Π. Σκουρλέτης για την Αυτοδιοίκηση:  «Οι μονοπαραταξιακές λογικές ανήκουν στο παρελθόν»

Π. Σκουρλέτης για την Αυτοδιοίκηση: «Οι μονοπαραταξιακές λογικές ανήκουν στο παρελθόν»

Συνέντευξη Τύπου χθες στη Βέροια για ΔΕΥΑ, Κλεισθένη, έξοδο από τα μνημόνια και «βολές» σε ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, Φ. Γεννηματά και Ν.Δ.


Με αφορμή, κυρίως, την 29η Γενική Συνέλευση των ΔΕΥΑ της χώρας, τις εργασίες της οποίας θα χαιρετίσει σήμερα το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης βρίσκεται από χθες στη Βέροια, όπου είχε επαφές με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και με αιρετούς του Δήμου και της Π.Ε. Ημαθίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός  έδωσε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο, στην οποία αναφέρθηκε, στην έξοδο από το μνημονιακό πρόγραμμα, στο νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση, τον Κλεισθένη και την απλή αναλογική, στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος, στο Σκοπιανό, καθώς και στις χρηματοδοτήσεις των Δήμων της Ημαθίας, από το Υπουργείο Εσωτερικών, από το 2016 μέχρι σήμερα.


Ο υπουργός χαρακτήρισε τις ΔΕΥΑ, ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια της Αυτοδιοίκησης και διαβεβαίωσε ότι υπάρχει μία πολύ καλή σχέση στήριξης αυτών των επιχειρήσεων, με προσλήψεις, κυρίως, ενισχύοντας τη λειτουργία τους.

Για την έξοδο από το μνημονιακό πρόγραμμα εκτίμησε ότι "η κυβέρνηση με σταθερό βηματισμό προχωράει στην ολοκλήρωση κι αυτό το έχουν αντιληφθεί όλοι". Οι στόχοι έχουν ικανοποιηθεί, χωρίς να χρειαστεί να μπούμε σ’ ένα καινούργιο πρόγραμμα, δήλωσε ο υπουργός εκφράζοντας την αισιοδοξία της κυβέρνησης, "αλλά χωρίς πανηγυρισμούς, διότι γνωρίζουμε τη ζημία που υπέστη η κοινωνία τόσα χρόνια" πρόσθεσε. «Όσο πλησιάζει η επιτυχής ολοκλήρωση, τόσο ισχυρότεροι θα είναι οι ρυθμοί της οικονομικής ανάπτυξης κι έτσι θα μπορούμε στη βάση της νέας δυναμικής, να ξαναδούμε τις (μνημονιακές) δεσμεύσεις της προηγούμενης φάσης, που είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να τις επαναπροσεγγίσουμε, ιδιαίτερα στον τομέα της εργασίας».

Ο κ. Σκουρλέτης, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση, παράλληλα δίνει μάχη για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και της δημοκρατίας στην Ελλάδα, "μετά την σήψη, τη διαφθορά αλλά και την απαξίωση του πολιτικού κόσμου".και αναφέρθηκε στην ανάγκη «να σπάσουν οι μηχανισμοί αναπαραγωγής τέτοιων φαινομένων στα οποία η πατρίδα μας πρωταγωνίστησε τα τελευταία χρόνια».


Αναφερόμενος στον «Κλεισθένη» και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χαρακτήρισε το νέο νομοσχέδιο ως ένα βήμα μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, εμβάθυνσης της δημοκρατίας και νέας κουλτούρας συνθέσεων και συνεργασιών. "Οι μονοπαραταξιακές λογικές ανήκουν στο παρελθόν… Κάναμε έναν οργανωμένο διάλογο, που έχει τη δική του αυταξία αλλά δεν βρήκαμε ανταπόκριση από τις ηγεσίες της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ… Βρήκαμε όμως από τους χιλιάδες ανθρώπους που συμμετέχουν στα συμβούλια. Μόνο το 30% των Δ.Σ. υιοθέτησε το άδικο ψήφισμα που προώθησαν οι σημερινές ηγεσίες της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ".

