ΟΙ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

ΟΙ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα 

μουσικοπαιδαγωγός- μουσικοθεραπεύτριαΠάνω από μια δεκαετία οι νευροεπιστήμονες προσπαθούν να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους η μουσική έχει τόσο μεγάλη δύναμη στο να ηρεμεί και ταυτόχρονα να ενεργοποιεί τόσο μεγάλο μέρος του ανθρώπινου εγκεφάλου. Δεκάδες έρευνες έχουν αποδείξει πλέον ότι κατά τη διάρκεια του τραγουδιού, ο οργανισμός μας εκκρίνει μεγάλες ποσότητες ενδορφινών, σεροτονίνης και οξυτοκίνης, οι οποίες ευθύνονται για το αίσθημα της χαλάρωσης και της ευεξίας, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται τα επίπεδα της κορτιζόλης, γνωστής ως ορμόνη του στρες. 

Η Tania de Jong, τραγουδίστρια και ιδρυτής της Creativity Australia , αναφέρει σε μία μελέτη της. ”Ένα από τα σπουδαία πράγματα για το τραγούδι είναι ότι μας συνδέει με τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου μας. Αυτή είναι η πλευρά που είναι υπεύθυνη για τη διαίσθηση, και όλες τις δημιουργικές μας λειτουργίες. Μας συνδέει με έναν κόσμο δυνατοτήτων. Στη σύγχρονη ζωή βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με τόσες πληροφορίες που επεξεργαζόμαστε και αναλύουμε. Έχουμε την τάση να κολλάμε στην αριστερή πλευρά επεξεργασίας του εγκεφάλου μας. Επομένως, είναι σημαντικό να καλλιεργηθούν οι ιδιότητες των ανθρώπων που μας χωρίζουν από τα μηχανήματα. Ο καλύτερος τρόπος να το κάνουμε αυτό, είναι το τραγούδι. Ιδιαίτερα το ομαδικό τραγούδι, μπορεί να παράγει ικανοποιητικές και θεραπευτικές αισθήσεις, ακόμη και όταν ο ήχος που παράγεται από το φωνητικό όργανο είναι μέτριας ποιότητας.” 

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Katie Kat θέλει να ενθαρρύνει όλους μας να τραγουδάμε πολύ πιο συχνά, ανεξάρτητα από την αντίληψή μας. Το τραγούδι αυξάνει την αυτογνωσία, την αυτοπεποίθηση και την ικανότητά μας να επικοινωνούμε με άλλους. Μειώνει το άγχος, μας διευκολύνει και μας βοηθά να σφυρηλατήσουμε την ταυτότητά μας και να επηρεάσουμε τον κόσμο μας. Όταν τραγουδάμε, οι μουσικοί κραδασμοί μετακινούνται μέσα από μας, μεταβάλλοντας τη σωματική και συναισθηματική μας κατάσταση. Το τραγούδι είναι έμφυτη ανάγκη σε όλους μας. Είναι πραγματικά ένα από τα πιο αναζωογονητικά θεραπευτικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε. Ωστόσο, η κοινωνία έχει επικεντρώσει τις απόψεις της, στην αξία του τραγουδιού. Το τραγούδι έχει γίνει κάτι που προορίζεται για τα ταλέντα, που υποστηρίζονται με παραγωγούς, διοίκηση και ημερομηνίες συναυλιών. Αντιθέτως, το τραγούδι είναι ενστικτώδες και αναγκαίο για την ύπαρξή μας. Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι εκπληκτικός τραγουδιστής για να επωφεληθεί από τα βασικά βιολογικά οφέλη της μουσικής.

Κατά τη διάρκεια του τραγουδιού οι νευροδιαβιβαστές συνδέονται με νέους τρόπους, σε νέες διαδρομές ενεργοποιώντας το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου το οποίο ευθύνεται για τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, την περιέργεια και την ονειροπόληση, ενώ όταν μπαίνουμε στη διαδικασία της ανάγνωσης μιας πάρτας ενεργοποιείται ταυτόχρονα και το αριστερό ημισφαίριο, της λογικής, της ανάλυσης και της αναγνώρισης της γλώσσας.

Ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε σε μια ομάδα, τα καλά συναισθήματα που παίρνουμε από το τραγούδι είναι ένα είδος εξελικτικής ανταμοιβής για μια επιτυχημένη συνεργασία. Η δημιουργία της μουσικής από κοινού εξελίχθηκε ως εργαλείο  κοινωνικής διαβίωσης. Ομάδες και φυλές τραγουδούσαν και χόρευαν μαζί για να χτίσουν την πίστη, να μεταδώσουν ζωτικές πληροφορίες και να αποκρούσουν τους εχθρούς. Η τραγουδίστρια δασκάλα και μαέστρος χορωδιών Σοφία Ευθυμίου  λέει χαρακτηριστικά “Κυριολεκτικά τραγουδώντας ομαδικά, δημιουργούμε έναν ενιαίο καρδιακό ρυθμό ο ένας με τον άλλο”.  

Ο ρυθμός του σύμπαντος.


Πηγή

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πνιγμός: Συμβουλές προστασίας σε θάλασσα και πισίνα

Πνιγμός: Συμβουλές προστασίας σε θάλασσα και πισίνα

Καθημερινότητα είναι πλέον οι πνιγμοί στη θάλασσα και...

Πώς θα αποφύγετε τη ναυτία στα ταξιδια

Πώς θα αποφύγετε τη ναυτία στα ταξιδια

Πώς θα κάνετε το ταξίδι σας πιο άνετο;Προκειμένου να...

Αντηλιακό: Τι να ψάχνετε πάντα στην ετικέτα του μπουκαλιού

Αντηλιακό: Τι να ψάχνετε πάντα στην ετικέτα του...

Τα όσα αναγράφονται στην ετικέτα του αντηλιακού...

Απάνθισμα στοιχείων   αναφερόμενων στον   σακχαρώδη διαβήτη 2

Απάνθισμα στοιχείων αναφερόμενων στον σακχαρώδη...

Δ.Κ. Στυλιανίδης,  Γεωπόνος, Επ.Δ/ντής Ινστιτούτου...

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Γράφει η Ευδοξία Δαβόρα  μουσικοπαιδαγωγός – ...

Οκτώ κόλπα που θα σας σώσουν από τα κουνούπια

Οκτώ κόλπα που θα σας σώσουν από τα κουνούπια

Τα τσιμπήματα των κουνουπιών κρύβουν κινδύνους για...

Πότε ο καφές γίνεται επικίνδυνος για την καρδιά

Πότε ο καφές γίνεται επικίνδυνος για την καρδιά

Οι νεαροί ενήλικες με ήπια υπέρταση πρέπει να...

Ανοίγουν τα Διαγνωστικά Κέντρα - Από την τσέπη τους θα πληρώνουν από αύριο οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ τις εξετάσεις - Ποιες ομάδες εξαιρούνται!

Ανοίγουν τα Διαγνωστικά Κέντρα - Από την τσέπη τους θα...

Μετά από μαραθώνια σύσκεψη στα γραφεία του Ιατρικού...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Καθημερινότητα είναι πλέον οι πνιγμοί στη θάλασσα και στην πισίνα στην χώρα μας. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από πνιγμό. Μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι και νεαροί άνδρες οι ομάδες υψηλού...

Πώς θα κάνετε το ταξίδι σας πιο άνετο;Προκειμένου να αποφύγετε τη ζαλάδα και την τάση για εμετό είναι σημαντικό να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι.Αποφύγετε συχνά λάθη και φροντίστε να λάβετε τα κατάλληλα...

Τα όσα αναγράφονται στην ετικέτα του αντηλιακού συνήθως δεν τα προσέχουμε καθόλου. Αυτό είναι λάθος!Mελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Dermatology έδειξε ότι πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν...