ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ - Η υγεία στον απόηχο μιας υπουργικής επίσκεψης

ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ - Η υγεία στον απόηχο μιας υπουργικής επίσκεψης

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

Κατά την πρόσφατη ανοικτή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τους εκπροσώπους των φορέων της Ημαθίας, 

δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην μεγάλη αναγκαιότητα ανάπτυξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την ανεμπόδιστη λειτουργία των νοσοκομείων ως μονάδων δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Επισημάνθηκε ότι η προ ετών κατάργηση των Μονάδων Υγείας ΕΟΠΥΥ και η αντικατάσταση τους από τις Μονάδες ΠΕΔΥ με δραματικά υποβαθμισμένη ιατρική στελέχωση,  σε συνδυασμό με την μεγάλη οικονομική κρίση που επέφερε την φτωχοποίηση στην κοινωνία,  αποστέρησε  τους πολίτες από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τους οδήγησε μαζικά στα νοσοκομεία, με συνέπεια την περαιτέρω υπέρμετρη επιβάρυνσή τους.

 Πέραν από τα επιμέρους ζητήματα που άπτονται των νοσοκομειακών μονάδων της Βέροιας και της Νάουσας, τα οποία ετέθησαν από τους εκπροσώπους των φορέων και αναγνώρισε ο Υπουργός δεσμευόμενος ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια  για την προώθησή τους, αναδείχθηκε η γενική κατάσταση   στα νοσοκομεία του ΕΣΥ η οποία έχει περιέλθει  σε οριακό σημείο. 

Οι προσλήψεις που έχουν προκηρυχθεί ή εξαγγελθεί, για μόνιμο ιατρικό προσωπικό, δεν μπορούν να  καλύψουν  τα τεράστια κενά που υφίστανται, ενώ προωθούνται με βραδύτατους ρυθμούς,  κατά τρόπον ώστε  να μη μπορούν να  δώσουν ανάσα στο σύστημα. 

Η αύξηση του αριθμού και η παράταση θητείας των επικουρικών βοηθά εν μέρει την λειτουργία των Νοσοκομείων, χωρίς όμως να δίνει σταθερή λύση στο όλο ζήτημα. 

Οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού επιβάλλεται  να ενταχθούν σε ένα συνολικό σχεδιασμό στοχευμένων και σοβαρών παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς του συστήματος υγείας. 

Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει άμεση διαμόρφωση νέων Οργανισμών στα Νοσοκομεία μετά τις δραματικές  περικοπές που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, ώστε να δίδεται δυνατότητα να αντεπεξέλθουν με επάρκεια και ποιότητα στις ανάγκες των πολιτών.

 Προϋπόθεση για την κατάρτιση των νέων Οργανισμών πρέπει να είναι η ολοκλήρωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας, στον οποίο πρέπει να καταγραφούν, πέραν του δυναμικού και των υποδομών, οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού. 

Το θετικό μέτρο της υγειονομικής κάλυψης των ανασφαλίστων, χωρίς τα ανάλογα κονδύλια και τις αναγκαίες ιατρικές προσλήψεις, σε συνδυασμό με την αποδιοργανωμένη ΠΦΥ έχει επιβαρύνει δυσβάστακτα τη λειτουργία των Νοσοκομείων της χώρας.

Η δραματική υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μετακύλησε επιπλέον φορτίο στα Νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να αλλάξει ο προσανατολισμός τους και να υποβαθμιστεί η ίδια η Δευτεροβάθμια Περίθαλψη.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, με την ίδρυση των ΤΟΜΥ, τους οικογενειακούς γιατρούς όπως επιχειρείται να καθιερωθούν και τις νέες ιατρικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ οι οποίες προκάλεσαν την αποστροφή των νέων ιατρών που στρέφονται πλέον μαζικά στην μετανάστευση, δεν δίνουν απάντηση στην αγωνία  των πολιτών, που αναζητούν την αξιοπρεπή τους περίθαλψη. 

Εξαιτίας των παραπάνω η εφημέρευση των Νοσοκομείων συνεχίζει να διεκπεραιώνεται με δυσκολίες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το ιατρικό δυναμικό αδυνατεί να καλύψει επαρκώς  τις κλινικές και τα εργαστήρια. 

Η έλλειψη ΤΕΠ στα Νοσοκομεία της χώρας αποτελεί αιτία μη ικανοποιητικής αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών, ενώ οι γιατροί εξουθενώνονται, με συνέπεια να αυξάνεται η πιθανότητα ιατρικών λαθών.

Ο Υπουργός Υγείας  δήλωσε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να επουλωθούν οι ανοικτές πληγές του ΕΣΥ. Επισήμανε όμως ότι η αρνητική γενικότερη συγκυρία δεν επιτρέπει την ανάληψη   μεγάλων πρωτοβουλιών.

Ο απόηχος από την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στην Ημαθία έχει ανάμικτο περιεχόμενο. Η αναγνώριση των ζητημάτων των τοπικών μονάδων περίθαλψης και η πρόθεση διεκπεραίωσής τους δεν αμφισβητούνται. Παραμένουν όμως πάντα υπό την αίρεση των γενικότερων σχεδιασμών για την Υγεία, των οποίων  η  υλοποίηση  απαιτεί συνολική πολιτική βούληση, που δεν διαφαίνεται στην συγκεκριμένη συγκυρία.

Προς τον σκοπό αυτό, απαιτείται συνεχής συνολική επαγρύπνηση και διεκδικητική κινητοποίηση από όλους τους φορείς και τους παράγοντες του τόπου.  

Η υγεία των πολιτών αποτελεί συνολική απαίτηση της κοινωνίας.  

Ως το σημαντικότερο κοινωνικό αγαθό δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμπλέκεται στα γρανάζια της πολιτικής αντιπαράθεσης και υποτέλειας.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιες τροφές αποτελούν ιδανικό υποκατάστατο της ζάχαρης;

Ποιες τροφές αποτελούν ιδανικό υποκατάστατο της...

Οι περισσότεροι έχουμε σχέση εξάρτησης με τη ζάχαρη...

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών η 18η Νοεμβρίου

Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών η 18η Νοεμβρίου

Κάθε χρόνο 33.000 άνθρωποι στην Ευρώπη πεθαίνουν λόγω...

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - « Δεν προκαλείς τη ζήλεια του άλλου. Εκείνος υποκινείται από τη δική του ανασφάλεια …»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - « Δεν...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριαΜια...

Η υγεία σας φαίνεται από τις τρίχες των μαλλιών σας!

Η υγεία σας φαίνεται από τις τρίχες των μαλλιών σας!

Πολύτιμα στοιχεία για την υγεία μας μπορούν να δώσουν...

Τι να ΜΗΝ τρώτε μετά τις 10 το βράδυ

Τι να ΜΗΝ τρώτε μετά τις 10 το βράδυ

Κανονικά, το βραδινό κυρίως γεύμα δεν πρέπει να...

Η επιστημονική εξήγηση για όσους πίνουν σκέτο καφέ

Η επιστημονική εξήγηση για όσους πίνουν σκέτο καφέ

Όσο πιο ευαίσθητοι είναι οι άνθρωποι στην πικρή γεύση...

Έξι τρόποι να υποχωρήσει ο πονόλαιμος

Έξι τρόποι να υποχωρήσει ο πονόλαιμος

Υπάρχουν μερικά αγαπημένα γιατρικά για τις μέρες που...

Ανακαλύφθηκε το ελιξήριο της νεότητας!

Ανακαλύφθηκε το ελιξήριο της νεότητας!

Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που προστατεύει τα κύτταρα από...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Οι περισσότεροι έχουμε σχέση εξάρτησης με τη ζάχαρη παρόλο που γνωρίζουμε τις βλαβερές επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας.Καλό είναι λοιπόν, να αναζητούμε εναλλακτικές, προκειμένου να αντικαταστήσουμε τις...

Κάθε χρόνο 33.000 άνθρωποι στην Ευρώπη πεθαίνουν λόγω ανθεκτικών μικροβίων στα αντιβιοτικά. Ακόμη, η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως για το κρυολόγημα, τη γρίπη ή τον πονόλαιμο δεν έχει κανένα ...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριαΜια φορά το φίδι πήρε κατά πόδας την πυγολαμπίδα. Εκείνη φοβισμένη άρχισε να τρέχει χωρίς σταματημό, αλλά και το φίδι συνέχιζε την προσπάθειά του. Μια μέρα, δυο...