Η 103 ΕΠΕΤΕΙΟΣ  ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ  ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ (1915-2018)

Η 103 ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ (1915-2018)

Γράφει ο 

Παναγιώτης Παπαδόπουλος

Φιλόλογος


«Η Αρμενική και Ποντιακή  είναι δίδυμες αδελφές» είπε ο μεγάλος συγγραφέας αείμνηστος Π Ενεπεκίδης

Οι Αρμένιοι ανά τον κόσμο τίμησαν  24 Απριλίου 2018  την 103 θλιβερή επέτειο της Γενοκτονίας των προγόνων τους από το καθεστώς των Νεότουρκων στο χώρο της Μ. Α. και του Πόντου. Τα θύματα είναι πολλά. Από τα 2.100 000 ανθρώπων (1.5) ενάμιση εκατομμύριο άνδρες ,γυναίκες, παιδιά και γέροντες γνώρισαν τον πιο βάρβαρο και επονείδιστο θάνατο σε διάστημα δύο ετών. Μετά τον πόλεμο  πολλοί από τους  επιζήσαντες  κατέφυγαν στη Ρωσία, άλλοι ακολούθησαν το δρόμο για το Λίβανο, ενώ ένα μεγάλο μέρος ήρθαν μαζί με τους Έλληνες πρόσφυγες στην Ελλάδα. 

     Ως δικαιολογία και ως αφορμή από την Τουρκική κυβέρνηση θεωρήθηκε το γεγονός της κατάταξης των 5.000 εθελοντών Αρμενίων στο Ρωσικό στρατό που μαχόταν  εναντίον των Τούρκων με την ελπίδα ότι θα ελευθερώνονταν και η δική τους πατρίδα. Ακολούθησε και ο αφοπλισμός των 180.000 αξιωματικών και στρατιωτών Αρμενίων που υπηρετούσαν στο τουρκικό στρατό. Η διαταγή του Ταλαάτ είχε φτάσει παντού και έλεγε. «Σύμφωνα με προγενέστερη κοινοποίηση, η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει την ολοκληρωτική εξόντωση των Αρμενίων που ζουν στην Τουρκία. Όποιος αντιταχθεί στη διαταγή αυτή δεν μπορεί πια να αποτελεί μέρος της διοίκησης. Χωρίς καμία διάκριση για τις γυναίκες, τα παιδιά τους αναπήρους οσοδήποτε τραγικά και αν είναι τα μέσα της εξόντωσης και αφού καταπνιγεί η φωνή της συνείδησής σας, πρέπει να τεθεί τέρμα στην ύπαρξή τους. Όλες οι οδηγίες δίνονται από το Γερμανό Στρατηγό Leman von Sanders ο οποίος , ως διοργανωτής  του τουρκικού στρατού σχεδίασε και εφάρμοσε τοβάρβαρο σχέδιο της εξόντωσης του Αρμενικού λαού. Είναι το ίδιο πρόσωπο που ενέχεται και για τη Γενοκτονία του Ελληνισμού της Μ. Ασίας.  

          Την 24 Απριλίου 1915 ξεκίνησε η εξόντωση του Αρμενικού λαού  από την Κωνσταντινούπολη. Την ημέρα εκείνη 600 έγκριτοι επιστήμονες, επιχειρηματίες Αρμένιοι βρήκαν τραγικό θάνατο. Μέσα σε σύντομο διάστημα  200.000  πολίτες δολοφονήθηκαν. Συνολικά σώθηκαν μόνο 200 000  από τις 400.000 που ζούσαν στην Πόλη. Είναι η πρώτη και πιο οδυνηρή Γενοκτονία που γνώριζε η Ευρώπη του 20ου αιώνα.   Τα αίτια είναι ταυτόσημα με την Ελληνική Γενοκτονία. Οι Αρμένιοι κρατούσαν ένα μεγάλο μέρος του εμπορίου της Μ. Α. και είχαν αποκτήσει τεράστιες περιουσίες.  Ζούσαν με αρμονία μαζί με τους Έλληνες στην Τουρκία κάτω από τις γνωστές απάνθρωπες συνθήκες των Τουρκικών καθεστώτων διασκορπισμένοι σε όλη τη Μ. Α. 

