Επαγγελματίες-Βιοτέχνες: «Η οικονομία πάει καλά στα χαρτιά, όχι στην πραγματικότητα»

Επαγγελματίες-Βιοτέχνες: «Η οικονομία πάει καλά στα χαρτιά, όχι στην πραγματικότητα»

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Βέροιας στο «Λαό»: Θα ενημερώσουμε τα μέλη μας για ενδεχόμενες κινητοποιήσεις


Μια διεθνής συνάντηση που αφορούσε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έγινε στην Αθήνα, στις 8 και 9 Μαρτίου και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η 50η γενική συνέλευση της ΓΣΕΒΕΕ στο ξενοδοχείο Caravel.

Και στις δύο, συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών Βέροιας κ. Θωμάς Ζιώγας, ο οποίος μίλησε στο «ΛΑΟ» για τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν.


«Παραβρέθηκαν κυρίως ευρωπαίοι αξιωματούχοι και συνάδερφοι. Την Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν διάφορα πάνελ όπου έγιναν συζητήσεις γύρω από τους τρόπους ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ελλάδας και της Ευρώπης .Τη δεύτερη μέρα μίλησε ο κ. Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι αρχηγοί, όπως η Φώφη Γεννηματά, για τον τρόπο που βλέπουν τα κόμματα τους την οικονομία.  Για όλους, εμείς οι μικρομεσαίοι, γίναμε, από ραχοκοκαλιά η καρδιά της οικονομίας και όλοι για εμάς νοιάζονται αλλά στην ουσία κανένας. Η…καρδιά είναι πλέον με μηχανική υποστήριξη. Τα μέτρα και όλα τα συναφή που παίρνουν στην Ελλάδα, κυρίως με το φορολογικό,   δεν βοηθάνε κανέναν»

Το φορολογικό ήταν αυτό που σας απασχόλησε κυρίως;

Η συζήτηση που έγινε με τους ανθρώπους εκεί, σχετίζονταν με τον τρόπο χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη. Οι πολικοί έκαναν την εισήγησή τους  και μετά εμείς αναλύσαμε κάποια πράγματα όσο αφορά την οικονομική δημοκρατία. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται πολύ στις επιχειρήσεις, όμως στην Ελλάδα, όπως φαίνεται, δεν την έχουμε. Βοηθιούνται οι λίγες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και οι μικρομεσαίοι δεν έχουν στήριξη από τις τράπεζες. Οι Ευρωπαίοι αναπτύσσονται πολύ διαφορετικά, με άλλα προγράμματα που τους χρηματοδοτούν, που  τα διαχειρίζονται διάφοροι οργανισμοί και μπορούν να έχουν γρηγορότερη και ευκολότερη πρόσβαση και να είναι πιο αποτελεσματικοί.

Συγκριτικά με τους Ευρωπαίους, οι Έλληνες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που βρίσκονται;

Με άριστα το 10 σίγουρα είμαστε κάτω από το 5. Στην Ευρώπη είναι πολύ πιο οργανωμένοι. Εδώ, το βασικότερο πρόβλημά μας, είναι ότι δεν έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία. Υπάρχουν διάφορα προγράμματα μέσα από τις τράπεζες τα οποία πρέπει να έχεις γερά πνευμόνια και αντοχές, τουλάχιστον τον τελευταίο καιρό  με την κρίση, για να καταφέρεις να μπεις σε αυτά τα προγράμματα. Στο τέλος, απογοητευμένοι όλοι, δεν προχωράνε… Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι το ΕΣΠΑ. Υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις που έχουν κάνει διάφορες δουλειές όσον αφορά το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, αλλά δεν έχουν ακόμα  πληρωθεί. Έχουν πάνω από ένα χρόνο που έκαναν τις διαδικασίες, αλλά δεν έχουν χρηματοδοτηθεί ακόμη. Πάντα κάπου σκαλώνει η δουλειά.

