Π. Σκουρλέτης για την Αυτοδιοίκηση:  «Οι μονοπαραταξιακές λογικές ανήκουν στο παρελθόν»

Π. Σκουρλέτης για την Αυτοδιοίκηση: «Οι μονοπαραταξιακές λογικές ανήκουν στο παρελθόν»

Συνέντευξη Τύπου χθες στη Βέροια για ΔΕΥΑ, Κλεισθένη, έξοδο από τα μνημόνια και «βολές» σε ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, Φ. Γεννηματά και Ν.Δ.


Με αφορμή, κυρίως, την 29η Γενική Συνέλευση των ΔΕΥΑ της χώρας, τις εργασίες της οποίας θα χαιρετίσει σήμερα το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης βρίσκεται από χθες στη Βέροια, όπου είχε επαφές με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και με αιρετούς του Δήμου και της Π.Ε. Ημαθίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός  έδωσε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο, στην οποία αναφέρθηκε, στην έξοδο από το μνημονιακό πρόγραμμα, στο νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση, τον Κλεισθένη και την απλή αναλογική, στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος, στο Σκοπιανό, καθώς και στις χρηματοδοτήσεις των Δήμων της Ημαθίας, από το Υπουργείο Εσωτερικών, από το 2016 μέχρι σήμερα.


Ο υπουργός χαρακτήρισε τις ΔΕΥΑ, ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια της Αυτοδιοίκησης και διαβεβαίωσε ότι υπάρχει μία πολύ καλή σχέση στήριξης αυτών των επιχειρήσεων, με προσλήψεις, κυρίως, ενισχύοντας τη λειτουργία τους.

Για την έξοδο από το μνημονιακό πρόγραμμα εκτίμησε ότι "η κυβέρνηση με σταθερό βηματισμό προχωράει στην ολοκλήρωση κι αυτό το έχουν αντιληφθεί όλοι". Οι στόχοι έχουν ικανοποιηθεί, χωρίς να χρειαστεί να μπούμε σ’ ένα καινούργιο πρόγραμμα, δήλωσε ο υπουργός εκφράζοντας την αισιοδοξία της κυβέρνησης, "αλλά χωρίς πανηγυρισμούς, διότι γνωρίζουμε τη ζημία που υπέστη η κοινωνία τόσα χρόνια" πρόσθεσε. «Όσο πλησιάζει η επιτυχής ολοκλήρωση, τόσο ισχυρότεροι θα είναι οι ρυθμοί της οικονομικής ανάπτυξης κι έτσι θα μπορούμε στη βάση της νέας δυναμικής, να ξαναδούμε τις (μνημονιακές) δεσμεύσεις της προηγούμενης φάσης, που είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να τις επαναπροσεγγίσουμε, ιδιαίτερα στον τομέα της εργασίας».

Ο κ. Σκουρλέτης, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση, παράλληλα δίνει μάχη για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και της δημοκρατίας στην Ελλάδα, "μετά την σήψη, τη διαφθορά αλλά και την απαξίωση του πολιτικού κόσμου".και αναφέρθηκε στην ανάγκη «να σπάσουν οι μηχανισμοί αναπαραγωγής τέτοιων φαινομένων στα οποία η πατρίδα μας πρωταγωνίστησε τα τελευταία χρόνια».


Αναφερόμενος στον «Κλεισθένη» και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χαρακτήρισε το νέο νομοσχέδιο ως ένα βήμα μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, εμβάθυνσης της δημοκρατίας και νέας κουλτούρας συνθέσεων και συνεργασιών. "Οι μονοπαραταξιακές λογικές ανήκουν στο παρελθόν… Κάναμε έναν οργανωμένο διάλογο, που έχει τη δική του αυταξία αλλά δεν βρήκαμε ανταπόκριση από τις ηγεσίες της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ… Βρήκαμε όμως από τους χιλιάδες ανθρώπους που συμμετέχουν στα συμβούλια. Μόνο το 30% των Δ.Σ. υιοθέτησε το άδικο ψήφισμα που προώθησαν οι σημερινές ηγεσίες της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ".

Ο κ. Σκουρλέτης, μέσω της συνέντευξης του στη Βέροια, απάντησε και στη Φώφη Γεννηματά, και της πρότεινε να συμβουλευτεί τον κ. Ραγκούση (πρ. υπουργό Εσωτερικών) που τοποθετήθηκε με εποικοδομητικό τρόπο στην απλή αναλογική και σε πολλά σημεία του Κλεισθένη. Επίσης, χαρακτήρισε «στείρα» τη στάση της Ν.Δ., η οποία, όπως είπε, δεν έχει να επιδείξει ούτε μία μεταρρύθμιση, είναι βαθιά συντηρητική, θέλει να συρρικνώσει τους Δήμους και να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες (π.χ. καθαριότητα).

Επιχορηγήσεις

Με στοιχεία που έδωσε ο υπουργός, οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στους Δήμους της Ημαθίας από το 2016 έως σήμερα, πλέον της τακτικής τους χρηματοδότησης είναι:

Για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των Δήμων και ΑΚΣΙΑ προς τρίτους: 1.780.565,38 ευρώ, ενώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», δόθηκαν 2.055.700 ευρώ (650.700 ευρώ στο Δήμο Αλεξάνδρειας, 859.100 στο Δήμο Βέροια και 545.900 ευρώ στο Δήμο Νάουσας).

