ΤΟΠΙΚΑ

 Με τη μέθοδο των «έξι καπέλων της σκέψης»  απάντησαν σε ερωτήματα για το τέλος  στις σακούλες και τη σχέση του   με τη ρύπανση του περιβάλλοντος..

Με τη μέθοδο των «έξι καπέλων της σκέψης» απάντησαν σε ερωτήματα για το τέλος στις σακούλες και τη σχέση του με τη ρύπανση του περιβάλλοντος..

Εκπαιδευόμενοι της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Βέροιας, προχθές στο Δημαρχείο


Ένα πρότζεκτ με θέμα «μπορεί το περιβαλλοντικό τέλος στην πλαστική σακούλα να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος;», παρουσίασαν  την Τετάρτη 16 Μαΐου, στην γεμάτη αίθουσα του Δημαρχείου Βέροιας, εκπαιδευόμενοι της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Βέροιας (Β’ Τάξη) του Τμήματος «Υπάλληλοι Διοικητικών Καθηκόντων» στο πλαίσιο του μαθήματος: «Πολυμεσικές Εφαρμογές» με τη βοήθεια και την καθοδήγηση  των εκπαιδευτριών τους, Πετρούλας Γιαννούση και Χριστίνας Παπαδοπούλου.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση της εργασίας από τους Κωνσταντίνα Μαυρίδου, Νίκη Τακιβίδου, Ειρήνη Νουρή και Αντώνη Κούβαρο

και ακολούθησε  ένα μικρό ντοκιμαντέρ 21 λεπτών  με τίτλο:«A PLASTIC OCEAN : Πες ΟΧΙ στα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης».

Το πρότζεκτ προσέγγισε ένα καίριο θέμα, που αφορά όλους μας: Το περιβαλλοντικό τέλος στις σακούλες και πως αυτό σχετίζεται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος.. 


Πάνω σ αυτό τέθηκαν ερωτήματα, που οι απαντήσεις τους οδήγησαν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Ερωτήματα, όπως: 

Ορθά εισπράττεται το τέλος; Μπορούν οι φόροι να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος; αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των Έξι Καπέλων της Σκέψης.

 Η μέθοδος των «έξι καπέλων» που εισηγείται ο Edward de Bono είναι μια πρόταση σφαιρικής προσέγγισης και επίλυσης ενός προβλήματος ή λήψης απόφασης από ένα άτομο ή μια ομάδα. Τα καπέλα με τα έξι διαφορετικά χρώματα συμβολίζουν διαφορετικούς τρόπους-παραμέτρους σκέψης. «Φορώντας» διαδοχικά τα καπέλα, αλλάζουμε την μέθοδο της σκέψης ή την οπτική μας στο εκάστοτε θέμα. Η μέθοδος λειτουργεί σαν μια δραστηριότητα καταιγισμού ιδεών (ιδεοθύελλα), όπου με συστηματικό τρόπο κατατίθενται κάθε φορά ιδέες, συναισθήματα, προτάσεις, κριτική κλπ με σκοπό την εύρεση της βέλτιστης λύσης.


Αφού προσεγγίστηκαν αρκετά σχετικά  ερωτήματα από τα έξι καπέλα, βγήκαν και τα συμπεράσματα που λένε:

-Ο φόρος στην πλαστική σακούλα  θα φέρει εντάσεις και σίγουρα αντιδράσεις. 

 Όμως γίνεται για καλό και είναι μια καλή αρχή. 

- Παρόλα αυτά μόνο η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας δεν φέρνει αποτέλεσμα. 

Θα πρέπει:

-Όλα τα πλαστικά είδη να απαγορευθούν

-Να αλλάξουμε τις συνήθειες

-Να κάνουμε ανακύκλωση 

-Να μην πετάμε σκουπίδια και γενικά 

-Να κάνουμε τέτοιες ενέργειες που θα βοηθήσουν το περιβάλλον.

