Παρέμβαση και αιτήματα των Ξενοδόχων Ημαθίας  στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας

Παρέμβαση και αιτήματα των Ξενοδόχων Ημαθίας στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας

Παρέμβαση στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας, έκανε ο πρόεδρος της "ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ Π.Ε.. ΗΜΑΘΙΑΣ¨ κ Δημήτρης  Μάντσιος.

Ο κ. Μάντζιος ανέφερε στην τοποθέτησή του:

«Είναι κοινά αποδεκτό ότι ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας. Η επίσημη καμπάνια του Ε.Ο.Τ. για αρκετά χρόνια πριν, κινήθηκε στο δίπολο ήλιος και θάλασσα αφήνοντας την ενδοχώρα και τον Έλληνα μικρομεσαίο ξενοδόχο να βιοπορεί με τον εσωτερικό τουρισμό τους εμπορικούς αντιπρόσωπους και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

Στη μετά κρίση εποχή λιγόστεψαν οι εμπορικοί επισκέπτες, οι Έλληνες δεν μπορούν να ταξιδέψουν και μειώθηκε κάθε είδους εκδήλωση, με αποτέλεσμα να στραφούμε στην διεθνή αγορά χτίζοντας ουσιαστικά εκ νέου τον προορισμό Ημαθία.

Οφείλουμε να χαράξουμε από κοινού, μία στρατηγική δυναμικής ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της  Π.Ε. Ημαθίας, με ένα ένδοξο θρησκευτικό και πολιτισμικό απόθεμα, μια υπέροχη  φύση  και με μοναδικά κρασιά να συνοδεύουν την πλούσια γαστρονομία της.

Για να το πετύχουμε αυτό βγαίνουμε στις αγορές προωθώντας μαζί με την Π.Κ.Μ και τους Δήμους τον προορισμό Ημαθία.

Αντιμετωπίζουμε όμως προβλήματα που μόνον εσείς μπορείτε να δώσετε λύση για να συνεχίζουμε να υπάρχουμε. 

AITHMATA

Ζητούμε, σταθερό και έγκυρα ανακοινωμένο πρόγραμμα λειτουργίας στους επισκέψιμους χώρους των Αιγών, και της Μίεζας, των Βυζαντινών, Οθωμανικών και Εβραϊκών προσκυνημάτων.

Οργάνωση και τοποθέτηση  διαδραστικών ξεναγών QR Travel code και NFC  με παράλληλη Wi-Fi ελεύθερη  πρόσβαση των ψηφιακών εργαλείων στην υπηρεσία του επισκέπτη .

Η Ημαθία είναι η μοναδική Π.Ε. της χώρας με τρία χιονοδρομικά κέντρα  ζητούμε την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για  την ετήσια λειτουργία τους και την μετατροπή τους σε ορεινά τουριστικά θέρετρα προσέλκυσης επισκεπτών. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε για την δημιουργία παγοδρομίων, γηπέδων γκόλφ, πίστας cross country  και down hill   αλλά και σκοπευτικού κέντρου όπου υπάρχουν και ώριμες μελέτες. Παράλληλα απαραίτητη είναι η τοποθέτηση και λειτουργία τεχνητής χιόνωσης και στο χιονοδρομικό κέντρο του  Σελίου.

Να γίνει χαρτογράφηση, διάνοιξη και σηματοδότηση των αναρριχητικών πεδίων Τιμίου Προδρόμου στη  Βέροια και του Χριστόπουλου-Μπουντόλα στην Κράστα της Νάουσας, με τα διεθνή στάνταρντ, αλλά και των ορειβατικών μονοπατιών του Βερμίου κάθετα στο διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4.

Μόνιμη στελέχωση των δασικών υπηρεσιών για επαναλαμβανόμενη και συνεχή διατήρηση των δρόμων, των μονοπατιών και των αναρριχητικών πεδίων ώστε να αναπτυχθεί  η ορεινός τουρισμός και οι παρεμφερείς τους δράσεις.

Παροχή κινήτρων στη δημιουργία τμημάτων στα ΙΕΚ για οδηγούς βουνού και παρεμφερείς ειδικότητες με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού της περιοχής  και της ενδοχώρας γενικότερα.

Διεκδίκηση της υπό ίδρυση σχολής ξεναγών στην Ημαθία σε δομές των πρώην πανεπιστημιακών σχολών.

