31η Μαΐου,  ημέρα κατά του καπνίσματος

31η Μαΐου, ημέρα κατά του καπνίσματος

Η Υγεία είναι πολύτιμο αγαθό. Αυτή προϋποθέτει και χρειάζεται επαρκή και υγιεινή διατροφή, υγιεινή κατοικία, υγιεινή ενδυμασία, υγιεινό περιβάλλον και ψυχοσωματική ισορροπία. Αυτά αποτελούν πιο πολύτιμα αγαθά από αυτή καθ’ εαυτή την Υγεία.

Αλλά για να έχεις την Υγεία και τις προϋποθέσεις της, χρειάζεται κάτι πολυτιμότατο και ποιο είναι αυτό; Θέση εργασίας με την οποίαν αποκτάς όλα τα αγαθά που χρειάζεσαι. Εργάζεσαι, κοπιάζεις και ικανοποιείς όλες τις ανάγκες της ζωής σου. Η πολιτική και η οικονομία είναι ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ που πρέπει να προγραμματίζουν βάσει αυτών των δεδομένων. Ας έρθουμε τώρα στο θέμα της ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ.

Το κάπνισμα είναι επιβλαβές για κάθε κύτταρο, κάθε ιστό, κάθε όργανο και συνολικά για ολόκληρο τον οργανισμό του ανθρώπου. Βλάπτει και μόνο βλάπτει. Πουθενά δεν ωφελεί. Για να έχει κανείς υγεία (με μεσογειακή δίαιτα),πρέπει να έχει κανονικό βάρος, να αποφεύγει την καθιστική ζωή και να επιδιώκει ψυχοσωματική ισορροπία. Τι ισορροπία; Το κάπνισμα είναι επένδυση για πρώιμο θάνατο και οδηγεί σε καταστροφή της υγείας.

Στην Αμερική, πεθαίνουν 435.000 άνθρωποι λόγω καπνίσματος, από πρόωρο θάνατο. Η Ελλάδα μας χάνει κάθε χρόνο 18.000-20.000 συμπολίτες μας. Περίπου μια Νάουσα, ενώ λόγω του μεγάλου δημογραφικού μας προβλήματος, χρειαζόμαστε δύο τουλάχιστον Νάουσες. Ένας στους πέντε(5) θανάτους οφείλεται στο κάπνισμα. Είναι αιτία καρκίνων, καρδιοαγγειακών νόσων, αναπνευστικών παθήσεων περιφερικών αγγειοπαθειών κ.ο.κ. 25% (είκοσι πέντε τοις εκατό) των εμφραγμάτων, 80% (ογδόντα τοις εκατό) των βρογχοπαθειών οφείλονται στο κάπνισμα. Αν κάποιος καπνιστής υποβληθεί σε εγχείρηση στεφανιαίας νόσου (By-pass) και υποχρεωτικά πρέπει να συνεχίσει την φαρμακευτική του αγωγή, θα ωφεληθεί πιο πολύ από τη διακοπή του καπνίσματος και λιγότερο από τα φάρμακα. Η διακοπή του καπνίσματος ή η αποφυγή του, αποτελούν θεμέλιο λίθο προστασίας της Υγείας μας.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι δύσκολη διότι η νικοτίνη από το κάπνισμα είναι ναρκωτικό, εξαρτησιογόνος ουσία ισοδύναμη με την ηρωίνη. Ο καπνιστής πρέπει πρώτα να αποφασίσει να απελευθερωθεί συνεργαζόμενος με τον θεράποντα ιατρό του ή να συνεργαστεί με τα αντικαπνιστικά ιατρεία των Νοσοκομείων μας και των αντικαρκινικών - πνευμονολογικών εταιρειών. (Τηλέφωνα Νοσοκομείου Βέροιας 2331351400, Ελλ. Αντικαρκινική Εταιρεία 2106401200 - είμαι και εγώ, ως πρόεδρος του Παραρτήματος Βέροιας της Ε. ΑΕ. - τηλ. 2331060186, στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου).

Για την διακοπή του καπνίσματος χρειάζεται ψυχολογική παρέμβαση μόνη ή σε συνδυασμό με φάρμακα, α) αντιψυχωτικά ή β) υποκατάστατα της νικοτίνης ή με το πιο ειδικό φάρμακο της Βερενικλίνη που είναι δραστική ουσία στους υποδοχείς του κεντρικού νευρικού συστήματος που αφορούν την νικοτίνη. Στα φύλλα του καπνού υπάρχουν άνω των 2.500 χημικές ουσίες και όταν γίνεται η καύση του καπνού παράγονται άνω των 4.000, υπό μορφή αερίων ή μικροσκοπικών σωματιδίων.  Οι πιο επιβλαβείς ουσίες είναι από τα σωματίδια, η νικοτίνη και η πίσσα από δε τα αέρια το μονοξείδιο του άνθρακα. Αυτές οι ουσίες βλάπτουν και τον παθητικό καπνιστή κατά το 1/3, από ότι τον ίδιο τον ενεργητικό καπνιστή.

Τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος είναι πάρα πολλά. Αφή, γεύση, ακοή, όραση, όσφρηση βελτιώνονται. Δέρμα χωρίς ρυτίδες. Αναπνευστικό: χωρίς κίνδυνο καρκίνων, βρογχοπαθειών κυκλοφορικό, απαλλαγμένο από αιφνίδιο θάνατο, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, ανευρύσματα αορτής, υπέρταση, περιφερική αποφρακτική αρτηριακή νόσο, ακρωτηριασμούς και αγγειακών, εγκεφαλικών επεισοδίων, πεπτικό, βελτίωση των φλεγμονωδών και καρκινικών αλλοιώσεων. Ουροποιογενετικό χωρίς κίνδυνο καρκίνων κύστεων, προστάτου, μήτρας, χωρίς σεξουαλικές διαταραχές, χωρίς φόβους αποβολών και με καλύτερη υγεία των νεογνών.

Αν γνωρίζοντας τους κινδύνους του καπνίσματος και γνωρίζοντας τα οφέλη της διακοπής του πιστεύω ότι με την κατάλληλη προληπτική παιδεία και την πρέπουσα φροντίδα υγείας μια πολιτισμένη κοινωνία, θα έχει υπεύθυνους πολίτες, πρώτον να μην καπνίζουν και δεύτερον αν καπνίζουν να διακόψουν πάσει θυσία το κάπνισμα.


Δημήτριος Κουπίδης

Καρδιολόγος

Σύμβουλος υγεία του ΕΛΙΚΑΡ

Πρόεδρος του Παραρτήματος

 Βέροιας της Ε.Α.Ε


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… -  «Η γενναιότητα του να είσαι ευάλωτος…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Η...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια   ...

ΕΟΦ: Προσοχή σε αυτό το προϊόν που διαφημίζεται στο διαδίκτυο

ΕΟΦ: Προσοχή σε αυτό το προϊόν που διαφημίζεται στο...

Προσοχή στο σκεύασμα «MOVE & FLEX CREAM FOR JOINT AREAS» συνιστά ο...

KEEΛΠΝΟ για τη γρίπη: Στους 74 έφτασαν οι νεκροί  18 νέοι θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

KEEΛΠΝΟ για τη γρίπη: Στους 74 έφτασαν οι νεκροί 18 νέοι...

Ακόμη 18 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε διάστημα μίας...

Προσοχή! Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό αντιπυρετικό φάρμακο

Προσοχή! Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό αντιπυρετικό φάρμακο

Την ανάκληση της παρτίδας 800452 με ημερομηνία λήξης 1/2021...

Τα φαινόμενα βιαιοπραγιών στις Μονάδες Υγείας και η αντιμετώπισή τους

Τα φαινόμενα βιαιοπραγιών στις Μονάδες Υγείας και η...

Γράφει ο Αναστάσιος  ΒασιάδηςΤο πρόσφατο επεισόδιο...

Καταργείται το ΚΕΕΛΠΝΟ - Δημιουργείται Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

Καταργείται το ΚΕΕΛΠΝΟ - Δημιουργείται Εθνικός...

Τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των...

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Αυτό που αναζητάς, βρίσκεται ήδη μέσα σου…»

Έκφραση της Ψυχής ως σύμμαχος της Υγείας… - «Αυτό που...

Της Χρύσας Μπέκα , Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια«Αυτή...

Η συμβολή της άσκησης στη υγεία των ανθρώπων

Η συμβολή της άσκησης στη υγεία των ανθρώπων

Δ.Κ. Στυλιανίδης,  Γεωπόνος, Επ.Δ/ντήΙνστιτούτου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Της Χρύσας Μπέκα, Ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια      «Υπάρχει ένας κάβουρας στις βαθιές θάλασσες, που επειδή η φύση του χάρισε μαλακό και απροστάτευτο στομάχι, χώνεται στο πρώτο άδειο όστρακο που θα...

Προσοχή στο σκεύασμα «MOVE & FLEX CREAM FOR JOINT AREAS» συνιστά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), τονίζοντας ότι δεν έχει αξιολογηθεί όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.To αναφερόμενο σκεύασμα...

Ακόμη 18 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε διάστημα μίας εβδομάδας από επιπλοκές του ιού της γρίπης, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 74. Η πλειονότητα των περιστατικών οφείλεται στον υπότυπο H1N1.Σύμφωνα...