Προς κάθε αρμόδιο - ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ  ΖΗΤΗΜΑ  ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ  ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Προς κάθε αρμόδιο - ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης

Η κινητικότητα που καταγράφεται στη διεθνή πολιτική σκηνή σε σχέση με τις πιέσεις  που ασκούνται προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων, η οποία  θα αποδίδει στο γειτονικό μας κράτος  μια σύνθετη ονομασία που θα συμπεριλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», προκαλεί μια διαρκή αντίδραση στην ελληνική κοινή γνώμη που πλην άλλων, εκδηλώνεται και με παλλαϊκά συλλαλητήρια με τα οποία διακηρύσσεται η απόλυτη αντίθεση προς την προοπτική αυτή.    

Χαρακτηριστικό αυτής της αντίδρασης  είναι τα συναισθήματα οργής για την επιχειρούμενη ανατροπή των πάγιων ελληνικών θέσεων, σε μιά περίοδο που η χώρα μας αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη ίσως μεταπολεμική οικονομική κρίση, με όλες τις συνεπακόλουθες κοινωνικές επιπτώσεις.   

Πέραν όμως από την επίσημη διπλωματία την οποία χειρίζονται τα καθ’ύλην αρμόδια κυβερνητικά όργανα, το ζήτημα της επίσημης ονομασίας του γειτονικού κράτους ανακύπτει συνεχώς και σε επίπεδο διεθνών συνεδρίων και άλλων διοργανώσεων επιστημονικού, αθλητικού, κοινωνικού, πολιτιστικού κλπ. χαρακτήρα. 

Στις διοργανώσεις αυτές η γειτονική μας χώρα συμμετέχει ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και όχι ως  FYROM που είναι το επίσημα αναγνωρισμένο από τους Διεθνείς Οργανισμούς  όνομα. 

Το ιδιαίτερο ζήτημα που ανακύπτει είναι ότι οι οργανωτικά υπεύθυνοι των διεθνών αυτών διοργανώσεων εντάσσουν στον κατάλογο των συμμετεχόντων χωρών και προσφωνούν τις αντιπροσωπείες της FYROM ως εκπροσώπους της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. 

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί εύλογα προβλήματα στις ελληνικές αντιπροσωπείες των οποίων οι αντιδράσεις ποικίλουν ανάλογα με τις περιστάσεις της στιγμής και εκδηλώνονται είτε ως έντονες ανοικτές διαμαρτυρίες οι οποίες ανατρέπουν το κατά κανόνα καλό κλίμα των διοργανώσεων αυτών, είτε με κατάθεση υπομνημάτων διαμαρτυρίας είτε και με αποχωρήσεις από τις εργασίες των διοργανώσεων. 

Αυτή η διαφοροποίηση των ελληνικών αντιδράσεων οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ενεργοποιείται κάποιος ενιαίος συντονισμός από πλευράς επίσημης ελληνικής πολιτείας. 

Η ελληνική πολιτεία  έχει την ευθύνη της διαμόρφωσης, της προώθησης  και της προάσπισης  των ελληνικών θέσεων, αλλά αυτή δεν πρέπει να εξαντλείται σε επίπεδο κορυφής και μόνο. 

Η προάσπιση των εθνικών θεμάτων πέρα από τις επίσημες διεθνείς συναντήσεις στις οποίες συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας και οι αξιωματούχοι των Διεθνών Οργανισμών, επιτελείται και σε επίπεδο συνεδριακών και άλλων συναφών διοργανώσεων. 

Κοινή απαίτηση αποτελεί η  λειτουργία ειδικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών η οποία θα υποστηρίζει και θα εφοδιάζει με το απαραίτητο υλικό που απαιτείται για την προβολή των ελληνικών θέσεων, όλες τις ελληνικές αποστολές που συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις. 

Κάθε Ελληνας ο οποίος έχει την ιδιότητα του μετέχοντος στις διεθνείς διοργανώσεις, είναι κι ένας εν δυνάμει πρεσβευτής της χώρας μας, ο οποίος εκ των πραγμάτων είναι επιφορτισμένος  με την προβολή  και την  στήριξη των εθνικών ελληνικών θέσεων.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και αλήθεια

Δημόσια ακίνητα & Υπερταμείο, παρερμηνείες και...

  Από τη  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ γνωστοποιούνται τα εξής:«Ο...

ΕΛΜΕ Ημαθίας: Δωρεάν και ασφαλής μεταφορά όλων των μαθητών

ΕΛΜΕ Ημαθίας: Δωρεάν και ασφαλής μεταφορά όλων των...

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας καταγγέλλει το γεγονός ότι για μια...

Τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης   επισκέφθηκε η Φρ. Καρασαρλίδου   για τα προβλήματα των σχολείων της Ημαθίας

Τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης επισκέφθηκε η Φρ....

Τι απάντησε ο Παν. ΑνανιάδηςΤον περιφερειακό...

Επιτέλους… «προστασία» στην περιοχή Σπήλαιο στη Νάουσα

Επιτέλους… «προστασία» στην περιοχή Σπήλαιο στη...

Παρελθόν αποτελεί πλέον η ξύλινη περίφραξη κατά...

 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 5ου ΓΕ.Λ. ΒΕΡΟΙΑΣ   ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTA ERASMUS+  ΚΑ2 – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 5ου ΓΕ.Λ. ΒΕΡΟΙΑΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ...

Με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής...

Ειδικό βοήθημα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος και ευνοϊκοί διακανονισμοί σε άτοκες δόσεις

Ειδικό βοήθημα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος και...

- Για όσους αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο λόγω οφειλών…-...

Μεγάλη φωτιά στο διαλογητήριο- επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων Polis Tracks - Δείτε το βίντεο!

Μεγάλη φωτιά στο διαλογητήριο- επιχείρηση εμπορίας...

Μία μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο...

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός   στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη

Θεμελιώθηκε ο νέος τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο...

Θεμελιώθηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Μία μεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στο διαλογητήριο και επιχείρηση εμπορίας αυτοκινήτων POLIS TRUCKS στο δρόμο από την Πατρίδα προς τον Αγ. Γεώργιο.@@ads-95@@Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για...

  Από τη  Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ γνωστοποιούνται τα εξής:«Ο λόγος για την Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών [ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018], η πλημμελής γνώση της οποίας οδηγεί σε αυθαίρετα συμπεράσματα, ότι δήθεν εκχωρούνται...

Η ΕΛΜΕ Ημαθίας καταγγέλλει το γεγονός ότι για μια ακόμη σχολική χρονιά η μεταφορά πολλών μαθητών  από και προς το σχολείο τους,  είναι ακόμα στον «αέρα».  Αν και  τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει, σε ορισμένα...

Τι απάντησε ο Παν. ΑνανιάδηςΤον περιφερειακό διευθυντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Ανανιάδη,  επσικέφθηκε η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Φρόσω Καρασαρλίδου και συζήτησε μαζί  του θέματα εκπαίδευσης...