Π. Σκουρλέτης για την Αυτοδιοίκηση: «Οι μονοπαραταξιακές λογικές ανήκουν στο παρελθόν»

Π. Σκουρλέτης για την Αυτοδιοίκηση: «Οι μονοπαραταξιακές λογικές ανήκουν στο παρελθόν»

Συνέντευξη Τύπου χθες στη Βέροια για ΔΕΥΑ, Κλεισθένη, έξοδο από τα μνημόνια και «βολές» σε ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, Φ. Γεννηματά και Ν.Δ.


Με αφορμή, κυρίως, την 29η Γενική Συνέλευση των ΔΕΥΑ της χώρας, τις εργασίες της οποίας θα χαιρετίσει σήμερα το πρωί, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης βρίσκεται από χθες στη Βέροια, όπου είχε επαφές με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και με αιρετούς του Δήμου και της Π.Ε. Ημαθίας.

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός  έδωσε συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο, στην οποία αναφέρθηκε, στην έξοδο από το μνημονιακό πρόγραμμα, στο νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση, τον Κλεισθένη και την απλή αναλογική, στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος, στο Σκοπιανό, καθώς και στις χρηματοδοτήσεις των Δήμων της Ημαθίας, από το Υπουργείο Εσωτερικών, από το 2016 μέχρι σήμερα.


Ο υπουργός χαρακτήρισε τις ΔΕΥΑ, ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια της Αυτοδιοίκησης και διαβεβαίωσε ότι υπάρχει μία πολύ καλή σχέση στήριξης αυτών των επιχειρήσεων, με προσλήψεις, κυρίως, ενισχύοντας τη λειτουργία τους.

Για την έξοδο από το μνημονιακό πρόγραμμα εκτίμησε ότι "η κυβέρνηση με σταθερό βηματισμό προχωράει στην ολοκλήρωση κι αυτό το έχουν αντιληφθεί όλοι". Οι στόχοι έχουν ικανοποιηθεί, χωρίς να χρειαστεί να μπούμε σ’ ένα καινούργιο πρόγραμμα, δήλωσε ο υπουργός εκφράζοντας την αισιοδοξία της κυβέρνησης, "αλλά χωρίς πανηγυρισμούς, διότι γνωρίζουμε τη ζημία που υπέστη η κοινωνία τόσα χρόνια" πρόσθεσε. «Όσο πλησιάζει η επιτυχής ολοκλήρωση, τόσο ισχυρότεροι θα είναι οι ρυθμοί της οικονομικής ανάπτυξης κι έτσι θα μπορούμε στη βάση της νέας δυναμικής, να ξαναδούμε τις (μνημονιακές) δεσμεύσεις της προηγούμενης φάσης, που είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να τις επαναπροσεγγίσουμε, ιδιαίτερα στον τομέα της εργασίας».

Ο κ. Σκουρλέτης, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση, παράλληλα δίνει μάχη για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και της δημοκρατίας στην Ελλάδα, "μετά την σήψη, τη διαφθορά αλλά και την απαξίωση του πολιτικού κόσμου".και αναφέρθηκε στην ανάγκη «να σπάσουν οι μηχανισμοί αναπαραγωγής τέτοιων φαινομένων στα οποία η πατρίδα μας πρωταγωνίστησε τα τελευταία χρόνια».


Αναφερόμενος στον «Κλεισθένη» και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χαρακτήρισε το νέο νομοσχέδιο ως ένα βήμα μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, εμβάθυνσης της δημοκρατίας και νέας κουλτούρας συνθέσεων και συνεργασιών. "Οι μονοπαραταξιακές λογικές ανήκουν στο παρελθόν… Κάναμε έναν οργανωμένο διάλογο, που έχει τη δική του αυταξία αλλά δεν βρήκαμε ανταπόκριση από τις ηγεσίες της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ… Βρήκαμε όμως από τους χιλιάδες ανθρώπους που συμμετέχουν στα συμβούλια. Μόνο το 30% των Δ.Σ. υιοθέτησε το άδικο ψήφισμα που προώθησαν οι σημερινές ηγεσίες της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ".

