Προς κάθε αρμόδιο - Η υγεία στους  χώρους εργασίας

Προς κάθε αρμόδιο - Η υγεία στους χώρους εργασίας

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης

Η δραματική μείωση των συντάξεων που καταγράφεται καθημερινά, η οποία οδηγεί  τους συνταξιούχους κάτω  από τα όρια της ασφαλούς διαβίωσης τους, οδηγεί πολλούς εργαζόμενους που βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης, να τα παρατείνουν εθελουσίως και να παραμένουν στο ενεργό εργατικό δυναμικό, προσδοκώντας κάποιες καλύτερες αποδοχές. 

Είναι εμφανές έτσι, ότι ο παρατεινόμενος χρόνος εργασίας  και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των εργαζομένων, συνθέτουν ένα νέο εργασιακό περιβάλλον με έντονα υγειονομικά χαρακτηριστικά.

Από έρευνες που διενεργούνται και μελέτες που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας, αναμένεται ότι έως το 2030, οι εργαζόμενοι 55 – 67 ετών θα ξεπερνούν το ένα τρίτο του εργασιακού δυναμικού.

Το γεγονός ότι τα όρια συνταξιοδότησης αυξάνονται, ενισχύει την πρόβλεψη ότι  οι εργαζόμενοι πλέον  θα εργάζονται για το μεγαλύτερο μέρος του βίου τους. 

Αυτή η ισχυρή πρόβλεψη θέτει επιτακτικά την αναγκαιότητα να καταβληθούν προσπάθειες, ώστε να  διασφαλιστούν ασφαλείς και υγιείς συνθήκες  εργασίας, κατά τη διάρκεια της εργασιακής ζωής.

Το ολοένα και αυξανόμενο σε ηλικία εργατικό δυναμικό παρουσιάζει ποικίλες προκλήσεις. 

Πολλοί εργαζόμενοι παρουσιάζουν χρόνια προβλήματα υγείας, ενώ άλλοι χρήζουν ειδικής υποστήριξης. 

Αποτελεί επομένως επιτακτική αναγκαιότητα, η διασφάλιση μίας βιώσιμης εργασιακής ζωής ώστε να  αντιμετωπίζονται και να προλαμβάνονται  τα εν λόγω  προβλήματα.

Η προώθηση ενός υγιούς τρόπου διαβίωσης και η πρόληψη ασθενειών κατά τη διάρκεια της ζωής,  πρέπει να συνιστά πρωταρχικό στόχο σε συνδυασμό με τις δραστηριότητες για τη στήριξη της ενεργούς και υγιούς γήρανσης. 

Προς τούτο κρίνεται αναγκαία η διαμόρφωση επίκαιρης  υγειονομικής πολιτικής για τα χρόνια νοσήματα των εργαζομένων, ώστε να διασφαλιστούν  τα έτη  της υγιούς εργασιακής ζωής και να διασφαλιστεί  η λειτουργική γήρανση των  ηλικιωμένων.

Στα πλαίσια αυτά επιβάλλεται  να προωθηθεί η ισορροπημένης διατροφή και η τακτική φυσική  δραστηριότητα ως τρόπος ζωής, για τη διατήρηση υγιούς σώματος και πνεύματος για πολλά χρόνια.

Παράλληλα πρέπει να διασφαλισθεί ότι οι ηλικιωμένοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε σαφείς και βασισμένες σε πραγματικά στοιχεία πληροφορίες, για τον υγιή τρόπο ζωής.

Η προώθηση των βέλτιστων πρακτικών για την πρόληψη και την ασφαλή θεραπεία χρόνιων ασθενειών, είναι αναγκαίο να αποτελέσει  βασικό στοιχείο της υπό διαμόρφωσης πολιτικής 

Προς τούτο απαιτείται η στενή και θεσμοθετημένη συνεργασία ιατρών με ασθενείς, εργοδότες, κοινωνικούς φορείς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για την ανάπτυξη πολιτικών που θα καθορίζουν ασφαλείς και υγιείς συνθήκες κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου, ώστε να διασφαλίζεται η βιώσιμη απασχόληση.