Που πιστεύετε οτι σκαλώνει;

Στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα κυρίως που είναι δυσκίνητο και στα γραφειοκρατικά. Δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα οικονομικά προγράμματα στήριξης.

Η  ΓΣΕΒΕΕ τι λέει;

Η ΓΣΕΒΕΕ είναι ένα συνδικαλιστικό όργανο που έχει κάνει διάφορες έρευνες με το ΙΓΜΕ και αφορά επαγγελματίες. Αλλά, όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι πάει να εξαλειφθεί  ο ελεύθερος  μικρομεσαίος επαγγελματίας. Από τις 800.000 επαγγελματίες που υπήρχαν κάποτε , αυτή τη στιγμή έχουν κλείσει ήδη 240.000 επιχειρήσεις και έχουν φτάσει σε  σημείο να χρωστάνε και να μην μπορούν οι άνθρωποι ούτε σύνταξη να πάρουν ούτε να επιβιώσουν, μετά το κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Για ποιο λόγο οδηγήθηκαν εκεί οι επιχειρήσεις; Συζητήθηκαν τα αίτια;

Η κύρια αιτία είναι η μείωση της κατανάλωσης , η συρρίκνωση του χρήματος σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι μικρομεσαίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα τους, απέναντι στους μεγάλους και αναγκάζονται να φύγουν. Είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός , είναι η αύξηση της φορολογίας. Όλα αυτά τα προβλήματα  συσχετίζονται με το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Επίσης στο Νομό μας είναι και η πρωτογενής παραγωγή που δεν πήγε καθόλου καλά με το ροδάκινο. Οι αγρότες είναι ένα μεγάλο ποσοστό από καταναλωτές μας. Υπάρχει μείωση συντάξεων. Ο κόσμος κοιτάει να βρει φθηνές αγορές , να πάει έξω από τα σύνορα να ψωνίσει ή  σε πολυκαταστήματα, πολλές φορές και κάτω του κόστους. Όλα αυτά οδηγούν τη μικρομεσαία επιχείρηση στο να μην μπορεί να επιβιώσει.

Με τι αίσθηση επιστρέψατε από την Αθήνα;

Με… πολύ «ωραία»! Τι να πω…Αυτή τη στιγμή οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Από 26.000 αιτήσεις, μόνο 20 επιχειρήσεις μπόρεσαν και διεκπεραίωσαν…Επίσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν τη δυνατότητα να μπουν σε ρύθμιση των 120 δόσεων για την πρώτη κατοικία, ενώ όλοι οι υπόλοιποι μπορούν. Είναι πράγματα που μας προβληματίζουν και για αυτό το θέμα, ετοιμάζονται κινητοποιήσεις. Σε τοπικό επίπεδο, εμείς θα καλέσουμε γενική συνέλευση των μελών μας, να τους ενημερώσουμε ως Ομοσπονδία και θα συζητήσουμε για την πορεία που θα ακολουθήσουμε με μπροστάρη τη ΓΣΕΒΕΕ.

Ούτε μια αμυδρή  αισιοδοξία ότι θα ανακάμψει η κατάσταση;

Μόνο στα χαρτιά. Με βάση διάφορες έρευνες, προκύπτει ότι η οικονομία πάει καλά στα στοιχεία και στα χαρτιά, αλλά όχι στην πραγματικότητα. Φτάσαμε σε  σημείο να μην μπορούμε να πληρώσουμε όχι μόνο τα έξοδα της επιχείρησης που είναι παγωμένα, αλλά ούτε τα προς το ζειν. Κάνουμε από παντού οικονομία για να μπορέσουμε να βγάλουμε τα λειτουργικά μας έξοδα.


Ο κ. Ζιώγας μετέφερε τη φωνή των μικρομεσαίων, όπως βιώνουν τα τελευταία χρόνια τα δείγματα της ελληνικής οικονομίας.