  Ο πατέρας μου θυμόταν. Στην παραλία της Κερασούντας Τούρκοι υπερηφανεύονταν για  τη σφαγή εγκύων γυναικών που πέταξαν τα έμβρυα στη θάλασσα και με τις ρόγες των μαστών τους έκαναν κομπολόι. 

Πριν από 3 χρόνια, το 2015, τιμούσαν στο ελεύθερο κομμάτι της πατρίδας τους που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της Σ.Ε. την επέτειο των 100 χρόνων. Τέλεσαν  μνημόσυνο στο Ερεβάν για τον άδικο και βάρβαρο τρόπο που θανατώθηκαν 1.5 εκατομμύρια   πρόγονοί τους.  Παραβρέθηκαν πολλές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και τίμησαν με την παρουσία τους νεκρούς. Την επομένη ημέρα στις 25 Απριλίου 2015, ήταν η επέτειος της νίκης των τουρκικών στρατευμάτων εναντίον των Άγγλων στην Καλλίπολη κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σκέφτηκε ,λοιπόν, ο σημερινός πρόεδρος Ερτογάν να μεταφέρει την επέτειο της Καλλίπολης κατά μια ημέρακαι τη γιόρτασε την ημέρα μνήμης των Αρμενίων. Μάλιστα σε μήνυμά του  που έστειλε στην Αρμενική  Κυβέρνηση  παρέδιδε και μαθήματα ηθικής. «Δεν είναι απαραίτητο να γίνονται αυτά τα μνημόσυνα  γιατί μεταδίδουν το μίσος.» Ήθος βαμμένο μέσα στο αίμα αθώων ανθρώπων.

   Οι Αρμένιοι όταν πέρασαν λίγα χρόνια αποφάσισαν να τιμωρήσουν τους ενόχους  κάτι που δεν έκαναν οι δικοί μας πρόγονοι. Το φθινόπωρο του 1919 στην 9η Γεν. Συνέλευση στο Ερεβάν αποφάσισαν την τιμωρία των ενόχων. Σκόρπισαν σε όλα τα κράτη της Ευρώπης σε  αναζήτησή τους. Έτσι άρχισε η εκδίκηση:

1.Την 16 Μαρτίου 1921 στο Βερολίνο πέφτει νεκρός ο πιο αιμοβόρος Τούρκος από ένα παλικάρι των Αρμενίων, τον Σογομών Τεχλιριάν. Μετά τη δολοφονία ο νεαρός συνελήφθη από τους αστυνομικούς και οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Την ημέρα της δίκης πολλοί ήταν εκείνοι που περίμεναν με κλάματα. Το δικαστήριο τον έκρινε  ΑΘΩΟ.

2. Τον Ιούλιο του ιδίου έτους 1921 ένας άλλος νεαρός εκτελούσε  στην Κωνσταντινούπολη τον σφαγέα τους Τζιβανσίρ.

3. Την 6η Δεκεμβρίου1921 στη Ρώμη ένας άλλος  άφοβος νεαρός Αρμένης εκτελούσε τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας Σαγίτ Χαλίμ Πασά επί της εποχής είχε πραγματοποιηθεί η εξολόθρευση των Αρμενίων.

4. Στις 17 Απριλίου 1922 στο Βερολίνο τιμώρησαν τους υπευθύνους για τις εκτοπίσεις των Αρμενίων τους Μπεχαεντίν Σακίρ και Τεμάλ Αζμί.

5. Τον Ιούλιο του 1922 στην Τιφλίδα της Γεωργίας εκτελέστηκαν ο Τζιεμάλ Πασάς και ο Εβρέν Πασάς ένας από τους πιο αιμοχαρείς ηγέτες των Νεότουρκων. Και οι δύο εκτελεστές οδηγήθηκαν στο δικαστήριο της Πόλης και αθωώθηκαν.

