Δαμόκλειος σπάθη και πολιτική ανευθυνότητα

Δαμόκλειος σπάθη και πολιτική ανευθυνότητα

Του  Γιώργου Χατζηθεοδώρου*

Υπήρχε από παλιότερα μια σκέψη στην άκρη του μυαλού μου, κάτι που με απασχολούσε  ειδικότερα το τελευταίο διάστημα και έχει να κάνει με το ποιο είναι το καθήκον ενός πολιτικού προσώπου που άρχει μιας χώρας , μιας πόλεως κτλ . Η αφετηρία αυτών των σκέψεων ήταν η απάντηση του τυράννου των Συρακουσών “Διονύσιου” στη περίφημη απορία του αυλοκόλακα Δαμοκλή για την θέση του σπαθιού πάνω από τον θρόνο του**.  Ύστερα από σκέψεις και κάποιες μελέτες που έκανα σε βιβλιογραφία διαπίστωσα ότι υπάρχουν κάποια βασικά σημεία που καθορίζουν την ουσία της υπάρξεως του πολιτικού προσώπου . 

Το πρώτο σημείο είναι , το ήθος του άρχοντα , δηλαδή η ποιότητα της πολιτικής του αρετής και του προσωπικού του χαρακτήρα ως άνθρωπος . Πολιτική αρετή εννοώ την ικανότητα διοίκησης του τομέα του , να διαβλέπει πράγματα πριν συμβούν στο χώρο της απασχόλησης  του , η δύναμη να αντέχει στις απαιτήσεις της αποστολής του που είναι να υπηρετεί πάντα με βάση το συμφέρον των συμπολιτών του . Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της προσωπικότητας του άρχοντα, υπάρχουν και εκεί κάποια χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει . Η  σταθερότητα χαρακτήρα , η δικαιοσύνη , η υπομονή , η γενναιότητα ,η ψυχραιμία στις αποφάσεις και η καθαρή σκέψη είναι βασικά συστατικά για να κατέχει κάποιος το αξίωμα του πολιτικού .    

Το επόμενο σημείο είναι , να έχει κάποιο όραμα για τον τόπο που θα υπηρετήσει . Αυτό το όραμα όμως , θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό και εφικτό , δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί αν όχι άμεσα , τουλάχιστον σε βάθος χρόνου .  Ένας πολιτικός που δεν έχει κάποιους στόχους ή κάποιο όραμα για τον τόπο που πρόκειται να υπηρετήσει και απλά θέλει να χρησιμοποιήσει το αξίωμα του μόνο για την προσωπική του δόξα δεν θα έπρεπε να ακολουθεί την συγκεκριμένη σταδιοδρομία .

Ακόμη , ένα σημαντικότατο σημείο είναι να κατέχει την τέχνη της διπλωματίας . Δεν μπορεί να ανέρχεται σε μια τόσο σημαντική θέση κάποιος που δεν έχει την δυνατότητα  να επικοινωνεί σωστά και έξυπνα . Όταν λέμε για τέχνη της διπλωματίας αυτό που εννοώ είναι να καταφέρνει ένας πολιτικός να κερδίζει στις διάφορες συναντήσεις που θα κάνει για  τη χώρα του ή τον τόπο του , αν όχι να κερδίζει έστω να μην χάνει τα κεκτημένα των προκατόχων του . Η διπλωματία είναι ένα ισχυρό εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα για καλό σκοπό που δεν είναι άλλος από αυτόν της αρμονικής συνεργασίας με το εκάστοτε πολιτικό πρόσωπο που θα συναντήσει .

  Όσο οι πολιτικοί της χώρας μας κυριαρχούνται από το πνεύμα της επαγγελματικής αποκατάστασης για λόγους ιδιοτελείς όπως η αυτοπροβολή , η ικανοποίηση της κενοδοξίας τους , το υψηλό μισθολόγιο κ.α. ο τόπος μας δεν πρόκειται να δει καλύτερες ημέρες . Αν η πολιτική ελίτ  της χώρας μας δεν αντιληφθεί ότι χωρίς το πνεύμα της προσφοράς  , της εργατικότητας για κάποιον ουσιαστικό σκοπό(π.χ. καλυτέρευση της ποιότητας ζωής μιας πόλης)  , που φυσικά πρέπει να έχουν ως τελικό σκοπό την εξυπηρέτηση όλων των κοινωνικών συνόλων , τότε δυστυχώς οι ιθύνοντες δεν έχουν καταλάβει την σημασία της Δαμοκλείου σπάθης ….     

