Η Ελλάδα ως Κέντρο Ενέργειας

Η Ελλάδα ως Κέντρο Ενέργειας


Του Εμ. Πάσχου 

Κάθε μέρα ο ήλιος  θερμαίνει την γη και παράγει τον ετήσιο βιολογικό κύκλο. Δια μεσώ των αιώνων αυτός ο κύκλος παρήγαγε τον ορυκτό πλούτο του άνθρακα, το πετρέλαιο και το αέριο. Η ακτινοβολία του είναι τόσο μεγάλη που ένα μικρό ποσοστό της μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του επίγειου πληθυσμού. Μια μικρή επιφάνεια στην έρημο της Σαχάρας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλης της γης. 

Η ανάπτυξη νέας τεχνολογίας με την μετατροπή της ακτινοβολίας σε χρήσιμη θερμική ενέργεια (υψηλής θερμοκρασίας) και σε ηλεκτρική ενέργεια με το φωτοβολταικό φαινόμενο δίδουν νέες προοπτικές για την παραγωγή χρήσιμης ενέργειας. Οι νέες δυνατότητες μαζί με την αλλαγή του κλίματος που δημιούργησε η χρήση καυσίμων (άνθρακα, λιγνίτη και πετρέλαιο) κάνουν αναγκαία την αλλαγή σε καθαρή ενέργεια. Η Ελλάδα έχει μερικά φυσικά πλεονεκτήματα που μπορούν να την καταστήσουν κέντρο παραγωγής και αποταμίευσης ενέργειας .

Στην χώρα μας ένα μεγάλο ποσοστό ανανεώσιμης ενέργειας παράγεται σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Οι δύο άλλες πηγές είναι φωτοβολταικά και ανεμογεννήτριες. Επί πλέον το κόστος ανανεώσιμων πέφτει συνεχώς και τις κάνει συναγωνίσιμες με τον λιγνίτη.

 Η απόδοση στην Γερμανία μιας εγκατάστασης με δέκα kWp είναι 7000 kWh/χρόνο, ενώ στην Ελλάδα είναι 12000 με 14000 kWh /χρόνο. Δηλαδή η ίδια συσκευή παράγει διπλάσιο ρεύμα στην Ελλάδα. Στην ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας παρουσιάστηκαν δυο προβλήματα:

Ι. Η αποταμίευση με μπαταρίες είναι ακριβή, και

ιι. Το ηλεκτρικό δίκτυο μέσης τάσης είναι παλαιό  και δεν μπορεί να τραβήξει μεγάλες ποσότητες ρεύματος.

Για την Ελλάδα υπάρχουν λύσεις και στα δύο προβλήματα. Για αποταμίευση η χώρα έχει λίμνες με υψόμετρο, όπου σε ώρες υπερπαραγωγής χρησιμοποιούμε το ρεύμα που παράγεται για να υψώσουμε το νερό και να το αποταμιεύσουμε στη λίμνη. Αργότερα αφήνουμε το νερό να καταρρεύσει παράγοντας ρεύμα.

  Η μελέτη (JRC, 2016) της Ευρωπαικής Ένωσης καταλήγει ότι η ενέργεια που μπορει να αποταμιευτεί σε λίμνες είναι πολύ μεγαλήτερη από τα 21 GWh = 21 εκκατομύρια kWh που είναι σήμερα. Υπολογίζεται ότι η χωρητικότητα είναι σαράντα φορές μεγαλύτερη.

Για το δεύτερο θέμα, οι ανανεώσιμες πηγές είναι αποκεντρωμένες και δεν είναι απαραίτητο νέο σύστημα διανομής. Υπάρχουν μελέτες με προτάσεις όπου μικρές μονάδες παραγωγής μπορούν να γίνουν κέντρα αποθήκευσης και κατανάλωσης ώστε η μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις να μην είναι αναγκαία.