Επίσης…

Σε ερώτηση για ενδεχόμενες αλλαγές στο χωροταξικό δήλωσε ότι θα πρέπει πρώτα να μπορούν να στηριχθούν από την Κυβέρνηση και να έχουν τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Ξεκαθάρισε επίσης, πως είναι αυτονόητη η μη μείωση κονδυλίων στην Τ.Α.

Αναφέρθηκε σε διατάξεις του «Κλεισθένη», όπως η στήριξη των μικρών κοινοτήτων, η κατηγοριοποίηση των Δήμων με βάση τα χαρακτηριστικά τους, τα τοπικά δημοψηφίσματα, τις ενεργειακές κοινότητες κ.ά.

Για το Σκοπιανό, εκτίμησε ότι το θέμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορύφωσή του. «Δεν υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο πατριώτες. Όλοι κινούνται με βάση την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων. Είναι επιπόλαιο να βάζουν κάποιοι διαχωριστικές γραμμές στα εθνικά ζητήματα που χρειάζονται τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις».

Για την αναλογική διανομή των εδρών στα δημοτικά συμβούλια και την αυτοδυναμία του εκλεγμένου δημάρχου, ανέφερε πως «η δικλίδα είναι η αναζήτηση, μέσα από λογικές συνεργασίας, να διαμορφωθεί μια πλειοψηφία ανάμεσα σε κάποιες παρατάξεις στη βάση ενός συγκεκριμένου δεσμευτικού προγράμματος για το Δήμο». Ο κ. Σκουρλέτης, υπογράμμισε πως κατανοεί ότι το νέο σύστημα ξεβολεύει πολλούς, αλλά, ένα διαμορφωμένο αυτοδιοικητικό κατεστημένο μετά το 1974, πρέπει να μάθει να σκέφτεται διαφορετικά προς όφελος των πολιτών και της Αυτοδιοίκησης».

Όσον αφορά για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, απάντησε ότι αυτή έγινε τότε κάτω από συγκριμένες συνθήκες. «Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προδικάσει αν θα είμαστε με τους ΑΝΕΛ ή όχι».

Τέλος, διέψευσε δημοσιεύματα που φέρουν το Υπουργείο Εσωτερικών να «κλείνει» παραγγελίες εκλογικού υλικού (ψηφοδέλτια κ.λπ.), διαβεβαιώνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στη λήξη της τετραετίας.

Μαζί με τον υπουργό, στο πάνελ της συνέντευξης  ήταν οι βουλευτές Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου και Χρήστος Αντωνίου, η Εύη Παπαγιαννούλη, εκπρόσωπος Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος, εκπρόσωπος της Ν.Ε. (και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας) ενώ συντόνιζε ο Τάσος Κωστόπουλος, υπεύθυνος Τύπου.Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Α. Τζιτζικώστας: «Τον Απρίλιο η πρώτη ταινία του Bollywood στην Κεντρική Μακεδονία»

Α. Τζιτζικώστας: «Τον Απρίλιο η πρώτη ταινία του Bollywood...

Συνάντηση με τον Ινδό κινηματογραφικό παραγωγό Nilesh...

Σύλληψη 70 χρονου για κατοχή περίστροφου  και   φυσίγγια  κρότου
Θανάσιμη σύγκρουση μοτοσυκλέτας με φορτηγό στο Μακροχώρι - Νεκρός ο 21χρονος οδηγός της μοτοσυκλέτας

Θανάσιμη σύγκρουση μοτοσυκλέτας με φορτηγό στο...

Σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι , στο 1ο χιλιόμετρο...

Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης στον νέο Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα για τα θέματα του ΤΟΕΒ της Νάουσας

Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης στον νέο Υφυπουργό Αγροτικής...

Την απόλυτη αναγκαιότητα δημοπράτησης εντός της...

Επιστολή στο

Επιστολή στο "ΛΑΟ" - Επιτέλους Τέλος!

Φωτό αρχείου Συγχωρέστε  με  αγαπητοί  αναγνώστες ...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει τις δομές πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει τις...

Σε μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις για την...

50 χρόνια Ραδιόφωνο

50 χρόνια Ραδιόφωνο

Γράφει ο Γιώργος ΝτελιόπουλοςΣήμερα θα κάνω ένα ...

Απ. Βεσυρόπουλος: Αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης και ενίσχυση ΣΔΟΕ και ΣΕΠΕ

Απ. Βεσυρόπουλος: Αποκομματικοποίηση της Δημόσιας...

Αντιδράσεις, ερωτήµατα και πολιτική αντιπαράθεση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Νεκρός από ανακοπή καρδιάς  διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Βέροιας, νωρίς το μεσημέρι, ο 60χρονος, συνταξιούχος  βεροιώτης, Απόστολος Χατζηλάμπρου. Το περιστατικό συνέβη στα Δικαστήρια της Βέροιας, όπου...

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Συνάντηση με τον Ινδό κινηματογραφικό παραγωγό Nilesh Malhotra είχε σήμερα στο γραφείο του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη...