Προς κάθε αρμόδιο - Η υγεία στους  χώρους εργασίας

Προς κάθε αρμόδιο - Η υγεία στους χώρους εργασίας

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης

Η δραματική μείωση των συντάξεων που καταγράφεται καθημερινά, η οποία οδηγεί  τους συνταξιούχους κάτω  από τα όρια της ασφαλούς διαβίωσης τους, οδηγεί πολλούς εργαζόμενους που βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης, να τα παρατείνουν εθελουσίως και να παραμένουν στο ενεργό εργατικό δυναμικό, προσδοκώντας κάποιες καλύτερες αποδοχές. 

Είναι εμφανές έτσι, ότι ο παρατεινόμενος χρόνος εργασίας  και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των εργαζομένων, συνθέτουν ένα νέο εργασιακό περιβάλλον με έντονα υγειονομικά χαρακτηριστικά.

Από έρευνες που διενεργούνται και μελέτες που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας, αναμένεται ότι έως το 2030, οι εργαζόμενοι 55 – 67 ετών θα ξεπερνούν το ένα τρίτο του εργασιακού δυναμικού.

Το γεγονός ότι τα όρια συνταξιοδότησης αυξάνονται, ενισχύει την πρόβλεψη ότι  οι εργαζόμενοι πλέον  θα εργάζονται για το μεγαλύτερο μέρος του βίου τους. 

Αυτή η ισχυρή πρόβλεψη θέτει επιτακτικά την αναγκαιότητα να καταβληθούν προσπάθειες, ώστε να  διασφαλιστούν ασφαλείς και υγιείς συνθήκες  εργασίας, κατά τη διάρκεια της εργασιακής ζωής.

Το ολοένα και αυξανόμενο σε ηλικία εργατικό δυναμικό παρουσιάζει ποικίλες προκλήσεις. 

Πολλοί εργαζόμενοι παρουσιάζουν χρόνια προβλήματα υγείας, ενώ άλλοι χρήζουν ειδικής υποστήριξης. 

Αποτελεί επομένως επιτακτική αναγκαιότητα, η διασφάλιση μίας βιώσιμης εργασιακής ζωής ώστε να  αντιμετωπίζονται και να προλαμβάνονται  τα εν λόγω  προβλήματα.

Η προώθηση ενός υγιούς τρόπου διαβίωσης και η πρόληψη ασθενειών κατά τη διάρκεια της ζωής,  πρέπει να συνιστά πρωταρχικό στόχο σε συνδυασμό με τις δραστηριότητες για τη στήριξη της ενεργούς και υγιούς γήρανσης. 

Προς τούτο κρίνεται αναγκαία η διαμόρφωση επίκαιρης  υγειονομικής πολιτικής για τα χρόνια νοσήματα των εργαζομένων, ώστε να διασφαλιστούν  τα έτη  της υγιούς εργασιακής ζωής και να διασφαλιστεί  η λειτουργική γήρανση των  ηλικιωμένων.

Στα πλαίσια αυτά επιβάλλεται  να προωθηθεί η ισορροπημένης διατροφή και η τακτική φυσική  δραστηριότητα ως τρόπος ζωής, για τη διατήρηση υγιούς σώματος και πνεύματος για πολλά χρόνια.

Παράλληλα πρέπει να διασφαλισθεί ότι οι ηλικιωμένοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε σαφείς και βασισμένες σε πραγματικά στοιχεία πληροφορίες, για τον υγιή τρόπο ζωής.

Η προώθηση των βέλτιστων πρακτικών για την πρόληψη και την ασφαλή θεραπεία χρόνιων ασθενειών, είναι αναγκαίο να αποτελέσει  βασικό στοιχείο της υπό διαμόρφωσης πολιτικής 

Προς τούτο απαιτείται η στενή και θεσμοθετημένη συνεργασία ιατρών με ασθενείς, εργοδότες, κοινωνικούς φορείς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για την ανάπτυξη πολιτικών που θα καθορίζουν ασφαλείς και υγιείς συνθήκες κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου, ώστε να διασφαλίζεται η βιώσιμη απασχόληση.

