Ντοκουμέντα - Ένα λησμονημένο μυστικό

Ντοκουμέντα - Ένα λησμονημένο μυστικό

Τον Ζόσεφ, τον γενναίο πυροσβέστη του 1917, θυμήθηκα τις προάλλες, καθώς με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολουθούσα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη το ντοκιμαντέρ για την πυρκαγιά που έκαψε κάποτε τη μισή Θεσσαλονίκη.

Τον Ζόσεφ που μας μίλησε το βράδυ εκείνο για τη δράση του, τότε που ήταν πυροσβέστης και με τόλμη και ξεσυλογιασιά έμπαινε στα σπίτια που καίγονταν για να σώσει τους ανθρώπους που κινδύνευαν να καούν ζωντανοί.

Το θυμάμαι σαν χτες. Μόλις είχα τελειώσει το εργαστήριο της Ανατομικής (τότε δεν είχαν τα Πανεπιστήμια Σαββατοκύριακο) και βιαστικά πήρα το δρόμο για να προλάβω μια ώρα νωρίτερα το τραμ της γραμμής. Με περίμενε ο εξάδελφός μου στο μαγαζί του της οδού Ειρήνης.

Στο «τέρμα Βαρδαρίου» έπεσα σ΄ ένα τσούρμο παιδιά που συνωστίζονταν γύρω από το «μαγικό κουτί» ενός πλανόδιου θαυματοποιού και περίμεναν τη σειρά τους για να… μάθουν τα μυστικά της Αιγύπτου μέσα από το κουτί του παμπόνηρου επαγγελματία:

«Να τα αραπάκια που κολυμπάνε στο Νείλο!».

«Δε βλέπω τίποτε μπάρμπα!».

«Είναι νύχτα κι είναι μαύρα κι έχουν κάνει μακροβούτι και δε φαίνονται!» δικαιολογιόταν ο μπάρμπας και έδινε στον επόμενο πιτσιρίκο τη σειρά.

Μπήκα στην οδό Ειρήνης  και χάθηκα στο πλήθος των αγοραστών που σεργιανούσε στο Καπάνι, ψάχνοντας τελευταία στιγμή κάτι φτηνό για να ψωνίσει.

Λίγο πιο πέρα ξεκινά η σειρά των μαγαζιών. Πρώτο και καλύτερο το στέκι των νταβατζήδων, μια πολυθόρυβη ταβέρνα που πλαισίωνε τους παρακείμενους οίκους ανοχής και φιλοξενούσε κάθε βράδυ πληθώρα μυστακοφόρων «γαμπρών».

Απέναντι, αρκετά πιο πάνω όμως, η άλλη ταβέρνα, των «νοικοκυρέων», όπως βαυκαλίζεται να αποκαλείται και όπως την αποκαλούσαν οι περίοικοι.

Λίγο πριν φτάσω στο γαζωτήριο του ξαδέλφου μου είπα την καλησπέρα στον Τσαμούρα, τον αριστοτέχνη μαραγκό, που ήταν ιδιαίτερα φημισμένος για την… φωτογραφική μηχανή του που στο εσωτερικό της, αντί για φακούς, έκρυβε έναν υπέρμετρο… φαλλό, με τον οποίο αιφνιδίαζε τους αφελείς φωτογραφούμενους και διασκέδαζε τους γειτονικούς μαγαζάτορες. Την ώρα εκείνη όμως δεν είχε καιρό για τέτοια. Τον περίμενε ο Μαυρίκος, ένας σουλατσαδόρος που έβγαζε τα ψωμί του με δουλειές του ποδαριού. «Καλή διασκέδαση!» τους φώναξα. Θα πήγαιναν στους «Λεχρίτες», όπου τους περίμενε η παρέα και η αγαπημένα τους ρετσίνα.

Στο γαζωτήριο του ξαδέλφου βρέθηκα στην ώρα μου. Θυμόμουν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις τον καθηγητή μας στο Μόναχο που έλεγε πως η συνέπεια αποτελεί τη σπουδαιότερη αρετή ενός ανθρώπου.

«Εγγλέζος στην ώρα σου!» είπε εν τούτοις ο κυρ Βασίλης, ο συνέταιρος του ξαδέλφου μου, τεχνίτης φημισμένος σ’ όλη την περιοχή.

Μαζί τους ήταν και ο Ζόσεφ. Μιλούσε για το αγαπημένο του θέμα. Τις πυρκαγιές! Τις φωτιές  που καίγαν τα φτωχόσπιτα επειδή τα μέσα της πυρόσβεσης ήταν ανεπαρκή.

«Παρ’ όλα αυτά, εμείς πέφταμε στη φωτιά. Με τα λιγοστά μέσα που διαθέταμε, τη σβήναμε προτού μεταδοθεί στα διπλανά σπίτια…».

«Και πώς έγινε και κάηκε το 1917 η μισή Θεσσαλονίκη; Γιατί αφήσατε τότε τη φωτιά να πηδά τους δρόμους και να πηγαίνει από μαχαλά σε μαχαλά; Πώς σας ξέφυγε και κατέβηκε μέχρι την παραλία;

«Ρώτα εκείνους που την κάψανε!» απάντησε ο Ζόσεφ, εμφανώς οργισμένος. Και όταν ηρέμησε, χαμήλωσε τον τόνο της φωνής του και έσκυψε στο αυτί μου:

«Ρώτα εκείνους που στα μισά πυροσβεστικά βάλαν πετρέλαιο αντί για νερό!».

Έφριξα στη σκέψη πως τα λόγια του κρύβανε την αλήθεια. Δεν μίλησα.

Δεν αμφισβήτησα το μυστικό του. Δυσκολευόμουν όμως και να το αποδεχθώ.

Τον Ζόσεφ, τον ηρωϊκό πυροσβέστη που έσβησε πολλές φωτιές και γλίτωσε πολλούς ανθρώπους παλεύοντας με τις φλόγες, δεν τον είδα ξανά.

Λησμόνησα και την πληροφορία που μου εμπιστεύθηκε το βράδυ εκείνο στο γαζωτήριο της οδού Ειρήνης. Του δρόμου με τα βυζαντινά τείχη που για δεκαετίες ήταν κρυμμένα πίσω από παράγκες, μικρομάγαζα και… γαζωτήρια.

Ορ. Σιδηρόπουλος


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου της  Γ.Σ.Ε.Ε. στη Βέροια, ενόψει της Γενικής  Απεργίας στις 17 Απριλίου 2024

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου της...

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας στη Βέροια

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα...

Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας,...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...