Προς κάθε αρμόδιο - ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ  ΖΗΤΗΜΑ  ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ  ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Προς κάθε αρμόδιο - ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης

Η κινητικότητα που καταγράφεται στη διεθνή πολιτική σκηνή σε σχέση με τις πιέσεις  που ασκούνται προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων, η οποία  θα αποδίδει στο γειτονικό μας κράτος  μια σύνθετη ονομασία που θα συμπεριλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», προκαλεί μια διαρκή αντίδραση στην ελληνική κοινή γνώμη που πλην άλλων, εκδηλώνεται και με παλλαϊκά συλλαλητήρια με τα οποία διακηρύσσεται η απόλυτη αντίθεση προς την προοπτική αυτή.    

Χαρακτηριστικό αυτής της αντίδρασης  είναι τα συναισθήματα οργής για την επιχειρούμενη ανατροπή των πάγιων ελληνικών θέσεων, σε μιά περίοδο που η χώρα μας αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη ίσως μεταπολεμική οικονομική κρίση, με όλες τις συνεπακόλουθες κοινωνικές επιπτώσεις.   

Πέραν όμως από την επίσημη διπλωματία την οποία χειρίζονται τα καθ’ύλην αρμόδια κυβερνητικά όργανα, το ζήτημα της επίσημης ονομασίας του γειτονικού κράτους ανακύπτει συνεχώς και σε επίπεδο διεθνών συνεδρίων και άλλων διοργανώσεων επιστημονικού, αθλητικού, κοινωνικού, πολιτιστικού κλπ. χαρακτήρα. 

Στις διοργανώσεις αυτές η γειτονική μας χώρα συμμετέχει ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και όχι ως  FYROM που είναι το επίσημα αναγνωρισμένο από τους Διεθνείς Οργανισμούς  όνομα. 

Το ιδιαίτερο ζήτημα που ανακύπτει είναι ότι οι οργανωτικά υπεύθυνοι των διεθνών αυτών διοργανώσεων εντάσσουν στον κατάλογο των συμμετεχόντων χωρών και προσφωνούν τις αντιπροσωπείες της FYROM ως εκπροσώπους της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. 

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί εύλογα προβλήματα στις ελληνικές αντιπροσωπείες των οποίων οι αντιδράσεις ποικίλουν ανάλογα με τις περιστάσεις της στιγμής και εκδηλώνονται είτε ως έντονες ανοικτές διαμαρτυρίες οι οποίες ανατρέπουν το κατά κανόνα καλό κλίμα των διοργανώσεων αυτών, είτε με κατάθεση υπομνημάτων διαμαρτυρίας είτε και με αποχωρήσεις από τις εργασίες των διοργανώσεων. 

Αυτή η διαφοροποίηση των ελληνικών αντιδράσεων οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ενεργοποιείται κάποιος ενιαίος συντονισμός από πλευράς επίσημης ελληνικής πολιτείας. 

Η ελληνική πολιτεία  έχει την ευθύνη της διαμόρφωσης, της προώθησης  και της προάσπισης  των ελληνικών θέσεων, αλλά αυτή δεν πρέπει να εξαντλείται σε επίπεδο κορυφής και μόνο. 

Η προάσπιση των εθνικών θεμάτων πέρα από τις επίσημες διεθνείς συναντήσεις στις οποίες συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας και οι αξιωματούχοι των Διεθνών Οργανισμών, επιτελείται και σε επίπεδο συνεδριακών και άλλων συναφών διοργανώσεων. 

Κοινή απαίτηση αποτελεί η  λειτουργία ειδικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών η οποία θα υποστηρίζει και θα εφοδιάζει με το απαραίτητο υλικό που απαιτείται για την προβολή των ελληνικών θέσεων, όλες τις ελληνικές αποστολές που συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις. 

Κάθε Ελληνας ο οποίος έχει την ιδιότητα του μετέχοντος στις διεθνείς διοργανώσεις, είναι κι ένας εν δυνάμει πρεσβευτής της χώρας μας, ο οποίος εκ των πραγμάτων είναι επιφορτισμένος  με την προβολή  και την  στήριξη των εθνικών ελληνικών θέσεων.


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκλέχθηκαν οι Συντονιστικές Γραμματείες του Κινήματος Αλλαγής στην Ημαθία

Εκλέχθηκαν οι Συντονιστικές Γραμματείες του...

 Από  τη Ν.Ε του Κινήματος Αλλαγής Ημαθίας...

Για διοργάνωση συλλαλητηρίου στη Βεργίνα, καλεί συλλόγους και φορείς ο «Ευστάθιος Χωραφάς» στην Πατρίδα

Για διοργάνωση συλλαλητηρίου στη Βεργίνα, καλεί...

Από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, την Σ.Πο.Σ....

Διαβάστε αύριο στη

Διαβάστε αύριο στη "ΒΕΡΟΙΑ"

Άκυρη η συμφωνίαΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ...

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την τεράστια επιχείρηση μεταφοράς σήμερα τα ξημερώματα

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την τεράστια...

Τα ξημερώματα της Κυριακής, γύρω στις 05.30, στήθηκε...

Γίνε κι εσύ Security!  - Εξασφάλισε μια θέση εργασίας!!!

Γίνε κι εσύ Security! - Εξασφάλισε μια θέση εργασίας!!!

Από το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος και από το ΚΕΜΕΑ...

«ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ» ΤΩΝ 100 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ!

«ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ» ΤΩΝ 100 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ  2

ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ 2

Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ      ΜΠΑΝΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 19...

«Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΑΡΡΕΝΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ» «40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ» «1978-2018»

«Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΑΡΡΕΝΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ» «40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ...

Γράφει η Σοφία Πιστοφίδου-ΤσόγκαΚαθηγήτρια...

ΑΚΟΥ 99.6FM

Αγγελίες

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Από  τη Ν.Ε του Κινήματος Αλλαγής Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής στις Τοπικές Οργανώσεις:   Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 24 Ιουνίου οι προγραμματισμένες εκλογές...

Από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, την Σ.Πο.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Ημαθίας, καλούνται την Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018 στις 9.00 μ.μ. ΟΛΟΙ οι πολιτιστικοί σύλλογοι,...

Άκυρη η συμφωνίαΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΤΣΙΚΑ-ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟΙ ΘΑ «ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ» ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣοβαρές καταγγελίες  του Στ. Διαμάντη για κακοδιαχείριση στο...

Τα ξημερώματα της Κυριακής, γύρω στις 05.30, στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση στην οδό Θεσσαλονίκης για την μεταφορά τεραστίων μετασχηματιστών από τον ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα έκλεισε η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα...