Με τη μέθοδο των «έξι καπέλων της σκέψης»  απάντησαν σε ερωτήματα για το τέλος  στις σακούλες και τη σχέση του   με τη ρύπανση του περιβάλλοντος..

Με τη μέθοδο των «έξι καπέλων της σκέψης» απάντησαν σε ερωτήματα για το τέλος στις σακούλες και τη σχέση του με τη ρύπανση του περιβάλλοντος..

Εκπαιδευόμενοι της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Βέροιας, προχθές στο Δημαρχείο


Ένα πρότζεκτ με θέμα «μπορεί το περιβαλλοντικό τέλος στην πλαστική σακούλα να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος;», παρουσίασαν  την Τετάρτη 16 Μαΐου, στην γεμάτη αίθουσα του Δημαρχείου Βέροιας, εκπαιδευόμενοι της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Βέροιας (Β’ Τάξη) του Τμήματος «Υπάλληλοι Διοικητικών Καθηκόντων» στο πλαίσιο του μαθήματος: «Πολυμεσικές Εφαρμογές» με τη βοήθεια και την καθοδήγηση  των εκπαιδευτριών τους, Πετρούλας Γιαννούση και Χριστίνας Παπαδοπούλου.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση της εργασίας από τους Κωνσταντίνα Μαυρίδου, Νίκη Τακιβίδου, Ειρήνη Νουρή και Αντώνη Κούβαρο

και ακολούθησε  ένα μικρό ντοκιμαντέρ 21 λεπτών  με τίτλο:«A PLASTIC OCEAN : Πες ΟΧΙ στα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης».

Το πρότζεκτ προσέγγισε ένα καίριο θέμα, που αφορά όλους μας: Το περιβαλλοντικό τέλος στις σακούλες και πως αυτό σχετίζεται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος.. 


Πάνω σ αυτό τέθηκαν ερωτήματα, που οι απαντήσεις τους οδήγησαν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Ερωτήματα, όπως: 

Ορθά εισπράττεται το τέλος; Μπορούν οι φόροι να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος; αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των Έξι Καπέλων της Σκέψης.

 Η μέθοδος των «έξι καπέλων» που εισηγείται ο Edward de Bono είναι μια πρόταση σφαιρικής προσέγγισης και επίλυσης ενός προβλήματος ή λήψης απόφασης από ένα άτομο ή μια ομάδα. Τα καπέλα με τα έξι διαφορετικά χρώματα συμβολίζουν διαφορετικούς τρόπους-παραμέτρους σκέψης. «Φορώντας» διαδοχικά τα καπέλα, αλλάζουμε την μέθοδο της σκέψης ή την οπτική μας στο εκάστοτε θέμα. Η μέθοδος λειτουργεί σαν μια δραστηριότητα καταιγισμού ιδεών (ιδεοθύελλα), όπου με συστηματικό τρόπο κατατίθενται κάθε φορά ιδέες, συναισθήματα, προτάσεις, κριτική κλπ με σκοπό την εύρεση της βέλτιστης λύσης.


Αφού προσεγγίστηκαν αρκετά σχετικά  ερωτήματα από τα έξι καπέλα, βγήκαν και τα συμπεράσματα που λένε:

-Ο φόρος στην πλαστική σακούλα  θα φέρει εντάσεις και σίγουρα αντιδράσεις. 

 Όμως γίνεται για καλό και είναι μια καλή αρχή. 

- Παρόλα αυτά μόνο η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας δεν φέρνει αποτέλεσμα. 

Θα πρέπει:

-Όλα τα πλαστικά είδη να απαγορευθούν

-Να αλλάξουμε τις συνήθειες

-Να κάνουμε ανακύκλωση 

-Να μην πετάμε σκουπίδια και γενικά 

-Να κάνουμε τέτοιες ενέργειες που θα βοηθήσουν το περιβάλλον.

