Η 103 ΕΠΕΤΕΙΟΣ  ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ  ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ (1915-2018)

Η 103 ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ (1915-2018)

Γράφει ο 

Παναγιώτης Παπαδόπουλος

Φιλόλογος


«Η Αρμενική και Ποντιακή  είναι δίδυμες αδελφές» είπε ο μεγάλος συγγραφέας αείμνηστος Π Ενεπεκίδης

Οι Αρμένιοι ανά τον κόσμο τίμησαν  24 Απριλίου 2018  την 103 θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας των προγόνων τους από το καθεστώς των Νεότουρκων στο χώρο της Μ. Α. και του Πόντου. Τα θύματα είναι πολλά. Από τα 2.100 000 ανθρώπων (1.5) ενάμιση εκατομμύριο άνδρες ,γυναίκες, παιδιά και γέροντες γνώρισαν τον πιο βάρβαρο και επονείδιστο θάνατο σε διάστημα δύο ετών. Μετά τον πόλεμο  πολλοί από τους  επιζήσαντες  κατέφυγαν στη Ρωσία, άλλοι ακολούθησαν το δρόμο για το Λίβανο, ενώ ένα μεγάλο μέρος ήρθαν μαζί με τους Έλληνες πρόσφυγες στην Ελλάδα. 

     Ως δικαιολογία και ως αφορμή από την Τουρκική κυβέρνηση θεωρήθηκε το γεγονός της κατάταξης των 5.000 εθελοντών Αρμενίων στο Ρωσικό στρατό που μαχόταν  εναντίον των Τούρκων με την ελπίδα ότι θα ελευθερώνονταν και η δική τους πατρίδα. Ακολούθησε και ο αφοπλισμός των 180.000 αξιωματικών και στρατιωτών Αρμενίων που υπηρετούσαν στο τουρκικό στρατό. Η διαταγή του Ταλαάτ είχε φτάσει παντού και έλεγε. «Σύμφωνα με προγενέστερη κοινοποίηση, η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει την ολοκληρωτική εξόντωση των Αρμενίων που ζουν στην Τουρκία. Όποιος αντιταχθεί στη διαταγή αυτή δεν μπορεί πια να αποτελεί μέρος της διοίκησης. Χωρίς καμία διάκριση για τις γυναίκες, τα παιδιά τους αναπήρους οσοδήποτε τραγικά και αν είναι τα μέσα της εξόντωσης και αφού καταπνιγεί η φωνή της συνείδησής σας, πρέπει να τεθεί τέρμα στην ύπαρξή τους. Όλες οι οδηγίες δίνονται από το Γερμανό Στρατηγό Leman von Sanders ο οποίος , ως διοργανωτής  του τουρκικού στρατού σχεδίασε και εφάρμοσε τοβάρβαρο σχέδιο της εξόντωσης του Αρμενικού λαού. Είναι το ίδιο πρόσωπο που ενέχεται και για τη Γενοκτονία του Ελληνισμού της Μ. Ασίας.  

          Την 24 Απριλίου 1915 ξεκίνησε η εξόντωση του Αρμενικού λαού  από την Κωνσταντινούπολη. Την ημέρα εκείνη 600 έγκριτοι επιστήμονες, επιχειρηματίες Αρμένιοι βρήκαν τραγικό θάνατο. Μέσα σε σύντομο διάστημα  200.000  πολίτες δολοφονήθηκαν. Συνολικά σώθηκαν μόνο 200 000  από τις 400.000 που ζούσαν στην Πόλη. Είναι η πρώτη και πιο οδυνηρή Γενοκτονία που γνώριζε η Ευρώπη του 20ου αιώνα.   Τα αίτια είναι ταυτόσημα με την Ελληνική Γενοκτονία. Οι Αρμένιοι κρατούσαν ένα μεγάλο μέρος του εμπορίου της Μ. Α. και είχαν αποκτήσει τεράστιες περιουσίες.  Ζούσαν με αρμονία μαζί με τους Έλληνες στην Τουρκία κάτω από τις γνωστές απάνθρωπες συνθήκες των Τουρκικών καθεστώτων διασκορπισμένοι σε όλη τη Μ. Α. 

  Ο πατέρας μου θυμόταν. Στην παραλία της Κερασούντας Τούρκοι υπερηφανεύονταν για  τη σφαγή εγκύων γυναικών που πέταξαν τα έμβρυα στη θάλασσα και με τις ρόγες των μαστών τους έκαναν κομπολόι. 

