Προς κάθε αρμόδιο - Η υγεία στους  χώρους εργασίας

Προς κάθε αρμόδιο - Η υγεία στους χώρους εργασίας

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης

Η δραματική μείωση των συντάξεων που καταγράφεται καθημερινά, η οποία οδηγεί  τους συνταξιούχους κάτω  από τα όρια της ασφαλούς διαβίωσης τους, οδηγεί πολλούς εργαζόμενους που βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης, να τα παρατείνουν εθελουσίως και να παραμένουν στο ενεργό εργατικό δυναμικό, προσδοκώντας κάποιες καλύτερες αποδοχές. 

Είναι εμφανές έτσι, ότι ο παρατεινόμενος χρόνος εργασίας  και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των εργαζομένων, συνθέτουν ένα νέο εργασιακό περιβάλλον με έντονα υγειονομικά χαρακτηριστικά.

Από έρευνες που διενεργούνται και μελέτες που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας, αναμένεται ότι έως το 2030, οι εργαζόμενοι 55 – 67 ετών θα ξεπερνούν το ένα τρίτο του εργασιακού δυναμικού.

Το γεγονός ότι τα όρια συνταξιοδότησης αυξάνονται, ενισχύει την πρόβλεψη ότι  οι εργαζόμενοι πλέον  θα εργάζονται για το μεγαλύτερο μέρος του βίου τους. 

Αυτή η ισχυρή πρόβλεψη θέτει επιτακτικά την αναγκαιότητα να καταβληθούν προσπάθειες, ώστε να  διασφαλιστούν ασφαλείς και υγιείς συνθήκες  εργασίας, κατά τη διάρκεια της εργασιακής ζωής.

Το ολοένα και αυξανόμενο σε ηλικία εργατικό δυναμικό παρουσιάζει ποικίλες προκλήσεις. 

Πολλοί εργαζόμενοι παρουσιάζουν χρόνια προβλήματα υγείας, ενώ άλλοι χρήζουν ειδικής υποστήριξης. 

Αποτελεί επομένως επιτακτική αναγκαιότητα, η διασφάλιση μίας βιώσιμης εργασιακής ζωής ώστε να  αντιμετωπίζονται και να προλαμβάνονται  τα εν λόγω  προβλήματα.

Η προώθηση ενός υγιούς τρόπου διαβίωσης και η πρόληψη ασθενειών κατά τη διάρκεια της ζωής,  πρέπει να συνιστά πρωταρχικό στόχο σε συνδυασμό με τις δραστηριότητες για τη στήριξη της ενεργούς και υγιούς γήρανσης. 

Προς τούτο κρίνεται αναγκαία η διαμόρφωση επίκαιρης  υγειονομικής πολιτικής για τα χρόνια νοσήματα των εργαζομένων, ώστε να διασφαλιστούν  τα έτη  της υγιούς εργασιακής ζωής και να διασφαλιστεί  η λειτουργική γήρανση των  ηλικιωμένων.

Στα πλαίσια αυτά επιβάλλεται  να προωθηθεί η ισορροπημένης διατροφή και η τακτική φυσική  δραστηριότητα ως τρόπος ζωής, για τη διατήρηση υγιούς σώματος και πνεύματος για πολλά χρόνια.

Παράλληλα πρέπει να διασφαλισθεί ότι οι ηλικιωμένοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε σαφείς και βασισμένες σε πραγματικά στοιχεία πληροφορίες, για τον υγιή τρόπο ζωής.

Η προώθηση των βέλτιστων πρακτικών για την πρόληψη και την ασφαλή θεραπεία χρόνιων ασθενειών, είναι αναγκαίο να αποτελέσει  βασικό στοιχείο της υπό διαμόρφωσης πολιτικής 

Προς τούτο απαιτείται η στενή και θεσμοθετημένη συνεργασία ιατρών με ασθενείς, εργοδότες, κοινωνικούς φορείς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για την ανάπτυξη πολιτικών που θα καθορίζουν ασφαλείς και υγιείς συνθήκες κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου, ώστε να διασφαλίζεται η βιώσιμη απασχόληση.

