H προσδοκία  της Ανάστασης που αργεί

H προσδοκία της Ανάστασης που αργεί

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*

Επί οκτώ συναπτά ο ελληνικός λαός υφίσταται μια διαρκή και αδιάκοπη, επίπονη διαδικασία σταύρωσης. Υποφέρει, ταλαιπωρείται, σηκώνει αγόγγυστα το σταυρό του μαρτυρίου του. Υποβάλλεται σε επαναλαμβανόμενες θυσίες, που όμως η πράξη αποδεικνύει ότι δεν έχουν το προσδοκώμενο αντίκρισμα, αφού αντί σταδιακά αυτές να περιορίζονται, δυστυχώς εντείνονται και συνεχώς αυξάνονται. Η κατάσταση απλά χειροτερεύει, η συνταγή αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προβλημάτων καθίσταται εν τοις πράγμασι αναποτελεσματική, τα δε αναδυόμενα εθνικής φύσεως ζητήματα δυσχεραίνουν την προσέγγιση του όποιου ορατού σημείου εξόδου από το βάλτο της κρίσης. 

Η διάχυτη απογοήτευση κυριαρχεί σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου και όλοι δείχνουν συμβιβασμένοι, χωρίς ελπίδα και όραμα. Ο πόνος της σταύρωσης επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο μια και από πουθενά δεν προκύπτει, έστω και ως θεωρητική πιθανότητα, η προοπτική της ανάστασης, η λυτρωτική επενέργεια της οποίας θα μπορούσε να δράσει καταλυτικά στην αλλαγή του αδιέξοδου κλίματος. 

Το δράμα που υφίσταται η ελληνική κοινωνία έχει πλέον φτάσει στην κορύφωσή του. Τα μνημόνια όχι μόνο δεν ολοκληρώνονται, αλλά διαδέχονται εξακολουθητικά το ένα το άλλο αλλάζοντας ονόματα και περιτύλιγμα, σε μια αναπόφευκτη και μοιραία παράμετρο της ιστορίας, με αδρανείς παρατηρητές όλους εμάς τους «βαλσαμωμένους» βολεμένους του καναπέ και της τηλεόρασης. 

Συνήθως, την κορύφωση του δράματος είθισται να ακολουθεί η Κάθαρση, η όποια ριζική λύση, θετική ή αρνητική, μπροστά στην ένταση και στη φθορά του σταδιακού εγκλωβισμού. Για να συμβεί όμως αυτό, δεν μας τιμά να αναμένουμε την καθοριστική παρέμβαση του «από μηχανής θεού», κάποιου δηλαδή άλλου, τρίτου, αστάθμητου παράγοντα, ο οποίος με την διοχέτευση της δύναμής του θα μας συνδράμει με μαγικό τρόπο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σε οικονομικό και εθνικό επίπεδο, οι οποίες κατατρώουν κάθε παραγωγική και αναπτυξιακή χαραμάδα επιχειρήσει να ανοιχτεί.  

Δεν μας τιμά καθόλου ως Έλληνες να αναμένουμε με τα χέρια απλωμένα, ζητιανεύοντας τα ψίχουλα της τυχόν φιλανθρωπίας των κατ’ επίφαση εταίρων μας. Αυτών, που έχουν ενδυθεί και απολαμβάνουν τον ρόλο του δανειστή - δυνάστη και συνειδητά ξεχνούν την λαμπρή συνεισφορά του Ελληνικού Έθνους, διαμέσου των αιώνων, σε πολιτικό, επιστημονικό, αλλά και γεωστρατηγικό επίπεδο. 

Οφείλουμε να δράσουμε με προθυμία και να εργαστούμε όλοι μαζί συλλογικά, παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές μας διαιρούν και μας ομαδοποιούν, μην ξεχνώντας ότι ο κάθε λαός είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την τύχη του και τις ιστορικές του παρακαταθήκες. Μπροστά στα αδιέξοδα έχουμε ηθικό και ιστορικό χρέος να μη μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα, αναμένοντας μοιρολατρικά το τέλος ως αναπόφευκτη απόρροια της σταύρωσης. 

Όπως ακριβώς η τραγικότητα των στιγμών του Θείου Δράματος και των παθών του Ιησού Χριστού ανατράπηκε από την ένδοξη Ανάστασή του και ο «εχθρικός» Σταυρός του Χριστού μετατράπηκε σε πηγή ζωής και κραταίωμα απανταχού των Ορθοδόξων, έτσι και σήμερα η πίστη στην προοπτική της Ανάστασης του ελληνικού λαού και στη δραπέτευση από τη στενωπό της σταυρικής πορείας προς τον τωρινό Γολγοθά θα πρέπει να παραμένει αναμμένη και ισχυρή, παρέχοντας μια ελπιδοφόρα και αισιόδοξη νότα για το αύριο.    


Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω 

Υπ. Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Α.Π.Θ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας εγκαινίασε χθες ο Δήμαρχος Βέροιας

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Δημοτικό Σχολείο...

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη...

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ Η ΨΗΦΟΣ!!!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΠΡΟΣ ΚΑΘΑ ΑΡΜΟΔΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των...

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Ψήφος αποδοκιμασίας και όχι επιδοκιμασίας

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*Υποτίθεται ότι μέσω...

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο   για ποδήλατα σήμερα η Ανοίξεως,   από Εληάς έως Μ. Αλεξάνδρου στη Βέροια

Χωρίς αυτοκίνητα και μόνο για ποδήλατα σήμερα η...

Σήμερα Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια της...

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για την   κατάσβεση φωτιάς σε διαλογητήριο, με υλικές μόνο ζημιές

Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βέροιας για...

- Στο 2ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Πατρίδας- Αγ....

Σύσκεψη για τα μείζονα προβλήματα στις σχολικές μεταφορές της Ημαθίας

Σύσκεψη για τα μείζονα προβλήματα στις σχολικές...

-Με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Κώστα...

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και αλήθεια

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και...

  Από τη  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ γνωστοποιούνται τα εξής:«Ο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μία μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο διαλογητήριο και επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων POLIS TRUCKS στο δρόμο από την Πατρίδα προς τον Αγ. Γεώργιο.@@ads-95@@Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για...

-Λειτουργεί παράλληλα και έκθεση αφιερωμένης στη νομισματική ιστορία της ΕλλάδαςΤη νέα αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Κουλούρας εγκαινίασε ο Δήμαρχος Βέροιας, Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης,...

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου ΜηχανικούΦίλοι μου, καλή σας ημέρα, μόλις τώρα διάβασα, ότι υπουργός - αστέρι του τσίρκο, ο οποίος θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί, εάν τηρούσε τις υποσχέσεις του,...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΣτο πλαίσιο των πολιτικών διακηρύξεων που επικέντρωσαν το ενδιαφέρον των πολιτών κατά την διάρκεια  της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, συμπεριλήφθηκαν και ειδικές...