Ο κ. Σκουρλέτης, μέσω της συνέντευξης του στη Βέροια, απάντησε και στη Φώφη Γεννηματά, και της πρότεινε να συμβουλευτεί τον κ. Ραγκούση (πρ. υπουργό Εσωτερικών) που τοποθετήθηκε με εποικοδομητικό τρόπο στην απλή αναλογική και σε πολλά σημεία του Κλεισθένη. Επίσης, χαρακτήρισε «στείρα» τη στάση της Ν.Δ., η οποία, όπως είπε, δεν έχει να επιδείξει ούτε μία μεταρρύθμιση, είναι βαθιά συντηρητική, θέλει να συρρικνώσει τους Δήμους και να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες (π.χ. καθαριότητα).

Επιχορηγήσεις

Με στοιχεία που έδωσε ο υπουργός, οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στους Δήμους της Ημαθίας από το 2016 έως σήμερα, πλέον της τακτικής τους χρηματοδότησης είναι:

Για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των Δήμων και ΑΚΣΙΑ προς τρίτους: 1.780.565,38 ευρώ, ενώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», δόθηκαν 2.055.700 ευρώ (650.700 ευρώ στο Δήμο Αλεξάνδρειας, 859.100 στο Δήμο Βέροια και 545.900 ευρώ στο Δήμο Νάουσας).

Επίσης…

Σε ερώτηση για ενδεχόμενες αλλαγές στο χωροταξικό δήλωσε ότι θα πρέπει πρώτα να μπορούν να στηριχθούν από την Κυβέρνηση και να έχουν τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Ξεκαθάρισε επίσης, πως είναι αυτονόητη η μη μείωση κονδυλίων στην Τ.Α.

Αναφέρθηκε σε διατάξεις του «Κλεισθένη», όπως η στήριξη των μικρών κοινοτήτων, η κατηγοριοποίηση των Δήμων με βάση τα χαρακτηριστικά τους, τα τοπικά δημοψηφίσματα, τις ενεργειακές κοινότητες κ.ά.

Για το Σκοπιανό, εκτίμησε ότι το θέμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορύφωσή του. «Δεν υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο πατριώτες. Όλοι κινούνται με βάση την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων. Είναι επιπόλαιο να βάζουν κάποιοι διαχωριστικές γραμμές στα εθνικά ζητήματα που χρειάζονται τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις».

Για την αναλογική διανομή των εδρών στα δημοτικά συμβούλια και την αυτοδυναμία του εκλεγμένου δημάρχου, ανέφερε πως «η δικλίδα είναι η αναζήτηση, μέσα από λογικές συνεργασίας, να διαμορφωθεί μια πλειοψηφία ανάμεσα σε κάποιες παρατάξεις στη βάση ενός συγκεκριμένου δεσμευτικού προγράμματος για το Δήμο». Ο κ. Σκουρλέτης, υπογράμμισε πως κατανοεί ότι το νέο σύστημα ξεβολεύει πολλούς, αλλά, ένα διαμορφωμένο αυτοδιοικητικό κατεστημένο μετά το 1974, πρέπει να μάθει να σκέφτεται διαφορετικά προς όφελος των πολιτών και της Αυτοδιοίκησης».

Όσον αφορά για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, απάντησε ότι αυτή έγινε τότε κάτω από συγκριμένες συνθήκες. «Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προδικάσει αν θα είμαστε με τους ΑΝΕΛ ή όχι».

Τέλος, διέψευσε δημοσιεύματα που φέρουν το Υπουργείο Εσωτερικών να «κλείνει» παραγγελίες εκλογικού υλικού (ψηφοδέλτια κ.λπ.), διαβεβαιώνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στη λήξη της τετραετίας.