Συντονισμός στη συνεργασία των φορέων για την διεκδίκηση συνεδρίων στην Ημαθία με πολλές συνεδριακές υποδομές και δυνατότητες και για παράλληλα προγράμματα των συνοδών

Να χρηματοδοτηθεί και να ξεκινήσει άμεσα η ανασκαφή του Λυκείου του Αριστοτέλη που γειτνιάζει στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας και να αναγνωριστεί - ενταχθεί το Νυμφαίο της  Σχολής Αριστοτέλους, το πρώτο πανεπιστήμιο της οικουμένης, ως μνημείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Να θεσμοθετηθεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης για το πολύ σημαντικό κομμάτι του προσβάσιμου τουρισμού που σταδιακά αναδύεται και τείνει να λάβει εξέχουσα θέση στην τουριστική βιομηχανία. Διευκόλυνση της πρόσβασης ΑμεΑ σε όλα τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος της Ημαθίας και όχι μόνον με δημιουργία πρότυπων υποδομών με χάρτες, ομοιώματα και οδηγούς για τυφλούς, ράμπες, ανελκυστήρες και ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων με σκοπό την μετατροπή τους σε χώρους φιλικούς και προσβάσιμους για όλους.

Να δημιουργηθούν μικρά και ευέλικτα προγράμματα χρηματοδότησης μέχρι 40.000 € για την υιοθέτηση και αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) από τις τουριστικές επιχειρήσεις με σκοπό τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Να ολοκληρωθεί η παροχή φυσικού αερίου σε όλη την Π.Ε. Ημαθίας το συντομότερο δυνατό.

Να δημιουργηθεί πρόγραμμα χρηματοδότησης ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, για την ενεργειακή μας αναβάθμιση, ώστε να εξαλειφθεί η  ανισότητα του ενεργειακού κόστους λόγω των διαφορετικών κλιματολογικών συνθηκών με την υπόλοιπη χώρα.

Να θεσμοθετηθεί πρόγραμμα αντίστοιχης  επιδότησης του πετρελαίου  θέρμανσης στην καταναλωμένη ενέργεια θέρμανσης για όλα τα ξενοδοχεία στις ορεινές περιοχές λόγω ψύχους  συμπεριλαμβανομένης της Π.Ε. Ημαθίας.

Πρόγραμμα ενίσχυσης για την αναπαλαίωση και συντήρηση διατηρητέων κτιρίων παραδοσιακών οικισμών.

Εναλλαγή και στόχευση της εθνικής τουριστικής στρατηγικής ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιφερειακής ενότητας. Ζητούμε νομοθετική ρύθμιση με υποχρεωτική υποβολή των  δελτίων τουριστικής κίνησης ξενοδοχειακών καταλυμάτων καθώς και οποιουδήποτε άλλου στατιστικού στοιχείου με σκοπό την σωστή και ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων για την ορθή στρατηγική σχεδίασης και ανάπτυξης του τουρισμού στην Π.Ε. Ημαθίας.

Επιδότηση και ενθάρρυνση των τουριστικών γραφείων τόσο για την αναβάθμιση των  εγκαταστάσεων αλλά κυρίως για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των τουριστικών λεωφορείων με στόχο να ασχοληθούν σοβαρά με τον incoming τουρισμό.

Να δημιουργηθεί ο θεσμός της “Λευκής Εβδομάδας.” (Π.Ο.Ξ.) με συμμετοχή των σχολείων για 4 ή 5 ημέρες μετά την Καθαρά Δευτέρα τονώνοντας τον εσωτερικό τουρισμό εναλλακτικών δράσεων.

Να δοθεί άμεση χρηματοδότηση σε έργα υποδομής του επαρχιακού οδικού δικτύου που συνδέει την περιοχή της Βεργίνας -ΑΙΓΕΣ- με την Βέροια και τον κόμβο της Εγνατίας

Να τοποθετηθεί ενιαία σήμανση σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, με αναφορά  σε όλους τους τουριστικούς πόρους.

Να ενισχυθούν τοπικές οργανώσεις και φορείς για την προστασία και περίθαλψη των αδέσποτων ζώων.

Ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση του κλάδου. Τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί ο ξενοδόχος να απορροφήσει τις αυξήσεις και τις μεταφέρει στο πελάτη. Αυτό οδηγεί στο να είναι πιο ακριβό το προϊόν της Ελλάδος και δη της Ημαθίας έναντι του ανταγωνισμού με αποτέλεσμα ανταγωνιστής του ξενοδόχου να μην είναι το απέναντι ξενοδοχείο, αλλά το ξενοδοχείο της γείτονας χώρας.

Επαναφορά της απαλλαγής των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των κερδοσκοπικών νομικών προσώπων (ξενοδοχεία) από τον ΕΝΦΙΑ. Οι εγκαταστάσεις των ξενοδοχειακών καταλυμάτων αποτελούν εργαλείο δουλειάς και όχι προσωπική περιουσία αναψυχής.