**Η απάντηση του Διονυσίου στον αυλοκόλακα Δαμοκλή , ήταν ότι το σπαθί το είχε βάλει πάνω από τον θρόνο του για να του θυμίζει, την βαρύτητα που έχουν οι αποφάσεις που παίρνει για τον λαό του .  


*Απόφοιτος ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Σχολή (Διοίκηση Επιχειρήσεων )

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ...

Τραμπούκοι  της ακροδεξιάς σε όποιον πολιτικό χώρο...

Παρουσία Τζιτζικώστα και Καλαιτζίδη έκοψαν την πίτα τους οι εργαζόμενοι στην Π.Ε. Ημαθίας

Παρουσία Τζιτζικώστα και Καλαιτζίδη έκοψαν την πίτα...

Την Βασιλόπιτα του 2019 έκοψε το μεσημέρι, στο κέντρο ...

Έργο σύνδεσης δεύτερης πηγής από γεώτρηση στη δεξαμενή Στενημάχου -  ΔΕΥΑΝ:

Έργο σύνδεσης δεύτερης πηγής από γεώτρηση στη...

Έργο σύνδεσης δεύτερης πηγής από γεώτρηση στη...

Απόντηση της ΝΟΔΕ Ημαθίας σε δηλώσεις υποψηφίων

Απόντηση της ΝΟΔΕ Ημαθίας σε δηλώσεις υποψηφίων

 Η Νέα Δημοκρατία βαδίζει συντεταγμένα και...

2η Δημοσίευση ονομάτων που υπέγραψαν την Ιδρυτική Διακήρυξη της κίνησης «Πολίτες σε Δράση»

2η Δημοσίευση ονομάτων που υπέγραψαν την Ιδρυτική...

Οι παρακάτω υπογράφοντες συμμετείχαν στο διάλογο...

Πρόγραμμα Εκμάθησης γραφής  Braille 16/1

Πρόγραμμα Εκμάθησης γραφής Braille 16/1

 Το ΕΚΕΔΙΜ  Θεοχαρόπουλος , στα πλαίσια της...

Νέα λίστα  ονομάτων που υπέγραψαν την Ιδρυτική Διακήρυξη της κίνησης «Πολίτες σε Δράση»

Νέα λίστα ονομάτων που υπέγραψαν την Ιδρυτική...

Δεύτερη λίστα  ονομάτων που υπέγραψαν την Ιδρυτική...

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο   της Κυριακής με αναχώρηση   από την Αλεξάνδρεια

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κυριακής με αναχώρηση...

Ανακοινώνεται ότι την Κυριακή, 20 Ιανουαρίου στις 2 το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου ενημερώνει ότι είναι για το σαββατοκύριακο 12-13 Ιανουαρίου είναι σε πλήρη λειτουργία όλες οι πίστες και οι αναβατήρες...

Εκτροχιασμός τρένου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Πλατύ Ημαθίας.Σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ η αμαξοστοιχία 1591 εκτροχιάστηκε...

Τραμπούκοι  της ακροδεξιάς σε όποιον πολιτικό χώρο και αν βρίσκονται ενταγμένα, χθες το βράδυ, ανώνυμα ανάρτησαν αφίσες με τις φωτογραφίες των βουλευτών στην Ημαθία, Πιερία, Πέλλα και Χαλκιδική με προφανή ...

Την Βασιλόπιτα του 2019 έκοψε το μεσημέρι, στο κέντρο Ακρόπολη της Βέροιας, ο Σύλλογος  Εργαζομένων στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, με παράλληλο απολογισμό της περυσινής υπηρεσιακής...