ΤΟΠΙΚΑ

«Όταν η βία γίνεται μέρος του πολιτικού σχεδιασμού ενός κόμματος που καταρρέει, πόσο πιο επικίνδυνα μπορεί να γίνουν τα πράγματα; Η βία είναι καταδικαστέα απ’ όπου κι αν προέρχεται»

«Όταν η βία γίνεται μέρος του πολιτικού σχεδιασμού ενός κόμματος που καταρρέει, πόσο πιο επικίνδυνα μπορεί να γίνουν τα πράγματα; Η βία είναι καταδικαστέα απ’ όπου κι αν προέρχεται»

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης *


Στις Δημοκρατίες τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με βία, δεν λύνονται με γροθιές και κλωτσιές. Στο πλαίσιο της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, οι διαφωνίες, οι διαφορετικές απόψεις και θέσεις επιλύονται μέσω του δημοκρατικού διαλόγου, της διαπραγμάτευσης και της τήρησης των δημοκρατικών διαδικασιών και των κανόνων του κράτους δικαίου. Αυτές οι διαδικασίες και οι κανόνες αποτελούν πυρήνα της ιδεολογίας και των αρχών της Παράταξής μας. 

Για τη Νέα Δημοκρατία, τα φαινόμενα βίας, απ’ όπου και αν προέρχονται -είτε από την άκρα δεξιά είτε από την άκρα αριστερά- είναι εξίσου κατακριτέα και καταδικαστέα. Η Νέα Δημοκρατία πρώτη καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την άνανδρη επίθεση κατά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη. Άλλωστε, δεν νομίζω να υπάρχει Έλληνας δημοκρατικός πολίτης που να μην καταδικάζει τα βίαια επεισόδια.

Με τον ίδιο απερίφραστο τρόπο έχουμε καταδικάσει τις άνανδρες, βάρβαρες και, κάποιες μάλιστα, δολοφονικές επιθέσεις κατά του πρώην Πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου, του κ. Χρυσοχοΐδη  και στελεχών άλλων κομμάτων, των στελεχών μας, όπως οι βίαιες επιθέσεις κατά του κ. Χατζηδάκη και κατά του κ. Κουμουτσάκου, του κ. Συρίγου και τα περιστατικά βίας στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Με τον ίδιο απερίφραστο τρόπο έχουμε καταδικάσει τις άνανδρες βάρβαρες και, κάποιες μάλιστα, δολοφονικές επιθέσεις του Ρουβίκωνα.  

Η στάση της ΝΔ κατά των περιστατικών βίας είναι διαχρονική, σταθερή και σαφής: δεν ανεχόμαστε καμία έκφραση βίας υπό καμία προϋπόθεση. Δεν υπάρχει βία με θετικό πρόσημο. Η βία είναι καταδικαστέα απ’ όπου κι αν προέρχεται. 

Δυστυχώς, για τη χώρα μας, η πολιτική και ηθική νομιμοποίηση της βίας στην Ελλάδα φέρει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του κ. Τσίπρα. Πρωτοστάτησαν και υπέθαλψαν τη βία και τη μισαλλοδοξία το Δεκέμβριο του 2008. Προανήγγειλαν κρεμάλες στο Σύνταγμα και κατηγορούσαν όλους όσοι διαφωνούσαν μαζί τους ως γερμανοτσολιάδες, ως προδότες, ως πουλημένους. Επέχαιραν για τις βίαιες επιθέσεις σε στελέχη άλλων κομμάτων και δημοσιογράφων, μιλώντας για «δικαιολογημένη αγανάκτηση». Έστελναν μηνύματα sms -στις εκλογές του 2012- για το που βρίσκονται τα πολιτικά στελέχη άλλων κομμάτων, για να μπορούν να έρθουν κάποιοι να τα προπηλακίσουν. Έχτισαν καριέρες και, τελικά, κατέλαβαν την εξουσία επενδύοντας στη βία, τη συκοφαντία, την πόλωση και την τοξικότητα. Μάλιστα, προσπαθούν ακόμη και σήμερα να πείσουν τους πολίτες ότι υπάρχει καλή και κακή βία.