Επί πλέον στόχος του πολιτικού σχεδιασμού πρέπει να αποτελέσει η  ενθάρρυνση εκπαιδεύσεων, ως τρόπου διατήρησης της αντίληψης, της προσαρμοστικότητας και των νοητικών ερεθισμάτων του μεγαλύτερου σε ηλικία ανθρώπινου δυναμικού.

Είναι εμφανές ότι το απαιτούμενο να διαμορφωθεί θεσμικό πλαίσιο για την «Υγεία στους Χώρους Εργασίας», δεν θα αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, εάν δεν συνδυασθεί  με την προώθηση της κουλτούρας και με την αύξηση της ευαισθητοποίησης που καθορίζει την σημασία της σωστής εργασιακής ασφάλειας, της διαχείρισης της υγείας και της πρόληψης του κινδύνου, κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου.

Η σημαντική αύξηση του μέσου όρου της ηλικίας των εργαζομένων επιτάσσει την ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών, που θα ενισχύουν την υγειονομική τους διασφάλιση και την παραγωγική του απόδοση. 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΙΚΤΕΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΖΕΡΒΟΣ: Σχέση εμπιστοσύνης και ποιοτικής εξυπηρέτησης!

ΙΚΤΕΟ ΒΕΡΟΙΑΣ ΖΕΡΒΟΣ: Σχέση εμπιστοσύνης και...

Η εταιρία γεννήθηκε το 2007. Στην αρχή και με βάση την...

Από το σχολικό έτος 2018-19 Ένταξη νέων ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ στα Τμήματα Μαθητείας

Από το σχολικό έτος 2018-19 Ένταξη νέων ειδικοτήτων των...

Με απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και...

Αδελφοποίηση   Συλλόγων

Αδελφοποίηση Συλλόγων

Ο Σύλλογος Ζαχ/στών Βεροίας είχε συνάντηση κατόπιν...

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ   ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑΣ

Το Ροταριανό Ίδρυμα (The Rotary Foundation) (www.rotary.org) σε...

Εκστρατεία καθαριότητας   ξεκίνησε ο Δήμος Νάουσας

Εκστρατεία καθαριότητας ξεκίνησε ο Δήμος Νάουσας

Εκστρατεία καθαριότητας σε χώρους, δημοτικούς και μη,...

ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  «Οι κυβερνητικές παλινωδίες των τελευταίων ετών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, οδηγούν σε μαρασμό την ελληνική τευτλοκαλλιέργεια»

ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Οι κυβερνητικές παλινωδίες των...

Ερώτηση στη Βουλή για τις κυβερνητικές παλινωδίες των...

Συνεδριάζει το Δημοτικό  Συμβούλιο Εφήβων σήμερα  στο Δημαρχείο Βέροιας

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων σήμερα στο...

Συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή στις 11.00 μ.μ. στο...

Στηρίζουμε τους νέους, καταργούμε τον κατώτατο υπο-μισθό που έφεραν  οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Στηρίζουμε τους νέους, καταργούμε τον κατώτατο...

Του Μακάριου Β. ΛαζαρίδηΣύμβουλος Επικοινωνίας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η εταιρία γεννήθηκε το 2007. Στην αρχή και με βάση την κείμενη νομοθεσία το ΙΚΤΕΟ λειτούργησε με 2 γραμμές ελέγχου μόνον για Επιβατικά και Φορτηγά με Μ.Β. ≤3.5 τόνους. Έκτοτε προστέθηκαν και η γραμμή για ΜΟΤΟ...

Με απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δ. Μπαξεβανάκη πρόκειται να ενταχθούν από την επόμενη σχολική χρονιά στα τμήματα  του «ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ – ΤΑΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ» και οι παρακάτω...

Ο Σύλλογος Ζαχ/στών Βεροίας είχε συνάντηση κατόπιν πρόσκλησης στις 21-3-2018 με τον Σύλλογο Ζαχ/στών Θεσσαλονίκης στα γραφεία τους επί της οδού Κάρμπολα 2.Στην κοινή συνεδρίαση συζητήθηκαν πολλά θέματα που...

Το Ροταριανό Ίδρυμα (The Rotary Foundation) (www.rotary.org) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο για την εκπαίδευση σε ζητήματα υδάτων του Delft της Ολλανδίας (ΙΗΕ Delft Institute for Water Education) (https://www.un-ihe.org) προκηρύσσει περιορισμένο αριθμό...