Συνδυάζοντας τις δύο λύσεις με το σχετικά χαμηλό κόστος εγκατάστασης φωτοβολταικών κάνει την Ελλάδα ελκυστική χώρα για να γίνει η μπαταρία της Ευρώπης.

 Άλλα για να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα και να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος χρειάζεται από τώρα τεχνολογικές μελέτες και ένα θεσμικό πλαίσιο που θα προσδιορίζει και θα διευκολύνει την εγκατάσταση τους.

 Οι μελέτες και τα πιλοτικά προγράμματα πρέπει να αρχίσουν τώρα ώστε να προσδιορισθούν οι παράγοντες και το κόστος που απαιτούνται για την δημιουργία του νομικού πλαισίου.  

 Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υποψήφιος για τον Δήμο Αλεξάνδρειας  ο Κώστας Ναλμπάντης

Υποψήφιος για τον Δήμο Αλεξάνδρειας ο Κώστας...

-«Η μόνη μας ΔΕΣΜΕΥΣΗ είναι το Ανθρωποκεντρικό μας...

Για τη στάση του Δικηγορικού  Συλλόγου Βέροιας στο συλλαλητήριο της Ημαθίας για τη Μακεδονία

Για τη στάση του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας στο...

Μια πρόταση – άποψη μέσα από κάποια ερωτήματα,...

Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου Η ΝΟΔΕ Ημαθίας  και οι ΔΗΜΤΟ Βέροιας, Νάουσας  και Αλεξάνδρειας  κόβουν βασιλόπιτα -Κεντρικός ομιλητής ο Κωστής Χατζηδάκης

Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου Η ΝΟΔΕ Ημαθίας και οι ΔΗΜΤΟ...

 Ο Πρόεδρος και τα μέλη της ΝΟΔΕ Ημαθίας , όπως επίσης...

Μην κυρώσετε  την Συμφωνία των  Πρεσπών -Μην παραδώσετε την ιστορία της Μακεδονίας

Μην κυρώσετε την Συμφωνία των Πρεσπών -Μην...

Αναμφισβήτητα τεκμήρια 2300 χρόνων διατρανώνουν ότι  η...

Επιτροπή Αγώνα Ημαθίας προς Φορείς, Συλλόγους και Σωματεία Ημαθίας:  «Σας ζητούμε  συμπαράσταση,  ψηφίσματα,  κλείσιμο καταστημάτων και δυναμικό παρόν  για τη Μακεδονία»

Επιτροπή Αγώνα Ημαθίας προς Φορείς, Συλλόγους και...

-Για το συλλαλητήριο της Τρίτης στη ΒέροιαΤην  ηθική...

Το χρέος μας

Το χρέος μας

  Της Νίκης Καρατζιούλα*Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα...

Αναβαθμίζονται ενεργειακά  τα Δημοτικά Σχολεία, 16ο, 6ο - 13ο και 2ο του Δήμου Βέροιας

Αναβαθμίζονται ενεργειακά τα Δημοτικά Σχολεία, 16ο, 6ο...

-Εγκρίθηκε η ένταξη του έργου ύψους  1.646.000 ευρώ στο ...

Ομιλία του υποψήφιου του ΚΚΕ  Θωμά  Τσουκαλά  στη Νάουσα

Ομιλία του υποψήφιου του ΚΚΕ Θωμά Τσουκαλά στη...

Την Τετάρτη  23 Ιανουαρίου  2019 , στις 18:00 , στο κτίριο...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

-«Η μόνη μας ΔΕΣΜΕΥΣΗ είναι το Ανθρωποκεντρικό μας Πρόγραμμα», δηλώνειΤη συμμετοχή του στις δημοτικές εκλογές για τον Δήμο Αλεξάνδρειας ανακοίνωσε επίσημα χθες με δήλωσή του στα τοπικά ΜΜΕ ο Κώστας...

Μια πρόταση – άποψη μέσα από κάποια ερωτήματα, καταθέτει  προς  τον  Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, με επιστολή του, ο δικηγόρος και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης...