Δαμόκλειος σπάθη και πολιτική ανευθυνότητα

Δαμόκλειος σπάθη και πολιτική ανευθυνότητα

Του  Γιώργου Χατζηθεοδώρου*

Υπήρχε από παλιότερα μια σκέψη στην άκρη του μυαλού μου, κάτι που με απασχολούσε  ειδικότερα το τελευταίο διάστημα και έχει να κάνει με το ποιο είναι το καθήκον ενός πολιτικού προσώπου που άρχει μιας χώρας , μιας πόλεως κτλ . Η αφετηρία αυτών των σκέψεων ήταν η απάντηση του τυράννου των Συρακουσών “Διονύσιου” στη περίφημη απορία του αυλοκόλακα Δαμοκλή για την θέση του σπαθιού πάνω από τον θρόνο του**.  Ύστερα από σκέψεις και κάποιες μελέτες που έκανα σε βιβλιογραφία διαπίστωσα ότι υπάρχουν κάποια βασικά σημεία που καθορίζουν την ουσία της υπάρξεως του πολιτικού προσώπου . 

Το πρώτο σημείο είναι , το ήθος του άρχοντα , δηλαδή η ποιότητα της πολιτικής του αρετής και του προσωπικού του χαρακτήρα ως άνθρωπος . Πολιτική αρετή εννοώ την ικανότητα διοίκησης του τομέα του , να διαβλέπει πράγματα πριν συμβούν στο χώρο της απασχόλησης  του , η δύναμη να αντέχει στις απαιτήσεις της αποστολής του που είναι να υπηρετεί πάντα με βάση το συμφέρον των συμπολιτών του . Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της προσωπικότητας του άρχοντα, υπάρχουν και εκεί κάποια χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει . Η  σταθερότητα χαρακτήρα , η δικαιοσύνη , η υπομονή , η γενναιότητα ,η ψυχραιμία στις αποφάσεις και η καθαρή σκέψη είναι βασικά συστατικά για να κατέχει κάποιος το αξίωμα του πολιτικού .    

Το επόμενο σημείο είναι , να έχει κάποιο όραμα για τον τόπο που θα υπηρετήσει . Αυτό το όραμα όμως , θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό και εφικτό , δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί αν όχι άμεσα , τουλάχιστον σε βάθος χρόνου .  Ένας πολιτικός που δεν έχει κάποιους στόχους ή κάποιο όραμα για τον τόπο που πρόκειται να υπηρετήσει και απλά θέλει να χρησιμοποιήσει το αξίωμα του μόνο για την προσωπική του δόξα δεν θα έπρεπε να ακολουθεί την συγκεκριμένη σταδιοδρομία .

Ακόμη , ένα σημαντικότατο σημείο είναι να κατέχει την τέχνη της διπλωματίας . Δεν μπορεί να ανέρχεται σε μια τόσο σημαντική θέση κάποιος που δεν έχει την δυνατότητα  να επικοινωνεί σωστά και έξυπνα . Όταν λέμε για τέχνη της διπλωματίας αυτό που εννοώ είναι να καταφέρνει ένας πολιτικός να κερδίζει στις διάφορες συναντήσεις που θα κάνει για  τη χώρα του ή τον τόπο του , αν όχι να κερδίζει έστω να μην χάνει τα κεκτημένα των προκατόχων του . Η διπλωματία είναι ένα ισχυρό εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα για καλό σκοπό που δεν είναι άλλος από αυτόν της αρμονικής συνεργασίας με το εκάστοτε πολιτικό πρόσωπο που θα συναντήσει .