Πριν από 3 χρόνια, το 2015, τιμούσαν στο ελεύθερο κομμάτι της πατρίδας τους που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της Σ.Ε. την επέτειο των 100 χρόνων. Τέλεσαν  μνημόσυνο στο Ερεβάν για τον άδικο και βάρβαρο τρόπο που θανατώθηκαν 1.5 εκατομμύρια   πρόγονοί τους.  Παραβρέθηκαν πολλές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και τίμησαν με την παρουσία τους νεκρούς. Την επομένη ημέρα στις 25 Απριλίου 2015, ήταν η επέτειος της νίκης των τουρκικών στρατευμάτων εναντίον των Άγγλων στην Καλλίπολη κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σκέφτηκε ,λοιπόν, ο σημερινός πρόεδρος Ερτογάν να μεταφέρει την επέτειο της Καλλίπολης κατά μια ημέρακαι τη γιόρτασε την ημέρα μνήμης των Αρμενίων. Μάλιστα σε μήνυμά του  που έστειλε στην Αρμενική  Κυβέρνηση  παρέδιδε και μαθήματα ηθικής. «Δεν είναι απαραίτητο να γίνονται αυτά τα μνημόσυνα  γιατί μεταδίδουν το μίσος.» Ήθος βαμμένο μέσα στο αίμα αθώων ανθρώπων.

   Οι Αρμένιοι όταν πέρασαν λίγα χρόνια αποφάσισαν να τιμωρήσουν τους ενόχους  κάτι που δεν έκαναν οι δικοί μας πρόγονοι. Το φθινόπωρο του 1919 στην 9η Γεν. Συνέλευση στο Ερεβάν αποφάσισαν την τιμωρία των ενόχων. Σκόρπισαν σε όλα τα κράτη της Ευρώπης σε  αναζήτησή τους. Έτσι άρχισε η εκδίκηση:

1.Την 16 Μαρτίου 1921 στο Βερολίνο πέφτει νεκρός ο πιο αιμοβόρος Τούρκος από ένα παλικάρι των Αρμενίων, τον Σογομών Τεχλιριάν. Μετά τη δολοφονία ο νεαρός συνελήφθη από τους αστυνομικούς και οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Την ημέρα της δίκης πολλοί ήταν εκείνοι που περίμεναν με κλάματα. Το δικαστήριο τον έκρινε  ΑΘΩΟ.

2. Τον Ιούλιο του ιδίου έτους 1921 ένας άλλος νεαρός εκτελούσε  στην Κωνσταντινούπολη τον σφαγέα τους Τζιβανσίρ.

3. Την 6η Δεκεμβρίου1921 στη Ρώμη ένας άλλος  άφοβος νεαρός Αρμένης εκτελούσε τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Σαγίτ Χαλίμ Πασά επί της εποχής είχε πραγματοποιηθεί η εξολόθρευση των Αρμενίων.

4. Στις 17 Απριλίου 1922 στο Βερολίνο τιμώρησαν τους υπευθύνους για τις εκτοπίσεις των Αρμενίων τους Μπεχαεντίν Σακίρ και Τεμάλ Αζμί.

5. Τον Ιούλιο του 1922 στην Τιφλίδα της Γεωργίας εκτελέστηκαν ο Τζιεμάλ Πασάς και ο Εβρέν Πασάς ένας από τους πιο αιμοχαρείς ηγέτες των Νεότουρκων. Και οι δύο εκτελεστές οδηγήθηκαν στο δικαστήριο της Πόλης και αθωώθηκαν.

 Αυτός είναι ένας μικρός κατάλογος των σφαγέων του Αρμενικού και Ποντιακού λαού. 

 Οι πολιτικοί μας όταν συνομιλούν μαζί με τους  Τούρκους να πλένουν μετά τα χέρια τους με δραστικό απορρυπαντικό για να φύγουν τα αίματα. 

Βιβλιογραφία.

1.»Ο ΤΙΜΩΡΟΣ» του Αρσαβίρ Σιρακιάν. Εκδόσεις  Αρμενική επιτροπή.

2. ΟΙ ΑΡΜΕΝΙΟΙ. Τρία τεύχη: Το έθνος. Η Γενοκτονία, Ο Αγώνας.

3. Εφημερίδες. Μακεδονία 16/5 και 27/8/1995 

 Ελευθεροτυπία 9/11/2000  Καθημερινή 24/12/2000, Δημοκρατία 24/4/2018


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...