Δήμος Βέροιας: «Ξεκίνησαν  οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση κουνουπιών, όμως δεν αρκεί,  εάν δεν χτυπηθούν οι εστίες…»

Δήμος Βέροιας: «Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση κουνουπιών, όμως δεν αρκεί, εάν δεν χτυπηθούν οι εστίες…»

Εφαρμόζεται ήδη και φέτος το Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενημερώνει ο Δήμος Βέροιας με σχετικό δελτίο Τύπου, σύμφωνα με την από 7-4-2017 σύμβαση που αφορά την τριετία 2017-2019. Οι ψεκασμοί έχουν ξεκινήσει, όμως, όπως αναφέρει ο Δήμος, «η εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι ψεκασμοί, εκτός από την περιβαλλοντική αλλά και την οικονομική επιβάρυνση που προκαλούν, δεν επαρκούν από μόνοι τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι απαραίτητη και η εφαρμογή μιας σειράς μέτρων περιβαλλοντικής υγιεινής κι εξυγίανσης του περιβάλλοντος ώστε να περιοριστούν ή και να εξαλειφθούν όπου είναι δυνατόν οι εστίες ανάπτυξης των προνυμφών των κουνουπιών. Τα μέτρα αυτά είναι τα πιο σημαντικά, καθώς προσφέρουν μακροχρόνιο όφελος, περιορίζοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης των πληθυσμών των κουνουπιών για μεγάλο διάστημα και χωρίς απαραίτητα τη χρήση βιοκτόνων». 

Συνεχίζοντας, το δελτίο Τύπου του αρμόδιου αντιδημάρχου Θεόφιλου Κορωνά, αναφέρει: «Την κατεύθυνση αυτή είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η ανάληψη δράσης από όλους μέσα και γύρω από τις ιδιοκτησίες μας, αφού είναι γνωστό ότι τα κουνούπια αναπτύσσονται και φωλιάζουν στις αυλές και στις βεράντες των σπιτιών μας, στους σταύλους και στα χωράφια μας και τρέφονται με το αίμα μας. Για να το αποτρέψουμε αυτό χρειάζεται:

• Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από κουβάδες, γλάστρες, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων, υδρορροές, ποτίστρες ζώων, λεκάνες και άλλα μέρη κάθε 1-2 μέρες, γιατί αποτελεί εστία αναπαραγωγής των κουνουπιών. Δοχεία που δεν χρησιμοποιούνται είναι καλύτερα να τοποθετούνται ανάποδα. Ακόμη, να καθαρίζονται συχνά από φύλλα τα λούκια, τα φρεάτια και τα αυλάκια και να επιδιορθώνουμε τυχόν σωλήνες που παρουσιάζουν διαρροή.

• Τοποθέτηση σίτας Νο 16 στα ανοίγματα αερισμού των βόθρων.

Τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες) σε πόρτες, παράθυρα και οπές αερισμού και τακτικός έλεγχος για τη συντήρησή τους.

Σε οικισμούς που υπάρχουν ανοιχτά αυλάκια απορροής ομβρίων υδάτων, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να αποχετεύονται σε αυτά οικιακά λύματα. Οι παράνομες αυτές συνδέσεις έχουν άμεση επίπτωση στη ατομική αλλά και στη δημόσια υγεία και συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη των εντόμων. ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ.

Στις περιπτώσεις των οικόσιτων ζώων εντός κατοικημένων περιοχών θα πρέπει οι δημότες να λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της ανάπτυξης εντόμων. Στο θέμα αυτό ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί όχι μόνο στην εντομοκτονία της κοπροσωρού αλλά και στην τακτική απομάκρυνση της κόπρου απευθείας στους αγρούς.

• Όπου υπάρχουν οικόπεδα ακατοίκητα με κοιλότητες εδάφους, θα πρέπει να γίνεται από τους ιδιοκτήτες τους τακτικός καθαρισμός της βλάστησης και πιθανή επιχωμάτωσή τους.

• Στα εγκαταλελειμμένα και νεοανεγειρόμενα σπίτια, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να φροντίζουν για τον καθαρισμό τους, την απομάκρυνση σκουπιδιών, καθώς και την άντληση τυχόν λιμναζόντων υδάτων.

• Συχνό κούρεμα του γρασιδιού και των θάμνων όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.

• Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό των εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).

• Χρήση ρούχων με μακριά μανίκια, παντελόνια και καπέλα, κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμα και φαρδιά.

• Χρήση κουνουπιέρας.

• Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα με τις εξής δραστικές ουσίες:

- DEET (Ν, Ν-διαιθυλοτολουαμίδη)

- Πικαρδίνη (picardin) ή (icaridin) 

- Αιθέρια έλαια ευκαλύπτου

- IR3535

Για κάθε απορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Προστασίας & Προαγωγής του Δήμου (τηλ. 2331350564)».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου το θερινό ωράριο των καταστημάτων της Βέροιας

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ - Από την Δευτέρα 1 Απριλίου...

Ξεκινάει από την Δευτέρα 1 Απριλίου 2024 το θερινό ωράριο...

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Γεώργιος Ευθ. Παπαδόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...