Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα 

μουσικοπαιδαγωγός- μουσικοθεραπεύτρια

Τον Ιανουάριο του 2016, η Dr. Dennie Palmer Wolf, κατέθεσε στο Carnegie Hall μια νέα έρευνα με τίτλο «Γιατί η μουσική μετράει». Στην εισαγωγή της αναφέρει: “Από το Carnegie Hall, έως το πιο μικρό χωριό της Αϊτής, ο κόσμος ανακαλύπτει όσο σημαντικό είναι να επενδύει κανείς στα μικρά παιδιά και την οικογένεια. Όσο περισσότερο μαθαίνουμε, τόσο πιο σαφές γίνεται ότι η ζωντανή μουσική μπορεί να διαδραματίσει από την πρώτη στιγμή ισχυρό ρόλο στην ανάπτυξη τους”.

Η έρευνα της Dr. Wolf, αναλύει τους βασικούς λόγους για τους οποίους η πρώιμη και συχνή μουσική εκπαίδευση συμβάλλει σε καθοριστικό βαθμό, στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις, στην υγιή ανάπτυξη και σε ένα επιτυχημένο μέλλον της νέας γενιάς. Εξασφαλίζει την ευημερία τους, την ψυχική και σωματική τους υγεία, τα επίπεδα αλφαβητισμού, την απασχολησιμότητα, επιδρά στις σχολικές επιδόσεις, όπως μπορεί να βελτιώσει ακόμα και τις ανθρώπινες σχέσεις. Όσο περισσότερο μαθαίνουμε, τόσο πιο σαφές γίνεται, ότι ιδιαίτερα η ζωντανή μουσική, μπορεί να διαδραματίσει από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης μας, ισχυρό ρόλο στην ανάπτυξη μας. Μελέτες έχουν διαπιστώσει πως τα βρέφη που μετράνε μόλις μια μέρα ζωής, αναπνέουν διαφορετικά ανάλογα με το αν ακούνε Μότσαρτ ή Στραβίνσκι. Η μουσική καταπραΰνει τον πόνο στα πρόωρα μωρά και τα καθιστά ικανά να ακούσουν ένα νανούρισμα με ηρεμία, σε διπλάσια διάρκεια από το αν δεχόταν το άκουσμα άλλων παιδικών φωνών, πόσο μάλλον των ενηλίκων.

Η πρώιμη παιδική ηλικία (από τη γέννηση έως την ηλικία των πέντε ετών) είναι μια αξιοσημείωτη περίοδος στην ανθρώπινη ανάπτυξη. Σε ένα έτος, ο εγκέφαλος ενός μωρού έχει 70% του μεγέθους των ενηλίκων. Σε τρία χρόνια, έχει φτάσει το 85% και έχουν ήδη ολοκληρωθεί όλες οι συνδέσεις που του παρέχουν ανθρώπινη σκέψη και επικοινωνία. Η ζωντανή μουσική και η ανθρώπινη αλληλεπίδραση που την συνοδεύει, είναι μια από τις πιο έντονες, πολυαισθητηριακές και σωματικά ενέχουσες δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν μαζί μικρά παιδιά και οι φροντιστές τους. Παράγοντας μουσική μέσα σε ομάδες, ειδικά αν περιλαμβάνει χτύπους, παλαμάκια, αναπήδηση και χορό, μπορεί να υπάρξει αλματώδεις βελτίωση στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη . Ακόμη και τα πιο απλά παιχνίδια, τα τραγούδια αλλά και τα παιχνίδια βηματισμών, βοηθούν στο συντονισμό του αιθουσαίου συστήματος. Εάν μεγαλώνοντας τα παιδιά, παίζουν ένα οποιοδήποτε μουσικό όργανο, αυτά τα είδη ανάπτυξης συνεχίζονται, δημιουργώντας σημαντικές νευρωνικές συνδέσεις σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου, που απαιτούνται για την πραγματοποίηση των πολύπλοκων ενεργειών και των αλληλεπιδράσεων που οι άνθρωποι χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν.