  Όσο οι πολιτικοί της χώρας μας κυριαρχούνται από το πνεύμα της επαγγελματικής αποκατάστασης για λόγους ιδιοτελείς όπως η αυτοπροβολή , η ικανοποίηση της κενοδοξίας τους , το υψηλό μισθολόγιο κ.α. ο τόπος μας δεν πρόκειται να δει καλύτερες ημέρες . Αν η πολιτική ελίτ  της χώρας μας δεν αντιληφθεί ότι χωρίς το πνεύμα της προσφοράς  , της εργατικότητας για κάποιον ουσιαστικό σκοπό(π.χ. καλυτέρευση της ποιότητας ζωής μιας πόλης)  , που φυσικά πρέπει να έχουν ως τελικό σκοπό την εξυπηρέτηση όλων των κοινωνικών συνόλων , τότε δυστυχώς οι ιθύνοντες δεν έχουν καταλάβει την σημασία της Δαμοκλείου σπάθης ….     

**Η απάντηση του Διονυσίου στον αυλοκόλακα Δαμοκλή , ήταν ότι το σπαθί το είχε βάλει πάνω από τον θρόνο του για να του θυμίζει, την βαρύτητα που έχουν οι αποφάσεις που παίρνει για τον λαό του .  


*Απόφοιτος ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Σχολή (Διοίκηση Επιχειρήσεων )

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Από το τούνελ της ύφεσης … στο φως της ανάπτυξης»

«Από το τούνελ της ύφεσης … στο φως της ανάπτυξης»

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Η Ελλάδα επί των ημερών...

Έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία από κλιμάκια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία από κλιμάκια της...

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και...

Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. ΗΜΑΘΙΑΣ:   Ξεπούλημα!!! 126   ακίνητα στην   Ημαθία   στο Υπερταμείο

Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. ΗΜΑΘΙΑΣ: Ξεπούλημα!!! 126 ακίνητα στην ...

Από τη Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. Ημαθίας δόθηκε η παρακάτω...

Έπεσε το «διατηρητέο» Τουρώνη στην οδό Σοφού  - Χάθηκε ένα ακόμα κομμάτι από την παλιά Βέροια

Έπεσε το «διατηρητέο» Τουρώνη στην οδό Σοφού - Χάθηκε...

Αναμενόμενο ήταν και δεν ξάφνιασε κανέναν από...

Συνεδριάζει την Παρασκευή   η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας 19/9

Συνεδριάζει την Παρασκευή η Δημοτική Κοινότητα...

Τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας ...

Επίσκεψη του 2ου  Γυμνασίου Νάουσας στη  Διεθνή Έκθεση  Θεσσαλονίκης

Επίσκεψη του 2ου Γυμνασίου Νάουσας στη Διεθνή Έκθεση ...

Μια αξέχαστη εμπειρία είχαν οι μαθητές και οι...

24χρονος καλλιεργούσε χασίς στην αυλή του και 23χρονος συνελήφθη για κατοχή κάνναβης

24χρονος καλλιεργούσε χασίς στην αυλή του και 23χρονος...

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Αλεξάνδρειας,...

Μεγάλο ενδιαφέρον και εγγραφές νέων εθελοντών στην εκδήλωση του Κέντρου Υγείας Βέροιας

Μεγάλο ενδιαφέρον και εγγραφές νέων εθελοντών στην...

Για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών-Μειώνεται το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Γράφει ο Λευτέρης Αυγενάκης*Η Ελλάδα επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καταγράφει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης έχει καταστεί ουραγός σε μια Ευρώπη...

Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κ. Πάλλα  ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τη διενέργεια ελέγχων σε σχολικά λεωφορεία,  με την έναρξη...

Από τη Ν.Ε. ΚΙ.ΝΑΛ. Ημαθίας δόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:«Από τη  πιο μαύρη σελίδα της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου, που αφορά στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο για 99 χρόνια αρχίζει σιγά...

Αναμενόμενο ήταν και δεν ξάφνιασε κανέναν από εκείνους που χρησιμοποιούσαν το δρόμο αυτόν για να πάνε στη δουλειά τους ή στο σπίτι τους.Μιλάμε για το «διατηρητέο» Τουρώνη, ένα παλιό σπίτι που εντυπωσίαζε...