Μεγάλη εβδομάδα και νηστεία

Μεγάλη εβδομάδα και νηστεία

Γράφει ο Τόπης Αθανάσιος

Διαιοτολόγος – Διατροφολόγος

MSc of Education & Disability

H μακρά περίοδος της νηστείας πλησιάζει  προς το τέλος της και πλέον λίγες  ημέρες χωρίζουν τους νηστεύοντες και μη από το τραπέζι με τη μαγειρίτσα, τα κόκκινα αυγά και όλα τα καλούδια του πασχαλινού τραπεζιού. Γιατί παχαίνουμε κατά τη νηστεία; Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μας τη Μεγάλη Εβδομάδα;

«Η νηστεία είναι μια περίοδος κατά την οποία συνήθως γίνεται κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αμυλούχων τροφών (π.χ. πατάτες, μακαρόνια, ρύζι και άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα), που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους. Παρατηρείται, επίσης, έλλειψη ποικιλίας και ισορροπίας στη διατροφή των νηστευόμενων μιας και εγκλωβίζονται σε συγκεκριμένες τροφές. Έτσι οδηγούμαστε σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών βιταμινών και ιχνοστοιχείων, που βρίσκονται σε ζωικές τροφές, όπως η βιταμίνη D (κρόκος αυγών, λιπαρά ψάρια, κρέας) , η ριβοφλαβίνη (υπάρχει κυρίως σε ζωικά προϊόντα) καθώς επίσης και ο σίδηρος, το ασβέστιο, το ιώδιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος. Πρέπει να επισημανθεί ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή το διαιτολόγιο των ευπαθών κατηγοριών, όπως υπερήλικες, εγκυμονούσες ή θηλάζουσες, παιδιών, εφήβων, αθλητών και ασθενών. Η μειωμένη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό, κακή ανάπτυξη και εξασθένηση του ανοσοποιητικού».


Κατά την Αγία και μεγάλη εβδομάδα θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

• Συνδυάστε πρωτεϊνούχες τροφές για την κάλυψη των απαραίτητων αμινοξέων. Υπάρχουν διατροφικές ανησυχίες σχετικά με τις φυτικές τροφές, που είναι χαμηλότερες σε ποσότητα και ποιότητα πρωτεΐνης, σε σύγκριση με τα ζωικά τρόφιμα. Οι νηστεύοντες μπορούν να λάβουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα τους μέσω συνδυασμών των διαφόρων πηγών φυτικών πρωτεϊνών. Συνδυάστε: ή όσπρια με δημητριακά (ρύζι, πλιγούρι, φαγόπυρο, κινόα, κ.λπ.) ή όσπρια με ξηρούς καρπούς, σουσάμι, ταχίνι ολικής και σπόρους (ηλιόσπορους, λιναρόσπορο, κ.λπ.).

• Καταναλώστε τροφές με τα απαραίτητα ω3 λιπαρά οξέα. Η διατροφή όσων νηστεύουν περιέχει πολλά ω-6 λιπαρά οξέα σε βάρος των ω-3 λιπαρών οξέων, γι’ αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο να καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε ω3, όπως π.χ. λιναρόσπορο, καρύδια, αβοκάντο, σουσάμι, ταχίνι ολικής κ.λπ.

• Εξασφαλίστε τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β κάθε μέρα. Σε όσους νηστεύουν, συχνά παρατηρείται έλλειψη στη βιταμίνη B12 -διότι αυτή υπάρχει κυρίως σε ζωικές τροφές- που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος και για τη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η παρουσία της με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου. Καλές φυτικές πηγές Β12 είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, το γάλα σόγιας κ.ά.

• Δώστε σημασία στις πηγές διατροφικού σιδήρου για την αποφυγή αναιμίας. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι φακές, τα φασόλια, ο αρακάς, τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πολύ καλές πηγές μη-αιμικού σιδήρου (που δεν προέρχεται δηλαδή από ζωικές τροφές). Ο συνδυασμός αυτών των τροφών με τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β12 και C βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επαρκή κάλυψη του οργανισμού.

• Προσθέστε βιταμίνη C στη διατροφή σας για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου. Ο συνδυασμός των τροφών, που αναφέραμε ως πηγές σιδήρου με μία πηγή βιταμίνης C, όπως είναι τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα, επιτυγχάνει πολύ καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό.

