ΤΟΠΙΚΑ

Δαμόκλειος σπάθη και πολιτική ανευθυνότητα

Δαμόκλειος σπάθη και πολιτική ανευθυνότητα

Του  Γιώργου Χατζηθεοδώρου*

Υπήρχε από παλιότερα μια σκέψη στην άκρη του μυαλού μου, κάτι που με απασχολούσε  ειδικότερα το τελευταίο διάστημα και έχει να κάνει με το ποιο είναι το καθήκον ενός πολιτικού προσώπου που άρχει μιας χώρας , μιας πόλεως κτλ . Η αφετηρία αυτών των σκέψεων ήταν η απάντηση του τυράννου των Συρακουσών “Διονύσιου” στη περίφημη απορία του αυλοκόλακα Δαμοκλή για την θέση του σπαθιού πάνω από τον θρόνο του**.  Ύστερα από σκέψεις και κάποιες μελέτες που έκανα σε βιβλιογραφία διαπίστωσα ότι υπάρχουν κάποια βασικά σημεία που καθορίζουν την ουσία της υπάρξεως του πολιτικού προσώπου . 

Το πρώτο σημείο είναι , το ήθος του άρχοντα , δηλαδή η ποιότητα της πολιτικής του αρετής και του προσωπικού του χαρακτήρα ως άνθρωπος . Πολιτική αρετή εννοώ την ικανότητα διοίκησης του τομέα του , να διαβλέπει πράγματα πριν συμβούν στο χώρο της απασχόλησης  του , η δύναμη να αντέχει στις απαιτήσεις της αποστολής του που είναι να υπηρετεί πάντα με βάση το συμφέρον των συμπολιτών του . Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της προσωπικότητας του άρχοντα, υπάρχουν και εκεί κάποια χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει . Η  σταθερότητα χαρακτήρα , η δικαιοσύνη , η υπομονή , η γενναιότητα ,η ψυχραιμία στις αποφάσεις και η καθαρή σκέψη είναι βασικά συστατικά για να κατέχει κάποιος το αξίωμα του πολιτικού .    

Το επόμενο σημείο είναι , να έχει κάποιο όραμα για τον τόπο που θα υπηρετήσει . Αυτό το όραμα όμως , θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό και εφικτό , δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί αν όχι άμεσα , τουλάχιστον σε βάθος χρόνου .  Ένας πολιτικός που δεν έχει κάποιους στόχους ή κάποιο όραμα για τον τόπο που πρόκειται να υπηρετήσει και απλά θέλει να χρησιμοποιήσει το αξίωμα του μόνο για την προσωπική του δόξα δεν θα έπρεπε να ακολουθεί την συγκεκριμένη σταδιοδρομία .

Ακόμη , ένα σημαντικότατο σημείο είναι να κατέχει την τέχνη της διπλωματίας . Δεν μπορεί να ανέρχεται σε μια τόσο σημαντική θέση κάποιος που δεν έχει την δυνατότητα  να επικοινωνεί σωστά και έξυπνα . Όταν λέμε για τέχνη της διπλωματίας αυτό που εννοώ είναι να καταφέρνει ένας πολιτικός να κερδίζει στις διάφορες συναντήσεις που θα κάνει για  τη χώρα του ή τον τόπο του , αν όχι να κερδίζει έστω να μην χάνει τα κεκτημένα των προκατόχων του . Η διπλωματία είναι ένα ισχυρό εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα για καλό σκοπό που δεν είναι άλλος από αυτόν της αρμονικής συνεργασίας με το εκάστοτε πολιτικό πρόσωπο που θα συναντήσει .