 Από την άλλη ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας κ. Γιώργος Καββαθάς, στην εισήγησή του, τόνισε ότι «το 2017 μπορεί να έκλεισε με θετικά σημάδια για την ελληνική οικονομία, όμως μια περισσότερο προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων και των δεικτών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτή η ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι εύθραυστη και ευάλωτη».

Για να θέσει με έμφαση και τον ρόλο των Τραπεζών σ’ αυτή την αλυσίδα με τα βαρίδια στα πόδια των επαγγελματιών: «δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία ήταν και παραμένει τραπεζοκεντρική, αλλά και με δεδομένο ότι η κρίση δημοσίου χρέους του 2010 γρήγορα μετασχηματίστηκε σε τραπεζική κρίση, ένα μεγάλο μέρος των δανείων που έλαβε και επωμίστηκε η ελληνική κοινωνία υπό τη μορφή του δημοσίου χρέους ήταν χρέος των τραπεζών» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι, σήμερα ο τραπεζικός τομέας όχι μόνο δεν είναι σε θέση να διαδραματίσει με τρόπο αποτελεσματικό το ρόλο του τροφοδότη της ανάπτυξης, αλλά φαίνεται να είναι αρκετά ευάλωτος.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την τεράστια επιχείρηση μεταφοράς σήμερα τα ξημερώματα

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την τεράστια...

Τα ξημερώματα της Κυριακής, γύρω στις 05.30, στήθηκε...

Γίνε κι εσύ Security!  - Εξασφάλισε μια θέση εργασίας!!!

Γίνε κι εσύ Security! - Εξασφάλισε μια θέση εργασίας!!!

Από το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος και από το ΚΕΜΕΑ...

«ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ» ΤΩΝ 100 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ!

«ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ» ΤΩΝ 100 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ  2

ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ 2

Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ      ΜΠΑΝΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 19...

«Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΑΡΡΕΝΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ» «40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ» «1978-2018»

«Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΑΡΡΕΝΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ» «40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ...

Γράφει η Σοφία Πιστοφίδου-ΤσόγκαΚαθηγήτρια...

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: Η ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: Η ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ

Καλέ μου αναγνώστη,ας κάνουμε τ’ αγαπημένα μας...

1η Μαΐου – 31η Οκτωβρίου: Αντιπυρική περίοδος

1η Μαΐου – 31η Οκτωβρίου: Αντιπυρική περίοδος

Του Ιερέως:ΠαναγιώτουΣ. ΧαλκιάΣτην αντιπυρική περίοδο...

Το οθωμανικό γαιοκτητικό σύστημα  και η σημερινή πρακτική σημασία του

Το οθωμανικό γαιοκτητικό σύστημα και η σημερινή...

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*Οι γαίες κατά το...

ΑΚΟΥ 99.6FM
ΑΚΟΥ 99.6FM

Αγγελίες

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Τα ξημερώματα της Κυριακής, γύρω στις 05.30, στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση στην οδό Θεσσαλονίκης για την μεταφορά τεραστίων μετασχηματιστών από τον ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα έκλεισε η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα...

Από το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος και από το ΚΕΜΕΑ ανακοινώνεται ότι ξεκινάει το νέο τμήμα security με στόχο τις ερχόμενες εξετάσεις.Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαίδευση 105 ωρών θεωρίας και πρακτικής άσκησης για ...

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου Μηχανικού  Φίλοι μου, καλή σας ημέρα, αφού ο Αλέξης επέστρεψε από το γαμήλιο γλέντι στη γειτονική χώρα των Σκοπίων, έλυσε και το θέμα χρέους της πατρίδας μας,...

Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ      ΜΠΑΝΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 19 20/21ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 19 19/21ΚΩΣΤΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ-ΑΘΗΝΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ 19 17/21ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ 19 14/21ΙΩΣΗΦΙΔΟΥ ΠΑΥΛΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 19 4/21ΠΑΠΑΚΥΡΙΤΣΗ...