 Αυτός είναι ένας μικρός κατάλογος των σφαγέων του Αρμενικού και Ποντιακού λαού. 

 Οι πολιτικοί μας όταν συνομιλούν μαζί με τους  Τούρκους να πλένουν μετά τα χέρια τους με δραστικό απορρυπαντικό για να φύγουν τα αίματα. 

Βιβλιογραφία.

1.»Ο ΤΙΜΩΡΟΣ» του Αρσαβίρ Σιρακιάν. Εκδόσεις  Αρμενική επιτροπή.

2. ΟΙ ΑΡΜΕΝΙΟΙ. Τρία τεύχη: Το έθνος. Η Γενοκτονία, Ο Αγώνας.

3. Εφημερίδες. Μακεδονία 16/5 και 27/8/1995 

 Ελευθεροτυπία 9/11/2000  Καθημερινή 24/12/2000, Δημοκρατία 24/4/2018


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας

Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

1ο Βραβείο στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Βέροιας

1ο Βραβείο στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο -...

Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο...

Δημοπράτηση έργων από την Π.Ε. Πέλλας προϋπολογισμού 565.013,86 ευρώ

Δημοπράτηση έργων από την Π.Ε. Πέλλας προϋπολογισμού...

Τέσσερα  έργα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας...

Συμμετοχή του Συλλόγου Νεφροπαθών Ημαθίας στο συλλαλητήριο της ΕΣΑΜΕΑ

Συμμετοχή του Συλλόγου Νεφροπαθών Ημαθίας στο...

Το Δ.Σ του Συλλόγου Νεφροπαθών Ημαθίας αποφάσισε...

Υπενθύμιση για την απαγόρευση αλιείας πέστροφας από το τμήμα αλιείας της Π.Ε. Ημαθίας

Υπενθύμιση για την απαγόρευση αλιείας πέστροφας από...

Από το Τμήμα Αλιείας της Π.Ε. Ημαθίας υπενθυμίζεται,...

Πρόσκληση του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου

Πρόσκληση του Πολιτιστικού Ομίλου Ξηρολιβάδου

Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξηρολίβαδου δεξιώνεται και...

Στα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ημαθία, ξενάγησε εκπροσώπους πέντε ρουμανικών νομών ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης

Στα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ημαθία,...

Την Ημαθία επισκέφθηκαν, το μεσημέρι του Σαββάτου 10 ...

Πέθανε σε ηλικία 104 ετών η αιωνόβια Σουλτάνα Μούρνου σύζυγος Δημητρίου το Γένος Φάκα

Πέθανε σε ηλικία 104 ετών η αιωνόβια Σουλτάνα Μούρνου...

Στο Πλατύ Αλεξάνδρειας απεβίωσε το πρωί και κηδεύτηκε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων:Την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στις 6:00 μ.μ. θα χοροστατήσει στον Εσπερινό και θα τελέσει Κουρά Μοναχού στο καθολικό της Ιεράς Μονής ...

Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Βέροιας συμμετείχε στον 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τον έλεγχο του καπνίσματος, στο πλαίσιο του 9ου Πανελληνίου Μαθητικού Συνεδρίου «Παιδία για...

Τέσσερα  έργα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας δημοπρατήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από την αρμόδια Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων. «Η πρόοδος των έργων και δράσεων που έχουμε συμπεριλάβει στον...

Το Δ.Σ του Συλλόγου Νεφροπαθών Ημαθίας αποφάσισε ομόφωνα να συμμετέχει στο συλλαλητήριο της Ε.Σ.Α.Μ.Ε.Α που θα γίνει στις 02/12/2018 στην πλατεία Αριστοτέλους  ώρα 11:00.Καλούνται όλα τα μέλη, συγγενείς και φίλοι...