  Όσο οι πολιτικοί της χώρας μας κυριαρχούνται από το πνεύμα της επαγγελματικής αποκατάστασης για λόγους ιδιοτελείς όπως η αυτοπροβολή , η ικανοποίηση της κενοδοξίας τους , το υψηλό μισθολόγιο κ.α. ο τόπος μας δεν πρόκειται να δει καλύτερες ημέρες . Αν η πολιτική ελίτ  της χώρας μας δεν αντιληφθεί ότι χωρίς το πνεύμα της προσφοράς  , της εργατικότητας για κάποιον ουσιαστικό σκοπό(π.χ. καλυτέρευση της ποιότητας ζωής μιας πόλης)  , που φυσικά πρέπει να έχουν ως τελικό σκοπό την εξυπηρέτηση όλων των κοινωνικών συνόλων , τότε δυστυχώς οι ιθύνοντες δεν έχουν καταλάβει την σημασία της Δαμοκλείου σπάθης ….     

**Η απάντηση του Διονυσίου στον αυλοκόλακα Δαμοκλή , ήταν ότι το σπαθί το είχε βάλει πάνω από τον θρόνο του για να του θυμίζει, την βαρύτητα που έχουν οι αποφάσεις που παίρνει για τον λαό του .  


*Απόφοιτος ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Σχολή (Διοίκηση Επιχειρήσεων )

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

SIMPARTS.GR -  Η τεχνογνωσία, η συνέπεια και οι άριστες επιλογές αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για την υψηλή ποιότητα

SIMPARTS.GR - Η τεχνογνωσία, η συνέπεια και οι άριστες...

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η επιχείρηση Γαβριηλίδης Κ....

 Συνέντευξη της Φρόσως Καρασαρλίδου στο ΛΑΟ για ζητήματα της Ημαθίας  «Συμμαζεύουμε και οργανώνουμε τον αγροτικό και συνεταιριστικό χώρο στηρίζοντας παράλληλα το εισόδημα των αγροτών»

Συνέντευξη της Φρόσως Καρασαρλίδου στο ΛΑΟ για...

-Ευρεία  σύσκεψη σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής...

ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ενίσχυση της αγοράς ακινήτων,  της επιχειρηματικότητας και η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, είναι το μεγάλο στοίχημα για τη δημιουργική Ελλάδα του αύριο»

ΑΠ. ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ενίσχυση της αγοράς ακινήτων, της...

Στο Συνέδριο του ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για...

Απ. Τζιτζικώστας: «Το θέμα έχει πάρει τραγικές   διαστάσεις και βλάπτει την πραγματική οικονομία»

Απ. Τζιτζικώστας: «Το θέμα έχει πάρει τραγικές ...

Σύσκεψη χθες στην Περιφέρεια για τη μάστιγα του...

 Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ» ευχαριστεί

Ο Σύλλογος Κοινωνικής Παρέμβασης «ΕΡΑΣΜΟΣ»...

Την κ. Παναγιώτα Εφραιμίδου για τη δωρεά των 100€ στη...

Δυναμική κινητοποίηση γονέων   στην Ειρηνούπολη για το   άλυτο ζήτημα της μεταφοράς μαθητών

Δυναμική κινητοποίηση γονέων στην Ειρηνούπολη για το...

-Δέσμευση αντιπεριφερειάρχη και μεταφορέων ότι το...

Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ: Ποιες είναι οι διαδικασίες  για την νόμιμη λειτουργία των Αθλητικών Σωματείων

Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ: Ποιες είναι οι διαδικασίες για την νόμιμη...

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας...

Σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό διοργανώνει ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Νάουσας

Σεμινάριο με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό διοργανώνει ο...

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η επιχείρηση Γαβριηλίδης Κ. Συμεών αποτελεί συνέχεια των εμπορικών δραστηριοτήτων της επιχειρηματικής οικογένειας Γαβριηλίδης Κωνσταντίνος  με αντικείμενο εργασιών την εισαγωγή,...

-Ευρεία  σύσκεψη σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το φορολογικό Τόνισε επίσης για Τελωνείο, Νοσοκομεία και Αυτοδιοικητικές εκλογές: -- Δεν είναι  έντιμο,  από όποια πλευρά και αν συμβαίνει, το...

Στο Συνέδριο του ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών), όπου παρουσιάστηκε η μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την Ποιότητα και Ανάπτυξη...

Σύσκεψη χθες στην Περιφέρεια για τη μάστιγα του παρεμπορίουΣύσκεψη για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής...