ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ - Η υγεία στον απόηχο μιας υπουργικής επίσκεψης

ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ - Η υγεία στον απόηχο μιας υπουργικής επίσκεψης

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

Κατά την πρόσφατη ανοικτή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τους εκπροσώπους των φορέων της Ημαθίας, 

δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην μεγάλη αναγκαιότητα ανάπτυξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την ανεμπόδιστη λειτουργία των νοσοκομείων ως μονάδων δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Επισημάνθηκε ότι η προ ετών κατάργηση των Μονάδων Υγείας ΕΟΠΥΥ και η αντικατάσταση τους από τις Μονάδες ΠΕΔΥ με δραματικά υποβαθμισμένη ιατρική στελέχωση,  σε συνδυασμό με την μεγάλη οικονομική κρίση που επέφερε την φτωχοποίηση στην κοινωνία,  αποστέρησε  τους πολίτες από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τους οδήγησε μαζικά στα νοσοκομεία, με συνέπεια την περαιτέρω υπέρμετρη επιβάρυνσή τους.

 Πέραν από τα επιμέρους ζητήματα που άπτονται των νοσοκομειακών μονάδων της Βέροιας και της Νάουσας, τα οποία ετέθησαν από τους εκπροσώπους των φορέων και αναγνώρισε ο Υπουργός δεσμευόμενος ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια  για την προώθησή τους, αναδείχθηκε η γενική κατάσταση   στα νοσοκομεία του ΕΣΥ η οποία έχει περιέλθει  σε οριακό σημείο. 

Οι προσλήψεις που έχουν προκηρυχθεί ή εξαγγελθεί, για μόνιμο ιατρικό προσωπικό, δεν μπορούν να  καλύψουν  τα τεράστια κενά που υφίστανται, ενώ προωθούνται με βραδύτατους ρυθμούς,  κατά τρόπον ώστε  να μη μπορούν να  δώσουν ανάσα στο σύστημα. 

Η αύξηση του αριθμού και η παράταση θητείας των επικουρικών βοηθά εν μέρει την λειτουργία των Νοσοκομείων, χωρίς όμως να δίνει σταθερή λύση στο όλο ζήτημα. 

Οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού επιβάλλεται  να ενταχθούν σε ένα συνολικό σχεδιασμό στοχευμένων και σοβαρών παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς του συστήματος υγείας. 

Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει άμεση διαμόρφωση νέων Οργανισμών στα Νοσοκομεία μετά τις δραματικές  περικοπές που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, ώστε να δίδεται δυνατότητα να αντεπεξέλθουν με επάρκεια και ποιότητα στις ανάγκες των πολιτών.

 Προϋπόθεση για την κατάρτιση των νέων Οργανισμών πρέπει να είναι η ολοκλήρωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας, στον οποίο πρέπει να καταγραφούν, πέραν του δυναμικού και των υποδομών, οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού. 

Το θετικό μέτρο της υγειονομικής κάλυψης των ανασφαλίστων, χωρίς τα ανάλογα κονδύλια και τις αναγκαίες ιατρικές προσλήψεις, σε συνδυασμό με την αποδιοργανωμένη ΠΦΥ έχει επιβαρύνει δυσβάστακτα τη λειτουργία των Νοσοκομείων της χώρας.

Η δραματική υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μετακύλησε επιπλέον φορτίο στα Νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να αλλάξει ο προσανατολισμός τους και να υποβαθμιστεί η ίδια η Δευτεροβάθμια Περίθαλψη.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, με την ίδρυση των ΤΟΜΥ, τους οικογενειακούς γιατρούς όπως επιχειρείται να καθιερωθούν και τις νέες ιατρικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ οι οποίες προκάλεσαν την αποστροφή των νέων ιατρών που στρέφονται πλέον μαζικά στην μετανάστευση, δεν δίνουν απάντηση στην αγωνία  των πολιτών, που αναζητούν την αξιοπρεπή τους περίθαλψη. 

Εξαιτίας των παραπάνω η εφημέρευση των Νοσοκομείων συνεχίζει να διεκπεραιώνεται με δυσκολίες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις το ιατρικό δυναμικό αδυνατεί να καλύψει επαρκώς  τις κλινικές και τα εργαστήρια. 

Η έλλειψη ΤΕΠ στα Νοσοκομεία της χώρας αποτελεί αιτία μη ικανοποιητικής αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών, ενώ οι γιατροί εξουθενώνονται, με συνέπεια να αυξάνεται η πιθανότητα ιατρικών λαθών.

Ο Υπουργός Υγείας  δήλωσε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να επουλωθούν οι ανοικτές πληγές του ΕΣΥ. Επισήμανε όμως ότι η αρνητική γενικότερη συγκυρία δεν επιτρέπει την ανάληψη   μεγάλων πρωτοβουλιών.

Ο απόηχος από την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στην Ημαθία έχει ανάμικτο περιεχόμενο. Η αναγνώριση των ζητημάτων των τοπικών μονάδων περίθαλψης και η πρόθεση διεκπεραίωσής τους δεν αμφισβητούνται. Παραμένουν όμως πάντα υπό την αίρεση των γενικότερων σχεδιασμών για την Υγεία, των οποίων  η  υλοποίηση  απαιτεί συνολική πολιτική βούληση, που δεν διαφαίνεται στην συγκεκριμένη συγκυρία.

Προς τον σκοπό αυτό, απαιτείται συνεχής συνολική επαγρύπνηση και διεκδικητική κινητοποίηση από όλους τους φορείς και τους παράγοντες του τόπου.  

Η υγεία των πολιτών αποτελεί συνολική απαίτηση της κοινωνίας.  

Ως το σημαντικότερο κοινωνικό αγαθό δεν μπορεί και δεν πρέπει να εμπλέκεται στα γρανάζια της πολιτικής αντιπαράθεσης και υποτέλειας.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Πολιτική απανθρωπιάς για το ΕΣΥ»

«Πολιτική απανθρωπιάς για το ΕΣΥ»

 Από το Οργανωτικό συντονιστικό Νέας Αριστεράς...

ΙΣΗ: Ομιλία του καθηγητή Γ. Παπαζήση για τις ανεπιθυμητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις κοινών φαρμάκων

ΙΣΗ: Ομιλία του καθηγητή Γ. Παπαζήση για τις...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) διοργανώνει αύριο...

Παγκόσμια ημέρα υγείας: Δωρεάν αιματολογική εξέταση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Νάουσας

Παγκόσμια ημέρα υγείας: Δωρεάν αιματολογική εξέταση...

Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας ΠΟΥ ιδρύθηκε ακριβώς...

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Υγείας, κλιμάκιο της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Βέροιας

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Υγείας, κλιμάκιο της...

Η πανδημία ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο...

7 Απριλίου -  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

7 Απριλίου - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σε όλο τον κόσμο, το δικαίωμα στην υγεία εκατομμυρίων...

Την Κυριακή 7 Απριλίου  στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας - Σακχαρώδης Διαβήτης: Ιατρική Αντιμετώπιση και διατροφή

Την Κυριακή 7 Απριλίου στην Δημόσια Βιβλιοθήκη...

Ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνουν η Ελληνική...

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Ποιοι θα το πάρουν δωρεάν στα φαρμακεία

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου: Ποιοι θα το...

Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρουθα είναι...

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ από το  Ταμείο Ανάκαμψης για την πραγματοποίηση άνω των 50.000 χειρουργείων

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση 60 εκατ. ευρώ...

Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...