Μάλλον η Δημοκρατία έχει αρχίσει να ενοχλεί

Μάλλον η Δημοκρατία έχει αρχίσει να ενοχλεί

Γράφει ο Χρήστος Α. Αποστολίδης*


Υποτίθεται ότι οι εκλογές είναι ο πλέον ξεκάθαρος και ασφαλής τρόπος για να εκφράζεται η λαϊκή βούληση χωρίς υποσημειώσεις και χωρίς αμφισβητήσεις. Υποτίθεται επίσης ότι ο πολιτικός σχηματισμός που κερδίζει την πλειοψηφία αναλαμβάνει και τη διακυβέρνηση είτε μόνος του (αν οι βουλευτικές έδρες επαρκούν) είτε σε συνεργασία με κάποιο άλλο κόμμα στα πλαίσια προγραμματικών συγκλίσεων.     Όλα όσα όμως συμβαίνουν στη γειτονική Ιταλία το τελευταίο χρονικό διάστημα μας αναγκάζουν να αναθεωρήσουμε αυτά που μέχρι σήμερα λαμβάναμε ως δεδομένα και μη επιδεχόμενα αντιρρήσεων. Σε μια χώρα λοιπόν με αναλογικό κατά κύριο λόγο εκλογικό σύστημα, όπου η κουλτούρα των κυβερνήσεων συνεργασίας είναι διαχρονική και παγιωμένη, κατόρθωσαν μετά από μακρές διαβουλεύσεις 2 και πλέον μηνών η πρώτη και η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, έχοντας και την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να λάβουν ψήφο εμπιστοσύνης, να συνεννοηθούν για τη συγκρότηση κυβέρνησης με επικεφαλής τρίτο πρόσωπο-τεχνοκράτη. Δεν τα κατάφεραν όμως να αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας. 

     Με βασική αιτία την αντιευρωπαϊκή τους ρητορική που ενόχλησε, οι δυνάμεις των Βρυξελλών φοβούμενες τυχόν παρεκκλίσεις από την επιβαλλόμενη γραμμή τους στην πολιτική της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, ακύρωσαν εν τοις πράγμασι τη λαϊκή ψήφο. Και όλα αυτά παρότι προεκλογικά αμφότεροι οι εν λόγω πολιτικοί σχηματισμοί δεν είχαν κρύψει από τους ψηφοφόρους την ευρωσκεπτιστική τους προσέγγιση, η οποία και τελικά έλαβε την έγκριση της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος μέσα από την δημοκρατική διαδικασία των εκλογών. 

     Αν αυτό δεν αποτελεί ευθεία προσβολή των ίδιων των Ιταλών πολιτών, τότε τι αποτελεί ; Άλλωστε, οι εκλογές είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος να εκφράσουν οι ψηφοφόροι τη δυσαρέσκεια και την αποδοκιμασία τους σε πρόσωπα και πολιτικές και να δοκιμάσουν εναλλακτικές λύσεις, έστω και αν αυτές μπορεί να ακούγονται και να φαίνονται ουτοπικές ή δημαγωγικές. Όσο και αν δε μας αρέσει ή ενδεχομένως μας ενοχλεί «η πλειοψηφία κερδίζει», έστω και αν κάνει λάθος. 

     Ούτως ή άλλως αυτό είναι και το διακύβευμα της δημοκρατίας, που δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως το καλύτερο και το πλέον δίκαιο πολίτευμα στο διάβα των αιώνων. Όλοι, οποιασδήποτε ηλικίας, μόρφωσης, κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου, να έχουν στη διάθεσή τους μία ψήφο ίσης αξίας και ίδιας δύναμης. Αυτό όμως προϋποθέτει και ακολούθως συνεπάγεται ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα είναι απολύτως σεβαστό από όλους και δε θα επιχειρούνται εξωθεσμικές παρεμβάσεις κατάργησης της βούλησης των πολλών. 

