτεχνικός διευθυντής...

Στο γραφείο του προέδρου  της Κ.Ε. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, κ....

Τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στον Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Πατρίδας Ημαθίας

Τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στον...

Την Κυριακή 21 Ιουλίου 2019 στις 7:00 μ.μ. θα γίνει η υποδοχή...

Σε πολυκατοικία της οδού Αγ. Δημητρίου Βέροιας βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, ηλικιωμένος ρακοσυλλέκτης

Σε πολυκατοικία της οδού Αγ. Δημητρίου Βέροιας βρέθηκε...

Τον ανακάλυψαν μετά την έντονη δυσοσμία στη γειτονιάΗ...

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας ο βουλευτής Τάσος Μπαρτζώκας

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας ο βουλευτής Τάσος...

- Συγχάρηκε το προσωπικό για την άρτια αντιμετώπιση...

Στον πολυχώρο της

Στον πολυχώρο της "Βέτλανς" για την καταγραφή...

Το σημείο καταγραφής των δηλώσεων ζημιάς από την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς  διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, νωρίς το μεσημέρι, ο 60χρονος, συνταξιούχος  βεροιώτης, Απόστολος Χατζηλάμπρου. Το περιστατικό συνέβη στα Δικαστήρια της Βέροιας, όπου...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Κέρδη σε χιλιάδες νικητές μοιράζει καθημερινά το ΣΚΡΑΤΣ. Την προηγούμενη εβδομάδα, από τις 8 έως και τις 14 Ιουλίου 2019, το ΣΚΡΑΤΣ μοίρασε συνολικά 2.438.817 ευρώ.Μεταξύ των νικητών ήταν ένας τυχερός παίκτης από...