Μαζί με τον υπουργό, στο πάνελ της συνέντευξης  ήταν οι βουλευτές Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου και Χρήστος Αντωνίου, η Εύη Παπαγιαννούλη, εκπρόσωπος Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος, εκπρόσωπος της Ν.Ε. (και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας) ενώ συντόνιζε ο Τάσος Κωστόπουλος, υπεύθυνος Τύπου.Σοφία Γκαγκούση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Σοφία Γκαγκούση - Δημοσιογράφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαν σήμερα πριν 31 χρόνια «έφυγε» ο ιδρυτής του ΛΑΟΥ

Σαν σήμερα πριν 31 χρόνια «έφυγε» ο ιδρυτής του ΛΑΟΥ

21 Νοεμβρίου 1987. Σημαδιακή η μέρα που ο Ζήσης Πατσίκας,...

Α. Τζιτζικώστας: «Κατασκευάσαμε στο ΑΧΕΠΑ  τα πιο σύγχρονα χειρουργεία στην Ελλάδα»

Α. Τζιτζικώστας: «Κατασκευάσαμε στο ΑΧΕΠΑ τα πιο...

-Χρέος της Πολιτείας να τα στελεχώσει και να τα...

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων: «Η ασφυξία των τούρκων λαθροδιακινητών  στην Ελλάδα οδηγεί στην τούρκικη προπαγάνδα»

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων: «Η ασφυξία...

Από το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών...

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 1926 – 2018

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 1926 – 2018

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από την ζωή ο γνωστός Ιατρός...

16 χρόνια η Eurobank στο πλευρό των  αριστούχων μαθητών

16 χρόνια η Eurobank στο πλευρό των αριστούχων μαθητών

Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου στη Βέροια-62  βραβεία σε...

Το ντοκυμαντέρ «So far,  so close» του Βαλάντη Λιόλιου παρουσιάζεται στο τρίμερο  «Νάουσα, πόλη του Οίνου 2018»

Το ντοκυμαντέρ «So far, so close» του Βαλάντη Λιόλιου...

Το Σάββατο 8 ΔεκεμβρίουTo ντοκιμαντέρ “So far, so close” (Τόσο...

Κάλεσμα αγροτών από τον  «Μαρίνο Αντύπα» στην απεργιακή συγκέντρωση των Εργατικών  Σωματείων στην Πλατεία Καρατάσου

Κάλεσμα αγροτών από τον «Μαρίνο Αντύπα» στην...

Την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στη ΝάουσαΟ Αγροτικός...

Υπογράφηκε χθες η ανάθεση μελέτης για κατασκευή Μονάδας  Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

Υπογράφηκε χθες η ανάθεση μελέτης για κατασκευή...

-Θα εξυπηρετεί τις ανάγκες 21 δήμων των νομών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

21 Νοεμβρίου 1987. Σημαδιακή η μέρα που ο Ζήσης Πατσίκας, ιδρυτής του ΛΑΟΥ ξεκίνησε το αιώνιο ταξίδι του. Ημέρα που γιόρταζε η Παναγία μας και οι ένοπλες δυνάμεις που υπηρέτησε πιστά σε δύσκολες περιόδους της...

-Χρέος της Πολιτείας να τα στελεχώσει και να τα αξιοποιήσει πλήρως»Τα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης επιθεώρησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής...

Από το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων γνωστοποιούνται τα εξής: «Φαίνεται πως δεν είναι τυχαία η τουρκική προπαγάνδα για βασανιστήρια μεταναστών από τις Ελληνικές Αρχές. Η αναπαραγωγή...

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από την ζωή ο γνωστός Ιατρός Στέργιος Οικονόμου και κηδεύτηκε στην  γενέτειρα του το Πολυδένδρι  Ημαθίας. Τον αλησμόνητο  Στέργιο συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, εκτός από την...