Κατάργηση του τέλους διαμονής και εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό λόγω δεσμεύσεων, επανεξέταση για δίκαια επιβολή ανταποδοτικού τέλους  επί της τιμής πώλησης και όχι αυτοτελώς.

Προαιρετική απαλλαγή Φ.Π.Α. για συναλλαγές με νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και για ποσά καθαρής αξίας άνω των 15.000€ λόγω καθυστέρησης στην αποπληρωμή τους από πλευράς δημοσίου.

Χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για κάθε νόμιμη χρήση χωρίς παρακράτηση σε επιχειρήσεις με παλιές οφειλές προς το δημόσιο που είναι σε καθεστώς ρύθμισης και εφόσον δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες δόσεις.

Αλλαγή του νομικού πλαισίου  για την προστασία των ξενοδόχων από τις υπέρογκες απαιτήσεις των Οργανισμών Πνευματικών και Συγγενικών δικαιωμάτων που γεννιούνται ως λερναίες ύδρες και πιθανός ορισμός μέσα από συλλογική διαπραγμάτευση των φορέων του ύψους των δικαιωμάτων που θα καταβάλει ένα ξενοδοχείο, ανεξάρτητα από το πλήθος των οργανισμών που αξιώνουν αμοιβή.


Στα χρόνια της κρίσης ο τουρισμός αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί τη σωτήρια λέμβο της Ελληνικής μας οικονομίας.

Αυτή η κυβέρνηση οφείλει μέσω απονομής αυξημένων αρμοδιοτήτων στα αρμόδια υπουργεία, επιμελητήρια, τοπικούς φορείς, υπηρεσίες και οργανώσεις και μέσω επαρκών κεφαλαίων να στηρίξει τον Ξενοδοχειακό κλάδο και να διαφυλάξει σαν κόρη οφθαλμού το αίσθημα ασφάλειας του τουρίστα στον προορισμό Ελλάδα και στον προορισμό Ημαθία".


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη δημοσιότητα χθες το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Ημαθία - Συνεχίζονται οι «ζυμώσεις» σε ΚΙΝΑΛ και μικρότερα κόμματα

Στη δημοσιότητα χθες το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Ημαθία...

Ανακοινώθηκε χθες και επίσημα, το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ....

Δήλωση του υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. Φώτη Κουτσουπιά

Δήλωση του υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. Φώτη Κουτσουπιά

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκα από την Νέα...

Ένας χρόνος από τη «Συμφωνία των Πρεσπών»:   Ο λαός δεν ξεχνά!

Ένας χρόνος από τη «Συμφωνία των Πρεσπών»: Ο λαός δεν...

Θλιβερή επέτειος σήμερα της κατάπτυστης και εθνικά...

Με το φακό του «Λαού» - Μία σύντομη επίσκεψη-προσκύνημα στη Μοσχόπολη

Με το φακό του «Λαού» - Μία σύντομη επίσκεψη-προσκύνημα...

Ένα όμορφο παραθεριστικό μέρος στα υψώματα της...

Τμήμα βοηθών νοσηλευτικής γενικής νοσηλείας στο Δημόσιο ΙΕΚ Νοσοκομείου Βέροιας

Τμήμα βοηθών νοσηλευτικής γενικής νοσηλείας στο...

ΕΓΓΡΑΦΕΣ  ΟΛΟ  τον  ΙΟΥΛΙΟ επίσης  8 και  22 Αυγούστου...

Ανακοινώθηκαν οι αριστούχοι του 2ου Γυμνασίου Αλεξάνδρειας

Ανακοινώθηκαν οι αριστούχοι του 2ου Γυμνασίου...

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των μαθητών που αρίστευσαν...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό στην Ημαθία

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ για τις υποψηφιότητες

Ανακοίνωση της ΝΟΔΕ για τις υποψηφιότητες

  Η μεγάλη δυναμική αλλά και η ανανέωση της Νέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Ανακοινώθηκε χθες και επίσημα, το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. με τους έξι υποψήφιους βουλευτές στην Ημαθία.Μετά από διαβουλεύσεις, συζητήσεις και πολλά email, το κόμμα της Ν.Δ. κατέληξε στις παρακάτω υποψηφιότητες ενώ ο...

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκα από την Νέα Δημοκρατία την ανακοίνωση του ονόματός μου ως υποψήφιου βουλευτή στην Ημαθία, για τις εκλογές που έρχονται.Αγώνες δυόμιση χρόνων για την ανάλυση και...