Ο κ. Σκουρλέτης, μέσω της συνέντευξης του στη Βέροια, απάντησε και στη Φώφη Γεννηματά, και της πρότεινε να συμβουλευτεί τον κ. Ραγκούση (πρ. υπουργό Εσωτερικών) που τοποθετήθηκε με εποικοδομητικό τρόπο στην απλή αναλογική και σε πολλά σημεία του Κλεισθένη. Επίσης, χαρακτήρισε «στείρα» τη στάση της Ν.Δ., η οποία, όπως είπε, δεν έχει να επιδείξει ούτε μία μεταρρύθμιση, είναι βαθιά συντηρητική, θέλει να συρρικνώσει τους Δήμους και να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες (π.χ. καθαριότητα).

Επιχορηγήσεις

Με στοιχεία που έδωσε ο υπουργός, οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στους Δήμους της Ημαθίας από το 2016 έως σήμερα, πλέον της τακτικής τους χρηματοδότησης είναι:

Για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των Δήμων και ΑΚΣΙΑ προς τρίτους: 1.780.565,38 ευρώ, ενώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», δόθηκαν 2.055.700 ευρώ (650.700 ευρώ στο Δήμο Αλεξάνδρειας, 859.100 στο Δήμο Βέροια και 545.900 ευρώ στο Δήμο Νάουσας).

Επίσης…

Σε ερώτηση για ενδεχόμενες αλλαγές στο χωροταξικό δήλωσε ότι θα πρέπει πρώτα να μπορούν να στηριχθούν από την Κυβέρνηση και να έχουν τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Ξεκαθάρισε επίσης, πως είναι αυτονόητη η μη μείωση κονδυλίων στην Τ.Α.

Αναφέρθηκε σε διατάξεις του «Κλεισθένη», όπως η στήριξη των μικρών κοινοτήτων, η κατηγοριοποίηση των Δήμων με βάση τα χαρακτηριστικά τους, τα τοπικά δημοψηφίσματα, τις ενεργειακές κοινότητες κ.ά.

Για το Σκοπιανό, εκτίμησε ότι το θέμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορύφωσή του. «Δεν υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο πατριώτες. Όλοι κινούνται με βάση την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων. Είναι επιπόλαιο να βάζουν κάποιοι διαχωριστικές γραμμές στα εθνικά ζητήματα που χρειάζονται τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις».

Για την αναλογική διανομή των εδρών στα δημοτικά συμβούλια και την αυτοδυναμία του εκλεγμένου δημάρχου, ανέφερε πως «η δικλίδα είναι η αναζήτηση, μέσα από λογικές συνεργασίας, να διαμορφωθεί μια πλειοψηφία ανάμεσα σε κάποιες παρατάξεις στη βάση ενός συγκεκριμένου δεσμευτικού προγράμματος για το Δήμο». Ο κ. Σκουρλέτης, υπογράμμισε πως κατανοεί ότι το νέο σύστημα ξεβολεύει πολλούς, αλλά, ένα διαμορφωμένο αυτοδιοικητικό κατεστημένο μετά το 1974, πρέπει να μάθει να σκέφτεται διαφορετικά προς όφελος των πολιτών και της Αυτοδιοίκησης».

Όσον αφορά για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, απάντησε ότι αυτή έγινε τότε κάτω από συγκριμένες συνθήκες. «Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προδικάσει αν θα είμαστε με τους ΑΝΕΛ ή όχι».

Τέλος, διέψευσε δημοσιεύματα που φέρουν το Υπουργείο Εσωτερικών να «κλείνει» παραγγελίες εκλογικού υλικού (ψηφοδέλτια κ.λπ.), διαβεβαιώνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στη λήξη της τετραετίας.

Μαζί με τον υπουργό, στο πάνελ της συνέντευξης  ήταν οι βουλευτές Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου και Χρήστος Αντωνίου, η Εύη Παπαγιαννούλη, εκπρόσωπος Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος, εκπρόσωπος της Ν.Ε. (και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας) ενώ συντόνιζε ο Τάσος Κωστόπουλος, υπεύθυνος Τύπου.



Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας  στην πρώτη σύσκεψη  ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο.  της Νέας Δημοκρατίας

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην πρώτη σύσκεψη ως Αναπληρωτής...

Με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της...

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην ολυμπιάδα ρομποτικής στην Κρήτη!

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην...

Η αγωνιστική ομάδα METASHIFTERS της ακαδημίας ρομποτικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...