H προσδοκία  της Ανάστασης που αργεί

H προσδοκία της Ανάστασης που αργεί

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*

Επί οκτώ συναπτά ο ελληνικός λαός υφίσταται μια διαρκή και αδιάκοπη, επίπονη διαδικασία σταύρωσης. Υποφέρει, ταλαιπωρείται, σηκώνει αγόγγυστα το σταυρό του μαρτυρίου του. Υποβάλλεται σε επαναλαμβανόμενες θυσίες, που όμως η πράξη αποδεικνύει ότι δεν έχουν το προσδοκώμενο αντίκρισμα, αφού αντί σταδιακά αυτές να περιορίζονται, δυστυχώς εντείνονται και συνεχώς αυξάνονται. Η κατάσταση απλά χειροτερεύει, η συνταγή αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προβλημάτων καθίσταται εν τοις πράγμασι αναποτελεσματική, τα δε αναδυόμενα εθνικής φύσεως ζητήματα δυσχεραίνουν την προσέγγιση του όποιου ορατού σημείου εξόδου από το βάλτο της κρίσης. 

Η διάχυτη απογοήτευση κυριαρχεί σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου και όλοι δείχνουν συμβιβασμένοι, χωρίς ελπίδα και όραμα. Ο πόνος της σταύρωσης επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο μια και από πουθενά δεν προκύπτει, έστω και ως θεωρητική πιθανότητα, η προοπτική της ανάστασης, η λυτρωτική επενέργεια της οποίας θα μπορούσε να δράσει καταλυτικά στην αλλαγή του αδιέξοδου κλίματος. 

Το δράμα που υφίσταται η ελληνική κοινωνία έχει πλέον φτάσει στην κορύφωσή του. Τα μνημόνια όχι μόνο δεν ολοκληρώνονται, αλλά διαδέχονται εξακολουθητικά το ένα το άλλο αλλάζοντας ονόματα και περιτύλιγμα, σε μια αναπόφευκτη και μοιραία παράμετρο της ιστορίας, με αδρανείς παρατηρητές όλους εμάς τους «βαλσαμωμένους» βολεμένους του καναπέ και της τηλεόρασης. 

Συνήθως, την κορύφωση του δράματος είθισται να ακολουθεί η Κάθαρση, η όποια ριζική λύση, θετική ή αρνητική, μπροστά στην ένταση και στη φθορά του σταδιακού εγκλωβισμού. Για να συμβεί όμως αυτό, δεν μας τιμά να αναμένουμε την καθοριστική παρέμβαση του «από μηχανής θεού», κάποιου δηλαδή άλλου, τρίτου, αστάθμητου παράγοντα, ο οποίος με την διοχέτευση της δύναμής του θα μας συνδράμει με μαγικό τρόπο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σε οικονομικό και εθνικό επίπεδο, οι οποίες κατατρώουν κάθε παραγωγική και αναπτυξιακή χαραμάδα επιχειρήσει να ανοιχτεί.  

Δεν μας τιμά καθόλου ως Έλληνες να αναμένουμε με τα χέρια απλωμένα, ζητιανεύοντας τα ψίχουλα της τυχόν φιλανθρωπίας των κατ’ επίφαση εταίρων μας. Αυτών, που έχουν ενδυθεί και απολαμβάνουν τον ρόλο του δανειστή - δυνάστη και συνειδητά ξεχνούν την λαμπρή συνεισφορά του Ελληνικού Έθνους, διαμέσου των αιώνων, σε πολιτικό, επιστημονικό, αλλά και γεωστρατηγικό επίπεδο. 

Οφείλουμε να δράσουμε με προθυμία και να εργαστούμε όλοι μαζί συλλογικά, παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές μας διαιρούν και μας ομαδοποιούν, μην ξεχνώντας ότι ο κάθε λαός είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την τύχη του και τις ιστορικές του παρακαταθήκες. Μπροστά στα αδιέξοδα έχουμε ηθικό και ιστορικό χρέος να μη μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα, αναμένοντας μοιρολατρικά το τέλος ως αναπόφευκτη απόρροια της σταύρωσης. 

Όπως ακριβώς η τραγικότητα των στιγμών του Θείου Δράματος και των παθών του Ιησού Χριστού ανατράπηκε από την ένδοξη Ανάστασή του και ο «εχθρικός» Σταυρός του Χριστού μετατράπηκε σε πηγή ζωής και κραταίωμα απανταχού των Ορθοδόξων, έτσι και σήμερα η πίστη στην προοπτική της Ανάστασης του ελληνικού λαού και στη δραπέτευση από τη στενωπό της σταυρικής πορείας προς τον τωρινό Γολγοθά θα πρέπει να παραμένει αναμμένη και ισχυρή, παρέχοντας μια ελπιδοφόρα και αισιόδοξη νότα για το αύριο.    


Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω 

Υπ. Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Α.Π.Θ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο   της Κυριακής με αναχώρηση   από την Αλεξάνδρεια

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κυριακής με αναχώρηση...

Ανακοινώνεται ότι την Κυριακή, 20 Ιανουαρίου στις 2 το...

Η Συμφωνία των Πρεσπών και η επόμενη ημέρα

Η Συμφωνία των Πρεσπών και η επόμενη ημέρα

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΗ Κοινή Γνώμη με έντονη...

Toν συνδυασμό του «ΕΝΑ μαζί» παρουσίασε ο υποψήφιος δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας

Toν συνδυασμό του «ΕΝΑ μαζί» παρουσίασε ο υποψήφιος...

‘ΕΝΑ μαζί’, είναι το όνομα του συνδυασμού του Νικόλα...

Τον συνδυασμό του για τον Δήμο Βέροιας   παρουσιάζει   σήμερα   ο Απόστολος Εμμανουηλίδης

Τον συνδυασμό του για τον Δήμο Βέροιας παρουσιάζει ...

Σήμερα  Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019 στις 6 το απόγευμα στο...

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας   εξέδωσε ψήφισμα για τη «Συμφωνία των Πρεσπών»

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής...

Έπειτα από πρόταση του Περιφερειάρχη Κεντρικής...

Εν’ όψει της επικύρωσης από τη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών  - Οργανώνονται σύλλογοι και φορείς για το  συλλαλητήριο της Τρίτης στο κέντρο της Βέροιας

Εν’ όψει της επικύρωσης από τη Βουλή της Συμφωνίας των...

Σε στάδιο προετοιμασίας για το συλλαλητήριο της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Βέροια για τις εκδηλώσεις εορτασμού του Πολιούχου Αγίου Αντωνίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Βέροια για τις...

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας, αποβλέποντες στην...

Άνδρας ''βούτηξε'' το πορτοφόλι ηλικιωμένης στη Βέροια

Άνδρας ''βούτηξε'' το πορτοφόλι ηλικιωμένης...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας σχηματίσθηκε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Ανακοινώνεται ότι την Κυριακή, 20 Ιανουαρίου στις 2 το πρωί, θα αναχωρήσει λεωφορείο μπροστά από το ΚΤΕΛ Αλεξάνδρειας με προορισμό την Αθήνα για τη συμμετοχή στο Συλλαλητήριο για την Μακεδονία στην πλατεία...

Γράφει ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣΗ Κοινή Γνώμη με έντονη ανησυχία και αγωνία, παρακολουθεί τις καθημερινές πολιτικές εξελίξεις που έφθασαν να συνδέουν το λεγόμενο σκοπιανό ζήτημα, με την παράταση η μη του βίου...