Ποιος είναι ο Edward de Bono

Ο Edward de Bono είναι άγγλος ιατρός, συγγραφέας, εφευρέτης και σύμβουλος. Γεννήθηκε στη Μάλτα το 1933. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Λονδίνου, του Κέιμπριτζ και του Χάρβαρντ. Θεωρείται παγκοσμίως κορυφαία αυθεντία στη διδασκαλία της αποτελεσματικής σκέψης. Επινόησε την έννοια της εγκάρσιας σκέψης και ανέπτυξε τεχνικές δημιουργικής σκέψης. Έχει γράψει 62 βιβλία, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε 37 γλώσσες. Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πάνω από 4 εκατομμύρια αναφορές στο έργο του

Tη μέθοδο του De Bono σήμερα την εφαρμόζουν οι: NASA,SIEMENS, IBM, DUPONT, NTT, SHELL, BP, STATOIL, MARZOTTO, FEDERAL EXPRESS,FORD,ERICSSON  και πολλές άλλες.

Στο τέλος της εκδήλωσης  δόθηκαν στο κοινό, επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες χορηγούμενες από τα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Κοσφίτσκας

Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Κοσφίτσκας

Απεβίωσε σε ηλικία 72 ετών ο Κωνσταντίνος Κοσφίτσκας. Η...

ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ

ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ...

 Σήμερα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του Νοσηλευτή  ...

Απεβίωσε ο Αντώνης Κιοσέογλου

Απεβίωσε ο Αντώνης Κιοσέογλου

Απεβίωσε σε ηλικία 64 ετών ο Αντώνης Κιοσέογλου. Η...

Απεβίωσε η Αγάπη Ταξίδου

Απεβίωσε η Αγάπη Ταξίδου

Απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών η Αγάπη Ηλία Ταξίδου. Η...

Μήνυμα της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φρόσως Καρασαρλίδου: «12 ΜΑΪΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ»

Μήνυμα της Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φρόσως Καρασαρλίδου:...

Ενάμιση χρόνο στην μάχη με την Πανδημία έχουν...

Νάουσα: Τραγικός θάνατος για 83χρονο! Καταπλακώθηκε από το τρακτέρ που οδηγούσε

Νάουσα: Τραγικός θάνατος για 83χρονο! Καταπλακώθηκε από...

 83χρονος καταπλακώθηκε  από το τρακτέρ του, το...

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Τετάρτης (12/5) στην Ημαθία

Κορωνοϊός: Τα νέα κρούσματα της Τετάρτης (12/5) στην...

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε...

Απεβίωσε ο Βασίλειος Γκόγκος σε ηλικία 75 ετών

Απεβίωσε ο Βασίλειος Γκόγκος σε ηλικία 75 ετών

Απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών ο Βασίλειος Γεωρ. Γκόγκος. Η...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 83χρονος καταπλακώθηκε  από το τρακτέρ του, το απόγευμα της Τετάρτης, στο 2ο χιλιόμετρο του δρόμου από Νάουσα προς 3-5 Πηγάδια, στη συμβολή με τον δρόμο για Άγιο Νικόλαο.@@ads-96@@Ο άτυχος άντρας για άγνωστους...

Τα επόμενα βήματα προς την άρση των περιοριστικών μέτρων και ουσιαστικά... το τέλος του lockdown ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.Τα επόμενα...

Σύμφωνα με απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων: 1.     Από την Δευτέρα 10 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 12 Μαΐου θα γίνεται δωρεάν διάθεση 2 self tests ΜΟΝΟ στην εκπαιδευτική κοινότητα.2.     Οι δικαιούχοι του...

Έτοιμη είναι και η ΚΕΠΑ του Δήμου Βέροιας για την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όπως μας είπε ο πρόεδρος Θεόφιλος Κορωνάς, το πρόγραμμα είναι έτοιμο και ξεκινάει τέλος Μαΐου με αναβαθμισμένο Μουσικό...