Επί πλέον στόχος του πολιτικού σχεδιασμού πρέπει να αποτελέσει η  ενθάρρυνση εκπαιδεύσεων, ως τρόπου διατήρησης της αντίληψης, της προσαρμοστικότητας και των νοητικών ερεθισμάτων του μεγαλύτερου σε ηλικία ανθρώπινου δυναμικού.

Είναι εμφανές ότι το απαιτούμενο να διαμορφωθεί θεσμικό πλαίσιο για την «Υγεία στους Χώρους Εργασίας», δεν θα αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, εάν δεν συνδυασθεί  με την προώθηση της κουλτούρας και με την αύξηση της ευαισθητοποίησης που καθορίζει την σημασία της σωστής εργασιακής ασφάλειας, της διαχείρισης της υγείας και της πρόληψης του κινδύνου, κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου.

Η σημαντική αύξηση του μέσου όρου της ηλικίας των εργαζομένων επιτάσσει την ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών, που θα ενισχύουν την υγειονομική τους διασφάλιση και την παραγωγική του απόδοση. 

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την τεράστια επιχείρηση μεταφοράς σήμερα τα ξημερώματα

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την τεράστια...

Τα ξημερώματα της Κυριακής, γύρω στις 05.30, στήθηκε...

Γίνε κι εσύ Security!  - Εξασφάλισε μια θέση εργασίας!!!

Γίνε κι εσύ Security! - Εξασφάλισε μια θέση εργασίας!!!

Από το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος και από το ΚΕΜΕΑ...

«ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ» ΤΩΝ 100 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ!

«ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ» ΤΩΝ 100 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ  2

ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ 2

Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ      ΜΠΑΝΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 19...

«Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΑΡΡΕΝΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ» «40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ» «1978-2018»

«Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΑΡΡΕΝΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ» «40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ...

Γράφει η Σοφία Πιστοφίδου-ΤσόγκαΚαθηγήτρια...

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: Η ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: Η ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ

Καλέ μου αναγνώστη,ας κάνουμε τ’ αγαπημένα μας...

1η Μαΐου – 31η Οκτωβρίου: Αντιπυρική περίοδος

1η Μαΐου – 31η Οκτωβρίου: Αντιπυρική περίοδος

Του Ιερέως:ΠαναγιώτουΣ. ΧαλκιάΣτην αντιπυρική περίοδο...

Το οθωμανικό γαιοκτητικό σύστημα  και η σημερινή πρακτική σημασία του

Το οθωμανικό γαιοκτητικό σύστημα και η σημερινή...

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*Οι γαίες κατά το...

ΑΚΟΥ 99.6FM
ΑΚΟΥ 99.6FM

Αγγελίες

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Τα ξημερώματα της Κυριακής, γύρω στις 05.30, στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση στην οδό Θεσσαλονίκης για την μεταφορά τεραστίων μετασχηματιστών από τον ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα έκλεισε η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα...

Από το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος και από το ΚΕΜΕΑ ανακοινώνεται ότι ξεκινάει το νέο τμήμα security με στόχο τις ερχόμενες εξετάσεις.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαίδευση 105 ωρών θεωρίας και πρακτικής άσκησης για ...

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού  Φίλοι μου, καλή σας ημέρα, αφού ο Αλέξης επέστρεψε από το γαμήλιο γλέντι στη γειτονική χώρα των Σκοπίων, έλυσε και το θέμα χρέους της πατρίδας μας,...

Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ      ΜΠΑΝΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 19 20/21ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 19 19/21ΚΩΣΤΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ-ΑΘΗΝΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ 19 17/21ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ 19 14/21ΙΩΣΗΦΙΔΟΥ ΠΑΥΛΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 19 4/21ΠΑΠΑΚΥΡΙΤΣΗ...