Ποιος είναι ο Edward de Bono

Ο Edward de Bono είναι άγγλος ιατρός, συγγραφέας, εφευρέτης και σύμβουλος. Γεννήθηκε στη Μάλτα το 1933. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Λονδίνου, του Κέιμπριτζ και του Χάρβαρντ. Θεωρείται παγκοσμίως κορυφαία αυθεντία στη διδασκαλία της αποτελεσματικής σκέψης. Επινόησε την έννοια της εγκάρσιας σκέψης και ανέπτυξε τεχνικές δημιουργικής σκέψης. Έχει γράψει 62 βιβλία, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε 37 γλώσσες. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πάνω από 4 εκατομμύρια αναφορές στο έργο του

Tη μέθοδο του De Bono σήμερα την εφαρμόζουν οι: NASA,SIEMENS, IBM, DUPONT, NTT, SHELL, BP, STATOIL, MARZOTTO, FEDERAL EXPRESS,FORD,ERICSSON  και πολλές άλλες.

Στο τέλος της εκδήλωσης  δόθηκαν στο κοινό, επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες χορηγούμενες από τα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

 Συνέντευξη της Φρόσως Καρασαρλίδου στο ΛΑΟ για ζητήματα της Ημαθίας  «Συμμαζεύουμε και οργανώνουμε τον αγροτικό και συνεταιριστικό χώρο στηρίζοντας παράλληλα το εισόδημα των αγροτών»

Συνέντευξη της Φρόσως Καρασαρλίδου στο ΛΑΟ για...

-Ευρεία  σύσκεψη σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής...

ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ενίσχυση της αγοράς ακινήτων,  της επιχειρηματικότητας και η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, είναι το μεγάλο στοίχημα για τη δημιουργική Ελλάδα του αύριο»

ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ενίσχυση της αγοράς ακινήτων, της...

Στο Συνέδριο του ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για...

Απ. Τζιτζικώστας: «Το θέμα έχει πάρει τραγικές   διαστάσεις και βλάπτει την πραγματική οικονομία»

Απ. Τζιτζικώστας: «Το θέμα έχει πάρει τραγικές ...

Σύσκεψη χθες στην Περιφέρεια για τη μάστιγα του...

 Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ» ευχαριστεί

Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ»...

Την κ. Παναγιώτα Εφραιμίδου για τη δωρεά των 100€ στη...

Δυναμική κινητοποίηση γονέων   στην Ειρηνούπολη για το   άλυτο ζήτημα της μεταφοράς μαθητών

Δυναμική κινητοποίηση γονέων στην Ειρηνούπολη για το...

-Δέσμευση αντιπεριφερειάρχη και μεταφορέων ότι το...

Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ: Ποιες είναι οι διαδικασίες  για την νόμιμη λειτουργία των Αθλητικών Σωματείων

Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ: Ποιες είναι οι διαδικασίες για την νόμιμη...

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας...

Σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό διοργανώνει ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νάουσας

Σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό διοργανώνει ο...

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου...

Δυναμική κινητοποίηση Γονέων στην Ειρηνούπολη για το άλυτο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών

Δυναμική κινητοποίηση Γονέων στην Ειρηνούπολη για το...

Από τον σύλλογο Γονέων των Σχολείων Ειρηνούπολης...

ΑΚΟΥ 99.6FM
ΑΚΟΥ 99.6FM

Αγγελίες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Ευρεία  σύσκεψη σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το φορολογικό Τόνισε επίσης για Τελωνείο, Νοσοκομεία και Αυτοδιοικητικές εκλογές: -- Δεν είναι  έντιμο,  από όποια πλευρά και αν συμβαίνει, το...

Στο Συνέδριο του ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών), όπου παρουσιάστηκε η μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την Ποιότητα και Ανάπτυξη...

Σύσκεψη χθες στην Περιφέρεια για τη μάστιγα του παρεμπορίουΣύσκεψη για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής...

Την κ. Παναγιώτα Εφραιμίδου για τη δωρεά των 100€ στη μνήμη του συζύγου της.Την κ. Γκαϊτατζή Ελένη για την προσφορά γυναικείων ενδυμάτων που θα καλύψουν τις ανάγκες των φιλοξενούμενων του Ξενώνα. Τις κ. κ....