Δεν μπορεί η καταδίκη της βίας να είναι επιλεκτική. Δεν μπορεί να αφορά μόνο κάποιους και να εξαιρεί κάποιους άλλους. Δεν μπορεί να υπάρχει επιλεκτική ευαισθησία για την καταδίκη της βίας. Δεν μπορεί τη μια να καταδικάζουμε τη βία και την άλλη, όταν ο Ρουβίκωνας εισβάλλει σε κάποιο δημόσιο κτίριο, στη Βουλή ή σε δικαστήριο όπως έγινε ξανά μόλις χθες στο ΣτΕ, να ακούμε ότι αυτή δεν είναι βία, είναι «ακτιβισμός». Δεν μπορεί κάθε φορά που ο Ρουβίκωνας «δρα» να μη λέμε κουβέντα, γιατί είναι αρεστός στη Κυβέρνηση, γιατί προέρχεται από την ίδια ιδεολογική μήτρα.

Μάλιστα, μετά την χθεσινή έφοδο του Ρουβίκωνα στο ΣτΕ δεν έχει πια σημασία αν τα μέλη του δρουν με την ανοχή του Μαξίμου ή με τον εσκεμμένο αφοπλισμό της αστυνομίας. Όταν ο Δήμαρχος Τήνου μηνύει και συλλαμβάνονται επί τόπου οι Ρουβίκωνες, η ανοχή της δράσης τους από την κυβέρνηση είναι προφανές ότι οφείλεται σε μια κατάπτυστη πολιτική επιλογή που επέφερε προχθές (21-05-18) ακόμη και ευθεία απειλή προς τη Δικαιοσύνη. Στην Αθήνα ο Ρουβίκωνας παρελαύνει, εισβάλλει ανενόχλητος σε δημόσιες υπηρεσίες και αποχωρεί εξίσου ανενόχλητος με την προκλητική ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και φυσικά της ίδιας της Κυβέρνησης.

Για τη Νέα Δημοκρατία η βία είναι βία απ’ όπου κι αν προέρχεται και η αντιμετώπισή της είναι πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης. Όταν η βία γίνεται μέρος του πολιτικού σχεδιασμού και της στρατηγικής ενός κόμματος που καταρρέει, αναρωτιέται κανείς, πόσο πιο επικίνδυνα μπορεί να γίνουν τα πράγματα. Ο ακραίος και διχαστικός λόγος, τον οποίο μεθοδικά καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, προξενεί σοβαρά προβλήματα στους πολίτες και πληγώνει την ίδια τη Δημοκρατία μας.

Παροτρύνουμε τον κ. Τσίπρα να αποφύγει αυτού του είδους τη διχαστική ρητορική. Γνωρίζει καλά και ο ίδιος ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά δεν έχει κανέναν λόγο να οδηγήσει το δημόσιο διάλογο σε μια ακραία πόλωση και τη κοινωνία σε έναν ακραίο διχασμό μόνο και μόνο για να συσπειρώσει λίγο περισσότερο τις δικές του δυνάμεις. Ας φερθεί λίγο υπεύθυνα και σοβαρά στο ζήτημα αυτό. Αποτελεί πλέον ζήτημα προάσπισης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και διατήρησης της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής.  


Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. και Βουλευτής Ηρακλείου


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη:  Ερώτηση στη Βουλή για την δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Από Βελόπουλο, Κουπελόγλου και Κοτίδη: Ερώτηση στη...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών και...

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Βάναυση προσβολή προς τον Ελληνικό Λαό η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Αντιπολίτευση

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Βάναυση προσβολή προς τον...

Από το πολιτικό Γραφείο του βουλευτή Ημαθίας Λάζαρου...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...