• Να θυμάστε τη σημασία του ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, συμμετέχει στην αναπαραγωγή και ανάπτυξη των κυττάρων του σώματός μας και, επιπλέον, έχει σημαντική δράση για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και για το νευρικό σύστημα. Πηγές ψευδαργύρου είναι: τα καρύδια, τα κάσιους, τα φασόλια, τα κουκιά,η φάβα, το φύτρο σιταριού,το κάρδαμο κ.λπ.

• Καταναλώστε τροφές με ασβέστιο για την αποφυγή οστεοπόρωσης. Τροφές με ασβέστιο δεν υπάρχουν μόνο στα γαλακτοκομικά, αλλά και στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, αμύγδαλα, καρότα, τα εμπλουτισμένα με ασβέστιο δημητριακά πρωινό.

Τέλος ας μην ξεχνούμε ότι η νηστεία είναι πάνω απ όλα πνευματική, έτσι λοιπόν πέρα από τις οδηγείες του διαιτολόγου χρειαζόμαστε όλοι μας και τις οδηγείες του Πνευματικού.  Δεν  αρκεί  βεβαίως μόνον η αποχή από τις τροφές, για την επαινετή νηστεία, ας νηστεύσουμε λοιπόν νηστεία δεκτή, ευάρεστη στο Θεό. Αληθινή νηστεία είναι η αποξένωση από το  κακό,  η  εγκράτεια της γλώσσας, η αποχή από το  θυμό,  ο χωρισμός από τις επιθυμίες, την καταλαλιά, το ψεύδος, την ψευδορκία. H στέρηση από αυτά είναι αληθινή νηστεία. Μέσα σ’ αυτά λοιπόν η νηστεία είναι αγαθό.  


Καλή 

Ανάσταση !!!!


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το αντικαρκινικό φρούτο που κάθε καπνιστής πρέπει να τρώει

Το αντικαρκινικό φρούτο που κάθε καπνιστής πρέπει να...

Ένα μήλο περιέχει αρκετά χρήσιμα διατροφικά στοιχεία,...

Ηλίαση: Ποια είναι τα συμπτώματα και οι πρώτες βοήθειες

Ηλίαση: Ποια είναι τα συμπτώματα και οι πρώτες...

Ως "ηλίαση" προσδιορίζουμε το σύνολο των...

ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τρώμε έξω

ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τρώμε έξω

Χρήσιμες συμβουλές για την σωστή επιλογή τροφίμων τα...

Συμπτώματα Συνδρόμου Θερμοπληξίας: Οδηγίες για την Πρόληψη από τις υψηλές θερμοκρασίες

Συμπτώματα Συνδρόμου Θερμοπληξίας: Οδηγίες για την...

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑΣ:Α) ΑΡΧΙΚΑ...

ΕΦΕΤ: Τα τρόφιμα - κίνδυνος το καλοκαίρι! Τι πρέπει να προσέξουμε

ΕΦΕΤ: Τα τρόφιμα - κίνδυνος το καλοκαίρι! Τι πρέπει να...

Συστάσεις για την προστασία της ασφάλειας των...

Εξετάσεις για άδεια άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού περιόδου Ιουλίου 2019

Εξετάσεις για άδεια άσκησης επαγγέλματος...

Ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και...

Τα εννέα οφέλη από την κατανάλωση μπύρας

Τα εννέα οφέλη από την κατανάλωση μπύρας

H μπύρα παρασκευάζεται από αγνά υλικά, όπως είναι το...

Πνιγμός: Συμβουλές προστασίας σε θάλασσα και πισίνα

Πνιγμός: Συμβουλές προστασίας σε θάλασσα και πισίνα

Καθημερινότητα είναι πλέον οι πνιγμοί στη θάλασσα και...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Ένα μήλο περιέχει αρκετά χρήσιμα διατροφικά στοιχεία, καθώς έχει αρκετές φυτικές ίνες (3-5γρ), αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία στο σύνολό τους προσφέρουν αρκετά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό....

Ως "ηλίαση" προσδιορίζουμε το σύνολο των συμπτωμάτων που εκδηλώνει κάποιο άτομο, από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες.Τα συμπτώματά της μπορεί να είναι ελαφριάς μορφής αλλά...

Χρήσιμες συμβουλές για την σωστή επιλογή τροφίμων τα οποία καταναλώνονται εκτός σπιτιού παραθέτει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, οι καταναλωτές, οι οποίοι...