31η Μαΐου,  ημέρα κατά του καπνίσματος

31η Μαΐου, ημέρα κατά του καπνίσματος

Η Υγεία είναι πολύτιμο αγαθό. Αυτή προϋποθέτει και χρειάζεται επαρκή και υγιεινή διατροφή, υγιεινή κατοικία, υγιεινή ενδυμασία, υγιεινό περιβάλλον και ψυχοσωματική ισορροπία. Αυτά αποτελούν πιο πολύτιμα αγαθά από αυτή καθ’ εαυτή την Υγεία.

Αλλά για να έχεις την Υγεία και τις προϋποθέσεις της, χρειάζεται κάτι πολυτιμότατο και ποιο είναι αυτό; Θέση εργασίας με την οποίαν αποκτάς όλα τα αγαθά που χρειάζεσαι. Εργάζεσαι, κοπιάζεις και ικανοποιείς όλες τις ανάγκες της ζωής σου. Η πολιτική και η οικονομία είναι ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ που πρέπει να προγραμματίζουν βάσει αυτών των δεδομένων. Ας έρθουμε τώρα στο θέμα της ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ.

Το κάπνισμα είναι επιβλαβές για κάθε κύτταρο, κάθε ιστό, κάθε όργανο και συνολικά για ολόκληρο τον οργανισμό του ανθρώπου. Βλάπτει και μόνο βλάπτει. Πουθενά δεν ωφελεί. Για να έχει κανείς υγεία (με μεσογειακή δίαιτα),πρέπει να έχει κανονικό βάρος, να αποφεύγει την καθιστική ζωή και να επιδιώκει ψυχοσωματική ισορροπία. Τι ισορροπία; Το κάπνισμα είναι επένδυση για πρώιμο θάνατο και οδηγεί σε καταστροφή της υγείας.

Στην Αμερική, πεθαίνουν 435.000 άνθρωποι λόγω καπνίσματος, από πρόωρο θάνατο. Η Ελλάδα μας χάνει κάθε χρόνο 18.000-20.000 συμπολίτες μας. Περίπου μια Νάουσα, ενώ λόγω του μεγάλου δημογραφικού μας προβλήματος, χρειαζόμαστε δύο τουλάχιστον Νάουσες. Ένας στους πέντε(5) θανάτους οφείλεται στο κάπνισμα. Είναι αιτία καρκίνων, καρδιοαγγειακών νόσων, αναπνευστικών παθήσεων περιφερικών αγγειοπαθειών κ.ο.κ. 25% (είκοσι πέντε τοις εκατό) των εμφραγμάτων, 80% (ογδόντα τοις εκατό) των βρογχοπαθειών οφείλονται στο κάπνισμα. Αν κάποιος καπνιστής υποβληθεί σε εγχείρηση στεφανιαίας νόσου (By-pass) και υποχρεωτικά πρέπει να συνεχίσει την φαρμακευτική του αγωγή, θα ωφεληθεί πιο πολύ από τη διακοπή του καπνίσματος και λιγότερο από τα φάρμακα. Η διακοπή του καπνίσματος ή η αποφυγή του, αποτελούν θεμέλιο λίθο προστασίας της Υγείας μας.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι δύσκολη διότι η νικοτίνη από το κάπνισμα είναι ναρκωτικό, εξαρτησιογόνος ουσία ισοδύναμη με την ηρωίνη. Ο καπνιστής πρέπει πρώτα να αποφασίσει να απελευθερωθεί συνεργαζόμενος με τον θεράποντα ιατρό του ή να συνεργαστεί με τα αντικαπνιστικά ιατρεία των Νοσοκομείων μας και των αντικαρκινικών - πνευμονολογικών εταιρειών. (Τηλέφωνα Νοσοκομείου Βέροιας 2331351400, Ελλ. Αντικαρκινική Εταιρεία 2106401200 - είμαι και εγώ, ως πρόεδρος του Παραρτήματος Βέροιας της Ε. ΑΕ. - τηλ. 2331060186, στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου).

Για την διακοπή του καπνίσματος χρειάζεται ψυχολογική παρέμβαση μόνη ή σε συνδυασμό με φάρμακα, α) αντιψυχωτικά ή β) υποκατάστατα της νικοτίνης ή με το πιο ειδικό φάρμακο της Βερενικλίνη που είναι δραστική ουσία στους υποδοχείς του κεντρικού νευρικού συστήματος που αφορούν την νικοτίνη. Στα φύλλα του καπνού υπάρχουν άνω των 2.500 χημικές ουσίες και όταν γίνεται η καύση του καπνού παράγονται άνω των 4.000, υπό μορφή αερίων ή μικροσκοπικών σωματιδίων.  Οι πιο επιβλαβείς ουσίες είναι από τα σωματίδια, η νικοτίνη και η πίσσα από δε τα αέρια το μονοξείδιο του άνθρακα. Αυτές οι ουσίες βλάπτουν και τον παθητικό καπνιστή κατά το 1/3, από ότι τον ίδιο τον ενεργητικό καπνιστή.

Τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος είναι πάρα πολλά. Αφή, γεύση, ακοή, όραση, όσφρηση βελτιώνονται. Δέρμα χωρίς ρυτίδες. Αναπνευστικό: χωρίς κίνδυνο καρκίνων, βρογχοπαθειών κυκλοφορικό, απαλλαγμένο από αιφνίδιο θάνατο, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, ανευρύσματα αορτής, υπέρταση, περιφερική αποφρακτική αρτηριακή νόσο, ακρωτηριασμούς και αγγειακών, εγκεφαλικών επεισοδίων, πεπτικό, βελτίωση των φλεγμονωδών και καρκινικών αλλοιώσεων. Ουροποιογενετικό χωρίς κίνδυνο καρκίνων κύστεων, προστάτου, μήτρας, χωρίς σεξουαλικές διαταραχές, χωρίς φόβους αποβολών και με καλύτερη υγεία των νεογνών.

Αν γνωρίζοντας τους κινδύνους του καπνίσματος και γνωρίζοντας τα οφέλη της διακοπής του πιστεύω ότι με την κατάλληλη προληπτική παιδεία και την πρέπουσα φροντίδα υγείας μια πολιτισμένη κοινωνία, θα έχει υπεύθυνους πολίτες, πρώτον να μην καπνίζουν και δεύτερον αν καπνίζουν να διακόψουν πάσει θυσία το κάπνισμα.


Δημήτριος Κουπίδης

Καρδιολόγος

Σύμβουλος υγεία του ΕΛΙΚΑΡ

Πρόεδρος του Παραρτήματος

 Βέροιας της Ε.Α.Ε


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι να ΜΗΝ τρώτε μετά τις 10 το βράδυ

Τι να ΜΗΝ τρώτε μετά τις 10 το βράδυ

Κανονικά, το βραδινό κυρίως γεύμα δεν πρέπει να...

Η επιστημονική εξήγηση για όσους πίνουν σκέτο καφέ

Η επιστημονική εξήγηση για όσους πίνουν σκέτο καφέ

Όσο πιο ευαίσθητοι είναι οι άνθρωποι στην πικρή γεύση...

Έξι τρόποι να υποχωρήσει ο πονόλαιμος

Έξι τρόποι να υποχωρήσει ο πονόλαιμος

Υπάρχουν μερικά αγαπημένα γιατρικά για τις μέρες που...

Ανακαλύφθηκε το ελιξήριο της νεότητας!

Ανακαλύφθηκε το ελιξήριο της νεότητας!

Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που προστατεύει τα κύτταρα από...

Το φρούτο που ενδυναμώνει τη μνήμη

Το φρούτο που ενδυναμώνει τη μνήμη

Ένα νέο "όπλο" κατά της γήρανσης ήρθε να προστεθεί...

Ποιες ώρες της ημέρας καίμε περισσότερες θερμίδες;

Ποιες ώρες της ημέρας καίμε περισσότερες θερμίδες;

Στους διαφορετικούς ρυθμούς με τους οποίους κάνει...

Προσοχή! Αυτά είναι τα πιο καρκινογόνα τρόφιμα (ΦΩΤΟ)

Προσοχή! Αυτά είναι τα πιο καρκινογόνα τρόφιμα (ΦΩΤΟ)

Δυστυχώς, δεκατέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο...

Ανακάλεσε κατεψυγμένα ψάρια ο ΕΦΕΤ

Ανακάλεσε κατεψυγμένα ψάρια ο ΕΦΕΤ

Στην ανάκληση μη ασφαλών κατεψυγμένων ιχθυηρών...

ΑΚΟΥ 99.6FM
ΑΚΟΥ 99.6FM

Αγγελίες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...

Κανονικά, το βραδινό κυρίως γεύμα δεν πρέπει να γίνεται μετά τις 8:30 το βράδυ, αλλά οι (κακές) συνήθειες των Ελλήνων έχουν ως ένα από τα χαρακτηριστικά τους να τρώμε βραδινό ακόμα και μετά τις 10:00-11:00 το βράδυ! ...

Όσο πιο ευαίσθητοι είναι οι άνθρωποι στην πικρή γεύση της καφεΐνης, εξαιτίας των σχετικών γονιδίων στο DNA τους, τόσο περισσότερο καφέ πίνουν, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει...

Υπάρχουν μερικά αγαπημένα γιατρικά για τις μέρες που το σάλιο μοιάζει σαν γυαλόχαρτο και ο βήχας δεν λέει να αποχωρήσει.  Ωστόσο δεν ξαφανίζουν τον πόνο, όμως μπορούν να τον καταπραΰνουν.Το shape.gr μάζεψε τα...