Επί πλέον στόχος του πολιτικού σχεδιασμού πρέπει να αποτελέσει η  ενθάρρυνση εκπαιδεύσεων, ως τρόπου διατήρησης της αντίληψης, της προσαρμοστικότητας και των νοητικών ερεθισμάτων του μεγαλύτερου σε ηλικία ανθρώπινου δυναμικού.

Είναι εμφανές ότι το απαιτούμενο να διαμορφωθεί θεσμικό πλαίσιο για την «Υγεία στους Χώρους Εργασίας», δεν θα αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, εάν δεν συνδυασθεί  με την προώθηση της κουλτούρας και με την αύξηση της ευαισθητοποίησης που καθορίζει την σημασία της σωστής εργασιακής ασφάλειας, της διαχείρισης της υγείας και της πρόληψης του κινδύνου, κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου.

Η σημαντική αύξηση του μέσου όρου της ηλικίας των εργαζομένων επιτάσσει την ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών, που θα ενισχύουν την υγειονομική τους διασφάλιση και την παραγωγική του απόδοση. 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και αλήθεια

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και...

  Από τη  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ γνωστοποιούνται τα εξής:«Ο...

ΕΛΜΕ Ημαθίας: Δωρεάν και ασφαλής μεταφορά όλων των μαθητών

ΕΛΜΕ Ημαθίας: Δωρεάν και ασφαλής μεταφορά όλων των...

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας καταγγέλλει το γεγονός ότι για μια...

Τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης   επισκέφθηκε η Φρ. Καρασαρλίδου   για τα προβλήματα των σχολείων της Ημαθίας

Τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης επισκέφθηκε η Φρ....

Τι απάντησε ο Παν. ΑνανιάδηςΤον περιφερειακό...

Επιτέλους… «προστασία» στην περιοχή Σπήλαιο στη Νάουσα

Επιτέλους… «προστασία» στην περιοχή Σπήλαιο στη...

Παρελθόν αποτελεί πλέον η ξύλινη περίφραξη κατά...

 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 5ου ΓΕ.Λ. ΒΕΡΟΙΑΣ   ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTA ERASMUS+  ΚΑ2 – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 5ου ΓΕ.Λ. ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ...

Με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής...

Ειδικό βοήθημα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος και ευνοϊκοί διακανονισμοί σε άτοκες δόσεις

Ειδικό βοήθημα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος και...

- Για όσους αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο λόγω οφειλών…-...

Μεγάλη φωτιά στο διαλογητήριο- επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων Polis Tracks - Δείτε το βίντεο!

Μεγάλη φωτιά στο διαλογητήριο- επιχείρηση εμπορίας...

Μία μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο...

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός   στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο...

Θεμελιώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη...

ΑΚΟΥ 99.6FM
ΑΚΟΥ 99.6FM

Αγγελίες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μία μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο διαλογητήριο και επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων POLIS TRUCKS στο δρόμο από την Πατρίδα προς τον Αγ. Γεώργιο.@@ads-95@@Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για...

  Από τη  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ γνωστοποιούνται τα εξής:«Ο λόγος για την Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών [ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018], η πλημμελής γνώση της οποίας οδηγεί σε αυθαίρετα συμπεράσματα, ότι δήθεν εκχωρούνται...

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας καταγγέλλει το γεγονός ότι για μια ακόμη σχολική χρονιά η μεταφορά πολλών μαθητών  από και προς το σχολείο τους,  είναι ακόμα στον «αέρα».  Αν και  τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει, σε ορισμένα...

Τι απάντησε ο Παν. ΑνανιάδηςΤον περιφερειακό διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Ανανιάδη,  επσικέφθηκε η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου και συζήτησε μαζί  του θέματα εκπαίδευσης...