     Ας μην κρυβόμαστε άλλο πίσω από το δάχτυλό μας. Αν δεν υπάρχει απόλυτος σεβασμός στη λαϊκή ετυμηγορία τότε θα πρέπει να καταργηθούν οι εκλογές με την μορφή που τις γνωρίζουμε και ενδεχομένως να επιβληθούν άλλοι τρόποι διακυβέρνησης. 

     Δεν είναι τυχαίο λοιπόν και τείνει πλέον να εξελιχθεί σε κυρίαρχη τάση τα τελευταία χρόνια οι πολίτες των ευρωπαϊκών κρατών να γυρίζουν την πλάτη τους επιδεικτικά στην ενωμένη Ευρώπη και κάθε φορά που τους δίνεται η ευκαιρία να εκφράζουν με εκκωφαντικό τρόπο τη δυσαρέσκειά τους. Δεν εμπιστεύονται πια τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και αρνούνται κατηγορηματικά να παραχωρήσουν μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Θέλουν να διαφυλάξουν και να προστατέψουν την εθνική τους ταυτότητα και αποδοκιμάζουν τις αποφάσεις των υπερεθνικών κέντρων εξουσίας. 

     Και όσο αυτή η απαίτηση των λαών δεν βρίσκει ανταπόκριση, αλλά αντίθετα εκλαμβάνεται ως επιθετική ενέργεια, τόσο πιο κοντά θα πλησιάζουμε στο τέλος του ευρωπαϊκού ονείρου. 


Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω 

Υπ. Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Α.Π.Θ


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άμεσα οι προκηρύξεις για 7.500 μόνιμες προσλήψεις σε Ειδική Αγωγή  & «Βοήθεια στο Σπίτι»

Άμεσα οι προκηρύξεις για 7.500 μόνιμες προσλήψεις σε...

Την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την έκδοση...

«Από το τούνελ της ύφεσης … στο φως της ανάπτυξης»

«Από το τούνελ της ύφεσης … στο φως της ανάπτυξης»

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Η Ελλάδα επί των ημερών...

Έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία από κλιμάκια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία από κλιμάκια της...

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και...

Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. ΗΜΑΘΙΑΣ:   Ξεπούλημα!!! 126   ακίνητα στην   Ημαθία   στο Υπερταμείο

Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. ΗΜΑΘΙΑΣ: Ξεπούλημα!!! 126 ακίνητα στην ...

Από τη Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. Ημαθίας δόθηκε η παρακάτω...

Έπεσε το «διατηρητέο» Τουρώνη στην οδό Σοφού  - Χάθηκε ένα ακόμα κομμάτι από την παλιά Βέροια

Έπεσε το «διατηρητέο» Τουρώνη στην οδό Σοφού - Χάθηκε...

Αναμενόμενο ήταν και δεν ξάφνιασε κανέναν από...

Συνεδριάζει την Παρασκευή   η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας 19/9

Συνεδριάζει την Παρασκευή η Δημοτική Κοινότητα...

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας ...

Επίσκεψη του 2ου  Γυμνασίου Νάουσας στη  Διεθνή Έκθεση  Θεσσαλονίκης

Επίσκεψη του 2ου Γυμνασίου Νάουσας στη Διεθνή Έκθεση ...

Μια αξέχαστη εμπειρία είχαν οι μαθητές και οι...

24χρονος καλλιεργούσε χασίς στην αυλή του και 23χρονος συνελήφθη για κατοχή κάνναβης

24χρονος καλλιεργούσε χασίς στην αυλή του και 23χρονος...

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την έκδοση προκηρύξεων από το ΑΣΕΠ που θα αφορούν μόνιμες προσλήψεις συνολικά 7.500 ατόμων για την κάλυψη των αναγκών της Ειδικής Αγωγής αλλά και των προγράμματος «Βοήθεια...

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Η Ελλάδα επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης έχει καταστεί ουραγός σε μια Ευρώπη...

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κ. Πάλλα  ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων σε σχολικά λεωφορεία,  με την έναρξη...

Από τη Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. Ημαθίας δόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:«Από τη  πιο μαύρη σελίδα της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, που αφορά στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο για 99 χρόνια αρχίζει σιγά...