Αυτά τα πρώτα χρόνια είναι το ίδιο σημαντικά γιατί τα παιδιά μαθαίνουν πώς να εκφράζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους. Να υπολογίζουν ή να διαβάζουν τις εκφράσεις και τα συναισθήματα των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρέφονται, και να κατανοήσουν πως ενεργούν οι γύρω τους. Μέσα από τη μουσική, τα παιδιά μπορούν να εφεύρουν παιχνίδια, τραγούδια και ιστορίες που τους βοηθούν να αξιοποιήσουν τον ψυχικό τους κόσμο. Οι ερευνητές που παρακολούθησαν μαθήματα μουσικής και κινητικότητας, έχουν τεκμηριώσει ότι η συμμετοχή σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες συσχετίζεται με το θετικό συναίσθημα στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και διευκολύνει την ικανότητά τους να ρυθμίζουν και να ελέγχουν τις αντιδράσεις τους σε κάθε περίσταση.

Οι άνθρωποι είναι “σχεδιασμένοι”  με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ευαίσθητοι σε ηχητικά μοτίβα και αυτή η ίδια ευαισθησία είναι που επιτρέπει στη μουσική, να προάγει την επικοινωνία και την ανάπτυξή τους σε όλο το κοινωνικό δίκτυο.


Πηγή

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών η 18η Νοεμβρίου

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών η 18η Νοεμβρίου

Κάθε χρόνο 33.000 άνθρωποι στην Ευρώπη πεθαίνουν λόγω...

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - « Δεν προκαλείς τη ζήλεια του άλλου. Εκείνος υποκινείται από τη δική του ανασφάλεια …»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - « Δεν...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριαΜια...

Η υγεία σας φαίνεται από τις τρίχες των μαλλιών σας!

Η υγεία σας φαίνεται από τις τρίχες των μαλλιών σας!

Πολύτιμα στοιχεία για την υγεία μας μπορούν να δώσουν...

Τι να ΜΗΝ τρώτε μετά τις 10 το βράδυ

Τι να ΜΗΝ τρώτε μετά τις 10 το βράδυ

Κανονικά, το βραδινό κυρίως γεύμα δεν πρέπει να...

Η επιστημονική εξήγηση για όσους πίνουν σκέτο καφέ

Η επιστημονική εξήγηση για όσους πίνουν σκέτο καφέ

Όσο πιο ευαίσθητοι είναι οι άνθρωποι στην πικρή γεύση...

Έξι τρόποι να υποχωρήσει ο πονόλαιμος

Έξι τρόποι να υποχωρήσει ο πονόλαιμος

Υπάρχουν μερικά αγαπημένα γιατρικά για τις μέρες που...

Ανακαλύφθηκε το ελιξήριο της νεότητας!

Ανακαλύφθηκε το ελιξήριο της νεότητας!

Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που προστατεύει τα κύτταρα από...

Το φρούτο που ενδυναμώνει τη μνήμη

Το φρούτο που ενδυναμώνει τη μνήμη

Ένα νέο "όπλο" κατά της γήρανσης ήρθε να προστεθεί...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Κάθε χρόνο 33.000 άνθρωποι στην Ευρώπη πεθαίνουν λόγω ανθεκτικών μικροβίων στα αντιβιοτικά. Ακόμη, η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως για το κρυολόγημα, τη γρίπη ή τον πονόλαιμο δεν έχει κανένα ...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριαΜια φορά το φίδι πήρε κατά πόδας την πυγολαμπίδα. Εκείνη φοβισμένη άρχισε να τρέχει χωρίς σταματημό, αλλά και το φίδι συνέχιζε την προσπάθειά του. Μια μέρα, δυο...

Πολύτιμα στοιχεία για την υγεία μας μπορούν να δώσουν λίγες τρίχες από τα μαλλιά μας. Οι τρίχες των μαλλιών μας είναι ένας σχεδόν άφθαρτος βιο-δείκτης, που μεταφέρει πολλές προσωπικές πληροφορίες σε ένα...