Δαμόκλειος σπάθη και πολιτική ανευθυνότητα

Δαμόκλειος σπάθη και πολιτική ανευθυνότητα

Του  Γιώργου Χατζηθεοδώρου*

Υπήρχε από παλιότερα μια σκέψη στην άκρη του μυαλού μου, κάτι που με απασχολούσε  ειδικότερα το τελευταίο διάστημα και έχει να κάνει με το ποιο είναι το καθήκον ενός πολιτικού προσώπου που άρχει μιας χώρας , μιας πόλεως κτλ . Η αφετηρία αυτών των σκέψεων ήταν η απάντηση του τυράννου των Συρακουσών “Διονύσιου” στη περίφημη απορία του αυλοκόλακα Δαμοκλή για την θέση του σπαθιού πάνω από τον θρόνο του**.  Ύστερα από σκέψεις και κάποιες μελέτες που έκανα σε βιβλιογραφία διαπίστωσα ότι υπάρχουν κάποια βασικά σημεία που καθορίζουν την ουσία της υπάρξεως του πολιτικού προσώπου . 

Το πρώτο σημείο είναι , το ήθος του άρχοντα , δηλαδή η ποιότητα της πολιτικής του αρετής και του προσωπικού του χαρακτήρα ως άνθρωπος . Πολιτική αρετή εννοώ την ικανότητα διοίκησης του τομέα του , να διαβλέπει πράγματα πριν συμβούν στο χώρο της απασχόλησης  του , η δύναμη να αντέχει στις απαιτήσεις της αποστολής του που είναι να υπηρετεί πάντα με βάση το συμφέρον των συμπολιτών του . Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της προσωπικότητας του άρχοντα, υπάρχουν και εκεί κάποια χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει . Η  σταθερότητα χαρακτήρα , η δικαιοσύνη , η υπομονή , η γενναιότητα ,η ψυχραιμία στις αποφάσεις και η καθαρή σκέψη είναι βασικά συστατικά για να κατέχει κάποιος το αξίωμα του πολιτικού .    

Το επόμενο σημείο είναι , να έχει κάποιο όραμα για τον τόπο που θα υπηρετήσει . Αυτό το όραμα όμως , θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό και εφικτό , δηλαδή να υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί αν όχι άμεσα , τουλάχιστον σε βάθος χρόνου .  Ένας πολιτικός που δεν έχει κάποιους στόχους ή κάποιο όραμα για τον τόπο που πρόκειται να υπηρετήσει και απλά θέλει να χρησιμοποιήσει το αξίωμα του μόνο για την προσωπική του δόξα δεν θα έπρεπε να ακολουθεί την συγκεκριμένη σταδιοδρομία .

Ακόμη , ένα σημαντικότατο σημείο είναι να κατέχει την τέχνη της διπλωματίας . Δεν μπορεί να ανέρχεται σε μια τόσο σημαντική θέση κάποιος που δεν έχει την δυνατότητα  να επικοινωνεί σωστά και έξυπνα . Όταν λέμε για τέχνη της διπλωματίας αυτό που εννοώ είναι να καταφέρνει ένας πολιτικός να κερδίζει στις διάφορες συναντήσεις που θα κάνει για  τη χώρα του ή τον τόπο του , αν όχι να κερδίζει έστω να μην χάνει τα κεκτημένα των προκατόχων του . Η διπλωματία είναι ένα ισχυρό εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα για καλό σκοπό που δεν είναι άλλος από αυτόν της αρμονικής συνεργασίας με το εκάστοτε πολιτικό πρόσωπο που θα συναντήσει .

  Όσο οι πολιτικοί της χώρας μας κυριαρχούνται από το πνεύμα της επαγγελματικής αποκατάστασης για λόγους ιδιοτελείς όπως η αυτοπροβολή , η ικανοποίηση της κενοδοξίας τους , το υψηλό μισθολόγιο κ.α. ο τόπος μας δεν πρόκειται να δει καλύτερες ημέρες . Αν η πολιτική ελίτ  της χώρας μας δεν αντιληφθεί ότι χωρίς το πνεύμα της προσφοράς  , της εργατικότητας για κάποιον ουσιαστικό σκοπό(π.χ. καλυτέρευση της ποιότητας ζωής μιας πόλης)  , που φυσικά πρέπει να έχουν ως τελικό σκοπό την εξυπηρέτηση όλων των κοινωνικών συνόλων , τότε δυστυχώς οι ιθύνοντες δεν έχουν καταλάβει την σημασία της Δαμοκλείου σπάθης ….     

**Η απάντηση του Διονυσίου στον αυλοκόλακα Δαμοκλή , ήταν ότι το σπαθί το είχε βάλει πάνω από τον θρόνο του για να του θυμίζει, την βαρύτητα που έχουν οι αποφάσεις που παίρνει για τον λαό του .  


*Απόφοιτος ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Σχολή (Διοίκηση Επιχειρήσεων )

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκλέχθηκαν οι Συντονιστικές Γραμματείες του Κινήματος Αλλαγής στην Ημαθία

Εκλέχθηκαν οι Συντονιστικές Γραμματείες του...

 Από  τη Ν.Ε του Κινήματος Αλλαγής Ημαθίας...

Για διοργάνωση συλλαλητηρίου στη Βεργίνα, καλεί συλλόγους και φορείς ο «Ευστάθιος Χωραφάς» στην Πατρίδα

Για διοργάνωση συλλαλητηρίου στη Βεργίνα, καλεί...

Από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, την Σ.Πο.Σ....

Διαβάστε αύριο στη

Διαβάστε αύριο στη "ΒΕΡΟΙΑ"

Άκυρη η συμφωνίαΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ...

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την τεράστια επιχείρηση μεταφοράς σήμερα τα ξημερώματα

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την τεράστια...

Τα ξημερώματα της Κυριακής, γύρω στις 05.30, στήθηκε...

Γίνε κι εσύ Security!  - Εξασφάλισε μια θέση εργασίας!!!

Γίνε κι εσύ Security! - Εξασφάλισε μια θέση εργασίας!!!

Από το ΕΚΕΔΙΜ Θεοχαρόπουλος και από το ΚΕΜΕΑ...

«ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ» ΤΩΝ 100 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ!

«ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ» ΤΩΝ 100 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα  Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ  2

ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ 2

Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ      ΜΠΑΝΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 19...

«Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΑΡΡΕΝΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ» «40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ» «1978-2018»

«Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΑΡΡΕΝΩΝ ΒΕΡΟΙΑΣ» «40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ...

Γράφει η Σοφία Πιστοφίδου-ΤσόγκαΚαθηγήτρια...

ΑΚΟΥ 99.6FM

Αγγελίες

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 Από  τη Ν.Ε του Κινήματος Αλλαγής Ημαθίας ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής στις Τοπικές Οργανώσεις:   Πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 24 Ιουνίου οι προγραμματισμένες εκλογές...

Από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας, την Σ.Πο.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Ημαθίας, καλούνται την Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018 στις 9.00 μ.μ. ΟΛΟΙ οι πολιτιστικοί σύλλογοι,...

Άκυρη η συμφωνίαΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΤΣΙΚΑ-ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟΙ ΘΑ «ΑΚΥΡΩΣΟΥΝ» ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣοβαρές καταγγελίες  του Στ. Διαμάντη για κακοδιαχείριση στο...

Τα ξημερώματα της Κυριακής, γύρω στις 05.30, στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση στην οδό Θεσσαλονίκης για την μεταφορά τεραστίων μετασχηματιστών από τον ΔΕΔΔΗΕ. Συγκεκριμένα έκλεισε η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα...